CSM explică delegarea procurorului general interimar

Secția pentru procurori a CSM reacționează la controversele privind preluarea de către Bogdan Licu a funcției de procuror general interimar. Explicaţiile vin după ce în spațiul public au apărut controverse privind delegarea lui Licu, în condițiile în care există un prim-adjunct al procurorului general.
„Delegarea domnului procuror Bogdan Dimitrie Licu în funcția procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost dispusă în baza dispozițiilor art. 57 alin. 7 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, conform cărora „în interesul serviciului procurorii pot fi delegați, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcții de conducere, dispozițiile alin. 1-6 fiind aplicabile în mod corespunzător. Delegarea procurorilor la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se dispune, cu acordul scris al acestora, de Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori”, precizează Secția pentru procurori a CSM, printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, conform dispozițiilor art. 57 alin. 8 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, „Judecătorii și procurorii pot fi delegați numai la instanțe sau parchete la care au dreptul să funcționeze potrivit gradului profesional dobândit”.
Totodată, procurorii CSM mai transmit și dispozițiile art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare: „Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcția de judecător sau procuror”.
„Față de cele expuse, în temeiul dispozițiilor art. 40 alin. (2) lit. m) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 57 alin. (7) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Secția pentru procurori a dispus delegarea domnului procuror Dimitrie Bogdan Licu în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, începând cu data de 27.04.2019, până la ocuparea funcției în condițiile legii, dar nu mai mult de 2 luni”, arată procurorii CSM.
De asemenea, în comunicatul de presă menționat, se mai subliniază: „Potrivit art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este numit de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcția de judecător sau procuror. Conform dispozițiilor art. 57 alin. 8 din Legea 303/2004: „Judecătorii și procurorii pot fi delegați numai la instanțe sau parchete la care au dreptul să funcționeze potrivit gradului profesional dobândit”.
Precizările vin după ce ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a spus, luni, că responsabilitatea de a oferi informații publice cu privire la delegarea lui Bogdan Licu, ca interimar, la șefia Parchetului General, aparține CSM. Birchall spune, însă, că din punctul său de vedere delegarea lui Licu are bază legală.
În spațiul public au apărut controverse privind delegarea lui Licu, în condițiile în care în funcția de prim-adjunct al procurorului general este Laura Oprean.
Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, pe 19 aprilie, ca Bogdan Licu să preia funcția de procuror general interimar pentru o perioadă de două luni. Decizia vine după ce Augustin Lazăr s-a pensionat, mandatul său fiind încheiat în 27 aprilie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. delegarea lui Licu în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ a fost dispusă în baza dispozițiilor statului paralrl, ca să n-o mai lungim…restul e coprofagie…

  2. Cinstit ar fi să nu se facă nici un fel de numire din partea nimănui.Conform principiului competeţei toate posturile de acest gen ar trebui scoase la concurs.Cine-i bun să câştige.În acest fel s-ar asigura independenţa justiţiei faţă de politic.Da nu se vrea.

  3. DECI , FOSTUL PROCUROR GENERAL A ÎNCALCAT LEGEA DIN 2004 CÎND A DELEGAT-O ÎN 2018 PE LC KOVESI LA PARCHETUL GENERAL ; LA ACEA DATA EA AVEA GRAD DE PROCUROR DE TRIBUNAL ! SI FUSESE RETRIMISA DE CSM LA SIBIU ! DECI , FOSTUL PROCUROR GENERAL A ÎNCALCAT O LEGE ÎN VIGOARE LA ACEA DATA ! S-A SESIZAT VRE-UN PROCUROR ? NU ! NICI UN PROCUROR ! AUGUSTIN LAZAR SI-A BATUT JOC DE ÎNTREAGA MAGISTRATURA ! CARE N-A MÂNCAT USTUROI! DESI SE SIMTEA DE LA DISTANTA ! KOVESI S-A FACUT COMPLICE LA UN ABUZ ÎN SERVICIU ! DIN ABUZ ÎN ABUZ ! LA ACEA DATA KOVESI NU PUTEA FI DELEGATA LA PARCHETUL GENERAL PENTRU CA NU AVEA GRADUL OBIGATORIU DELEGARII !
    S6A ÎNCALCAT LEGEA !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.