Cum funcționează schema de sprijin pentru consumatorii de curent și gaze

Schema de sprijin nou aprobată prin OUG nr. 27/2022 introduce noi măsuri pentru clienții finali pentru consumul înregistrat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, cu scopul protejării acestora de efectele măririi prețurilor de vânzare a energiei.

Față de măsurile anterioare, aplicate pentru consumul aferent perioadei 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, actuala schemă de sprijin a fost simplificată, fiind prevăzută numai plafonarea prețurilor. Astfel, clienții vor beneficia de plafonarea prețurilor finale facturate atât la energie electrică, cât și la gaze naturale, susține Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie.

De asemenea, prin aplicarea noilor măsuri adoptate, vor beneficia mai mulți clienți de plafonarea prețurilor la energie, conform noii scheme de sprijin. Ca și până acum, nu este necesar pentru clienții casnici să transmită furnizorilor informații sau documente pentru a beneficia de preț plafonat.

Energie Electrică

Prețul plafonat al energiei electrice pentru clienții casnici se va aplica în funcție de consumul mediu lunar realizat în anul 2021. Astfel, prețul final facturat este:

– maximum 0,68 lei/kWh (TVA inclus), în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 kWh;
– maximum 0,8 lei/kWh (TVA inclus), în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 kWh inclusiv.

Pentru clienții cu un consum mediu lunar realizat la locul de consum, în anul 2021, care depășește 300 kWh/lună, prețul final facturat nu va fi plafonat și va fi stabilit de fiecare furnizor, conform prevederilor de la art. 5 și 6 din OUG nr. 27/2022. La solicitarea clienților finali, furnizorii pot încheia contracte de furnizare și în alte condiții decât cele prevăzute la art 5 din OUG 27/2022.
În prețul final facturat clienților finali este inclusă și componentade furnizare a energiei electrice, care potrivit OUG 27/2022 este stabilită la valoarea de 0,073 lei/kWh.

Gaze naturale
Prețul plafonat al gazelor naturale pentru clienții casnici este de maximum 0,31 lei/kWh (cu TVA inclus). Acest lucru înseamnă că furnizorul tău nu va putea depăși această valoare atunci când îți va emite facturile de gaze naturale. Prețul plafonat se va aplica pentru toți clienții finali, indiferent de consum, până la data de 31 martie 2023.

Pentru gazele naturale, componenta de furnizare inclusă în prețul final facturat este stabilită la valoarea de 0,012 lei/kWh.

Alte informații de interes

Clienții care au deja în contractul de furnizare a energiei electrice și a gazelor naturale un preț sub valoarea celui plafonat și care se încadrează în condițiile de aplicare prevăzute în OUG nr. 27/2022 vor beneficia în continuare de prețul actual, până la finalul perioadei de valabilitate a ofertei.

În cazul ofertelor de preț cu abonament, costul abonamentului va fi inclus în plafon. Vor fi facturate separat alte servicii incluse precum achiziția de centrale termice, aparate de aer condiționat sau Servicii tehnice. În cazul clienților de energie electrică care:

-nu se încadrează în tranșele de consum întrucât au avut un consum mediu lunar, în 2021, de peste 300 kWh, dar se încadrează în aceste tranșe cu consumul din anul 2022,

-s-au racordat la sistemul de distribuție începând cu 1 ianuarie 2022,

furnizorii vor emite în luna februarie 2023 o factură de regularizare a consumului facturat anterior, corespunzător perioadei de aplicare a prezentei ordonanțe. Prețul final utilizat pentru calculul acestei facturi de regularizare va fi stabilit în funcție de încadrarea în noua tranșă de consum a locului de consum.

În continuare este foarte importantă transmiterea indexului autocitit în intervalul de timp alocat de către furnizor. În acest fel, fiecare client se asigură că plătește consumul efectiv realizat, nu cel estimat.

Consumatori noncasnici

Ȋn comparaţie cu schema de sprijin anterioară, clienţii noncasnici beneficiază doar de plafonarea preţurilor la energie electrică și gaze naturale pentru consumul aferent perioadei 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023. Numărul clienţilor noncasnici care vor beneficia de plafonarea preţurilor la energie electrică și gaze naturale este mai mare conform noii scheme de sprijin.

Pentru a beneficia de măsurile aplicabile privind plafonarea preţurilor, nu este necesară transmiterea către furnizori a unor informaţii sau documente.

Energie electrică

Pentru consumul aferent perioadei 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, preţul plafonat la energie electrică pentru clienţii noncasnici este de maximum 1 leu/kWh (cu TVA inclus), indiferent de cât consumă, cu excepţia următoarelor categorii:

– clienţii noncasnici care au beneficiat de prevederile OUG nr. 81/2019 pentru modificarea și completarea OUG nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional și autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, precum și pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele și subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice, aprobată cu modificări prin Legea nr. 262/2021, cu modificările și completările ulterioare;
– producătorii de energie electrică
– Prosumatorii nu sunt consideraţi producători de energie electrică în sensul art. 1 din OUG 27/2022.

Gaze naturale

Pentru consumul aferent perioadei 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, preţul plafonat la gaze naturale pentru mai multe categorii de clienţii noncasnici este de maximum 0,37 lei/kWh (TVA inclus). Categoriile care beneficiază de plafon sunt:

– clienţii noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 este de cel mult 50.000 MWh;
– producătorii de energie termică destinată consumului clienţilor noncasnici.

Clienții noncasnici cu un consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 mai mare de 50.000 MWh beneficiază de un preţ final facturat stabilit de către fiecare furnizor în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (1) din OUG nr.27/2022. La solicitarea clienților finali, furnizorii pot încheia contracte de furnizare și în alte condiții decât cele prevăzute la art 5 din OUG 27/2022.

Important de știut

Costul de Furnizare este stabilit la 0,073 lei/kWh pentru energie electrică și la 0,012 lei/kWh pentru gaze naturale.
Clienții care au deja în contractul de furnizare un preț sub valoarea celui plafonat și care se încadrează în condițiile de aplicare prevăzute în OUG nr. 27/2022 vor beneficia în continuare de prețul din contractul actual, până la finalul perioadei de valabilitate a ofertei. Plafonarea prețului final facturat la gaze naturale și energie electrică se aplică și clienților care s-au racordat la sistemul de distribuție după data de 1 ianuarie 2022.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4552 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Cumva se consuma substante halogenogene in guvern sau presa ca sa se afirme ca a existat un pret de 0,012lei/kwh la gaz de ZERO VIRGULA ZERO doisprezece? Cand? De ani buni pretul este de aprox. +/_1,7 lei/mc, deci daca un mc de gaz inseamna 10,5 kwh, atunci 1,7:10,5=0,16 leikwh iar voi vorbiti de 0,012 deci de zece ori mai putin. In ce an a fost pretul sub unitar/mc la gaz? Poate pe vremea lui Ceausescu. N-am trait/platit gazul atunci asa ca nu stiu.

    • Visezi tu 1,7 lei mc.Eu platesc 2,6 lei mcsi am apucat contractul si oferta din iulie.Altfel, dracu ma lua!

  2. Deci firmele consuma oricata energie electrica si platesc 1 ron cu tva inclus/kw iar consumatorii casnici daca depasesc 300 kw pe luna platesc pretul pietei spot de la Viena? Incurajati romanii sa treaca la verde,sa-si ia masini electrice dar nu le sustineti consumul de energie nicicum.
    Chiar toti guvernantii nostri/parlamentari sunt ultimii cretini de nu cunosc consumul de energie electrica al unei gospodarii din mediul rural unde nu exista gaz? Va spun eu :450-500 kw vara ,650-800kw iarna. Totul este electric la tara:boiler pentru apa calda,cuptor,plite,frigider,lada frigorifica … toate electrocasnicele.
    Loviti in cea mai lipsita de aparare categorie a populatiei,cea rurala care nu dispune de gaze si consuma mult peste cei 300 kw pe care i-ati pus voi prag,cretinilor.

  3. Cat e costul de productie, de transport, de furnizare? Cat e profitul, cati directori si cate Consilii de Administratie sunt, cat sunt taxele Statului, ce e aia taxa de cogenerare si timbru verde (daca i-au banii astia platesc la martieni sa nu mai fie poluare) ??? Banii unde sunt BANII cine ne da socoteala asta ? Pana nu cerem socoteala totul este doar PROSTEALA si VORBARIE GOALA, PROPAGANDA si PRAF in Ochi i PROSTIMII !

  4. Serios!? Breeee, la gaze e cum e, dar la energie electrica, cel putin s-au dublat sumele pe acelasi consum! Am mai dat exemplu: pe contorul de gaze, ai 54-57 mc consum, pe factura care nu mai vine prin posta din noiembrie 2021, obligandu-te sa bifezi factura online sa ai factura tiparita pe banii tai, gasesti consumul real si in alta casuta consumul e transformat in 2700 mc, de 5 ori mai mare consumul pentru facturare, ceea ce nu coincide cu consumul de pe contor, una e pe contor si alta e pe facturi, de parca escrocheria este in drepturi legale! Pentru 54-57 mc plata era 46-48 lei si acum e 99,90 lei! Asa e legal, e forma legala sau escrocherie pentru furat prin facturi consumatorii? De ce nu baga contor care sa fie citit in mc=kw/ora? Nu se vrea schimbarea contoarelor pentru gaze pentru ca la radiaza cetatenii furaciunile fin start? Sunt doar intrebari deranjante dar reale de la firul ierbii!

  5. La gaze este si acolo un plafon de 1200 mc/an, adica in medie 100 mc/luna.Nu poate consuma fiecare cat vrea si plati pretul plafonat.

  6. Prosteala pe fata ! N-am vazut un leu nici de la guvern si nici de la bugetul local (ajutorul pt incalzire vine din local). Nici nu vreau sa ma gindesc la ce ne asteapta ! Am trecut de mult cu toate pe „verde” …povesti, degeaba, toate sunt scumpite fie kwh, Gkal, kcal, etc. Joule.

  7. Abureala totala! Vor sa creeze impresia,ca ei conducatorii care nu mai pot de grija noastra ,au luat masuri sa protejeze populatia.Cum poti sa plafonezi doar pentru un consum minim ,care este calculat ,estimat pentru o persoana. Daca intr-o familie sunt 10 persoane,cum poate sa fie tot acelasi consum,pentru cat stabilesc ei plafonarea.Conjunctura internationala,este o explicatie,nu o cauza a cresterii aberante a preturilor. La un semnal toate tarile sunt in pandemie,apoi toate tarile sunt in asa zisa criza energetica,apoi in toate tarile cresc aberant preturile etc.Nu se mai tine cont ca unele tari au resurse energetice,altele nu,toate preturile cresc la gramada peste tot in lume.Deja de ani de zile orasele din tara noastra miros a pacurina,a combustibil CLU ,ulei rezidual ars ,combustibili din deseuri petroliere etc ,intrucat folosirea gazului in centralele termice si termocentrale este foarte scump.Deocamdata populatia inspira pacurina,dar nimeni nu se plange ,probabil ca este considerata ECO,doar gazul si carbunele polueaza.As vrea ca Virgil Popescu sa ne arate o factura a lui la gaze si una la curent[demonstrativ] Pacaleala lor nu mai tine.Ba ca ei nu pot sa intervina in plafonarea preturilor,ba ca plafoneaza pana in anul 2023,dar diferenta de bani catre furnizori tot de la noi ii platesc,bani luati sub alte forme. In momentul in care o sa vanda Hidroelectrica si termocentralele,credeti ca plafonarea o sa mai fie pana in anul 2023?In alte tari au actionat cate 1-2 asasini economici la noi sunt o droaie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.