Cum comentează mediul de afaceri plecarea lui Victor Ponta

Demisia premierului Victor Ponta este comentată în mod diferit de actorii din economie. Unii susţin că guvernul acesta a făcut lucruri bune, precum reducerea CAS sau noul cod fiscal, şi aşteaptă de la următorul executiv să continue măsurile bune. Alţii au declarat că va exista un blocaj în mediul de afaceri cel puţin şase luni. De asemenea, protestele din Bucureşti şi din ţară şi căderea guvernului reprezintă începutul unui nou model de afaceri. În ochii agenţiilor de rating, evenimentele de la Bucureşti nu au niciun impact pe termen scurt.

“Reducerea CAS şi noul cod fiscal sunt un câştig pentru mediul de afaceri în această perioadă. Comunicarea cu mediul de afaceri a fost bună. Aceasta nu înseamnă că mediul de afaceri a fost mulţumit cu toate deciziile guvernului. Au fost multe măsuri de dreapta, pe de altă parte nu au reuşit să cureţe eşalonul doi. Trebuie să ne uităm să vedem cine sunt directorii din ministere şi primării, de când sunt acolo şi ce-au făcut”, a declarat Mihai Marcu, acţionar al furnizorului privat de servicii medicale Medlife, conform Ziarului Financiar. Acesta spune că este momentul unei reforme radicale în administraţia publică. “E foarte important faptul ca politicienii să cureţe toate nepotismele şi toate şpăguţele de la toate ministerele şi primării. E o problemă mare. Devine sistemică. Trebuie plătiţi mai bine funcţionarii de stat şi este nevoie de reducerea numărului acestora”, a spus Marcu.

Cofondatorul producătorului software Zitec Alexandru Lăpuşan susţine că viitorul guvern ar trebui să continue măsurile luate de guvernul Ponta, pentru că au fost bune. “Căderea Guvernului nu ne afectează şi în niciun caz nu ne afectează negativ pentru că noi nu avem deloc contracte cu statul. Pe de altă parte, măsurile luate în ultimul an de Guvernul Ponta, au fost, surprizător, măsuri bune, liberale. De exemplu, scăderea CAS, scăderea impozitului pe dividende. Mi-aş dori ca aceste măsuri să fie continuate şi de guvernul care va urma. În ceea ce priveşte felul în care ar putea fi influenţate bugetele clienţilor, cred că nu se va întâmpla nimic. De obicei, clienţii străini cu care lucrăm nu sunt foarte atenţi la aceste aspecte, iar clienţii din România sunt companii private, care nu au contracte cu statul”, a declarat Lăpuşan pentru wall-street.ro.

“Protestele şi mişcarea de stradă de zilele acestea sunt doar lucruri pozitive. Nu văd nimic negativ în reacţia populaţiei. Ce s-a întâmplat în ultima perioadă arată un singur lucru: faptul ca România se schimbă în bine şi se schimbă inclusiv în privinţa modelului de business practicat până acum. Din ce în ce mai puţini au curajul să facă afaceri după modelul vechi, cu ‘şpaga’ şi licitaţii tructate. Mă aştept la schimbări în mediul economic şi mai ales în ceea ce priveşte felul în care se fac afaceri cu statul; competitivitatea trebuie să dicteze, nu interesele personale”, a declarat Grigore Chiş, directorul general al Broker Cluj, conform wall-street.ro.

Demisia premierului Victor Ponta ar putea afecta creşterea economică în lipsa unei soluţii clare la situaţia politică, însă avansul puternic al consumului face puţin probabilă o încetinire mai puternică a creşterii PIB, conform firmei britanice de consultanţă Capital Economics. „Principalul mod în care demisia premierului Ponta va afecta economia este dacă temerile că ar putea aduce instabilitate politică conduc la amânarea de decizii de investiţii, din partea investitorilor locali sau a celor străini. Creşterea PIB ar putea fi afectată dacă nu este o rezolvare la această situaţie. Astfel, în contextul în care consumul pare să crească rapid, aş fi surprins să văd o încetinire puternică a avansului PIB”, a declarat pentru Mediafax analistul Capital Economics William Jackson. Conform acestuia, măsurile de creştere a salariilor şi reducere a TVA vor fi probabil continuate de către un viitor guvern, întrucât sunt considerate populiste. Anunţul demisiei lui Ponta a avut un impact limitat până în prezent pe piaţa financiară, susţine Jackson. „Întrucât România are o poziţie a contului curent oarecum în echilibru, leul este mai puţin vulnerabil ca în trecut la intrări de capital mai reduse. De asemenea, situaţia finanţelor Guvernului este relativ sănătoasă. Nu mă aştept ca leul să se deprecieze semnificativ sau să crească puternic costurile de împrumut. Nu va exista nici un impact major asupra ratingului suveran al României”, a spus el.

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al firmei de brokeraj Tradeville, susţine că demisia lui Ponta nu va avea un efect negativ accentuat în ceea ce priveşte bursa locală, ci mai degrabă va conduce la o limitare a potenţialului de creştere. „Din păcate, Bursa de Valori Bucureşti a beneficiat de performanţele economice recente ale României într-o măsură mult mai mică decât piaţa de obligaţiuni emise de guvernul local. Ca atare, în cazul în care schimbarea de guvern s-ar desfăşura în mod dezorganizat sau ar conduce la alegeri anticipate fără vreun favorit clar, m-aş aştepta ca majoritatea capitalurilor speculative să plece tot de pe piaţa de obligaţiuni”, a spus Dumitrescu pentru Agerpres.

Omul de afaceri Radu Timiş crede că demisia lui Ponta va duce la un blocaj de cel puţin 6 luni în mediul de afaceri. „Din punctul meu de vedere, al omului de afaceri, mă gândesc astfel: cam de 6 luni are nevoie un guvern să se acomodeze cu ce se întamplă, şi te gândeşti cine va lua o decizie având în vedere că vin alegerile. Va fi un blocaj. Nu vor fi luate iniţiative. Nu se vor lua nişte măsuri astfel încât să se întâmple ceva în economie. Sperăm ca decizile care au fost luate până acum să fie respectate. Cu predictibilitatea am dat-o în bară”, a mai spus Timiş, proprietarul companiei Cris-Tim.

Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, spune că depunerea mandatului Guvernului Ponta dă o uşoară senzaţie de inconfort mediului economic autohton, însă susţine că această situaţie nu este nici prima, dar nici ultima. „Este un proces democratic care se întâmplă în toate ţările. În Belgia a trecut un an şi jumătate până s-a format un guvern, în România am stat vreo trei luni cu un guvern interimar Boc. Prin urmare, sunt situaţii des întâlnite în democraţie”, a spus Pârvan pentru Capital.

Omul de afaceri Dragoş Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, susţine că s-a ajuns în acest punct în urma unei resetări a societăţii, adică o punere în ordine a ceea ce înseamnă etica şi valorile societăţii. „Ce se întâmplă acum, de fapt se întâmplă de cel puţin un an încoace. Este o resetare a societăţii. O punere în ordine a ceea ce înseamnă etica, valorile societăţii. Acum se întâmplă pe baza unei nenorociri. Nu aş fi vrut să se întâmple aşa, ci să se întâmple de la sine. Societatea se exprimă acum: Stop şi de la capăt! Încet, încet, începe perioada de normalitate. Valorile îşi recâştigă locul meritat. Valori de genul: cinste, onoare, moralitate”, spune Dragoş Anastasiu, conform Capital.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings consideră că demisia premierului Ponta nu va avea un impact semnificativ asupra perspectivei „stabile” asociate ratingului de ţară, a declarat pentru Agerpres Kit Ling Yeung, Associate Director la Fitch Ratings. „Nu ne aşteptăm ca demisia primului-ministru să aibă un impact semnificativ asupra perspectivei ratingului deoarece factorul cheie care influenţează ratingul, după cum am subliniat în ultimul nostru raport din luna august, este legat de o eventuală relaxare fiscală care ar pune în pericol stabilitatea finanţelor publice sau stabilitatea macroeconomică”, a spus Kit Ling Yeung. Oficialul Fitch a adăugat că perspectiva stabilă atribuită de Fitch preconizează o anumită relaxare fiscală în perioada 2016-2017 având în vedere Codul Fiscal adoptat recent. Dat fiind consensul puternic manifestat de toate partidele în septembrie, atunci când a fost adoptat Codul, Fitch nu se aşteaptă ca documentul să fie modificat. „Fitch consideră că şansa de a avea alegeri anticipate este puţin probabilă, în acest moment, având în vedere că ne aflam deja în ciclul electoral pentru alegerile parlamentare din 2016”, a afirmat Kit Ling Yeung.

Căderea Guvernului Ponta va elimina una dintre cele mai importante „necunoscute” privind posibilele evoluţii politice din România, considerată de investitori drept principalul factor politic care le-a afectat negativ activitatea pe Bursa de Valori Bucureşti, în acest an, a declarat directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Ludwik Sobolewski, la solicitarea Agerpres. „Schimbarea Guvernului va elimina una dintre cele mai importante ‘necunoscute’ în ceea ce priveşte posibilele evoluţii politice din România. Acest fapt a fost menţionat de către investitorii străini ca principalul factor politic, care le-a afectat negativ activitatea pe Bursa de Valori Bucureşti în 2015”, a menţionat Sobolewski.

Demisia premierului ar putea avea un impact neutru asupra economiei în acest an, dar creează incertitudine în ce priveşte continuarea, anul viitor, a proiectelor bune începute, a declarat pentru Mediafax economistul şef al BRD – Societe Generale, Florian Libocor. „Impactul demisiei premierului asupra creşterii economice din acest an ar putea fi neutru sau marginal. Cât priveşte anul viitor, rămâne de văzut câte din proiectele bune începute nu vor mai continua. Demisia guvernului poate genera blocaje în economie deoarece implică o ruptură în actul de guvernare. În funcţie de calitatea interimatului, blocajele pot fi marginale sau majore. Un nou guvern poate decide continuarea liniei fostului guvern sau nu, iar asta implică menţinerea sau revizuirea unor decizii precum cele privind veniturile, fiscalitatea, investiţiile etc”, a spus Libocor pentru sursa citată. Acesta susţine că un eventual guvern de tehnocraţi ar însemna că acesta va duce lipsă sau va avea sprijin politic insuficient în acţiuni. „Un nou guvern politic nu este exclus însă, în cel mai probabil caz, presupune, cred, o structura politică de coaliţie. În contextul politic anunţat pentru anul 2016 (două sesiuni electorale), un guvern de coaliţie va fi cu greu sau chiar deloc eficient”, a afirmat Libocor.

Economistul şef al ING Bank, Ciprian Dascălu, ia în calcul patru scenarii în ceea ce priveşte formarea unui nou guvern şi impactul crizei politice actuale asupra leului. Puncte cheie: PNL nu este pregătit, nu are candidaţi pentru fotoliile de miniştri; orice asociere cu UNPR ar aduce prejudicii de imagine şi prejudicii electorale pentru PSD şi PNL; Iohannis va avea ultimul cuvânt şi nu putem exclude alegeri anticipate, conform Economica.net.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.