Cum arată cele 6 clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului

Patriarhia Română a expus clopotele care vor fi montate în Catedrala Mântuirii Neamului. Acestea au fost aduse în țară încă din 19 mai a.c. de la fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria. Ele au costat 550.000 de euro, fiind achitate integral din bugetul Patriarhiei, și vor suna pentru prima dată în noiembrie 2018. Pentru transportul lor a fost nevoie de un utilaj special care să suporte cele 33 de tone, clopotele fiind realizate din bronz, cupru și staniu.

Toate cele 6 clopote vor fi montate în turla clopotniței de pe fațada de vest, la înălțimea de 60-69 de metri. Cel mai mare are 25 de tone și a costat 450.000 de euro. Acesta va suna numai la evenimentele și sărbătorile importante. Sunetul său se va auzi pe o rază de 15 km. Clopotele sunt garantate pentru 15 ani, dar durata de viață este estimată la 400 de ani. Clopotul mare are un diametru de 3.030 metri și o înălțime de circa 3 metri. Ferestrele turlei vor avea jaluzele speciale reglabile pentru dirijarea sunetului. În acest moment, catedrala are doar 45 de metri înălțime, însă turla principală va ajunge la 120 de metri.

Pe clopote se află şi efigia chipului Patriarhului Daniel, lucru care a stârnit nu de puţine ori controverse în spaţiul public. Patriarhia explică însă că această efigie este o consecinţă firească a muncii depuse de Patriarh pentru înălţarea Catedralei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.