Cum ar putea Bucureștiul să fie alimentat exclusiv de energie solară

Energy Policy Group (EPG), un think-tank renumit pentru expertiza sa în domeniul politicilor de energie și climă, a realizat recent o analiză detaliată privind posibilitatea ca Bucureștiul să-și acopere integral necesarul de energie electrică din surse fotovoltaice. Studiul scoate în evidență atât potențialul, cât și provocările asociate cu această tranziție majoră.

Bucureștiul se remarcă printr-un consum casnic de energie electrică considerabil, fiind lider în țară în această privință. În 2023, orașul a necesitat peste 1,5 TWh de energie electrică, ceea ce reprezenta aproximativ 2,8% din consumul național total de 53 TWh. Pentru a satisface această cerere exclusiv din surse fotovoltaice, ar fi nevoie de instalarea unor panouri solare cu o capacitate totală de 1,23 GW. Aceasta ar implica acoperirea unei suprafețe de 6,13 km² cu panouri solare, echivalentă cu 2,56% din suprafața totală a orașului.

În prezent, metodele tradiționale de instalare a panourilor solare includ acoperișurile clădirilor. Cu toate acestea, lipsa unei legislații care să încurajeze aceste instalări a generat o reticență în rândul proprietarilor de apartamente, iar majoritatea blocurilor din București nu sunt echipate cu astfel de sisteme. În plus, reglementările actuale limitează posibilitatea utilizării energiei generate pentru consumul personal al proprietarilor de apartamente.

EPG estimează că acoperișurile apartamentelor din București ar putea susține până la 680 MW din necesarul total de 1,23 GW, acoperind 55% din consumul casnic al orașului. Restul necesarului ar putea fi completat de alte tipuri de instalații fotovoltaice, inclusiv panouri instalate pe clădiri mari precum centre comerciale și depozite.

Un aspect crucial al acestei tranziții este integrarea sistemelor de stocare a energiei. Energia solară fiind intermitentă, este esențială stocarea excesului de energie produsă în timpul zilei pentru a fi utilizată în perioadele de scădere a producției, cum ar fi seara sau dimineața devreme. EPG estimează că Bucureștiul ar necesita o capacitate totală de stocare de 2.911 MWh, echivalentă cu stocarea a aproximativ 116.500 de vehicule electrice Dacia Spring sau a 50.600 de vehicule electrice Tesla Model 3. Acest sistem de stocare ar trebui să fie capabil să furnizeze până la 245 MW, suficient pentru a acoperi consumul orașului în perioada de vârf din dimineața ianuarie.

Deși 2.911 MWh de stocare ar asigura o acoperire decentă pe parcursul unei zile, este insuficient pentru a echilibra consumul anual, mai ales în lunile de iarnă, când energia solară produsă este insuficientă. În lunile de vară, producția solară ar depăși semnificativ consumul, iar soluția optimă ar include tehnologii alternative de stocare, cum ar fi producția de hidrogen regenerabil în sezonul cald pentru a fi utilizat în timpul iernii.

O altă recomandare a EPG este evitarea concentrării stocării într-un singur sistem de mari dimensiuni. În schimb, o rețea distribuită de unități de stocare mai mici, care să deservescă utilizatori individuali sau comunități mici, ar putea fi mai eficientă și mai flexibilă în gestionarea cererii și ofertei de energie.

Pentru ca Bucureștiul să devină complet alimentat de energie solară, este necesară o combinație de soluții tehnologice avansate și politici favorabile care să încurajeze atât instalarea panourilor solare, cât și dezvoltarea unor sisteme de stocare eficiente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4833 Articole
Author

25 de Comentarii

  1. O noua rezolvare numerologica ! Nu mai spalam rufele la masina noaptea si incarcam bateriile de la masina ziua, cand suntem la scarbici ? Misto, sa faca SIEmion un program prezidential !

  2. Stiti ce se intampla cu razele cosmice si materia din ejectiile de masa solara in conditiile in care campul magnetic al planetei este in continua diminuare si inca rapida? Formeaza condens, adica nori. Operatiunile ilegale de geoinginerie climatica fac acelasi lucru, intensifica albedou-ul planetei. Deci soarele va deveni o resursa epuizabila in curand. Cum ar putea Bucurestiul sa intre in blackout mai eficient?

  3. În București nu ninge, nu sunt nori, iarna ziua are 24 ore de lumină. Mi de tone de litiu inflamabil prin subsoluri inundabile, trecerea electrocasnicelor pe curent continuu, fiindcă stocarea energie electrice în chimică din baterii are un randament și dacă o scoți din baterii și faci curent alternativ alt randament. Și când înmulțești două fracții iese ceva și mai puțin. Utopie păguboasă. Pe cretinii care au închis termo centralele pe cărbune să da slugarnic la Bruxelles nu-i ia DNA că de unde eram din exportatori de energie în anul 2000 am ajuns la mila vecinilor care nu ne iubesc și ne taxează, nu-i ia DNA.

  4. Bat câmpii și ăștia. Costul investiției și prețul/kwh având în vedere pierderile, rețeaua și rata de înlocuire a panourilor și bateriilor.Mai e un aspect, nu-ți iei mașină ca să-i mănânci bateria și să te mai și plimbi cu ea după. Dac-aș avea o barbă lungă…Și uite-așa o pieptănam!

  5. O prostie că atâtea altele
    Am panouri , inverter și baterie, pe banii mei și pentru mine.La anul întru pe profit.Dar rufele și gătitul merg pe rețea.Trebuie să fii dus cu pluta să-ți ții baterii pentru consumuri peste 1kw.Sper să nu de-a grindină pâna nu pun apărătoare pe panouri.În orașe ar fi jale, S-ar umple spitalele pe câțiva ani cu oameni otraviți.

  6. Postăkel Gudurău spune:
    13 SEPT. 2024 LA 16:12

    Panourile trebuie sa fie inclinate, suntem in zona temperata, grindina nu are ce sa le faca daca sint inclinate ( de-aia blindajul tancurilor este inclinat pentru protectie maxima, sectiunea creste ))
    Panourile fotovoltaice moderne rezista 35 de ani !! pana le scade caoacitatea la 80%.
    Am si eu panouri, acumulator si invertor!
    Am apa calda (cat vreau, trebuie rezervor izolat termic corespunzator, nu boiler cu 1 cm de izolatie sa tina apa calda doar 12 ore).
    Spal cand este soare, iar hidrogenul ..astept oferte comerciale pentru un generator la pret mic si rezervor de hidrogen la un volum decent.
    Ps.Apa calda pentru Bucuresti poate fi facuta daca se acopera terasele blocurilor cu panouri fotovoltaice si se stocheaza corespunzator.
    Deocamdata 😀 nu exista capacitati de stocare a apei calde pentru Bucuresti, pentru ca edilii sunt… retarzi olimpici cu premii la „matematica”

  7. La cate cretinitati citesc zilnic in presa din ro.mai incape si asta.

  8. SF , urgent ! Ai idee care e diferența între KW ( cazul tău) și GW ? Ești mai ”paralel decăt autorul articolului care vorbește de consumul de electricitate din București , ca li cum Bucureștiul ar fi un CASNIC ca tine .1,5 TWh anual -2,8% din consumul național este numai consumul CASNIC al bucureștenilor . În fapt orașul București recptează din SEN în medie 1000 MW , adică 20 % din totalul consumului de electricitate din Ro. Sau voi n-aveți treabă cu industria , comerțul , utilitățile orașului ? ”STAI ACASĂ – vorba PLĂVANULUI . / Dacă tot insiști cu ”solarele , pune mai întâi în Ferentari , Zăbrăuți și Dămăroaia că ăia stau mai prost cu corentu .. Ai idee de calitatea ”cernoziomului vitrificat care se face sub panouri după 35 de ani . MAI PUNE 35 ca să-l poți săpa .

  9. …pe blocul in care stau au inceput sa monteze panouri, cica fonduri europene… trebuie sa participam si noi cu bani…la sedinta am intrebat cam cat revine, pe ce criterii se calculeaza, apartament, persoane, consum…nada!…am intrebat ce caracteristici tehnice au, ce putere, daca merg pe stocaj, daca devenim prosumatori…nada!…unde va fi camera tehnica, cam cat costa asigurarea, mentenanta…nada!…daca au studiu de rezistenta adaptat la varsta cladirii si noua arhitectura-pereti sparti in majoritatea apartamentelor…nada!…normal ca nu am fost de acord…si?…baietii s-au apucat de treaba…

  10. SF asta eadevàrat daca ții panourile sub 20gr.C.Cát despre grindinà, am văzut nu mai departe de acu patru ani țigle sparte la greu.Tot ínclinate.Cát despre durata de funcționare, nu prea corespunde cu ce scrie-mi prospect.Dupa max 15 ani devine decor, o să vezi.Hidrogenul are u randament de cam 40%, nu poate fi atacată pe termen lung și ai pb cu transportul.Nu se lichefiaza și deteriorează țevile, fie ele și din metal.

  11. Depozitat, nu atacatà (autocorector fàra opțiunea eliminàrii)

  12. Treaba cu eficiența de 80% după 25 de ani e șubredă sau mincinoasă, publicitară. Majoritatea producătorilor nu au vechime de nici 10 ani iar tehnologia, se laudă, se îmbunătățește an de an, adică pun materiale noi. Una este să ai un test de „viață”, adică măsori eficiența cînd e fabricat și compari cu eficiența după 25 de ani alta e să ghicești, extinări.

  13. Adica vom acea curent la priza doar cind e sorele pe cer? Si cind e inorat sau ploua nu vom mai avea program la televizor, iar casele si bancile nu vor mai functiona decit cu bani cash? Caci cardurile nu vor putea fi folosite ….

  14. Uite asa se toaca banii pe studii tampite,cu solutii tehnico-financiare utopice.intre timp pretul la energie a ajuns la cer,semn ca inchiderea termocentralelor o fost decizie intelepta.

  15. Exact, Càlin.Cele care merg mai mult sunt in pe 8-10% randament și sunt echipați sateliții cu ele.La banii care-i dai pe ăstea de 20%0 îți iei dintr-ălea suficient cât să te fluiere piticul de gădină, dacă vrei și felinarul, mai dai odată banii.

  16. O sa bag unul micro pe UVC de curiozitate și să vedem ce știe.Am reparat o mașinărie cu lampă pe mercur de 2000W.tare mă îndoiesc că mai trage un pârț în după o oră de expunere.Nici carcasa de bachelită a procesorului n-a ținut prea mult așa că am refăcut automatizarea pereleistică pe RI-13relee de comandă.

  17. Constat cu surprindere ca multi nu inteleg termenii de: „discontinuu”, „intermitent”, „accidental”, „sporadic”. Sper sa le inteleaga pe buzunarul lor.

  18. suporta reteaua tovarasi?
    La prostime spuneati ca nu se poate, ca le amanati in fiecare an casa verde!
    Aaa si la popi se poate, chiar cu derogare!

  19. Băăăăăăăă capete de lebădă, geografic Bucureştiul nu permite integral şi permanent alimentarea din surse de energie verde – huooooooo imbecili smintiţi! – AŢI PĂCĂLIT DESTUI PROŞTI SĂ-ŞI PUNĂ „SOLARE” ŞI CE AU LUAT PE MERE A DAT PE PERE, CĂ BATERIILE COSTĂ ENORM! HAI SICTIR ENERGY POLICY GROUP! DUDĂU NENOROCITULE, TU NU AI NICI ÎN CLIN NICI ÎN MÂNECĂ CU ENERGIA! TU EŞTI DOAR UN POLITRUC SCÂRBOS. UN INDIVID LIPSIT DE CARACTER! RADU DUDĂU TE BAG ÎN MĂ-TA, SCÂRNĂVIE!
    Apropo de energie:
    NU S-A GĂSIT ÎNCĂ NICIUN PROCUROR CARE SĂ-L IA LA ÎNTREBĂRI PE NEMERNICUL ŞOBOLAN VIRGIL POPESCU?

  20. Think tancurile astea nu prea gandesc. Ce sa faci cu panourile alea solare, sa ai energie doar in miezul zilei? Sau se asteapta sa o verse in SEN iar seara, cand este mult mai scumpa pe piata, sa o ia inapoi? 🤣

  21. Nicule, te rog sa nu te iei de ele! Și Davis a început ca un think tank,”Clubul de la Roma” îsi spunea!N-ai văzut ce „bunăstare” și „siguranță” au revărsat asupra Occidentului? Deci, te rog!,😁

  22. Daca omori poate peste 95% din bucuresteni, … ce ramane – de frica vor folosi panourile astea.
    Autorul articolului traieste exclusiv cu astea?
    Trebuia pus semnul (P) langa titlul articoului, ca sa stim ca nu e izvorat din inteligenta si realism ci din iubirea de arginti.

  23. Partizanii fotovoltaicelor uita ca mai e si noapte sau sunt si nori ziua.. Ba, trebuie totusi un producator in banda si ala e nucleara, carbune, gaz si hidro( cu rezerva sa fie apa)!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.