Cum scăpăm de iritațiile de la dezinfectanți

Cum scăpăm de iritațiile de la dezinfectanți. Dr. Olga Simionescu, profesor universitar și șefa Clinicii I Dermatologie a Spitalului Colentina, îi lămurește pe românii care se confruntă cu astfel de probleme. Reputat specialist dermatolog, Olga Simionescu precizează: 

„Aceste iritaţii pot apărea pe un tegument anterior normal sau pe unul cu suferinţă preexistentă (era deja uscat de la o dermatită atopică, de exemplu). Leziunile sunt roşii la culoare şi acompaniate de mâncarime (prurit) sau de usturime. Aceste suferinţe inflamatorii se numesc dermatite de contact şi pot fi iritative (cu marginea tăiată brusc) sau alergice (au forma supraacută/ acută – vezicule; forma subacută: scuame, rar formă cronică; ele pot fi suprainfectate şi prezintă atunci cruste/coji). Diferenţa în principal între dermita iritativă şi cea alergică este data de mecanism: cea iritativă apare la primul contact cu agentul iritant, cea alergică presupune un contact prealabil şi apare prin mecanism alergic.

Ce este de făcut?

1. Prevenţie: a. Folosiţi săpunuri care nu usucă b. Folosiţi biocide/ dezinfectante de calitate superioară şi nu de provenienţă incertă c. Umblaţi cu soluţia biocidă la dumneavoastră şi nu folosiţi orice de la supermarket d. Testaţi orice soluţie facând o dungă în treimea inferioară a antebraţului şi aşteptaţi 24 de ore. Dermatita de iritaţie determină repede înroşirea, iar cea alergică are un mecanism întârziat, de minimum 24-48 de ore. Dacă există deja o alta suferinţă şi pielea este sensibilă sau uscată: cremuiţi cu un produs cu moleculă calmantă.

Odata cu vârsta, tegumentul se deshidratează şi emolierea trebuie să fie de rutină. Spălarea cu săpun este obligatorie, în orice suferinţă dermatologică. Acum, în plus, ne protejează de infecţia COVID-19.

2.Tratament: a. dacă iritaţiile nu umflă mâna (nu sunt supraacute cu edem), le puteţi trata acasă cu dermatocorticoid blând de 2 ori/zi, 3 zile, plus o moleculă calmantă; după cele 3 zile, emoliere din belşug cu emulsie pentru mâini. Puteţi lua şi un antihistaminic, o tabletă pe zi, la ora 9.00

b. Dacă este o formă foarte severă, aveţi nevoie de un tratament mai puternic şi trebuie sa vă consulte un medic specialist.

3. Testare daca este vorba despre o alergie, prin patchteste (ulterior perioadei de urgenţă, se lipesc pe spate).

4. Există manusi de cauciuc hipoalergenice, dar acum sunt un lux“, scrie Dr. Olga Simionescu. Medicul ține neapărat să precizeze că  a scris „cele de mai sus conştientă că un caz se tratează la medic şi nu prin facebook“

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Nu, pe bune, si unde gasim ” biocide/ dezinfectante de calitate superioară şi nu de provenienţă incertă”? Astea sint sfaturi a la Bula… Onor specialista asta a intrat recent intr-un supermarket, sa-si ia dezinfectant?

  2. D.na precizează (dacă mai era cazul) în încheiere c-un eventual tratament nu se face prin Internet. Și că materiale de calitate sunt practic de negăsit. Sigur că ne-ar fi plăcut o expunere didactică, de pildă care-i diferența față de arsuri

    https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Arsură
    unde, din câte știu săpunul nu se folosește, mai ales că pentru cei afectați arată cam la fel, eventuale diferențe cu ochiul liber pentru necunoscătir fiind cauza internă, resp externă.

  3. Doamna confunda arsura chimica provocata de hipocloritul de sodiu prea concentrat care poate avea urme de soda caustica cu o dermatoza de contact provocata de o substanta chimica chiar si dintr-o crema cosmetica…cat pt alti comentatori, este esential sa cititi eticheta. Dom…s are aprox. 5%, iar un produs cu eticheta Clor am vazut ca scrie pana la 30% asa ca logic cel cu 30% poate provoca arsuri…arsurile se trateaza in primul rand cu multa apa si apoi cu Jecolan. Desi nu-s medic as spune publicului sa fie prudent la medicamentele cu corticozoizi, pot avea reactii adverse, Jecolanul este pe baza de untura de peste, ar mai fi si vitamina A pe vremuri era solutie, dar si sub forma de crema…

  4. Doamna doctor NU STIE pesemne despre 1-2-3 benzisothyazolinone, si alte derivate, care provoaca alergii puternice, roseate si mancarime si poate conduce la cancer de piele. In present se adauga in toate produsele de curatenie – detergent de vase, de rufe, balsamuri, SAMPOANE si CREME DE FATA SI DE OCHI pe post de surfactant. Cu timpul produsele respective devin foarte groase, si NU din cauza ca ar fi expirat. E ca si cum substanta respectiva si-ar dubla volumul si ar ingrosa orice produs in care e adaugat. Rolul principal? se pune mai putina substanta activa caree e inlocuita cu Benziso… care banuiesc ca e mult mai ieftina. Ce conteaza ca ne mananca pielea capului fara vreun motiv care tine de dermatologie ? Iritatii pe piele etc… Unele produse de curatenie au chiar 3: benziso, octyl-isothiazolinone, Methylisothiazolinone etc. Sa traim Bineeee ….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.