Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a dat verde vânzării activului funcțional al CET Galați, fosta centrală pe gaze de 375 MW, către Remat București Sud SRL, una dintre cele mai mari companii de reciclare și procesare de deșeuri din România. Această decizie marchează un moment important în tranziția către o economie circulară, integrând infrastructura energetică cu soluții sustenabile.
Licitația și contractul
Remat București Sud a câștigat, în ianuarie 2024, licitația pentru achiziția centralei, oferind un preț de 12,5 milioane euro plus TVA. Totuși, semnarea contractului de vânzare-cumpărare cu Electrocentrale Galați, controlată indirect de Ministerul Energiei, a fost întârziată din cauza lipsei avizului de conformitate de la CSAT. Această întârziere a dus la prelungirea termenului de plată pentru restul sumei de achitat, rămasă după plata avansului.
Proceduri legale și avizul CSAT
Conform legislației privind infrastructurile critice, proprietarii sau administratorii activelor critice au obligația de a solicita avizul CSAT cu 60 de zile înainte de înstrăinarea acestora. Ministerul Energiei, în calitate de autoritate publică responsabilă pentru infrastructurile critice, a comunicat recent că avizul a fost emis, permițând astfel continuarea procesului de vânzare a CET Galați. Termenul final pentru plata diferenței de preț este 22 noiembrie 2024.
Detalii despre activul funcțional
Activul vândut include centrala propriu-zisă, terenuri de aproximativ 23 de hectare, construcții administrative și industriale, instalații, stocuri, un ansamblu de termoficare și o stație de tratare chimică a apei. Această infrastructură va putea fi folosită de Remat București Sud pentru a extinde activitățile de reciclare și procesare a deșeurilor.
Remat București Sud și planurile de viitor
Cumpărătorul, Remat București Sud SRL, face parte din grupul RematHolding, cu asociați precum Mihai-Emilian Sofian și compania austriacă Scholz Recycling GmbH, controlată de conglomeratul chinez Chiho Environmental Group. La sfârșitul lunii iulie, Remat București Sud a obținut autorizația de înființare a unui parc fotovoltaic de 2,4 MW, amplasat în Berceni, care va beneficia de finanțare nerambursabilă din cadrul PNRR.
Impactul asupra comunității și economiei
În perioada sa de operare, CET Galați a fost esențială pentru alimentarea sistemului centralizat de termoficare din oraș, precum și pentru combinatul siderurgic Sidex Galați, actualmente Liberty. Vânzarea acestei centrale către Remat București Sud nu doar că va revitaliza activitatea din zonă, dar va contribui și la obiectivele de sustenabilitate ale României, încurajând reciclarea și utilizarea surselor de energie regenerabilă.
Gata, inca o instituție desființată și la deșeuri cu ea! Auzi bre, la REMAT de parcă au construit cei din csat cu sudoarea lor ani de zile această instituție😯! Dar membrii csat nu ajung la REMAT, nu au voie?
Cum adică revigorează economia locală, nenorociților?…distrugi o centrală termică și electrică și tu te lauzi?…bandiților..
Verde-n față; deșeurile se ard nu se reciclează!
Cît de otrăvitor este fumul?
Vor să ridice prețul curentului în continuare și să distrugă lucrurile care l-ar putea reduce.Combinat cu datoriile, ne taie orice cale de scăpare și ne baga cu gâtul în jugul sovietului oihropeana pentru o dependență totala și o îmbogățire rapidă și majoră a protipendadei politice.Când am spus că politica e toxică, m-am referit specific la tipul ăsta de comportament generalizat în politică și în marea finanță.Amândoua sunt sisteme majore parazitare care pun pe prim plan și recompensează din plin comportamente aberante proprii unor specii de animale și incompatibile cu civilizația și progresul real.
Cică cartea cu titlul „In slujba țării” a fost scrisă în 2001 de gl.mr. Vasile Apostol. Plagiatorii liberali fura și zarul din ceai!
asa se face reindustrializarea aruncand la fier vechi inoxuri de inalta calitate care contin Wolfram si alte metale rare pt ca instalatiile sa reziste la presiuni de peste 15 bari…cui v-a ”darui” Romania o asemenea ”comoara” pt ca nu avem o sidelurgie care se toarne noi placi tubulare si serpentine de asemenea caliate…
deci vom cumpara la preturi imense energie pt ca CSAT este format din oameni valorosi, dar nu pt Romania…
…totusi, in concluzie, o darama?…sau ce?…
Ce revigorare ? Revigorare prin distrugere dar cu fotovoltaicele ei țin în viață Combinatul Siderurgic !!! Uluitor !
,, CSAT a avizat vânzarea CET Galați către Remat București Sud ,, . Decizii istorice , distrugerea Romăniei , pas cu pas . Este adevărat , aceste mari valori materiale au fost aduse la stadiul de ,, mormane de fier vechi ,, pentru a se finaliza un diabolic proces început la finele anului 1989 . Au habar hoitarii nației romăne că o unitate de producție energetică din această categorie , CET … , pentru a fi adaptată la noile cerințe tehnice și de mediu , nu trebuie să suporte decît o singură modificare . Simplă ! Înlocuirea arzătoarelor de la generatoarele de căldură , implicit îmbunătățirea randamentului termic . Dar , de ce să întrebuințeze creier ticăloșii nației ?! Mai bine cumpărăm energie . E cu comisioane . Grase .
@ Deși CSAT nu are treabă cu economia de piață, i-au dat și lu’ Iohannis ;i la CSAT, ”cotă de vechituri uzate”, de la ”proprietatea de stat”, ? ”Și-a însușit”, ”s-a învârtit de, ”realizări” , ”privită mai bine”, ”afacerea” ar putea fi și, ,,corupție” , ? Traian Băsescu ,la afaceri cu active de la stat ,vorbea și de ,,parandărăt” , ?
Au habar hoitarii nației romăne că o unitate de producție energetică din această categorie , CET … , pentru a fi adaptată la noile cerințe tehnice și de mediu , nu trebuie să suporte decît o singură modificare ???
@ CSAT-ul apără polonicul și gamela, mai puțin obiective economice, dacă Iohannis ar putea avea idee despre ce s-a discutat, ceilalți probabil mai puțin, așa cum mai este și pe la Parlament, ?
ahahhahahahah… si ce o sa faca? o sa-l faca REMAT-ul bucati si o sa-l trimita ajutor ukropsilor cum face Letonia? care au anuntat ca o sa dezmembreze o fosta termocentrala sovietica si o sa o dea regimului de la Kiev sa-si repare ce pot cu ea
@Ghro….corect, acesta este obiectivul : dezmembrarea si mutarea componentelor de baza in Ucraina. GRATIS bineinteles ! Si asta in timp ce pretul curentului creste si tot creste ! Cu regenerabile vom continua sa importam masiv in continuare contribuind masiv si la balanta comerciala negativa. O politica de esec !
Ar trebui sa isi schimbe denumirea in CSDC = Consiliul National De Distrugere a Tarii.
Erata: *Suprem*
Majoritatea ați sărit peste, citat: Remat București Sud SRL, una dintre cele mai mari companii de reciclare și procesare de deșeuri din România.
Așadar, ca să facă apă abur pt generatoare electrice și apă caldă pt oraș vor arde și deșeuri. Deșeurile sînt o afacere bănoasă, gheșeft.
Cineva a tot scris pe-aici că la termocentralele de lîngă Craiova se ard deșeuri de otrăvesc și împuțesc aerul.
Cine mai ard deșeuri (și) în România? Fabricile de ciment! Holcim, Romcim și Heidelberg. Niciuna nu mai e românească.
Fumul este băgat desigur la emisii de CO2 șși plătit de noi în tot felul de taxe și accize..cui? Vă puteți închipui ce hoție?
Inteleg ca se vinde pentru reabilitare, nu se da la fier vechi( dupa pret)!!