Cum discută cu SUA un președinte ce are ”guvernul lui”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit miercuri cu președintele american Donald Trump, în marja reuniunii ONU de la New York. Această întâlnire  era extrem de așteptată, pentru că întrevederea are loc în plin scandal în Statele Unite legat de publicarea stenogramei unei convorbiri telefonice pe care cei doi lideri au avut-o în iulie.

Un procuror general demis pe nedrept, un ambasador al SUA ”deranjant” care oferă liste cu ONG-iștii care nu trebuie anchetați, un server cu informații sensibile de la care a pornit scandalul implicării Rusiei în alegerile din SUA și investigarea afacerilor fiului unui vicepreședinte al SUA – acestea au fost cele mai importante subiecte discutate la telefon de președintele SUA cu președintele Ucrainei, pe 25 iulie.

Conform protocolului, conversația a fost ascultată de serviciile secrete și înregistrată. Un agent secret care a aflat din alte surse despre conținutul discuției a depus o plângere cum că președintele Trump influențeaza politica din SUA folosindu-se de autoritatea sa federală. Plângerea face referire la dorința exprimată de Trump ca parchetul ucrainean să reia investigația vizându-l pe fiul fostului vicepreședinte Biden și firma Burisma din Ucraina. Pornind de la această plângere, opoziția democrată vrea să inițieze procedura de impeachment.

Deși avea dreptul  să țină secretă discuția telefonică imcriminată, Donald Trump a decis să publice transcriptul. Nicăieri în cuprinsul discuției nu se poate observa că Trump ar fi condiționat acordarea unui ajutor militar de 319 milioane de dolari Ucrainei de ”favorurile” pe care le-a cerut președintelui Zelenski. Acest ajutor trebuia oferit în luna iulie și a întârziat doar până la începutul lunii septembrie.

Fragmentele din conversație reproduse mai jos pot fi citite și altfel decât în cheia disputei politice interne din SUA. Președintele Zelensky a fost ales în luna aprilie. Pe 21 aprilie, partidul prezidențial nou apărut a câștigat majoritatea absolută. Discuția telefonică de pe 25 iulie a fost prilejuită de această victorie. Cu alte cuvinte, în fragmentele de mai jos avem o discuție între un președinte al SUA și un președinte dintr-o țară est-europeană care are ”guvernul lui”. Iată cum se pun la cale justiția, anchetele, numirile ambasadorilor SUA, cum se guvernează o țară dependentă de ajutorul financiar și militar al unei mari puteri.

Trump: ”Germania nu face aproape nimic pentru voi”

Zelenski: ”Să va spun adevărul, vrem să asanăm mlaștina din țara noastră. Am venit cu mulți oameni noi. Nu politicienii vechi, nu politicienii tipici, pentru că vrem să avem un nou format, un nou tip de guvern. Sunteți un mare profesor pentru noi în această privință”.

Trump: ”Mă bucur să aud asta. Aș pune că facem multe pentru Ucraina. Depunem mult efort, consumăm mult timp. Mult mai mult decât țările europene, care ar trebui să vă ajute mai mult decât o fac acum. Germania nu face aproape nimic pentru voi. Nu fac nimic, doar vorbe, și cred că ar trebui să-i întrebați despre asta. Când am vorbit cu Agela Merkel, ea mi-a spus despre Ucraina, însă nu face nimic. Multe țări europene sunt la fel și cred că ar trebui să analizați asta. Însă Statele Unite au fost foarte bune cu Ucraina. Nu pot să spun că este neapărat valabilă și reciproca, pentru că se întâmplă și lucruri care nu sunt bune, însă SUA au fost foarte, foarte bune cu Ucraina”.

Zelenski: ”Da, aveți absolută dreptate. Sută la sută. Și vă pot spune următoarele. Am vorbit cu Angela Merkel și m-am întâlnit cu ea. M-am întâlnit și am vorbit și cu Macron și le-am spus că nu fac tot ce ar trebui să facă în privința sancțiunilor (împotriva Rusiei – n.red). Nu aplică sancțiunile. Nu acționează atât de mult cât ar trebui pentru Ucraina. Se pare că, deși în mod logic UE ar trebui să fie cel mai mare partener al nostru, SUA sunt un partener mult mai mare și vă sunt recunoscător pentru asta, pentru că SUA fac mult pentru Ucraina. Mult mai mult decât UE, în special când vorbim despre sancțiunile împotriva Federației Ruse. Vreau să vă mulțumesc și pentru sprijinul în domeniul apărării. Suntem gata să cooperăm pentru noii pași, suntem gata să cumpărăm rachetele Javelin din SUA, în scop defensiv”.

Președintele SUA: ”Vreau să ne faceți o favoare”

Trump: ”Vreau să ne faceți o favoare, pentru că țara noastră a trecut prin multe și Ucraina știe multe despre asta. Vreau să aflați ce s-a întâmplat cu toată situația asta cu Ucraina, cu Crowdstrike… cred că unul dintre oamenii voștri bogați… Ei spun că Ucraina are serverul. Cred că v-ați înconjurat cu unii dintre acei oameni. Aș vrea ca procurorul general să vă sune pe dumneavostră sau să-i sune pe oamenii dumneavostră și aș vrea să aflăm adevărul. După cum ați văzut, totul s-a încheiat cu o prestație slabă a unui om pe nume Robert Mueller, o prestație incompetentă, însă ei spun că multe lucruri își au originea în Ucraina. Orice ați întreprinde, e important să întreprindeți, dacă se poate”.

Președintele Ucrainei pare să fi știut bine la ce se referă Donald Trump, care este miza legată de compania de securitate cibernetică CrowdStrike. Zelensky l-a asigurat pe Trump că își va forma o echipă de oameni competenți. ”Vă garantez, ca președinte al Ucrainei, că toate investigațiile vor fi pe față și cinstite, vă pot asigura”, a spus Zelensky, adăugând că a vorbit despre acest subiect cu Rudolf Giuliani.

Atacuri cibernetice, GRU și veriga lipsă

Cine este CrowdStrike, compania menționată de Donald Trump. Este o companie de securitate cibernetică care a fost contractată de Comitetul Național Democrat, în 2016, pentru a afla sursa unui atac cibernetic asupra serverelor Partidului Democrat. Este compania care a stabilit că atacurile au fost comise de două grupuri de hackeri ale spionajului militar rus – GRU. Echipa de campanie a președintelui Trump a considerat și președintele încă mai consideră că Partidul Democrat a ascuns unul dintre serverele cu pricina, pentru a împiedica descoperirea adevăratei surse a atacului. Trump consideră că serverul se află în Ucraina, de aici și ”favoarea” cerută lui Zelensky.

Un ambasador SUA ”rău” și un procuror general ”bun”

Urmează o serie de remarci ale președintelui Trump despre fosta ambasadoare a SUA în Ucraina, Marie Louise Yovanovitch. Este ambasadoarea care a reproșat guvernului de la Kiev, în martie 2019, că nu face suficiente pentru combaterea corupției. Este ambasadoarea despre care procurorul general al Ucrainei, Iuri Luțenko, a declarat pentru presă americană că i-a dat o listă cu indivizi din Ucraina care nu trebuie să fie urmăriți penal. Printre ei se aflau și mai mulți ONG-iști anticorupție. De aici a izbucnit un scandal care s-a încheiat cu retragerea de la post a ambasadoarei. Ea fusese numită în 2016 de Administrația Obama.

”Am auzit că ați avut un procuror care era foarte bun și care a fost dat dat jos, iar asta nu e corect. Multă lume vorbește despre asta, despre cum a fost dat jos și au fost implicați niște oameni foarte răi. Domnul Giuliani este foarte respectat. A fost primarul New Yorkului, un primar minunat, și aș vrea să vă sune. Îi voi spune să vă sune, împreună cu procurorul general. Rudy știe mult despre ce se întâmplă și este un tip foarte capabil. Ar fi miununat dacă ați vorbi cu el. Fostul ambasador al SUA, femeia, a fost deranjantă, iar oamenii cu care a lucrat în Ucraina au fost deranjanți. Vreau doar să știți asta”.

Abia acum urmează discuția despre fostul vicepreședinte Joe Biden, cea semnalată de agentul secret ce a depus o plângere cum că Trump s-a folosit de autoritatea sa pentru a influența politica din SUA.

”Următorul procuror va fi 100% omul meu”

”Celălalt lucru. Se vorbește mult despre fiul lui Biden, că Biden a oprit o anchetă și mulți oameni vor să afle despre asta, așa ca, orice ați face împreună cu Procurorul General ar fi minunat. Biden s-a tot lăudat că a oprit anchetarea fiului său, deci, dacă cercetați asta… Mi se pare oribil”.

Zelenski: ”Vreau să vă spun despre procuror. Pentru că am obținut majoritatea absolută în Parlamentul nostru, următorul procuror general va fi 100% omul meu, candidatul meu, care va fi aprobat de parlament și va începe să lucreze din septembrie. El sau ea va analiza situația despre compania la care ați făcut referire (CrowdStrike – n.red.). Ideea investigației în acest caz este de a restabili onestitatea investigației. Dincolo de asta, vă cer să ne dați orice informație suplimentară, ne-ar fi de mare ajutor, pentru a face dreptate în această țară cu privire la ambasadoarea SUA în Ucraina, Yovanovitch, din câte îmi amintesc. E bine că ați fost primul care a spus că a fost un ambasador rău, pentru că sunt 100% de acord. Atitudinea ei față de mine era departe de a fi cea mai bună, pentru ca îl aprecia pe fostul președinte și era de partea lui”.

Trump: ”Ei bine, ambasadoarea va avea de suportat niște lucruri. O să-i spun domnului Giuliani să vă sune, o să-i spun și Procurorului General Barr să vă sune și să descoperiți adevarul. Sunt sigur că veți reuși. Am auzit că procurorul a fost tratat foarte rău și era un procuror corect, deci succes la toate astea. Economia voastră va merge tot mai bine, estimez. Aveți multe atuuri. Este o țară incredibilă”.

O altă încercare de a da jos un președinte

După publicarea transcriptului conversației Trump-Zelensky, opoziția democrată din Congres consideră că are suficiente probe pentru a lansa procedura de impeachment. Presa americană este mai sceptică. Sunt jurnaliști care consideră că Trump se face vinovat de ”un abuz de putere flagrant”.

Pe de altă parte, sunt jurnaliști, precum Kimberley Strassel, de la The Wall Street Journal, care consideră ca avem de-a face cu ”o nouă încercare internă de a da jos un președinte, fără dovezi concludente”. ”Favoarea” pe care a cerut-o Trump este ca Ucraian să se uite la ce s-a întâmplat la alegerile din 2016 din SUA. ”Este o solicitare legitimă, pentru că amestecul în alegerile din SUA pare să fi venit atât din Rusia, cât și din Ucraina”, scrie Strassel.

Președintele Ucrainei a declarat deja că omologul american nu a făcut nicio presiune asupra sa. La fel, Procurorul General William Barr, menționat în discuția telefonică, a declarat că nu a avut știință despre cele spuse de Trump și că președintele nu i-a cerut să vorbeasca cu liderul de la Kiev, așa cum reiese din transcript.

Niciun lider nu va mai vorbi deschis cu Trump

O ultimă remarca ține de critica formulată de fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul, cel care afirmă că publicarea transcriptului conversației dintre doi șefi de stat este o mare greșeală. ”Este o mare greșeală – un precedent rău, pentru că niciun lider străin nu va mai vorbi deschis cu președintele la telefon de acum înainte. Și nu este doar o greșeală a președintelui, ci și o mare greșeală comisă de agenții secreți din jurul său și de presa care a publicat detalii oferite de aceștia din alte discuții – cu președintele Mexicului și premierul Australiei, în urmă cu doi ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

9 Comentarii

  1. Asta e statul de drept! Guvernul meu, mai bine zis al nostru, noul Komintern!

  2. D-le Calin, presedintele Zelenski este pentru Ucraina exact cum ar fi Ilan Laufer presedinte al Romaniei,eventual cu C.Seidler de la USR,prim ministru!Pentru ca ma intereseaza subiectul am discutat cu moldoveni care cunosc mai bine situatia din Ucraina,ucrainienii au votat cu Zelenski din disperarea si la misto:)),ca nu mai aveau cu cine in mizeria poolitica in care e scufundata Ucraina,in mainile khazarilor!Nu imi este rusine nici cu Dancila care s-a intilnit in SUA numai cu rabini,spre rusinea pe veci a Romnaniei!Asistam la o „ucrainizare” a Romaniei in care dobitocii autohtoni se inhaiteaza cu urmasii lui Moise,infinit mai destepti, pentru a mai fura ce a mai ramas de furat din tara asta!Amintiti-va de Fondul Suveran pe care cui vroia sa il incredintezeDragnea ?Amintiti-va ca ‘specialistii” Black Cube se plimbau nestingheriti prin Romania si au plecat cam cum a plecat olandezul criminal,cu asentimentul autoritatilor servile!

  3. Ba Donald, ba, cati romani mai trebuie sa moara CA SA RAM<ANSA pesedeul LA PUTERE, ELIBERATORUL CRIMINALILOR SI BORFASILOR DIN PUSCARII ?

  4. Pe zi ce trece pare ca multi capi din strainatate ne convinge ca pe glob, traim in lumea mafiotilor de rang inalt!

  5. Deci ce vorbeste presedintele SUA cu un omolog din alta tara apare in presa ??? N-ar trebui demisi toti cei ce se ocupa de securitatea convorbirilor sefului de stat american?

  6. In sfirsit Senatul Imperiului American s-a deranjat sa ne trimita un Ambasador neaos, dupa chipul si asemanarea noastra. Adica inalt, frumos, destept si behaitor al graiului mioritic…ca despre integritate sau convingeri religioase nu mai vorbeste nimeni, pentru ca este Interzis prin Lege. Adrian Zuckerman s-a nascut in perimetrul carpato-danubiano-pontic dar situatia economica si geo-politica l-a dus impreuna cu parintii peste ocean pe cind avea 10(zece) ani unde a devenit Real Estate Broker de Succes. Personal ii doresc mult succes si in Diplomatie incepind cu punerea sub Acuzare si aducerea in fata Justitiei a predecesorului sau Mark Gitenstein care, pentru o donatie de numai $10,000 in campania lui Barack Obama a fost numit ambasador la Bucuresti, unde a jefuit brutal Romania aducind grave deservicii imaginii Americii si poporului evreu din care se lauda ca s-ar trage. Adriane recupereaza prejudiciul de la acest escroc si vei ramine in istorie ca cel mai Integru Ambassador American de origine evreiasca. 50% din fonduri vor fi directionate catre Rabinul Sef al Romaniei iar Restul catre comunitatea evreilor romani din Israel discriminati salbatic de catre evreii din fosta URSS. Ne intilnim la Tribunal ?!?

  7. Va dati seama, daca pina si presedintele USA nu mai poate avea confidentialitate in convorbirile sale telefonice !! Pai probabil ca, daca extrapolam, pina si baba Floarea din Tandarei, cind schimba retete de cozonaci cu țața Frosa din Falticeni, sint inregistrate !

  8. Au si aia sorosistii lor infiltrati in servicii. Era de mirare daca nu erau.

  9. SUA practică ingerințe brutale în politica internă a unor state nevertrebrate, precum Ucraina și România, prin intermediul ambasadorilor lor în aceste țări. Cred că dacă s-ar desecretiza și convorbirile ambasadorilor SUA la București cu autoritățile române, am afla lucruri ceva de speriat – și toate astea în numele „parteneriatului strategic” și al „valorilor transatlantice”. Ambasadorii SUA la București sunt niște dictatori fără scrupule, mai ceva decât Ceaușescu. Numai că treaba asta este cu două tăișuri. Când lucrurile au mers foarte prost în România, prin anii ’80, toată lumea a dat vina pe Ceaușescu și președintele Româniiei a sfârșit așa cum știm. Acuma, când din nou lucrurile merg foarte prost în România, lumea nu va mai da vina pe politicienii români, ci pe ambasadorii SUA. Deocamdată, românilor li se bagă pumnul pe gură, atunci când își pun problema cum anume a intervenit ambasadorul Klemm în trucarea anchetei de la Caracal. Familia criminalului Dincă se lăuda că „are spate” și probabil ăsta e „spatale”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.