Cum se poate rata o calificare de la 5-2 şi 40-0 pe propriul serviciu

O „clonă” explicabilă a Simonei Halep. Care sunt semifinalele la simplu fete. Horia Tecău a mai spălat din marea ruşine a eliminării de la dublu băieţi.

Angelique Kerber – victorie surprinzătoare

Statut de mare favorită. Cotă de 1.16 pentru victorie, cotă de 5.00 pentru adversară. Neînfrântă în întâlnirile precedente. Parcurs excelent până în sferturile de finală. Joc foarte bun pe atac. Lunguri de linie devastatoare pe rever. Mingi aproape imposibile scoase şi fructificate. Apărare slabă şi joc static pe fundul terenului. Veniri rarisime la fileu finalizate cu mingi uşoare returnate afară sau în dreptul adversarei. Servicii modeste şi multe erori neforţate. Pachet de nervi. Set pierdut incredibil de la 5-2 şi 40-0 pe propriul serviciu. Nu vă sună cunoscut? Nu este vorba de o mini cronică a unui meci al Simonei Halep în „epoca” Wim Fissette. Tot ce am relatat mai sus s-a întâmplat ad litteram în dimineaţa (între orele 02.10 şi 03.56 – fusul orar al României) de miercuri 27 ianuarie. Numai că acum a fost vorba de Victoria Azarenka, considerată înainte de turneu ca principală favorită la Australian Open şi care s-a calificat în sferturi fără să cedeze vreun set. Da, miercuri dimineaţa, Azarenka a fost o clonă a Simonei Halep în zilele ei nefaste. Trebuie însă să facem o precizare foarte importantă: antrenorul jucătoarei din Belarus, este Wim Fissette. Şi asta credem că explică totul. Inclusiv unele meciuri mai puţin reuşite din 2014 ale Simonei Halep. Cu o victorie în două seturi, 6-3, 7-5, germanca Angelique Kerber s-a calificat în semifinală. În prima ei semifinală la Australian Open şi a treia din cele 33 de participări la turnee de Grand Slam (celelalte două, în 2011 la US Open şi în 2012 la Wimbledon). Kerber, care a făcut un joc bun – ea este constant în formă bună începând cu toamna anului trecut – a reuşit totodată prima victorie la Azarenka, după 7 meciuri pierdute, ultimul pe 10 ianuarie curent, în finala de la Brisbane. În primul set, Kerber a avut 4-0, dar două game-uri nu au fost câştigate de ea, ci pierdute de Azarenka. Jocul s-a echilibrat, belorusa a revenit cu 3 game-uri consecutiv câştigate, dar le-a pierdut pe următoarele două şi inclusiv setul. În setul secund, când a făcut singură legea pe teren, Azarenka a intrat într-un blocaj incredibil la 5-2 şi 40-0, şi a pierdut fără drept de apel 5 game-uri consecutive. Mai trebuie menţionat că şi la 5-4, tot pe propriul serviciu, a avut 2 mingi de set, conducând la un moment dat cu 40-15. Din caseta tehnică reţinem că Azarenka a avut un procentaj mai bun pe primul serviciu (70%, faţă de 64% Kerber), dar a stricat totul cu cele 33 de erori neforţate (16 Kerber), şi că a realizat cu 12 puncte mai puţin decât adversare ei. Fără jumătate din erorile neforţate, cu totul altul ar fi fost rezultatul.

Johanna Konta la prima semifinală de Grand Slam din carieră

Johanna Konta a învins-o pe Shuai Zhang cu 6-4, 6-1 şi s-a calificat pentru prima oră în cariera ei într-o semifinală de Grand Slam. De fapt, pentru ambele combatante calificarea în sferturile de finală a reprezentat cea mai mare performanţă de până acum din carieră. Konta pornea favorită în faţa jucătoarei din China, nu atât poziţiei în clasament (#47 înainte de începerea turneului), cât experienţei mai mari din circuitul WTA. Primul set a fost relativ echilibrat, chiar dacă la un moment dat jucătoarea britanică avea 5-2 pe tabela de scor. Ea a reuşit la 5-4 să îşi adjudece setul, exclusiv datorită serviciului foarte puternic şi a celor 3 aşi reuşiţi. Echilibrul s-a mai menţinut şi în primele două game-uri din setul secund, după care Zhang are o cădere neaşteptată şi adversara ajunge la 4-1. Se mai joacă două game-uri foare lungi, câştigate după o încleştare foarte dură de Konta. Britanica reuşeşte odată cu această victorie să urce pe locul 28 în clasamentul WTA general, aceasta fiind cea mai înaltă poziţie pe care a ocupat-o vreodată în cariera ei.

Programul semifinalelor:

Serena Williams (#1) vs Agnieszka Radwańska (#4)

Angelique Kerber (#6) vs Johanna Konta (#47)

Deşi la ediţia din acest an am avut numeroase rezultate nescondtate, unele chiar din categoria surprizeor mari sau uriaşe, în sferturi au ajuns 3 jucătoare din top 10 (locurile din parnteză sunt cele de dinaintea începerii turneului). Prima semifinală este cea care a fost prognozată şi de majoritatea specialiştilor şi de către casele de pariuri. Victoria Azarenka vs Venus Williams era „cea mai văzută” a doua semifinală. Pentru români, rămâne regretul că Simona Halep a avut un culoar foarte bun la tragereaa la sorţi, iar derularea ulterioră a evenimentelor pe secţiunile din parte de jos a tabloului principal o putea duce spre o semifinală sigură.

Horia Tecău în semifinale la dublu mixt

După eliminarea ruşinoasă din sferturile de finală de la dublu masculin, unde alături de J-J Roger era pereche cap de serie nr.1, Horia tecău, împreună cu americanca Coco Vandeweghe a reuşit să se califice în semifinale la dublu mixt, învingând experimentatul dublu american, cap de serie nr.2, Bethanie Mattek-Sand/Bob Bryan cu 6-3, 6-7 şi 10-6 în super tiebreak. Meciul a fost unul echilibrat, dar Tecău şi partenera sa au jucat per ansamblu mai bine decât adversarii lor, infirmând pronosticurile care cotau perechea Mattek-Sand/Bob Bryan drept favorită. Din acest meci mai reţinem că arbitra de scaun, din China, a fost cam „chineză”, de-a lungul partidei ea dezavantajând ambele perechi. Am asistat la mai multe proteste virulente, responsabile fiind componentele feminine ale celor două dubluri. De menţionat că Tecău şi partenera sa ar fi trebuit să joace în noaptea de marţi spre miercuri, la ora 02.00 (ora României) cu dublul Sara Errani-Fabio Fognini, meci contând pentru turul III. Dar marţi la orele prânzului, italienii au anunţat că nu se mai prezintă, aşa că la ora 02.00, Tecău şi Vandeweghe au jucat direct sfertul de finală. În semifinale ei vor juca împotriva perechii Andreja Klepač (Slovenia)-Treat Huey (Filipine)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.