Cum devine privatizarea o „salvare națională”

Politicienii brazilieni care au văzut în companiile statului vaci de muls pentru campaniile electorale vor fi și cei care le scot la mezat pe piețele internaționale. Vreme de decenii, ecuația politicii braziliene a fost: „managementul companiilor de stat egal câștigarea alegerilor“, totul prin folosirea banilor sustrași din companii uriașe, precum Petrobras. Însă criza financiară internațională și apoi contractarea economiei braziliene au făcut ca acest motor corupt al politicii să se gripeze. El a calat când scandalul spălării banilor companiei Petrobras a dus la destituirea, în 2016, a președintei socialiste Dilma Rousseff – ea nu a fost acuzată oficial de corupție, ci de ascunderea unui deficit bugetar uriaș, pentru a câștiga alegerile din 2014. Urmând modelul mentorului ei, fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva, Rousseff s-a aliat cu partidul de centru-dreapta Mișcarea Democratică Braziliană și cu unul din liderii săi, Michel Temer, care a devenit vicepreședinte. MDB mai fusese asociată la guvernările de stânga și era implicată profund în uriașul scandal al spălării de bani și deturnării de fonduri.

După destituirea Dilmei Rousseff, Michel Temer, acuzat de „trădare“ de lidera socialistă, a devenit președinte în august 2016. Temer a făcut apel pentru un guvern al „salvării naționale“. Acuzat și el că a cerut celei mai mari companii de pe piața produselor din carne să cumpere tăcerea unui deputat, președintele Temer a anunțat recent în ce constă „salvarea națională“: cele mai mari privatizări din istoria țării, în valoare de circa 11 miliarde de euro. Sunt scoase la vânzare: Electrobras (compania care produse o treime din energie), 14 aeroporturi, 13 terminale portuare, Imprimeria Națională, Loteria Națională. Apoi, se vrea concesionarea a doua autostrăzi și a unor câmpuri petroliere offshore.

Privatizările „nu au ca obiectiv compensarea deficitului, ci crearea de locuri de muncă, de bogăție și servicii de calitate pentru populație“, spune Temer. Ministrul său de Finanțe, Henrique Meirelles, îl contrazice: „Vizăm să asigurăm actorii economici și populația că va fi atins echilibrul bugetar, prin ajutorul privatizărilor“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.