
Banca Naţională a României (BNR) atrage atenţia, în minuta şedinţei de politică monetară, că economia României continuă mai lent recuperarea economică în ultimul trimestru din 2020 şi primul trimestru din 2021.
Faţă de prognoza anterioară, cu o stagnare sau scădere în T4/2020 şi o recuperare mai alertă în T1/2021, BNR vede o distribuire mai uniformă a dinamicii PIB.
„În ceea ce priveşte poziţia ciclică a economiei, membrii Consiliului au convenit că pe ansamblul trimestrelor IV 2020 şi I 2021 este probabilă o recuperare a contracţiei economice similară ca dimensiune celei previzionate în noiembrie 2020, însă într-o distribuţie trimestrială diferită, în condiţiile unei redresări neîntrerupte a activităţii economice de-a lungul perioadei“, se arată în minuta şedinţei de politică monetară.
Consiliul de Administraţie al BNR notează că revenirea economică după al doilea trimestru din 2020, când economia a scăzut cu peste 10%, a venit din consumul intern, în special din zona de consum privat, dar şi din creşterea cheltuielilor statului cu investiţiile, care a favorizat creşterea construcţiilor.
„S-a observat că redresarea s-a datorat în principal cererii interne, şi mai cu seamă consumului gospodăriilor populaţiei. Acesta s-a redinamizat puternic în trimestrul III, în condiţiile revigorării cumpărărilor de mărfuri şi servicii după ridicarea unor restricţii de mobilitate, pe fondul situaţiei relativ ameliorate a pieţei muncii şi al reaccelerării creşterii venitului disponibil real, inclusiv sub impactul majorării pensiilor în luna septembrie 2020 şi al scăderii ratelor dobânzilor la creditele populaţiei.“
Pe partea de finanţe publice în 2021, Consiliul de Administraţie al BNR atrage atenţia că rămân incertitudini privind instrumentele consolidării bugetare, în special din cauza posibilei creşteri peste aşteptări a deficitului bugetar în 2020, care va fi un punct important de plecare pentru bugetul din 2021.
„Persistă incertitudini semnificative în ceea ce priveşte dimensiunea şi instrumentele consolidării bugetare din acest an şi în perspectivă, au convenit membrii Consiliului, cel puţin până la aprobarea bugetului public pentru 2021, mai ales în condiţiile creşterii ample, posibil peste aşteptări, a deficitului bugetar în 2020.“
Stiti de ce BNR este o institutie independenta si ne spune Isarescu ca ei nu sunt bugetari si de aceea isi pot stabili singuri salariile oricat de mari? Pai e simplu, domnul Isarescu si ceilalti au venit cu banca de acasa nu au primit-o cadou de la statul roman. Ca atare ei nu greveaza bugetul ca ceilalti asa ca muta banii fac castig si e al lor. Uite cei de la CFR n-au venit cu cladirile de acasa si nici cu trenurile si ai naibii traiesc din pomana si buget!
Indiferent cum se vede economia românească la BNR salariile nu scad, cresc măcar cu 2xinflația.
Deci in zona euro EURIBOR-ul a avut înainte de pandemie, sfârşitul lui 2019 -0.310 %, acum este -0.543 %. Remarcați că la ei procentele au valori de sutimi.
La noi ROBOR-ul la sfârşitul lui 2019 3,20%, acum este 1,56%.
Motivul, Isărescu a spus ca banii nu sunt ieftini, să ne uităm în zonă că așa e corect sa fie mare.
De câștigat au avut băncile/creditorii, de pierdut cetățenii/debitorii.
Nu ai cum sa nu remarci faptul că de fiecare data cand au fost oamenii sistemului la butoane, robor-ul a scazut, cum au venit cei din PSD cum a crescut. 2016 Ciolos, economia stagneaza ROBOR 0,68%, octombrie 2017 1,17%, iulie 2018 Dancile 3,47%.
BNR-ul nu are nicio treaba cu inflatia, cum da domnul asta iese. Iesirile lui isărescu in care ne-a spus ca ouale si untul au ridicat inflatia sunt celebre.
BNR-ul a fost si este o piedica in miscarea economiei in ceea ce priveste recuperarea rapida a diferentelor si decalajeor dintre Europa de est si cea de vest. Iesirile lui Isarescu in care a spus ca nu e bine ca avem deflatie, ca nu e bine ca economia este prea febrila si se poate cala motorul si trebuie temperata, vb de perioada Ponta si etc etc.
Asa ca acum, de ce credeti ca noi, romanii prosti care nu intelegem politicile BNR, ne intereseaza cum se vede mizeria numita Romania pentru cea ce este de fapt BNR, o unealta ce lucreaza pentru sistemul bancar?