Cum arată forma finală a Legii privind măsurile fiscale

Cabinetul Ciolacu a publicat în transparență decizională proiectul de lege privind măsurile fiscale, prin intermediul căruia se vor desființa 200.000 de posturi în sistemul bugetar, dar se vor introduce și o serie de măsuri fiscale care vor avea un impact major asupra cetățenilor.

Principalele măsuri sunt următoarele:

– Contribuabilii care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro, și care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit, sunt obligați la plata impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro a cifrei de afaceri este cel valabil . Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro a cifrei de afaceri este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile. Cifra de afaceri reprezintă diferența dintre veniturile totale (VT) și veniturile care se scad din veniturile totale.

– Instituțiile de credit – persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit – persoane juridice străine datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri.

– Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:
a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro
b) 3%, pentru microîntreprinderile care: 1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau 2. desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5510 – Hoteluri şi alte facilități de cazare similare, 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice – numai pentru societățile profesionale cu personalitate juridică, constituite de avocați potrivit legii, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.”

– în chestiunea impozitului IT-iști: Scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor, pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv, obținute din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă, raport de serviciu, act de delegare sau detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, pe baza opțiunii exprimate, în scris, prin declarație pe propria răspundere depusă la angajator/plătitor, după caz. Partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.”

– veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea sunt calculate la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi prin raportare la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată prevăzut de lege pentru activitățile din domeniul construcțiilor. Scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor, după caz, pentru veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor de până la 10.000 lei inclusiv, realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă, cu normă întreagă sau cu timp parțial, pe baza opțiunii exprimate, în scris, prin declarație pe propria răspundere depusă la angajator/plătitor, după caz. Partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu beneficiază de facilităţi fiscale. d) scutirea se aplică potrivit procedurii aprobate prin ordin al ministrului finanţelor.”

– veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea sunt calculate la un salariu brut de încadrare lunar pentru 8 ore de muncă/zi, prin raportare la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată în domeniul/sectorul agricol și în industria alimentară, stabilit potrivit legii pentru domeniul/sectorul agricol și în industria alimentară. Scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor, după caz, pentru veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor de până la 10.000 lei inclusiv, realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă, cu normă întreagă sau cu timp parțial, pe baza opțiunii exprimate, în scris, prin declarație pe propria răspundere depusă la angajator/plătitor, după caz. Partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu beneficiază de facilităţi fiscale;“

– Creşte TVA de la 5% la 9% pentru serviciile constând în permiterea accesului la parcuri de distracţii şi parcuri recreative, livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale (maximum 120 mp.), inclusiv a terenului pe care sunt construite, livrarea de energie termică, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă, cu emisii scăzute; livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, cu excepţia protezelor dentare scutite de taxă.

– Impozit de 5% pe tranzacţiile imobiliare cu clădiri rezidenţiale. Se calculează, la prima vânzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra preţului de vânzare al fiecărei clădiri rezidenţiale vândute, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă.

– Numărul total al posturilor de demnitate publică efectiv ocupate aferente funcţiilor de secretari de stat, consilieri de stat, subsecretari de stat, vicepreşedinţi şi a funcţiilor asimilate acestora se reduce până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024 cu minimum 25%;

– Numărul de posturi de consilieri din cadrul cabinetului cancelariei precum şi numărul de posturi din cadrul autorităţilor publice de interes local se reduc cu 50% din totalul numărului de posturi aprobate până cel târziu la data de 1 noiembrie 2023;

– Numărul de posturi vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcţii aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se desfiinţează;

– Personalul cu funcţii de conducere eliberat din funcţia de conducere deţinută ca urmare a reorganizării activităţii beneficiază de drepturile prevăzute de lege. Acesta are dreptul de a ocupa o funcţie publică de conducere vacantă de acelaşi nivel sau o funcţie publică de conducere de nivel ierarhic inferior vacantă, pentru care îndeplineşte condiţiile de ocupare; instituţiile publice publice acordă, anual, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, personalului ale căror salarii lunare de încadrare sunt de pană la 14.000 lei.

– Pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, sporul nu poate fi mai mare de 15% din salariul de bază şi nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;

– Cheltuielile lunare cu abonamentul de telefonie mobilă decontat din fonduri publice sunt de maximum 25 lei/lună/aparat de telefonie mobilă;

– Până la data de 1 ianuarie 2024 direcţiile de sănătate publică (DSP), sanitar-veterinare, judeţene şcolare etc. se reorganizează la nivel de direcţii regionale în cadrul fiecărei regiuni şi cu structuri teritoriale fără personalitate juridică la nivel judeţean. Numărul consilierilor din cabinetele preşedinţilor consiliilor de administraţie, preşedinţilor, vicepreşedinţilor, directorilor generali, directorilor generali adjuncţi precum şi din alte cabinete ale conducătorilor de la nivelul operatorilor economici se reduce cu 50% din numărul de posturi aprobate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4615 Articole
Author

17 Comentarii

  1. URAAAA ! Muncim sa tinem Statul Feudal, ce naiba doar nu o sa umblam prin parcuri de distractii sau sa ne plimbam cu avioane de lux ! Dar cine e Statul asta ???

  2. Vraja marii! Până nu reduceți numărul de parlamentari la 300 conform referendum și toate sinecurile, nu se va face economie la buget! Până nu comasați primăriile și toate agențiile care se calca pe bombeu, nu faceți economie. Până nu vor elibera chitanță vânzătorii de legume si fructe din piețe, nu faceți economie! Până nu introduceți impozitul progresiv pe veniturile lunare nu faceți economie! Statul român va rămâne o vaca de muls pentru membrii partidelor aflate la guvernare plus afinii!

  3. Reducerea numărului de parlamentari la 300 ar trebui să fie prima măsură prin care politicienii și-ar
    putea recăpăta credibilitatea în fața poporului care i-a trimis în Parlament.

  4. Coroborand cu vizita oamenilor de bine de la FMI, tare ma tem ca pana la Anul Nou vom avea TVA generalizat de macar 24%. Tineti minte trei cuvinte: Guvernantii nu mint. Sau poate era : Guvernantii ne mint?

  5. Aloooo, guvernule, pune deoparte bani pentru viitorii pensionari pe caz de boala, diagnostic cert „Drogageala”! Asti tineri dar si actualii trecuti de 30-40 ani, vor fi urmatorii pensionati pe caz de boala fara munca si fara contributie la propria pensie! Din ce vor trai acesti drogagii care nu au muncit si nu au contribuit? Viitor de aur fals, tara noastra are=pensionati pe caz de drogagiboala!

  6. Nutreț pentru fraieri.. Atât de la politic cât și de la presă..Păi legea are nevoie de ”instrucțiuni de aplicare” bre. Azi in romania există legi BUNE, dar inutile pentru că de peste zece ani mu le-a ieșit instrucțiunile de aplicare..Iar borfașul de la administrație stă și are o scuză spre a nu face nimic..

  7. ati uitat de salarii nesimtite si pensii speciale!!!!
    Adica ii dati pe cocoase la IT-istul care depaseste 2000E si il iertati pe un ASF-ist ce primeste moca 12000E?
    Baa, ne luati de tampiti??
    Vedeti ca nepoata lui Timofte ia 10-12000E ca sa verifice cazanele de la Crevedia, baaaa!

  8. chiar toti sunteti butiqueari? De ce plangeti pt ca IMM-urile au impozit intre 1-3%, iar orice om care munceste la stat sau privat plateste 10% impozit pe munca, 10% din profit daca in anii ’90 a cumparat actiuni si acum si le vinde, 8% la dividende si 10% din dobanda la economii ca sa nu faceti economii, iar daca iti faci un IMM birou de consultanta ca Ghinea care a „pus” in PNRR milioane de euro consultanta pt el si altii ca el va plati pe IMM-ul lui doar 1-3% din milioanele de euro din asa zisa consultanta…Bravo, plangeti de mila tuturor celor care pot…

  9. Mai lasati-ma cu IT-istii lui peste prăjit care ridică 5.000 de euro de la multinaționale de 3 ori mai mult decât un medic de valoare și nu plătesc nimic la stat! Ce-mi aduce IT-istii? Filme porno!

  10. LEGEA APARE CA SI MOACELE CELOR DIN POZA AFISATA IN ACEST ARTICOL…….

  11. Anul viitor sau prin 2025 o sa vina furtuni de masuri fiscale basculate de stat prsre IMM-uri. Mai ca sigur la spartul targului o sa vina si FMI sa te tii inchideri de firme romanesti, nu si multinationale. Exact ca pe vremea lui Boc, sa traiti bine. Si migrarea spre alte Bulgaria. De obicei statul ingroapa economia.
    Statul nu s-a catadicsit sa-si optimizezs el cheltuielile printre cele mai mari di UE cu angajatii bugeatri „bugetofagi” pe salarii de granguri multi angajati prin nepotisme si spagi. Toaca o parte insemnata din buget pe salarii babane.
    Firmele romanesti obligate sa duca statul bugetofag in carca. Statul nu renunta la cheltuieli.
    Pe de alta parte, in mod sigur, optimizarile fiscale multinationale vor fenta si de data asta masuri guwernamentale.
    Multinationalele (facute) scapate de stat si de data asta neimpozitate la cat profit real scot chiar si pe crize cum a fost in pamdemie si liberizarea energiei ucigatoare de ramuri intregi din economie, importurile si importatorii de orice sa tot prospere.
    Vrajeli de masuri sa se vada din exterior ca lucreaza. Statul va fi tot ultracheltuitor pe salarii de pile PSDNL eventual si UDMR sa le voteze cine stie ce controverse in parlament.

  12. nu aduc decat 8% din PIB…
    Doctorii consuma din PIB si mai iau si spaga si mai lasa si gravidele pe scarile spitalelor.
    Iti place raspunsul?

  13. ciocu’ mic si cotizati fraierilor, cineva trebuie sa plateasca salariile bugetarilor de lux, politicienilor, europarlamentarilor tradatori de neam, secaturistilor, si „magistratilor”

  14. Hai ca i-a făcut din vorbe ne-a Marcel😂Nu se va schimba nimic. Șmecherii rămîn cu pensii și salarii speciale, fraierii cu taxele. Acesta este capitalismul românesc. Cînd va spunea Ceasca de exploatare va ride ati😄

  15. @Marinarul spune:
    19 sept. 2023 la 13:44

    „Hai ca i-a făcut din vorbe ne-a Marcel😂Nu se va schimba nimic. Șmecherii rămîn cu pensii și salarii speciale, fraierii cu taxele.”
    Pai pensionarii exclusiv pe contributivitate (prostii in viziunea politicenilor romani) in schimb vor primi majorare sub ce prevede legea. Legea spune rata inflatiei (16,4%) + 5% care reprezinta 50% din cresterea salariului brut care a fost de 10% in 2022. Ati auzit vreun politicant sa spuna de 21,4% crestere a punctului de pensie?!
    Pai cand Statul e primul care-si incalca legile pe care in schimb vrea sa le impuna cetatenilor, nu poti decat sa ajungi la vorbele lui Basescu: „Băsescu: Eu v-am spus de câteva ori, ăsta e stat mafiot, na, eu ştiu ce spun.” Stat mafiot condus de politicieni mafioti. Asta avem.

  16. Legalizarea și impozitarea prostituției ar aduce venituri importante la bugetul de stat, la fel ca în celelalte state occidentale dezvoltate, precum Franța, Germania, Olanda, Spania, Italia, etc. ! Prostituția este un fenomen care nu poate fi eradicat dar poate fi controlat ! Anual, prostituția produce sume imense de bani nefiscalizați ! Banii proveniți din impozitarea prostituției ar putea fi folosiți pentru sistemul de pensii și cel sanitar ! În altă ordine de idei, ar fi necesară și intensificarea controalelor în piețele agroalimentare. Majoritatea comercianților nu folosesc case de marcat și declară, în fals, către stat, sume infinit mai mici decât cele declarate. Verificarea averilor acestor comercianți ar demonstra clar ca au obținut ilicit sume de bani foarte mari !

  17. mare fas. Evaziunea infloreste, ar fi de urmarit perioada lui Pinochio, cand se incerca o fiscalizare cat de cat.
    Problema este ca alesii au marile afaceri, doar nu se vor impozita pe ei.
    Iata de ce ne trebuie o mana fe fier, am trecut prea repede in capitalism!
    Suntem deja in Vestul salbatic!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.