Mulți oameni au grijă de ce mănâncă la cină sau chiar renunță total la această masă, urmând dictonul „Cina trebuie dată dușmanilor“. Ei, bine, se pare că nu e chiar așa. Există nutriționiști care recomandă o cină ușoară din care trebuie să lipsească însă o serie de alimente.
Cinele sunt necesare pentru reglarea corectă a metabolismului, așa că refuzul de a mânca seara vă va încetini metabolismul și va contribui la creșterea țesutului adipos. În același timp, este important să înțelegeți că nu orice fel de cină va aduce beneficii.
Baza mesei de seară ar trebui să fie proteinele: pui, curcan, carne slabă de vită, ouă, pește sau fructe de mare. Verdețurile și legumele sunt potrivite ca garnitură: fierte, înăbușite, coapte sau salate cu dressing cu conținut scăzut de grăsimi. Dar cu siguranță este mai bine să eviți alimentele bogate în carbohidrați. Ce fel de alimente nu sunt potrivite pentru cină?
Carbohidrați simpli
Medicul citat recomandă să uiți de cartofi sub orice formă, de orez alb și paste la cină.
„Un exces de carbohidrați la cină va afecta negativ starea pancreasului și îl va stimula să producă mai mult hormonul insulină”, explică Oksana Panova. — „Swingurile de insulină” constante cresc riscul de obezitate și probabilitatea de a dezvolta diabet de tip 2.
Dacă nu puteți trăi fără o garnitură copioasă, este mai bine să mâncați carbohidrați complecși – de exemplu, orez brun sau paste din grâu dur. Cu toate acestea, este mai bine să limitați cantitatea: greutatea unei porții nu trebuie să depășească 100-150 de grame.
Dulciuri și produse de patiserie
Dacă se poate face o excepție pentru unele tipuri de cereale, atunci dulciurile, ciocolata și produsele de patiserie nu pot fi consumate la cină sub nicio formă.
– Aceste produse sunt o adevărată „bombă”, atât bogate în calorii, cât și în carbohidrați. Consumul lor seara este garantat să ducă la fluctuații ale zahărului din sânge, spune medicul endocrinolog.
Un exces de insulină va bloca, de asemenea, producția de hormon de ardere a grăsimilor, somatotropină. Aceasta este sintetizată în timpul somnului și ajută la descompunerea țesutului adipos. Dacă ești tentat de dulciuri la cină, îți vei lipsi corpul de capacitatea de a-și îndeplini funcția naturală de ardere a grăsimilor.
Mâncăruri afumate și sărate
Consumul prea mare de sare, în principiu, nu face nimic bun pentru organism, dar este deosebit de dăunător să te răsfeți cu alimente sărate înainte de culcare .
– Alimentele sărate și afumate vor crește senzația de sete și vor provoca umflături. Murăturile pot provoca drumuri frecvente la toaletă noaptea, ceea ce înseamnă că nu veți putea dormi suficient după o astfel de cină, avertizează nutriționistul.
Carne de porc în sosuri/maioneză
Sosurile cumpărate din magazin, maioneza, carnea de porc, mielul sau rața nu sunt cea mai bună alegere pentru cină.
– Noaptea, metabolismul încetinește și durează mai mult decât de obicei digerarea alimentelor grase. O astfel de cină va cauza greutate în stomac, indigestie și dificultăți de adormire, iar pe termen lung, creșterea în greutate în exces, spune medicul.
Fructe
Să mănânci sau să nu mănânci fructe seara este un subiect de dezbatere aprinsă în rândul adepților unui stil de viață sănătos. Principala problemă este că fructoza din ele stimulează apetitul.
„Fructele cu un indice glicemic ridicat cu siguranță nu merită mâncate la cină. De exemplu, strugurii, pepenele galben sau bananele“, spune medicul endocrinolog care recomandă un măr mic sau o peră, câteva bucăți de ananas.
Concentrați-vă pe metoda de gătit
Metoda de gătit nu este mai puțin importantă decât alegerea produselor în sine, explică expertul.
„În funcție de procesare, același fel de mâncare poate deveni fie o cină superdietetică, fie o bombă calorică”, avertizează Oksana Panova.
— Prăjirea într-o cantitate generoasă de ulei, sosurile de maioneză, sosurile de carne pe bază de smântână – toate acestea cu siguranță nu sunt potrivite pentru o masă de seară. Mai bine alegeți alimente coapte, înăbușite sau fierte sau, în cazuri extreme, la grătar fără ulei.
De asemenea, merită să ne amintim că toate procesele din organism sunt structurate în funcție de ritmul circadian. Cele mai bune ore pentru micul dejun, prânz și cină pentru sistemul digestiv sunt de la 7 la 9 dimineața, de la 12 la 14 și de la 17 la 19. Perioada activă a pancreasului se încheie la ora 21:00. Pentru a nu împovăra organismul înainte de culcare și pentru a nu ne trezi cu o senzație de greutate, o cină târzie necesită alimente ușor digerabile și proteine digerabile, explică nutriționistul.
Produsele cu fibre prelucrate termic sunt cea mai potrivită opțiune pentru o gustare târziu. Aceasta ar putea fi legume fierte la abur sau o tocană. Ele sunt ușor absorbite de organism și nu vor suprasolicita tractul gastrointestinal și sistemul endocrin.
La fel de bune pentru o cină târzie sunt alimente precum peștele alb slab, carnea de pasăre, ouăle și legumele proaspete.
În plus, este utilă completarea preparatului cu diverse verdețuri, care vor oferi organismului vitamine și fibre.
Este important de reținut că o cină ar trebui să constituie doar 30% din dieta zilnică, așa că, dacă sunteți obișnuit cu porții mari, ar trebui să le împărțiți în mai multe părți, a amintit nutriționistul.
O sari. Astfel faci un interval de 12-16 ore in care nu mananci, ceea ce se cheama post intermitent. In acest timp corpul incepe sa consume din ceea ce a acumulat, si astfel slabesti.
Orice masa se evita imediat, nu te asezi la ea ! Daca o faci de 3x pe zi, ajungi sa te intrebi: oare am pierdut ceva ? Lasa domle, a pierdut Malaxa o fabrica !
„Cina trebuie dată dușmanilor“. daca aveti proleme de sanatate si/sau trebuie sa luati medicamente, se schimba datele problemei… salata de naut, cu putin ulei, sare, otet de mere, mirodenii (oregano, patrunjel etc) si sfecla rosie cu hrean…
am uitat de usturoi! o nebunie…eu zic sa incercam Maria Ta :))
Omul n-are stomac de ierbivor. Ai toate sansele sa faci ulcer.
puteti adauga masline, in loc de sfecla rosie…la alegere… tomlin: ulcerul sau bolile gastro sunt determinate de bacterii (de obicei din cauza stresului, care scade IMUNITATEA NATURALA), nu de alimentatie…ulcerul/gastrita se vindeca cu varza alba. nu trebuie sa manaci mult. cat apuci cu 3 degete. efectul este rapid. mesteca bine…