Cum justifică PSD impunerea unei taxe de solidaritate

Partidul Social Democrat promovează principiul unei taxe de solidaritate pe veniturile marilor companii şi susţine reducerea impozitării muncii şi creşterea veniturilor angajaţilor.

„PSD promovează, fără rezerve, principiul unei taxe de solidaritate pe veniturile marilor companii pentru că o astfel de măsură este absolut necesară în contextul actual, în care populaţia şi firmele mici se confruntă cu o creştere substanţială a preţurilor. Nu putem rămâne indiferenţi când vedem că sunt companii care speculează situaţia economică actuală şi se îmbogăţesc pe seama celor care muncesc din greu”, se arată într-un comunicat de presă remis de PSD.

Taxa de solidaritate – spun reprezentanţii PSD – vizează exclusiv companiile mari, cu venituri de peste 100 de milioane de euro, care îşi diminuează artificial profiturile, cu scopul vădit de a-şi reduce obligaţiile faţă de bugetul de stat.

„Aceste firme cu venituri foarte mari au obligaţia de a plăti un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra lor de afaceri, aşa cum plătesc toate firmele mici din România. PSD este de acord cu menţinerea impozitului pe profit de 16%, însă valoarea acestuia plătită de marile companii nu trebuie să fie mai mică de 1% din cifra lor de afaceri”, se precizează în comunicat.

Social-democraţii menţionează că în niciun moment nu au luat în calcul „o creştere a impozitului pe dividende”.

„PSD susţine, de asemenea, reducerea impozitării muncii şi creşterea veniturilor angajaţilor. Veniturile românilor trebuie să crească astfel încât toţi să aibă un trai decent. Nu este corect ca factura crizelor să fie plătită de cetăţeni, în timp ce doar unii prosperă. Iar pentru Partidul Social Democrat pe primul loc sunt oamenii şi economia românească. Obiectivul PSD este de a sprijini populaţia vulnerabilă, cu o atenţie suplimentară acordată categoriilor active, respectiv salariaţilor cu venituri mici şi medii, care prin muncă contribuie cel mai mult la dezvoltarea economică a ţării”, adaugă social-democraţii.

Modelul fiscal, subliniază PSD, are în vedere scăderea taxelor pe aceste salarii, astfel încât să rămână mai mulţi bani în buzunarele acestor angajaţi.

„Nu în ultimul rând, PSD consideră că statul trebuie să sprijine IMM-urile, fermele agricole şi infrastructura critică, în principal şcolile şi spitalele, astfel încât acestea să îşi poată instala cât mai rapid sisteme proprii de producere a energiei din surse regenerabile. România are la dispoziţie 12 miliarde euro, bani europeni, din Fondul de Modernizare, pentru atingerea acestui obiectiv”, se mai arată în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. taxa pe salarii nesimtite si pensii speciale, nu vrea sa o discute.
    L-ati injurat pe Litruta dar avea dreptate, intre bugetari, seful statului sa aiba salariul cel mai mare!
    Vad ca si sefa hingherilor depaseste Cotroceniul! Avem 150 miliarde datorie, in doi ani falimentul ne asteapta si pe noi si pe voi!

  2. „Cum justifică PSD”

    Decand taxele, impozitele, contributiile au vreo justificare ? Singura ratiune este: pentru ca putem !

  3. Sigur ca nu este decât un jaf indirect (de la romani) dacă banii încasați din taxa de solidaritate ajung in pensii speciale, salariile angajaților pe pile si conturile firmelor căpușa abonate la contracte cu statul.

  4. pt firmele care au cifre de afaceri de sute de milioane sau miliarde…plangeti-le de mila, oricum multe isi repatriaza profitul si unele chiar declara pierderi, dar nu pleaca, oare de ce?

  5. „Sigur ca nu este decât un jaf indirect”

    Voi i-ati votat, nu eu ! Eu sunt pentru greva erect-orala, cea care delegitimiteaza orice ales. Doar asa se baga spaima in politicieni. Voi va uitati la Cioro-garla, nu la Paris ?

  6. Înainte de comentariul de la 17:41 mai aveam un comentariu lung in care explicam de ce taxa de solidaritate este foarte necesara. Dar comuiștii de la cotidianul nu l-au postat. Pesede ai votat tu.

  7. Taxa de solidaritate de 1% este inca prea mica, avand in vedere ca:

    – firmele astea externalizează profiturile prin diverse scheme fraudulente (optimizare fiscală, contracte nenecesare de consultanta inexistenta),

    – nici macar nu platesc salarii mari angajaților romani (care lucrează pe bune, nu celor numiți pe pile si care iau €200.000 / an pt protejarea unui furt). Dacă plăteau salarii mari altfel de taxe se colectau in România,

    – au furat 90% cota de piața a firmelor românești independente, celor neafiliate politic si care nu au căpușat banul public. Profita astea din urma si companiile mari care își ascund profitul prin diverse metode.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.