Cum poate pierde Donald Trump preşedinţia SUA

Numărul electorilor care doresc să împiedice alegerea lui Donald Trump la Casa Albă creşte constant. Nu mai puţin de 40 de electori au semnat o scrisoare prin care cer ca, înainte de exprimarea votului decisiv de pe 19 decembrie, electorii să aibă acces la informaţii suplimentare din raportul CIA care a stabilit că alegerile prezidenţiale din SUA au fost influenţate de serviciile secrete ruse, scrie publicaţia The Hill. Cea care a redactat această scrisoare, adresată şefului comunităţii de informaţii, James Clapper, este Christine Pelosi, elector al lui Hillary Clinton în statul California şi fiica liderei democraţilor din Camera Reprezentanţilor – Nancy Pelosi.

Electorii şi raportul CIA privind Rusia

„Electorii vor să afle de la comunitatea de informaţii dacă sunt în curs investigaţii privind legăturile dintre Donald Trump sau asociaţii săi şi influenţarea alegerilor de către guvernul rus. Electorii vor să afle scopul acestor investigaţii, cât de departe au ajuns şi cine este implicat în ele. Toate aceste lucruri influenţează deliberările noastre despre cât de potrivit este Donald Trump pentru a fi preşedinte“, se arată în scrisoare.

„Complotul“ din Colorado

Iniţial, la această iniţiativă au aderat foarte puţini electori, însă numărul a crescut. Dar iniţiativa celor 40 de electori nu are cum să-l sperie pe Trump, întrucât nu ar pierde decât un vot, atât timp cât 39 dintre electorii amintiţi sunt democraţi. Donald Trump a pierdut votul popular la alegerile prezidenţiale, însă a câştigat 306 electori, faţă de cei 270 ai lui Hillary Clinton.

Însă nu doar raportul CIA este cel care îi poate face pe electorii lui Trump să trădeze. În acest moment, şase electori democraţi din statul Colorado încearcă să-i convingă pe omologii lor republicani să voteze pentru un candidat de compromis, altul decât Clinton sau Trump. Politicienii avuţi în vedere sunt republicanii Mitt Romney şi John Kasich, ambii foşti prezidenţiabili, în 2012, respectiv 2016. Şi iniţiativele anti-Trump nu se termină aici. Un elector republican din Texas a declarat deja că nu poate vota pentru Trump, iar reputatul profesor de la Harvard, Lawrence Lessig, spune că îi va apăra în justiţie pe electorii care îl vor trăda pe Trump. Şi este foarte probabil ca electorii să aibă nevoie de apărare, deoarece amintiţii electori din Colorado au fost obligaţi de un judecător să voteze pentru Hillary Clinton, pentru că ea este cea care a câştigat votul popular în statul respectiv. În caz contrar, electorii „trădători“ riscă un an de închisoare şi o amendă de 1.000 de dolari. Este în egală măsură un avertisment pentru potenţialii „trădători“ dintre electorii republicani.

Duşmanii din Congres

Dacă justiţia din statele americane în care electorii sunt obligaţi să respecte votul popular a împiedicat o frondă anti-Trump, inamicii politici ai preşedintelui mai au un moment-cheie – 6 ianuarie, data la care Congresul SUA se va întruni pentru a număra voturile electorilor. Este suficient ca un singur membru al Camerei Reprezentanţilor şi un singur membru al Senatului să depună o obiecţie în scris legată de un anumit număr de electori, pentru a se iniţia procedura de invalidare a voturilor acelor electori – pentru această decizie este necesară majoritatea voturilor din fiecare cameră a Congresului. Noul Congres al SUA, cel care se va reuni pe 6 ianuarie, este dominat de partidul lui Trump, însă sunt mulţi republicani care nu şi-l doresc preşedinte pe magnatul din New York, iar argumentul adus de CIA privind influenţarea campaniei electorale de către Rusia poate cântări mult. În plus, poate ultima decizie importantă a preşedintelui Barack Obama a fost de a cere Congresului un raport amănunţit în ceea ce priveşte implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale.

Donald Trump a pierdut în mod limpede votul popular din SUA, cu 2,7 milioane de voturi în spatele lui Hillary Clinton. Cei 36 de electori pe care i-a câştigat în plus faţă de contracandidata sa reprezintă foarte mult la standarde istorice în politica americană. Spre exemplu, în anul 2000, Al Gore avea nevoie doar de „trădarea“ a trei electori ai lui George W. Bush (care pierduse şi el votul popular), dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.