Criza și comunismul

Comunismul a fost el însuși manifestarea crizei globale. La distanța de acum, presiunea sistemului pe societate și pe arhitecții săi de atunci apare ca o formă de dezastru cu sursa în exterior. Au fost comuniștii altfel, mai cinici decât cei care i-au înlocuit? Supraviețuirea sistemului comunist în varii formule pretins democratice ale statului de drept complică orice pronunțare pe fondul acestei chestiuni. Stânga interbelică neafiliată Moscovei, care a fost cântecul de sirenă până în 1989, s-a stins în aporiile genericului PSD. Speranța publică din perioada comunistă, resursă publică a reflexiilor spre un relief al binelui, s-a prăbușit asemenea oricărui program pe termen lung. Patru milioane de români au emigrat după 1990, la fel de mulți decât dacă granițele ar fi fost deschise în perioada comunistă. Sunt indicii că cel puțin o jumătate din cei plecați ar dori să revină, din motive incerte. Ceea ce a distrus comunismul a continuat să o facă și regimul, care s-a instalat în crescendo, contrazicând flagrant afilierea la NATO și UE. Avem astăzi un prea plin al pierderii de sine împotriva instalării într-o fascinantă dinamică a formelor și deschiderii spre totalitate de tip virtual care funcționează oriunde.

Mortalul comunism, sursa disperării și absurdului cu fantoma Securității imprevizibile și brațul cenzurii au devenit o matrice a noilor formule romanești. Chiar dacă România a scos la imprimantă multă legislație democratică europeană, așa cum ne-am dorit, aplicarea acesteia mai are de așteptat în veac. Vechile reflexe totalitare au revenit în forță, și nu la masele proletare, ci la cei care păreau lideri reformiști în anii ’90, afiliați actualelor simetrii colaboraționiste. Problema României pare a nu fi comunismul rezidual ci lipsa de performanță democratică a celor care au parazitat în umbra sistemului totalitar sau al fostei Securități. Nu cei angajați în demersuri teziste au devenit spinoasa problemă a deturnării demersului public de acum, ci ceilalți, dintre pretinșii democrați de ieri. Militanții aflați sub camuflaj par să fi fost o majoritate profund deformată, așa cum îi regăsim în ramele din expoziția noului oportunism, care tot oportunism este. Răul făcut este egal permisivității încălcării drepturilor din comunism, și se pot citi ca o carte despre totalitarism.

Structurile actuale din România funcționează prin acești profitori în spectrul trecutului totalitar, contribuind la ceea ce constituie sistemul toxic. Ceea ce reușea comunismul să limiteze, respectiv abuzul personal la vedere, s-a transformat astăzi în normă. Incriminarea regimului „criminal“ de către cei care își acceptă condiția de beneficiari ai fostelor structuri trezește un fel de spaimă în ce privește perspectiva românească. Prea multe mâini curate nu tremură primindu-și beneficiile în văzul unei întregi societăți, mizând pe o aroganță care era specifică activiștilor de partid. Criza care a fost comunismul arată că o schimbare totală, absolută trebuie să se întâmple totuși în societatea românească dacă se vrea o limitare a dezastrului, având drept reper chiar situația de acum ca efect al unui dualism specific maladiilor sociale.

Comunismul devine tot mai minor raportat la ce se întâmplă prin interacțiunile celor care au avut angajamente cu libertatea, tot mai metamorfozată prin propriile lor opțiuni în propagandă. Foștilor comuniști li se alătură pe zi ce trece o galerie de personaje cu nimic mai bune decât ei. Libertatea lor nu a fost decât o inducere în eroare, așa cum au lucrat agenții de influență. Fotografia de grup, fără de care sunt angoasați, dovedește câtă satisfacție le poate procura sistemul criminal.

Schimbarea nu poate veni decât de la cei care nu sunt rentierii paradisului comunist.

Recomanda
Ioan Vieru 222 Articole
Author

32 de Comentarii

 1. La 27 de ani trecuţi, vorba cântecului, a pune pe seama comunismului toate nerealizările post decembriste pare mult prea forţat ! Chiar dacă adăugăm şi Securitatea în această ecuaţie, este imposibil să nu observi că-i ceva putred nu doar în Danemerca, ci şi-n România !În câţiva ani, sub un deceniu, Germania s-a întrupat din ruinele naziste, dar noi în trei decenii ne afundăm pe zi ce trece într-o mlaştină sufocantă, care ne-a înghiţit nu numai toate rezervele naţionale, bogăţiile solului şi ale subsolului, dar şi demnitatea, atât cea individuală, dar şi cea naţională, ajungând pe marginea prăpastiei sociale, cu un exod pe care doar Siria îl mai întrece . Unii spun că da, dar acolo-i război ! Dar la noi ce-i ?! Nu-i tot un război, e drept că ideologic, dar mai ales financiar, în care oculta mondială nu mai foloseşte armele pentru a îngenunchea un popor, ca pe vremuri, ci împrumuturile ! Rezultatul este la fel de devastator şi pune în pericol, la fel de mult şi generaţiile viitoare, cărora şi-ntr-un caz şi-n altul nu le mai rămâne decât calea robiei, sau a exodului ! Dacă astăzi peste 35 % din populaţia României trăieşte sub pragul sărăciei, ne putem imagina ce ne aşteaptă în următorii ani ! Şi dacă vom continua şi atunci să dăm vina pe Comunism, ne merităm soarta !

 2. Din presa internatonala reiese ca situatia social-economica dupa anul 1990 s-a complicat si s-a degradat in multe tari , nu numai in Romania. S-a restrans si continua sa se restranga numarul celor care detin bogatiile Planetei si a cresut si creste numarul saracilor. Potentatii incearca sa abata atentia saracilor din fiecare tara invetand pericole , dusmani si fantome care ,chipurile vin din afara tarii. Cum se explica cresterea numarului de conflicte militare dupa ce Vestul a castigat razboiul rece ? Cum se impaca drepturile omului la libera circulatie cu gardurile de sarma ghimpata ? Cum se impaca drepturile omului la libera exprimare cu cenzura din ce in ce mai perfida si puternica ? Cum se explica aprecierea democratiei intr-o tara sau alta in functie de marimea tributului ( direct sau mascat) platit catre mai marii Lumii?

  • Nu cred ca Vestul a castigat razboiul rece. Mai degraba as zice ca sfarsitul Razboiului rece a fost un armistitiu. Multele si tragicele conflicte militare, post Razboiul rece, se datoreaza in primul rand politici expansioniste, dominatoare a „Jandarmului mondial” cum se considera si comporta SUA si aliatilor occidentali. Ex. Jugoslavia, Irak, Libia, Egipt si Ukraina, etc. Parerea mea.

 3. @Ion Vieru : Ce „democratie” într-o tara de exploatati (1907, 1933 …când se trage în taranii morti de foame si-n muncitorii-n greva de disperarea saraciei si-a „conditiilor” de munca)? abia în „comunism” se construiesc în masa locuinte cu încalzire centrala si apa curenta, cu baie, desi tara n-obtine statutul de cobeligeranta (chiar daca,la 23 August 1944, regele Mihai îi evita stabilizarea frontului pe Carpati), desi România plateste despagubiri pentru 3 ani de razboi alaturi de Germania nazista. „Comunismul” (desi nici o tara din lume n-a fost comunista, socialiste, da, comuniste, însa, nici una…) construieste infrastructurile, industrializeaza si alfabetizeaza tari ale caror populatii erau la 1945 80% analfabete (peste tot în Europa de Est). În actuala Românie, Habsburgii au mai investit câte ceva (arhitectura germanica, clasic-baroca si Art Nouveau din Transilvania), turcii, însa, au jefuit tot ce se putea jefui (tributul, cumpararea slujbelor, a domniilor…). 1945 vine si el dupa cedarea interbelica a resurselor naturale si dupa WW2. plus ca, daca rubla ar fi fost moneda de rezerva bancara mondiala, „comunismul” n-ar fi cazut (cf. actuala situatie a SUA arhi-falite, dar care au dolarul). România s-a distrus dupa ’89, în timp de pace, în „lupta împotriva comunismului”, intox permitându-i unui grup mic dar preconstituit jefuirea si vinderea tarii în gros si la bucata. Care mai fusese vânduta si-ntre cele doua razboaie mondiale acelorasi de-acuma. Multumeste-le lui Isarescu Mugur, Nastase Adrian … pentru partea economica, si SUA – Marea Britanie cu agentura, de la Constantinescu la Basescu si Hossu Longin, pentru „ideologie”.

  • @Kogaion : nu se pot posta nici impresii, emotii, ca ti-as fi pus macar un zâmbet, asa-tzi multumesc.

 4. Copiii comunistior ne conduc și au refăcut sistemul punîndu-i alte firme. paradisul comunist, de care face vorbire dl Vieru, a rămas la fel.

  • @Adi:cine-ti da dreptul sa condamni, si-nca din tata-n fiu ? stii c-asta-i împotriva oricaror principii de drept? cine te-nchipui? Parsifal fara prihana ? nu vezi ca te-ai si murdarit, inchizitorule? ai contribuit cu ceva la dezvoltarea tarii? nici pomeneala. Esti în dogma Coposu-Hossu Longin: „distrug tot ce s-a facut de la razboi pâna la 1989”. Si de la ’89 ce s-a facut, omule? unde-i „sistemul”, nu vezi ca România a ramas fara institutii? în ’89 tara n-avea datorii, avea o economie demna de numele asta, orase, la fel, nu pline de ruine, ca acuma, dupa „restituiri”, era suverana si independenta. ASTA s-a distrus de-atuncea, cu unii ca tine si Nastase Adrian-Constantinescu-Basescu resursele naturale nu-i mai apartin, si, cu datoriile de neplatit, si-a pierdut si suveranitatea. Bine era sa fi „ramas la fel”.

 5. Mereu,mereu, placa asta ca tovarasia se regaseste dupa ticalosia din dec.’89 bagata de domnul Ioan Vieru in articolele sale la gazeta (in majoritatea lor )! Numai ca autorul nu trebuie sa ne creada mai fraieri decat suntem pe astia care mai citim si mai si comentam la gazeta ! Ma vad nevoit sa tot repet:PRIN CTITORIREA-REGATULUI ROMANIA MARE LA 1.DECEMBRIE.1918 SUB SCEPTRUL M.S.REGELE FERDINAND I,EVERESTUL NOSTRU CA TARA SI NATIE-asupra tarii noastre incep sa se pravaleasca unele ticalosii, cea din 30.dec.1947 si cea din dec.’89 cand fosta URSS, serviciile sale secrete, puternic populate de insi din cadrul ” poporului ales ”, atenteaza la existenta ROMANIEI si a poporului roman prin acte criminale de o gravitate si o nemernicie fara seaman ! Fata de ticalosiile astea ” colegii americani ” nu au avut nimic impotriva sunt in fapt in ultima suta de ani ” umar la umar ” cu rusii ! Trebuie mentionat ca in tovarasie in perioada ’65-’89 ROMANIA a ajuns in randul tarilor mediu dezvoltate( avea 11 mil locuri de munca, fabrici, uzine, scoli, s.a.m.d., tara lichidase DATORIA EXTERNA, avea creante de multe miliarde de dolari de incasat mai ales din lumea araba … !) iar pentru a opri trendul ascendent al tarii noastre in dec.’89 fosta URSS a organizat cu cozile de topor autohtone, in fapt oamenii rusilor adusi la butoanele deciziilor dupa 30.dec.1947 dupa asasinarea, exterminarea, ELITELOR ROMANESTI de catre serviciile secrete rusesti, populate copios de ” poporul ales ”, o sangeroasa lovitura de stat care azi dupa 28 de ani a adus tara asta amarata in ruina: economica, politica, sociala ! Azi se amesteca abundent in treburile noastre interne: rusii, ” colegii americani ‘, ” poporul ales ”, mercantilii Europei: francezii, englezii, germanii, iar situatia asta probabil ca au sa transforme tara in cnezate si voievodate ca in feudalismul timpuriu ! Vai mama noastra !

 6. Kogaionov ii trimite bezele lui Rollason pe simfonia sulfuroasa a lui Vieru , mi-au dat lacrimile de alogenii astia aciuati prin presa romaneasca …..

  • @Ion Bastinasu : ce „alogeni” inventezi, ai gargauni în cap ? @C.G. si tu, nu mai tot da vina pe altii si pe „oculta”, fiindca, pâna una, alta, a fost vorba de români : Iliescu e român, Nastase Adrian e român, Constantinescu e român, Coposu a fost roman, Hossu Longin e românca, toti sunt români. România de români a fost distrusa, nu de altcineva (si-asta-i drept si pentru perioada interbelica, si pentru alianta cu nazistii în WW2). „Decidentii” niciodata n-au stiut sa-si aleaga partida. Au savârsit nu „erori tragice”, c-asta ar însemna ca numai discernamântul le-ar fi lipsit, si-au întors, de-a dreptul, camasile murdare de peste niste corpuri murdare, cu iluzia ca se spala, pe seama „multilor, dar prosti”, de propriile maladii (incurabile). Lasa-i pe „rusi” ori pe „evrei” si altii, ca de ajuns, numai în xenofobie ajungi, adica-n distrugere. Contribui si tu la disparitia unui popor, a unei tari. Unde au fost „ELITELE „politice românesti ? Nicaieri, baiatu’, nicaieri. Niste impostori (vezi perioada interbelica, în care tara a fost vânduta, si primii 3 ani din WW2, care i-au semnat prohodul). Si citeste Tratatele de pace de dupa WW2, ca vad ca esti si incult, si ranchiunos, în loc sa-i condamni pe indivizii de pâna la 1946, vinovati crime de razboi. Vezi ca poporul i-a maturat, n-au mai fost alesi. Si nici acuma n-ar mai fi.

 7. D-nă Rollason! Ori MANIPULAȚI GROSOLAN ori VĂ AFLAȚI ÎN EROARE! Mai citiți, citiți…documentați-vă și vă veți convinge despre cetățenia și etnia celor enumerați CHIAR de Dvs…e RUȘINOS să vă dați cu părerea, fără să știți ce vorbiți! După NUME, nu păreți a fi româncă sadea 🙂

 8. Pt.Ileana Rollanson.Cum iti permiti dumneata sa ma faci incult daca eu spun clar despre amestecul in treburile interne ale ROMANIEI a: rusilor, ” colegilor americani ”, ” poporului ales ”, mercantililor Europei: francezii, englezii germanii ! Masoara cuvintele cu mine daca nu vreti sa va replic si eu dusmanos si plin de inventivitate, nu ma puneti la incercare ! Romanii de ii amintesti dumneata in comentariu sunt niste cozi de topor autohone, niste gargaragii, niste marionete ale celor amintiti de mine mai sus ! Cum adica sa ii las pe ” rusi ” si pe ” evrei ” pai serviciile alea rusesti NKVD-ul era plin de astia care ii amintesti dumneata, astia impreuna cu analfabetii satelor si oraselor autohtoni au asasinat, au ucis, au exterminat crestine ELITELE ROMANESTI in anii stalinismului pe cine prostesti dumneata cu vrajeala asta ” xenofobie ”, de unde tupeul asta nesimtit pe dumneata adica ” rusii ” si ” evreii ” din NKVD-ul boilsevicilor au asasinat crema politica , economica, sociala. din tara asta si dumneata aiurezi de prostii la gazeta ! Dumneata ma crezi pe mine si milioane de roamani mai fraieri decat suntem ??? Vezi de drum cu vrajeala asta de doi bani pe aici pe la gazeta asta !

 9. Ooof !
  Ce are una cu alta!?
  Comunism….pai in 2017 unde se mai manifesta aceasta ideologie!?
  Doar in mintea unora ramasi fixati pe trecut.
  Vreti un exemplu?
  China….
  La noi, in conditiile in care indiferent de perioada istorica prin care am trecut, ideile politice erau doar incercari palide de a ridica tara de la statutul de colonie la cea de tara suverana….
  Doar sa va ganditi la Maiorescu cu ale sale „forme fara fond” sau la „tara magarilor ” a celui care a gandit, poate singura incercare curajoasa de a ne ridica prin forte proprii: Stefan Motas ( Zeletin) ideologul Adevaratului PNL ….

 10. @C.G : nu ma cheama Rollanson. „Cozi de topor”, si multe. A la Corlatean, Liicheanu, Cioroianu Adrian, „istoric”, care, sub „impuls” SUA, falsifica trecutul tarii. Lasa „arhivele rusesti”, ori „NKVD”-ul, Ucraina si Moldova erau pline, si ele, de evrei. Germania, la fel. Tipii au trait si traiesc în diaspora, în Europa, vezi si Franta, Marea Britanie. Asta, însa, n-a-mpiedicat politicile, istoric diferite, daca nu razboaiele dintre tarile respective. Sunt „oamenii Cartii”, ai Scrisului, culturii. Si de afaceri (vinurile frantuzesti, de pilda, promovate si de Rothschild. Si sa-i auzi vorbind de Franta, patrie adoptiva, cu toata consideratia). În politica sunt marginali. Lasa-ma cu „elitele românesti din anii stalinismului”, singurii pe care-i recunosc au fost George Calinescu si Tudor Vianu. „Stalinismul românesc” fiind o farsa colosala. Tipul moare-n 1953. De unde „stalinism” dupa aia, si ce „purgi”, când Stalin ar fi avut, atuncea, în WW2, soarta lui Nicolai II din WW1? Tu te referi la o revolutie sociala de parca un lucru mecanic, nu un proces complex. Ori, în revolutii e loc si pentru criminali, vezi si Danton, Robespierre, în Revolutia franceza. Si-acuma, în România, mai mult ca oricând (à la anii ’30-’40, cu extaziatii, si-n România, în fata lui Hitler, pâna la dezastrul WW2. Situatia se repeta, cu extazul în fata SUA). @Magda : matracuca. Vulgara si obraznica.

 11. @C.G.(completare) : în satele românesti, taranii fiind populatia majoritara în anii ’50, nu erau evrei. Si n-a fost vorba de „exterminare”, ci de razbunari personale. De retrageri cu maciuci. Incendii si jafuri. Care n-au avut loc numai în România si numai în anii ’50, sunt pacate vechi, si de peste tot. Sa fi fost martorul Revolutiei Franceze, si sa te fi auzit vorbind atuncea. Si NKVD-ul e sovietic, lasa-i pe tipi sa se ocupe de el. Parte a arhivelor caruia sunt în SUA, necitite.

  • Madam Rollason, incultura istorica ce va caracterizeaza nu poate fi suplinita prin TUPEU si agresivitate!In mod repetat am incercat sa va readuc la realitatea pe care doriti in mod partinic sa o ascundeti.Comunismul nu poate fi pus alaturi de cele doua rebeliuni franceze din sec.XVIII si XIX in care masacrele organizate de descreierati nu suporta a fi comparate cu genocidul comunist de masa. Cominternul a fost o agentura mondiala de partide comuniste, socialiste, social democrate si sindicate de toate coloraturile, inclusiv anarhiste, care au actionat subversiv in toate tarile prin agenti de diferite nationalitati, vorbitori de multe limbi straine tocmai pentru a putea sa-si indeplineasca misiunile, iar NKVD-ul sovietic, ca de altfel si Biroul Politic bolsevic, au fost compuse din indivizii
   cei mai feroci ai marxismului mondial, de toate nationalitatile. Taticul lui Pedro Mercader Romanero era ofiter INU la
   descinderea in Romania(sectia externa a NKVD), la fel sotii Pauker, la fel taticul lui Ilici Iliescu etc. Comunismul nu a disparut fiind reprezentat de descendentii bolsevicilor trecutului criminal in toate institutiile si structurile
   statului, dar si in…”ilegalitate”, deciziile luandu-le de comun acord/la ordinul noii Internationale marxiste…

 12. Pt.Ileana Rollason. Domnita las-o mai subtire cu mine nu ma provoca, nu imi mai da lectii, vezi de socoteala dumitale si nu ma crede mai fraier decat sunt ! Repet, pe mine nu ma prostesti cu vorbe, vezi de drumul dumitale ! p.s.- ce tot ma tamai dumneata cu ” taranii populatie majoritara ca nu erau evrei ” ma aburesti fara rost, repet vezi de drum … !

 13. @C.G. : termina, dom’le, ca faci imposibilul sa devii antipatic. Ce „vezi-ti de drum”, când ti-am atentia si când stii c-am si dreptate !

 14. Ileana Rollason! Ți-ai ieșit din papucii ”de casă”? M-am exprimat civilizat, politicos…de ce jignești? Cele trei ”aprecieri” aruncate mie, ți le reîntorc ție pentru că fac referire la propria-ți persoană…te regăsești PERFECT în ele sau măcar pe jumătate, restul îi aparțin ”doamnei” care te-a conceput într-o vineri 13, la ceas de seară, cu lăsare de băutură multă, cu lăutari și chef mare, amprenta grosolană a călcâiului său, regăsindu-se în obrazul fie-si!
  P.S. Vezi că te-ai nervozat prea tare, și ai dat rateuri răspunsului lui C.G….și VEZI că are dreptate! Nu înțeleg DE CE crezi că dacă nu e de acord cu tine, o să-ți devină antipatic, iar pe el eventual, o să-l și DOARĂ eventual tare…undeva…pe la tocul de pantof sau în bombeul care ar trebui să ți-l aplice UNDEVA?

 15. @Adi, ai o apreciere de la mine…las-o pe tanti Leana lui Costel…care cică n-o cheamă Rollason – drept pentru care se și umflă în balon, dar și-l ASUMĂ…potrivindu-se Leanța cu Rollason, precum nuca-n perete! Apoi, nu știu de unde-i VINE și de ce s-o crede atât de măreață, că nu lasă pe nimeni să aibă o părere contrară cu a ei, și-și dă și cu presupusul…c-ai ”păcătui” prin judecare (cine vorbea…:) din tată-n fiu, de parcă îl cunoaște ȘI pe taică-tu! E chiar ilar cum un cap de femeie, devine PĂTRAT sau sună (când îl agiți), a TĂRTĂCUȚĂ!

 16. @Magda : vezi-ti de româna, madam : „drept pentru care”-i pleonasm. Ai priceput, ori ti-e greu, ca-nainte trebuie sa-nveti sa citesti si pâna la „pleonasm” n-aveai cum s-ajungi ?! @gmplay : daca te referi la mine, nu-s nici o „nepoata”, am citit, în schimb, numar de studii (vestice, nu românesti. Pe-un Cioroianu Adrian, fascist el însusi, nici nu l-as citi, e submediocru, tipul, semidoct, sufera de lenea de-a cauta aparat istoric, fiindca „amintirile” „victimelor” se pot fabrica, procesul falisificarii lor e arhicunoscut de psihiatrii).

 17. ”Schimbarea nu poate veni decât de la cei care nu sunt rentierii paradisului comunist’, spuneti dle Vieru si desigur, asta e deductia logica a acestui fapt. Motiv pt.care, partidele P.C., P.S.D.si amici astora A.L.D.E., P.R.U, P.R.M. si toate celelalte cu o faima notorie a vesnicelor infractiuni, inca de la infiintarea lor, ar fi fost normal sa fie trecute prin foc si sabie si sa dispara de pe suprafata Pamintului, impreuna cu absolut toate categoriile de asistati social de toate virstele, etniile, sexele si felurile(si va urasc pe toti ca de ani de zile incoace, ma amestecati pe mine om normal, cu toate aceste anormalitati umane): definite extrem de clar, d/p.d.v.medical. Deci, va trebuie cu adevarat cultura si profesionism profunde, ca sa puteti intelege cum anume explic eu, ‘indecentele’ si ‘anormalitatile’: definite etic si stiintific !!(rational, Neartistic)
  Cu toate acestea, eu la 38 ani si 4 luni(aveam 10 ani si 5 luni in Dec.’89), gindesc precum dl. Pavelescu, despre decizia populista si indecenta egal politruca a Presed.Iohannis si a intregului Parlament, de a decreta doliu national pt.victimele din Colectiv.

 18. Acest Parlament care, la fel ca si cele al lui Iliescu & Co.dupa Revolutie, care e cel mai rusinos si mai singeros din istoria vietii mele de pina acum(la fel dupa cum atit Primaria Capitalei cit si celelalte Primarii, sunt conduse de mai mult de 1 an incoace, de hiene jigodii ordinare, reprezentantii(ea si ei) primitivismului Rominesc, balcanic, bolsevic, leninisto-stalinisto-marxist si gardienii & Co.
  A ajuns sa imi fie rusine ca sunt sanatoasa, neetnica, neasistata social, Bucuresteanca, tinara, integra, neinfractoare(deci nici curva ca femelele din politica, administratie si cam de peste tot) si avind realizaric de top,pe care nimeni nu a vrut sa le rasplateasca, vreodata !
  Sa fiu mindra, ca ce? Ca sunt Rominca care nu se lasa fututa la creier, sau ca nu am fost vreodata lasata, sa traiesc (f,)bine(exact dupa vointa si actiunile mele, de pina acum)??

 19. Si va spun astea pt.ca, de ani de zile de cind ma revolt, atit privatii cit si statul Romin si parteneriatele sale international, mi-au facut din ce in ce mai mult rau mie personal numai ori in primul rind: pt..curajul libertatii mele de expresie, ca si pt.cel de actiune. De ani incoace, nici macar journalism nu mi-a mai fost permis sa fac. Pt.ca, de cite ori am deschis un site, blog ori am publicat intr-un ziar strain(unde nu m-au platit vreodata, comportindu-se in exact acelasi fel cu Rominii): mi-au trimis in viata publica ori in cea institutionala, doar asistati social si derbedeisme de ambe sexe si de toate virstele. De cind au venit intii refugiatii, apoi din primavera lui 2013 cind au venit suporterii astora si ai infractionalitatii si derbedeismelor, viata mea a devenit un chin. Ma intreb de ce mai traiesc..

 20. @Charlie : tu esti incult, nu eu. Toti cercetatorii pun alaturi Revolutia Franceza si Revolutia Bolsevica. Numai tu esti semidoct, surd si chior. Mai citeste si tu câte ceva, scoala sovietologica americana actuala, cel putin, nu pe asa-zisii Conquest-Courtois, doi impostori (ale caror „susrse documentare” erau bâfele, si cu care si semeni). Si nu te mai lua nici de Marx, neo-con-ule, tipul e unul din reperele Revolutiilor de la 1848. Un om de stiinta, un erudit, care mai si avea dreptate. În timp ce tu esti si violent, si semidoct. @Amy : si tu, draguta de la mahala, esti alt pericol public.

  • Incultura dumitale e strans legata de limbajul suburban folosit. La aceasta situatie deplorabila se adauga totala incapacitate analitica. Totul se rezuma la ce au zis sau zic altii. Degeaba il faci „zob” pe Stephan Courtois, pentru ca a avut spre deosebire de dogmaticii fanatici, capacitatea sa se „dezica”, sa faca pe deviationistul! Doar i-am rasfoit cartea si am constatat ca de fapt face in alta forma decat”istoricii” marxisti o rescriere falsificatorie a istoriei marxiste obligat de evidenta genocidului comunist.Cine vorbeste la superlativ despre Marx trebuie sa stie ca a fost ideologul „asasinarii omului de catre om” si se face complice la miliardele de vieti curmate sub flamura sa.Nu
   se poate compara holocaustul marxist cu crimele razmeritelor franceze. „Sovietologii” sunt pseudoistorici care ascund
   cumplitul adevar al terorismului marxist adus la cele mai inalte cote de „elevii” lui Marx. Gorbi l-a pus la stalpul
   infamiei pe Stalin pentru a-l proteja pe Lenin, Courtois si altii merg pana la Lenin cu responsabilizarea pentru crime
   pentru a-l absolvi total pe Marx.Vezi Doamne, tatucul Marx a fost gresit aplicat!?!?Cu totii vor salvarea marxismului
   prin reducerea la activitatea „stiintifica”, ignorand faptele sale de arme in conflictele provocate pe Mapamond…

 21. Domnul Vieru este infiorator de incult ! Doar atat ii spun China si Vietnam sunt state comuniste . Vietnam este mult deasupra Romaniei ca dezvoltare sociala, economica ( conf. statisticii Bancii Modiale). Ambele tari AU REUSIT DATORITA COMUNISMULUI !!

Comentariile sunt închise.