Cum se lăuda „Unchiul” lui Kovesi că intervine la şefa DNA pentru un dosar aflat în instanţă

În dosarul „Romexterra” există stenograma unei convorbiri telefonice între LASCU HORIA LIVIU, care spune că este unchiul Laurei Codruţa Kovesi, şi ŞERBAN IULIAN TIBERIU. Primul spune că este unchiul Laurei Codruţa Kovesi (numele ei de fată era Lascu), iar al doilea este cel care a înregistrat convorbirea.

Vă prezentăm mai jos fragmentul din stenogramă care a fost inclus în Rechizitoriu, unde Lascu Horia Liviu dă amănunte incredibile despre felul în care vorbeşte cu „nepoata” sa ajunsă şefa DNA.

Stenograma este la dosar ca probă împotriva lui Dorin Lazăr Maior, deşi acesta, la data aceea era în Dubai, pe numele său fiind emis un mandat Interpol de aducere în ţară! Aşa cum veţi putea citi în document, nici o secundă nu este invocat numele lui Dorin Lazăr Maior sau al soţiei acestuia, Florina Maior!

Iată ce consemnează procurorii DNA: „Susţinerile inculpatului Maior Lazăr Dorin sînt contrazise şi de convorbirea purtată de Lascu Horia Liviu cu Şerban Iulian Tiberiu, înregistrată de acesta din urmă cu propriile mijloace tehnice şi predată apoi la dosar, convorbire în care Lascu promite că va rezolva o soluţie favorabilă în justiţie, PRETINZÎND, ÎN MOD NEREAL, CĂ ESTE UNCHIUL PROCURORULUI ŞEF AL DNA şi că astfel are influenţa necesară”! Iată şi documentul care are ştampila de conformitate pusă de DNA Braşov:

După cum se vede, procurorii presupun din start că Lascu Horia Liviu „pretinde în mod nereal că este unchiul procurorului şef al DNA”, astfel încît se naşte întrebarea: cum au constatat procurorii că Lascu Horia Liviu doar pretinde că Laura Codruţa Kovesi îi este nepoată? Dacă, totuşi, el este unchiul, chiar mai îndepărtat, al Codruţei Kovesi?

Dacă ne uităm pe Rechizitoriul DNA, observăm că toată chestiunea asta cu traficul de influenţă şi cumpărarea de influenţă este destul de ambiguă: ”Prin intermediul suspectului Maior Lazăr Dorin (fugit din ţară pentru a scăpa de executarea unei pedepse cu închisoarea) şi al soţiei acestuia, inculpata Maior Florina, Şerban Iulian Tiberiu a fost pus în legătură cu inculpatul Costin George, fost asociat cu primul menţionat în asociaţii de revoluţionari şi, prin intermediul acestuia, cu inculpatul Lascu Horia Liviu, persoana care a pretins că, prin cunoştinţele pe care le are în justiţie la cel mai înalt nivel (procuror cu funcţie de conducere în DNA, procurori şi judecători de la ICCJ, membru al CSM şi, prin intermediul acestuia din urmă, chiar unul dintre judecătorii apelului) poate aranja acest proces pentru obţinerea achitării. În schimb, inculpatul Lascu Horia Liviu a pretins sume de bani de ordinul a 100.000 de euro pe care inculpatul Şerban Iulian Tiberiu a fost de acord să le plătească… Pentru a disimula originea ilicită a banilor, Lascu Horia Liviu a depus în ziua de 08.04.2015 cei 13.500 lei (echivalent a 3.000 de euro) primiţi ca primă tranşă din suma cerută pentru traficarea influenţei în contul societaţii sale, banii intrînd astfel în circuitul economic al societăţii, fiind dată aparenţa unor venituri licite”.

În final, 11 persoane au fost condamnate pentru acest aşa-zis trafic de influenţă, însă a fost ocolită Codruţa Kovesi, menţionată doar ca procuror cu funcţie de conducere în DNA”, fără a se cerceta dacă mita a fost promisă chiar în numele acesteia sau doar folosindu-se de o relaţie de rudenie adevărată!

De ce considerăm că era necesară lămurirea acestui aspect? Pentru că este binecunoscut cazul procurorului Florin Apostu care, în 2010, a intervenit la procurorul Ioan Lascu, tatăl Codruţei Kovesi, pentru înaintarea unui „Recurs în interesul legii”, procedură pe care o putea iniţia Procurorul General, adică Laura Codruţa Kovesi! „Lumea Justiţieia publicat în 2015 atît stenograma unei convorbiri telefonice, cît şi înregistrarea ei audio între Ioan Lascu şi Florin Apostu.

Aşa cum a demonstrat jurnalistul Răzvan Savaliuc, deşi înregistrarea audio este cît se poate de clară, în transcrierea ajunsă la dosarul cauzei procurorii DNA au încercat să-l protejeze pe tatăl Codruţei Kovesi printr-un fals grosolan, menţionînd cuvîntul „neinteligibil” acolo unde se auzea foarte clar expresia „RECURS ÎN INTERESUL LEGII”! La fel ca şi în cazul „unchiului” Lascu Horia Liviu, subalternii Codruţei Kovesi şi-au permis să falsifice prin omisiune un document oficial doar pentru a proteja familia şefei DNA:

Dacă în cazul lui Ioan Lascu nu se putea nega relaţia de rudenie cu Codruţa Kovesi, căci era tatăl acesteia, în cazul „unchiului”, din condei, procurorii au găsit formula magică: „PRETINZÎND, ÎN MOD NEREAL, CĂ ESTE UNCHIUL PROCURORULUI ŞEF AL DNA. După cum am văzut, pentru a demonstra implicarea lui Dorin Lazăr Maior şi a soţiei sale în traficul de influenţă, procurorii au apelat la tot felul de presupoziţii, deşi aceştia erau în Dubai, însă, atunci cînd era vorba despre rudele Codruţei Kovesi, se prefăceau că nu înţeleg ce se aude pe înregistrarea audio!

Nu trebuie omis nici faptul că aceiaşi subalterni ai Codruţei Kovesi ţin în sertar de ani de zile dosarul „Transgaz”, în care este implicat fratele Codruţei Kovesi, pe motiv că se mai cercetează speţa! Dosarul s-a aflat, la un moment dat, la DIICOT, iar Alina Bica, fosta şefă a acestei instituţii, spune că arestarea sa se datorează tocmai faptului că era gata-gata să-l aresteze pe Tiberiu Lascu, ea fiind cea care a deshis această speţă! Bogdan Licu, adjunctul Procurorului General, a declarat că la DNA ar exista chiar 3 dosare legate de Transgaz dar „Cauzele nu au fost soluţionate datorită complexităţii acestora”!

În aceste zile, Ministrul Justiţiei Tudorel Toader efectuează o „evaluare” a Procurorului General şi a Şefei DNA. Poate că n-ar fi rău să vadă dacă nu cumva sînt de actualitate două aliniate ale art. 99 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor:

– „al. h) nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile”

– „al. n) folosirea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament favorabil din partea autorităţilor sau intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.