Cum îl apără premierul pe Tudorel Toader după raport

Premierul Sorin Grindeanu a răspuns, joi, în două rânduri, criticilor aduse evaluării făcute de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la activitatea procurorilor șefi Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi. Grindeanu a ținut să sublinieze, după supărarea exprimată public de către Liviu Dragnea, că raportul lui Toader a fost făcut de persoana care trebuia, ”şi nu de către prim-ministru şi nici de către preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele Senatului sau preşedintele României”.

”Poate că e un lucru nou ca un ministru al Justiţiei să-şi permită să facă ce spune legea, să evalueze activitatea Parchetului General, a DNA şi a altor structuri. Uite că mai încercăm să aplicăm şi ceea ce scrie în lege, anume prerogativele pe care le are ministrul de a face aceste evaluări. E un lucru nou! E o evaluare făcută de cel care trebuia să o facă şi nu de către prim-ministru şi nici de către preşedintele Camerei, preşedintele Senatului sau preşedintele României. Conform legii ministrul Justiţiei trebui să facă această evaluare şi a făcut-o”, a declarat premierul.

El a explicat că Guvernul este interesat ca instituţiile şi mecanismele care ţin de Justiţie să funcţioneze.

”E mult mai important acest lucru decât dacă este o evaluare pozitivă sau nu, pentru că în acest fel ne împlinim ceea ce avem de îndeplinit prin MCV şi sunt lucruri la care ţin, care au fost, conform deciziei CCR, încălcate prin ceea ce a făcut DNA şi Parchetul General în acea speţă care au dus la această evaluare conform Constituţiei”, a spus premierul.

Ulterior, joi seară, Grindeanu a reamintit la România TV că procedura privind schimbarea șefilor DNA și Parchetului General „se închide” la președintele Klaus Iohannis.

„Nu ține de atribuțiunile ministrului Justiției, nici măcar ale prim-ministrului schimbarea șefilor de la DNA și de la Parchetul General. (…) Procedura se închide, conform legii, la președintele Iohannis. (…) Prin această evaluare pe care domnul ministru Tudorel Toader a făcut-o putea, eventual, să declanșeze procedurile”, a declarat Grindeanu.

Totodată, premierul a reiterat faptul că evaluarea a fost făcută de ministrul Justiției, conform legii.

„Așa cum am declarat și eu, și președintele Dragnea în aceste săptămâni, am lăsat (…) ca cel care are atribuții în acest domeniu, și anume ministrul Justiției, să facă această evaluare. A și declarat dânsul că n-a avut niciun fel de presiuni, nu a intervenit nimeni. A făcut o evaluare (…) argumentată pe decizia Curții Constituționale. Pentru mine, faptul că (…) pentru prima dată cineva își permite să facă o evaluare și să continue această evaluare printr-o monitorizare atentă a activității Parchetului General și a DNA e un lucru nou. (…) Un lucru normal părea (…), în urmă cu luni sau ani, anormal”, a mai spus Grindeanu.

Premierul a mai afirmat că lupta anticorupție trebuie „depersonalizată”.

„Aceste mecanisme trebuie să funcționeze și dacă e domnul Lazăr procuror general sau nu e și dacă doamna Kovesi e sau nu șefă la DNA”, a afirmat Grindeanu, menționând că rostul Ministerului Justiției este să restabilească „echilibrul”.

Sorin Grindeanu a mai spus, joi seara, că ministrul Justiției l-a asigurat că nu a discutat cu ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, despre evaluarea lui Kovesi și Lazăr.

„Nu are nicio legătură și chiar am întrebat (…) Am adresat această întrebare domnului ministru la întâlnirea de ieri după-amiază, dacă s-a discutat cumva despre această evaluare și a fost un dialog între ministru și domnul ambasador. Domnul ministru m-a asigurat că nu (…) Eu îl cred pe domnul ministru (…) E un om care și-a câștigat respectul în această branșă, în acest domeniu, cel al justiției”, a declarat Grindeanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.