Cum și-a bătut România joc timp de 10 ani de resursele din Marea Neagră

Transgaz
În urmă cu zece ani, OMV Petrom și ExxonMobil au anunțat descoperirea unui zăcământ împortant în perimetrul Neptun Deep, situat în apele adânci ale Mării Negre românești, și de atunci nu s-a scos nicio moleculă de gaz pentru că firmele nu au fost mulțumite de legislația offshore. De zece ani, ținem gazele din Marea Neagră nevalorificate, se arată într-o analiză se arată într-o analiză „Gaz de România”, un proiect al Federației Patronale de Petrol și Gaze (FPPG).

România deține un avantaj energetic pe care foarte puține țări îl au: propriile resurse de gaze naturale. Doar în Marea Neagră avem rezerve estimate la circa 200 miliarde de metri cubi, însă aceste resurse valoroase continuă să stea îngropate. În timp ce statele europene caută asiduu soluții sigure de aprovizionare cu gaze naturale pentru a-și asigura securitatea energetică, într-un mod paradoxal, România continuă să mențină o politică de descurajare a investițiilor în dezvoltarea resurselor pe care le are deja, cumpărând în schimb tot mai mult din import, se spune în document.

România are o istorie de peste un secol în exploatarea gazelor naturale, una dintre cele mai vechi din lume. Cu zăcăminte pe uscat (onshore) mature și în declin natural, din cauza exploatării îndelungate, platoul continental al Mării Negre oferă României șansa de a se repoziționa ca un mare producător de gaze naturale în Europa. De fapt, avem chiar șansa de a deveni cel mai mare producător din UE, odată cu închiderea zăcământului Groningen din Olanda. Ce ne oprește, însă, de a atinge acest potențial? se întreabă autorii analizei.

Proiectele de gaze naturale din Marea Neagră ar fi putut fi demarate cu ani în urmă, în condițiile unui cadru legislativ offshore adecvat investițiilor de o asemenea anvergură. Din păcate, în ciuda eforturilor industriei de a comunica specificul și beneficiile proiectelor de gaze naturale offshore, legislația în vigoare (adoptată în 2018) a blocat investițiile planificate de companii și, implicit, avansarea proiectelor”, a atras atenția Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Anul acesta se împlinesc 10 ani de la descoperirea istorică făcută în perimetrul Neptun Deep, unde explorările au relevat rezerve estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi, cel mai mare zăcământ offshore din Marea Neagră identificat la acea vreme (Deloitte, 2018). Tergirversarea Parlamentului de a modifica Legea Offshore în 2021 a determinat investitorii să amâne pentru 2023 o decizie finală de investiţii cu privire la proiectul Neptun Deep. Mai mult, Guvernul de la Bucureşti a transmis în repetate rânduri că Legea Offshore va fi amendată în Parlament în prima jumătate a acestui an, fiind declarată o prioritate pentru liderii coaliției de guvernare, însă până acum nu a fost prezentat un proiect de act normativ în acest sens, se arată în document.

Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG), deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) și care are două licenţe de producţie gaze naturale în perimetrul XV Midia- în zăcămintele Ana şi Doina, a anunțat că va începe extracţia gazelor naturale din proiectul românesc offshore în al doilea trimestru al acestui an, mai târziu decât se preconiza. „Cu cooperarea constructivă a tuturor părţilor implicate, primele cantităţi de gaze vor fi extrase în al doilea trimestru din 2022”, a declarat directorul general al BSOG, Mark Beacom, pentru Reuters, citat de Agerpres. Iniţial, compania intenţiona să demareze extracţia gazelor naturale din Marea Neagră în luna noiembrie a anului trecut. Mark Beacom a atras atenția că eforturile continue de modificare a legislaţiei pentru producătorii de gaze subminează investiţiile.

„Punctul nostru de vedere este că subminarea continuă a producătorilor locali prin introducere constantă de noi măsuri dăunătoare este motivul pentru care România a eşuat în a-şi atinge capacitatea semnificativă de producţie şi nu va face decât să prelungească această situaţie”, a adăugat Beacom.

În luna martie, Guvernul de la Bucureşti a prelungit pentru un an o schemă de sprijin pentru compensarea facturilor la energie, iar una dintre prevederi obligă producătorii de gaze naturale să vândă o parte din producţie la preţuri plafonate, respectiv de 150 de lei/MWh (0,15 lei/kWh) pentru consumul populației, iar pentru consumul producătorilor de energie termică, prețul va fi de 250 de lei/MWh (sursa, AICI).

Directorul BSOG a precizat că noile măsuri îi vor descuraja pe producători: „Există o lipsă semnificativă de investiţii pentru a extrage resursele descoperite care stau la uşa României… şi o descurajare a producătorilor, inclusiv BSOG, să caute noi resurse prin explorare”.

FPPG atrage atenția că „dezvoltarea sectorului poate fi atinsă numai printr-o legiferare care să stimuleze investiţiile în explorarea şi producţia resurselor, prin diversificarea pieţei de gaze naturale, creşterea competitivităţii şi eficienţei sectorului energetic, având totodată grijă să ofere cele mai bune condiţii pentru consumatorii finali”. Federația a adăugat că „reprezentanții și partenerii FPPG au organizat ample discuții cu membrii Parlamentului României, reușind să găsească consens politic cu privire la urgența proiectelor de gaze naturale din Marea Neagră, dar și la necesitatea unor prevederi clare privind stabilitatea fiscală și legislativă, un sistem fiscal echilibrat și mecanisme de piață liberă”.

Totuși, în ciuda discursurilor publice prin care proiectele din Marea Neagră sunt considerate urgente și esențiale pentru securitatea energetică a României, măsurile întârzie a fi luate. Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură la Expert Forum, remarcă „o stagnare a discursului public la noi”.

„În sectorul gazelor, am văzut ca producția internă e în scădere accelerată, din cauză că ni se epuizează resursele. Deci ar fi urgent să ne preocupăm acum cum aduce surse noi de gaze în sistem. Asta înseamnă că trebuie să demarăm odată proiectele din Marea Neagră. Însă nu vedem, de fapt, niște mișcări rapide ca să avem un mediu de business predictibil și atrăgător pentru aceste investiții. (…) Trebuie să ne asumăm o dată responsabilitatea pentru ceea ce facem”, a afirmat, recent, Otilia Nuțu, într-o dezbatere de specialitate.

Mâine s-ar putea să fie prea târziu!

Gazele naturale offshore româneşti devin vitale geostrategic pentru asigurarea securității energetice a României în aprovizionare. Riscurile de a nu avea suficiente resurse au devenit vizibile mai ales de toamna trecută, de când au început să crească foarte mult prețurile la energie și au apărut discuții că s-ar putea să nu avem destule gaze naturale la iarnă. Agresiunea rusă împotriva Ucrainei a schimbat radical contextul geopolitic al securității energetice a Europei – care caută acum soluții să devină independentă de importurile de combustibili din Rusia. Noul context geopolitic amplifică riscurile inclusiv pentru România, care depinde tot mai mult de importurile de gaze naturale pentru a-și asigura consumul intern.

Această criză poate fi pentru noi o oportunitate semnificativă de a aborda vulnerabilitățile în materie de securitate energetică, în beneficiul securității noastre economice și naționale, prin dezvoltarea resurselor din Marea Neagră. Însă, așa cum semnalează FPPG: „Avem nevoie de acest cadru legislativ astăzi, mâine s-ar putea să fie prea târziu!”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4615 Articole
Author

19 Comentarii

  1. sper ca realizati ca aceste proceduri vor distruge marea neagra si toate vietuitoarele, inclusiv a oamenilor care depind de Mare si traiesc langa ea, nu? este dezastru ecologic doar cand mai apare un accident naval, d-apai la extractii de zacamant? in Buzau panza freatica este OTRAVITA. cutremure non-stop etc. dar mucles….Romania este data pe tava STRAINILOR SI INTERESELOR LOR DIRECTE CONTRA SHPAGA CATRE „SECURITATE” PENTRU A NE TRANSFORMA IN TEREN DE MULS! TREZITI-VA!

  2. petrolul NU se va „sfarsi niciodata”. totul este o minciuna globalista intru saracirea si schimbarea societatii asa cum o stim. noua ordine aduce controlul si exterminarea, pentru ca o mana de entitati ne-umane sa stapaneasca si sa consume in lumina. SUNT NISTE PARAZITI. VOR DOAR COPIII.
    https://t.me/STFNREPORT/13922

  3. Cred ca sunt clare reformele din Romania, „subminarea evonomiei, a costului vietii cetatenilor romani din tara, furtul si escrocheriile” sunt de mare succes dar sustinute de complicii de la cel mai inalt nivel. Vezi guwernerul mieu numit in functie cat si clotilda, spre nemultumirea alegatorilor care au votat!

  4. Mai bine stam la mana rusilor, cum a vrut patrihotul Draknea, idolul filosovieticilor romani.
    Oamenii cu venituri mici, cu nivel scăzut de educație și cu slabă informare media sunt cei mai predispuși în a prelua acest tip de atitudine, fiind și cei mai direct loviți de efectele economice ale unor perioade complicate.
    Dacă, uzual, publicul care are atitudini populiste votează aproape natural partidele de opozitie (oricare ar fi acestea), pandemia a condus la o schimbare de ton – apariția unui nou partid cu discurs populist (AUR) a coincis cu apariția în Romania a unui discurs anti-sistem diferit, mai agresiv, mai axat pe mesaje anti-occidentale si ultra-naționaliste.

  5. Nu avem nevoie de cadru legislativ, care este mai mult decat suficient. Si oricum prea multe legi distrug orice este productiv, ca buruienile recolta buna. Avem nevoie de propria industrie de extractie, nu de firme straine care nu stiu cum sa te jumuleasca mai bine de resurse si bani.

  6. Citesc si nu-mi vine sa cred ca „jurnalistii” plang de mila marilor companii. Cea mai clara imparteala ar fi fost pe CANTITATE si nu pe VALUARE care se poate smecherii, de fapt ce se intampla acum. Ce imparteala „corecta” este ca imi dai o anumita suma pe o cantitate greu de stabilit dupa care eu trebuie sa achit gazele pe care le cumpar la alta valoare, bineinteles ca mai scump, iar resursa mea se va vinde de catre altii pe alte piete! Unde e castigul?

  7. De 33 de ani stie Romania de aceste gaze ,iar Constantinescu a explicat el (cum inainte de a le dona austro-ruso-americanilor) ca la Congresul al IVX al PCR el mare geolog a incercat sa opreasca echipa de explorare romaneasca sa il minta pe Ceausescu cu privire de cantitatea imensa de gaze din Marea Neagra . Dupa ce le-au donat altor state insa , se gasesc cantitatiile imense de gaze si acum la-asi intreba pe acest Iuda al neamului , Ce zici mon cher ..acuma ? Unde esti , iti cheltui cei 30 de arginti primiti pentru a fura Romania .
    Romania va exploata gazele din Marea Neagra dupa ce se vor ieftinii si va inchide toata industria chimica, in asa fel in cat sa ecportam totul in Austro-Ungaria , precum mai ales dupa acceptarea conditiilor injositoare de redevente si accize , propus de austroungari .
    Dragnea avea dreptate , dar pentru cocalarii romani el reprezinta un pericol .

  8. Domnule Gelu,poate n-ai observat,dar Romania a fost transformata in colonie.avem salarii de Romania si preturi de occident.politica externa nu mai avem,iar politicienii nostri ling clante pe la ambasadele straine.și nu pe la cea rusa,ci pe cele occidentale,ale stapanilor.suntem o tara suverana si independenta doar la nivel teoretic.practic,ne-au cumparat si ne conduc alte state si entitati non-statale.suntem praf adica!
    In orice parte te uiti,vezi doar jaf si umilinta.ce se intampla cu aceasta lege este emblematic.sa facem pe plac investitorului,nu poporului roman.
    Acum sa-i pup in cur pe adevaratii stapani ai Romaniei,mi se pare prea mult.dumneata poti sa o faci insa,ca asa suntem noi romanii: ne plac asupritorii si postura de sclaveti.

  9. Aceste resurse de gaze din Marea Neagra nu s-a vrut să fie exploatate.Era mai ușor de la ruși că nu erau pe fundul mării erau la suprafață .Din aceasta cauză una dintre firme s-a mutat la ruși.Polificienii noștri corupți și lingăi au sabotat si ei.Acum aceeași politicieni se pregătesc pentru gazul lichefiat din SUA.

  10. Din astia 10 ani vreo 7 s-au vanturat sub inteligenta administrare a tarii de catre neamtul masluit. Nu-i vorba numai de gaz ci de faptul ca romanii si-au distrus viitorul pe termen lung irosind 20 de ani importanti prin alegerea lui Petrov si Verner. Pana si un presedinte ca Almanahe ar fi facut in mod sigur ceva mai bun pentru tara decat cei doi.

  11. Motivul pentru care nu are loc exploatarea este ca firmele straine nu accepta procentul mare care trebuie vandut pe piata locala si nu pe cea internationala si faptul ca o sa plateasca o suprataxa daca fac foarte mult profit. Hai sa nu ne mai dam ca nu stim, vor totul si sa vanda cui vor si cu cat vor iar noi sa primim niste bani modici in urma taxarii.

  12. Nu credeti ca va jeliti cam mult pt ca nu am dat pe nimic un zacamant? In scoala ni s-a spus ca zacamintele de hidrocarburi se vor epuiza in 50 de ani. Asa ca daca Romania intarzie exploatarea lor cu inca zece sau douazeci de ani nu face decat sa-si consolideze situatia atuci se vor epuiza. De aceea „orientul” a dezvoltat TURISMUL in Dubai etc. pt ca sa contracareze momentul cand se vor epuiza zacamintele. Sigur vor dezvolta campuri de celule fotovoltaice. Asa cum o alta ramura de cercetare va fi transformarea deseurilor de plastic in hidrocarburi. Germania interbelica studia obtinerea de benzina din carbune. Asa ca daca nu vom dispare ca si civilizatie ramanand doar oamenii junglelor si zonelor greu accesibile si natura va regenerare/forma alte hidrocarburi, atunci cercetatorii vor trebui sa inventeze hidrocarburi din alte surse. Atata timp cat NE DESCURCAM FARA ZACAMINTE AVEM UN VIITOR. Poate Dvs nu credeti in viitor de aceea vreti sa consumati ultima ”bucatica” de ”paine” pt ca nu aveti un maine. Eu cred in DAINUIREA neamului romanesc inca multe milenii si ca vom gasi forta sa nu ne pierdem in uitare pt a lasa locul altora.

  13. Si in acesti 10 ani cine au fost tartorii din fruntea tarii cu Premierul Meu, Guvernele Mele si Parlamentul Meu?
    Nu puteau sa-si cheme slugile si sa le spuna sa inceapa forajele si extractia?
    Era cumva pericol sa apara Cucuveaua&Portocala si sa aresteze in dreapta si-n stanga, cum era s-o pateasca premierul Ponta cand a incercat sa faca autostrada Comarnic-Brasov si cand betivul l-a avertizat sa nu inceapa ptr ca asta ar fi insemnat puscarie?……[Rumburak-antiputinist convins]

  14. „Cu zăcăminte pe uscat (onshore) mature și în declin natural, din cauza exploatării îndelungate…”
    Toți cei ce spuneți aceasta, dovediți! Un singur studiu cu date și concluzii!

  15. Măi, dragilor, voi chiar nu vedeți că în politica gazelor de la Marea Neagră, România este doar un cuvânt pus între paranteze? Nu v-ați prins cum funcționează ăștia care au grijă de planetă în general și de viața românilor în mod dosebit? Atunci mai studiați odată tărășenia cu vaccinele izbăvitoare.
    Problema, acum, este de fapt la ei. Pentru că hubul pentru gazele de la Marea Neagră, numit Ungaria, de când ține isonul rușilor, funcționează cu dublă comandă.
    Știți, cumva, cu cât mai cumpără România gazele românești de pe bursa de la Viena?

  16. Părerea unuia nepriceput insă cu gândirea de gospodar econom..Deci UE ți-a trasat limtă de aceptat gazul pân la 2030,. Nu știu până atunci de termini forajele adânci și scumpe și poți pune țevăraia de la mare adâncime, care evident te vor costa și izmenele,.Iar pe când vei fi gata, EVENTUAL, dar cu banii terminați, nu vei putea exploate din cauza schimbării climatice,.Deci eu cred că acestei mafii așezate pe gazul metan, de pe acum trebuie dat un șut să zboare ca penele cocoșului in vânt, iar țara axată pe electricitate, pe casele active, pe instalarea ieftină și cu sprijin UE și statal a panourilor fotovoltaivce la fiecare gospodărie. E varianta mai simplă și de viitor, plus salvează pădurile și planeta..Pentru industrie ia fă incă o nucleară categoric tip sovietică lângă ce ai la Cernavodă..Ce zici ?

  17. Exploatatorii (ca exact asta sunt) vor sa ne ia gazele aproape pe gratis si sa le vanda cui vor ei si la ce pret vor ei si fara a plati impozite si fara ca Romania sa fie asigurata ca va primi vreo cantitate din gazele extrase. Aici ne-au adus regimurile tradatoare aflate la conducerea tarii.

  18. Banii dați degeaba administratorilor de fonduri de pensii din pilonul II, pe care ulterior statul îi împrumută de la ei cu camata, și acțiunile date degeaba fondului Proprietatea, pe care ulterior le cumpără fondurile de pensii din pilonul II sau întreprinderile cu capital de stat, ar fi trebuit să constituie un fond pentru investiții în reactoarele nucleare neconstruite sau foraje în Marea Neagră.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.