Cum poate scădea factura la gazele naturale livrate populației

În a doua jumătate a acestui an, prețul gazelor venit din import, în special din Rusia, va fi mai scăzut decât cel din producția internă ca urmare a diminuării prețurilor la nivel mondial, aflate în strânsă legătură cu evoluția cotațiilor țițeiului.

”Preţul gazelor de import va continua să scadă şi va ajunge în trimestrul al treilea şi al patrulea al acestui an mai mic decât cel de producţie internă. Conform contractelor pe care le avem, iarna viitoare, gazele de import vor fi cu 10% mai ieftine decât cele autohtone”, a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.

Potrivit acestuia, scăderea prețurilor gazelor pe piețele internaționale a dus la apariţia situaţiei în care preţul pentru populaţie ar scădea dacă ar fi incluse în coş şi gaze de import. În trecut, gazele ruseşti erau de regulă de două ori mai scumpe faţă de cele interne.

Nivelul cel mai mare a fost atins în 2008, când preţurile au ajuns la 530 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce, în decembrie 2015, preţul gazelor ruseşti scăzuse la 232 dolari pe mia de metri cubi. Deocamdată, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a stabilit ca populaţia și termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici să consume gaze doar din producţie internă, care vor deveni mai scumpe decât cele din import, iar situaţia s-ar putea menţine până în martie anul viitor.

”Procentul gazelor naturale din import în consumul CPET (clienţii casnici şi producătorii de energie termică pentru încălzirea populaţiei – n.r.) în perioada 1 aprilie 2016 – 31 martie 2017 (este – n.r.) considerat la nivelul de 0%”, se spune într-un document ANRE. Scăderea facturilor la gazele naturale se poate face dacă ANRE va recurge la o liberalizare timpurie a pieței gazelor pentru consumatorii casnici.

Această operațiune vizează eliminarea prețurilor reglementate de către autorități pentru populație și micii consumatori, care vor trebui să cumpere gazele naturale la preț negociat. „Vom analiza, împreună cu FMI și Banca Mondială, stadiul liberalizării pieței gazelor și vom propune o liberalizare timpurie, având în vedere că prețul gazelor pentru consumatorii casnici de pe piețele internaționale și de pe bursa internă este mai mic decât cel preconizat de noi”, a declarat Niculae Havrileț. Calendarul de liberalizare aprobat în vara anului trecut prevedea ca interval de renunţare la preţurile reglementate perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2021.

În toamna anului trecut, președintele ANRE estima o scădere a prețului de producție a gazelor naturale cu 10% până la 1 iulie 2016. Totodată, calendarul de liberalizare prevede o creștere cu 6 lei pe MWh pentru prețul gazelor plătit de consumatorii casnici începând cu această vară. Gazul din import intră în România prin trei conducte: una cu o capacitate de transport mai mare, la Ișalnița, și două mai mici, la Medieșul Aurit și Szeged-Arad. Primele două vin din Rusia, via Ucraina, și gazul provine de la Gazprom, iar cea de-a treia din Ungaria.

Gazul natural venit prin Szeged-Arad vine probabil tot din surse rusești însă vânzătorii nu sunt intermediari ai gigantului petrolier rusesc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4579 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.