Cum s-au spălat în bănci sume astronomice de bani murdari

Sume astronomice de bani murdari au trecut ani de zile prin cele mai mari instituţii bancare din lume, dezvăluie o investigaţie internaţională a Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), care denunţă insuficienţele de reglementare din sectorul bancar, scrie Huffington Post.

„Profiturile obţinute din droguri, averile deturnate ale ţărilor în curs de dezvoltare şi bani câştigaţi din piramide Ponzi au reuşit să treacă prin aceste instituţii financiare, în ciuda avertismentelor propriilor angajaţi ai băncilor”, rezultă din ancheta la care au lucrat 108 instituţii media din 88 de ţări.

Ancheta se bazează pe mii de „rapoarte de activitate suspectă” (SAR) făcute de poliţia financiară a Trezoreriei SUA, FinCen.
Fişierele FinCEN au identificat cel puţin 2000 de miliarde de dolari în tranzacţii suspecte între 2000 şi 2017, dintre care 514 miliarde de dolari se referă la JPMorgan Bank şi 1,3 trilioane de dolari la Deutsche Bank. Aceste rapoarte de activitate suspectă ridică îndoieli cu privire la originea fondurilor, dar nu constituie neapărat dovezi de fraudă.

Cu toate acestea, este rezonabil să credem că cele 2.000 de miliarde de dolari din tranzacţiile suspecte identificate sunt doar o picătură în oceanul de bani murdari care circulă în băncile din întreaga lume.

Ancheta indică în special cinci mari bănci – JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank şi Bank of New York Mellon – acuzate că au continuat să tranziteze fonduri de la suspecţi criminali chiar şi după ce aceştia au fost urmăriţi penal sau condamnaţi pentru abateri financiare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Și la conducătorilor acestor bănci nu le sunt blocate conturile și nu sunt trecuți pe lista neagră a celor ce nu pot intra în USA precum ceilalți de pe lista amintită, cu mărunțiș față de sumele pomenite în articol, din Federația Rusă, din China, Belerus etc…?

  2. Ar fi fost bine sa detaliati. Va pot trimite mai multe detalii din press suedeza de exemplu. O ancheta pentru o banca locala Nordea implicata a doua oara in curatirea de bani rusesti.

  3. Vaiii dar e posibil la democracii și liberali așa ceva??? Numai Putin e posibil la Rusia!

    Cinci Bănci de top JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank şi Bank of New York Mellon lucrează cu criminalii și le spală 2000 de miliarde de dolari, o picătură într-un ocean. Directorii de bănci și ambasadorii westici anticorupți se raźboiesc în Piața Victorieu cu PSD-ul cel corupt. Și poporul tefelist anticorupt cu trotineta.

  4. Marile banci americane,ca si Teuton Bank si bancile helvetice sunt banci controlate de Comintern din vremuri imemoriale
    prin acestea operandu-se diversiunile financiare marxist/bolsevice ce asigura sumele imense necesare intretinerii sutelor
    de milioane de agenti de diferite categorii si legendari din intreaga Lume!!! Pare apocaliptic, dar traim de 170 de ani o APOCALIPSA, zecile de mii de agenti ai lui Marx multiplicandu-se familial/genealogic in toata aceasta lunga perioada plina de crime impotriva umanitatii. Sa nu se creada ca am scapat din vedere FMI, Banca Mondiala si bancile nationale, acestea din urma servind ca PUSCULITZE locale ale Confreriei marxist/bolsevice…

  5. Cică Orban nu are bani să mărească punctul de pensie la 40% pentru amărâți! Soluție: de la magistrați Huuo jigodiilor liberale securiste!

  6. Deutsche Bank si toate marile companii germane, fara exceptie, sunt implicate in afaceri de coruptie, fraude si excrocherii in stil mare, dar nu se aude aproape nimic sau daca se aude, se aude cu voce mica de tot, ca de, sunt sponsori principali „acolo unde trebuie”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.