Sectorul construcțiilor, la un pas de dezastru

Nu riscăm doar să construim mai scump, ci să nu mai construim deloc având în vedere realitatea regională (spre exemplu: lipsa de fier beton de proveniență ucraineană) care se conturează în fața ochilor noștri.

Falimentul antreprenorilor este o realitate posibilă ca urmare a crizei materialelor de construcții

Pentru a preveni falimentul antreprenorilor, încremenirea proiectelor de infrastructură și creșterea șomajului în rândul personalului de pe șantiere, avem nevoie de o acțiune convergentă, între stat, antreprenori și grupuri de lucru formate din specialiști ce au ca scop protecția și promovarea infrastructurii din România.

Piața internă a materialelor de construcții are nevoie de o nouă regândire, de o nouă viziune axată mai mult pe producţie şi mai puţin pe consum. Dependența de importuri la nivelul materialelor de construcții ar fi bine să fie limitată.

În acest sens, un program guvernamental pentru dezvoltarea pieței interne este absolut necesar pentru a ameliora și ulterior, pentru a aduce o mai mare predictibilitate în derularea contractelor de infrastructură.

Șantierele se vor închide și somajul va crește semnificativ

În absența unei acțiuni convergente, riscăm să adâncim criza din sectorul construcțiilor până în punctul în care antreprenorii nu vor mai dispune de fonduri, șantierele se vor închide și șomajul va crește semnificativ. Având în vedere contextul geopolitic din prezent o astfel de perspectivă ar neantiza orice premise de ieșire din această criză.

Instituțiile specializate ale statului în domeniul infrastructurii și dezvoltării ar bine să găsească  soluții imediate în directă corelare cu nevoile antreprenorilor, folosindu-se din plin experiența și cunoașterea specialiștilor din domeniul transporturilor.

Proiectele de infrastructură din România au nevoie de protecție

O predictibilitate a pieței interne contribuie din plin la dezvoltarea infrastructurii prin reducerea costurilor și riscurilor. Din cercul vicios din prezent definit de criza materialelor de construcții nu putem ieși în afara unei acțiuni convergente pe termen mediu și lung.

Proiectele de infrastructură din România au nevoie de protecție pentru ca ele să contribuie la creşterea competitivităţii economice, fapt ce poate genera o formă de bunăstare socială. Ar fi bine să ne amintim că rolul inginerului în societate este de a produce, sprijinind dezvoltarea economiei.

Astfel, vom putea sprijini punerea în valoare a poziţiei geografice a României ca zona de tranzit, a coridoarelor identificate şi promovate la nivel european.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

5 Comentarii

  1. viitorul Romaniei este al BORDEIELOR !

    Locuinte ecologice amplasate 1/2 in pamint , 1/2 in afara , cu acoperisuri din resturi vegetale , incalzite solar , dotate cu aer conditionat natural ( vint ) – cumparate prin CEC cu credit de 20 …30 ani .

  2. Limita e cerul, așa au crezut dezvoltării și bișnițarii imobiliari, că românii pot platii sute de mii de euro pentru câțiva mp de casa/teren daca băncile tot alimentau debitorii cu aceste sume. Iaca POC.

  3. Bordeie din pamant,acoperite cu paie ,cainii care dorm pe ‘coperisu’ bio inlocuiesc alarmele de firma . Coperisu’ se schimba in fiecare vara, dupa seceris si treieris cu paie noi si se mentine curat peste an . Atentie, fumatul interzis,ca ia foc coperisu! Focul se poate face ,de regula, in vatra aflata direct pe pamantu’ gol , uneori in sobe de lut lipit cu baliga bio, iar fumul se duce drept in sus ,printre paiele din coperisu’ unde doarme cainii. Tot acest ansamblu are un caracter idilic, pictorial ”Bordei cu cainipe inserat ” .

  4. Rezolvarea problemei în construcții se realiza numai și numai prin impunerea de noi și noi sancțiuni Russiei. După cum se vede, efectul sancțiunilor impuse Russiei constă în continuarea războiului din Ukraina. Ce să mai zicem? Dacă efectul dorit la adresa Russiei nu se produce, bine măcar că noi, ieoropenii, o vom duce din ce în ce mai rău din cauza acestor sancțiuni. Ceva, ceva tot s-a reușit. Comisia Ieoropeană să meargă înainte cu sancțiunile că poate așa densitatea populației în UE ajunge la același nivel cu cea a Russiei sau chiar mult mai jos.

  5. Dle caine, cu tot respectul, priviti prea mult la tv si ati inceput sa salivati dupa stiri false. Nu va mai luati dupa ce latra altii, de multi ani se dau carnati cu miros de minciuna. Serios acu’ chiar v a disparut mirosu’ ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.