Cum poate bursa românească să depăşească statutul de piaţă de frontieră

Piaţa autohtonă de capital nu va putea depeşi statutul de piaţa de frontieră dacă nu va reuşi să atragă pe bursă cele mai atractive companii de stat, susţine preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, polonezul Ludwik Sobolewski.

„Un lucru rămâne neschimbat și anume că piața locală de capital susține creșterea inovării și eficiența de ansamblu a economiei. Piața de capital lucrează cu instrumente cu riscuri atașate și, practic, ceea ce face este să ofere bani celor care creează riscuri. Piața de capital creează condiții propice pentru o economie eficientă.

Dacă primul ministru și Guvernul României își doresc să crească șansele ca strategiile lor ambițioase să fie puse în aplicare, ar trebui să se gândească foarte serios cum să îmbunătățească condițiile de pe piața de capital din România. În acest sens, ar trebui să trimită companiile de stat pe piața de capital (…) Multe națiuni din Europa Centrală și de Est se uită cu invidie la Germania pentru calitatea autostrăzilor.

Sectorul financiar, chiar dacă are un caracter mai degrabă abstract, nu este cu nimic mai puțin important. România ar trebui să se preocupe mai mult de componenta infrastructurii naționale. Cred că existența unei piețe de capital mai robuste echivalează cu a deține un activ pe care poți să-l folosești pentru a obține dividende importante. Aceste dividende socio-economice se simt în fiecare zi (…) Nu putem face asta, dacă Guvernul nu reia procesul de privatizare și nu îl finalizează. Altfel, vom rămâne în zona piețelor marginale.

Avem nevoie de mai multe companii care să genereze cifre de afaceri, venituri, iar istoria ne-a adus în acest punct geografic al Europei, de unde se poate genera valoare și venit”, a afirmat Sobolewski la conferinţa Growth Forum – Strategia de dezvoltare a României şi convergenţa la zona euro, organizată de Profit.ro la BNR.

Conform şefului BVB, în ultimele două decenii, bursa de la Bucureşti a adus nemulţumiri în privinţa realizărilor, trecând prin diverse stări. „Chiar și cele mai dezvoltate națiuni se uită constant și caută modalități prin care să eficientizeze piața de capital. Regatul Unit, în special, acordă o mare atenție la orice lucru care ar putea afecta poziția Londrei ca prim centru financiar al lumii. Bursele de valori din Londra și Germania discută frecvent pe tema dezvoltării unei piețe care să promoveze inovațiile antreprenoriale (…) Acești 20 de ani ai Bursei de Valori București nu ne-au condus, din păcate, la o situație în care să fim mulțumiți de ceea ce s-a realizat. A fi nemulțumit este, însă, o condiție-cheie pentru ne motiva să facem schimbări. Diferența principală dintre România și celelalte state este că aici există o totală nemulțumire față de piața de capital.

În alte țări, nu se află demult pe agenda publică subiectul pieței de capital. Piața de capital din România a trecut prin perioade de euforie nejustificată, dar și de prăbușire a încrederii în investiții. S-a trecut practic prin toate stările. Toată lumea care activează în acest domeniu își dorește să existe în continuare.

Piața de capital ar trebui să devină punctul focal pentru o dezvoltare economică”, a menționat Sobolewski. Recent, preşedintele Consiliului de Administraţei al BVB, Lucian Anghel, a declarat că se poartă discuţii cu Guvernul şi cu Fondul Proprietatea pentru listarea a peste 15% din capitalul producătorului de energie Hidroelectrica. Astfel, se urmăreşte ca firma de stat să devină unul dintre emitenții care se încadrează în criteriile Morgan Stanley în ceea ce privește capitalizarea și dimensiunea free-float-ului astfel încât bursa româneasccă să acceadă la statutul de piață emergent, potrivit Profit.ro.

„Statul ar avea de câștigat dacă România ar fi promovată”, a declarat Anghel, amintind că guvernul are pe bursă multe companii care ar avea de câștigat dacă piața de capital locală ar dobândi statutul de piață emergentă. Ministerul Energiei își propune ca obiectiv continuarea pregătirilor pentru privatizarea Hidroelectrica, cu termen de finalizare luna octombrie a acestui an, potrivit planului strategic al ministerului pe 2016. Ministerul controlează Hidroelectrica, cu peste 80% din acțiuni, restul titlurilor fiind în posesia Fondului Proprietatea. Hidroelectrica ar putea ieși din insolvență în vara acestui an, premisă a listării companiei la Bursa de Valori Bucureşti.

Bursa de Valori București reprezintă cel mai transparent mod de a privatiza o companie, având în vedere modul de stabilire a prețului și baza largă de investitori. Îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor de stat este un alt avantaj al listării la bursă, a spus Lucian Anghel într-un interviu acordat recent Agerpres. Conform acestuia, pentru a avea o lichiditate mai bună după listare, pachetul listat trebuie să fie cât mai mare. “Cazul Electrica a fost un model de succes, având în vedere structura și valoarea ofertei.

În ce privește companiile care pot fi listate în 2016-2017, cu siguranță Hidroelectrica este așteptată de foarte mulți investitori locali și internaționali, dar și alte companii precum Salrom sau Aeroporturi București ar putea avea un succes important prin listarea la BVB. Sperăm ca un broker să reușească să spargă gheața și să listeze pe piața principală o companie privată.

Acest eveniment ar putea fi similar cu momentul 2012 când la finele anului am avut prima emisiune de obligațiuni în lei listată după foarte mulți ani, iar apoi, după acest succes, în numai trei ani am asistat deja la mai multe emisiuni de obligațiuni intermediate la BVB și a căror valoare cumulată a ajuns la circa 1 miliard de euro”, a mai spus Anghel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4615 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.