În faţa unei mulţimi abătute, Erdogan își recunoaşte înfrângerea

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a recunoscut duminică victoria istorică a opoziţiei la alegerile municipale care, în opinia lui, reprezintă un „punct de cotitură” pentru tabăra sa, la putere din 2002, comentează AFP.

Numărarea a aproape 99% din voturi la nivel naţional confirmă că opoziţia turcă a provocat partidului AKP (islamist-conservator) al şefului statului cel mai mare dezastru electoral din ultimele două decenii.

Principalul partid de opoziţie, CHP (social-democrat), a revendicat victoria la Istanbul şi Ankara, cele mai mari două oraşe din Turcia, şi a cucerit multe altele, precum Bursa, mare oraş industrial din nord-vest aflat sub controlul AKP din 2004.

Proclamarea rezultatelor finale de către Înalta comisie electorală (YSK) aşteptată în cursul zilei de luni va confirma aceste rezultate, deja integrate de principalii interesaţi, printre care şeful statului.

De la sediul din Ankara partidului său şi în faţa unei mulţimi abătute, neobişnuit de tăcută, preşedintele turc a promis că va „respecta decizia naţiunii”.

Cu puţin timp înainte, primarul în exerciţiu al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, un bărbat de peste cincizeci de ani mediatic şi atrăgător, şi-a anunţat realegerea în fruntea celui mai mare oraş al Turciei, pe care l-a cucerit în 2019, fără să aştepte măcar proclamarea rezultatelor oficiale.

„În această seară, democraţia se va răspândi (…) în pieţe, pe străzi, în universităţi, în cafenelele şi restaurantele din Istanbul”, a declarat edilul oraşului în faţa a zeci de mii de susţinători, foarte veseli, adunaţi în faţa sediului primăriei, sub un val de drapele roşii turce şi bombe fumigene.

La Ankara, primarul CHP Mansur Yavas, cu un avans considerabil, a revendicat şi el victoria, declarând în faţa unei mulţimi entuziaste că „cei care au fost ignoraţi au trimis un mesaj clar celor care conduc această ţară”.

„Alegătorii au ales să schimbe faţa Turciei”, a spus liderul CHP, Ozgur Ozel.

Pe lângă Izmir (vest), al treilea oraş al ţării şi bastion al CHP, şi Antalya (sud), unde partizanii opoziţiei au început să sărbătorească victoria în stradă, principala formaţiune a opoziţiei a realizat un progres spectaculos în Anatolia.

Ea conduce cursa în capitalele de provincie aflate de mult sub controlul AKP, potrivit rezultatelor aproape definitive care au luat prin surprindere observatorii.

Preşedintele Erdogan, 70 de ani, dintre care 21 de ani la putere, s-a implicat personal în campanie, în special la Istanbul, „bijuteria” ţării, capitala ei economică şi culturală unde a fost primar în anii 1990 şi care a basculat la opoziţie în 2019.

Dar angajamentul şefului statului, care a anunţat la începutul lui martie că aceste alegeri sunt „ultimele pentru el”, nu a fost suficient.

„Este nevoie de echilibru cel puţin la nivel local împotriva guvernului”, a declarat pentru AFP Serhan Solak, 56 de ani, un locuitor din Ankara care a venit să voteze pentru Mansur Yavas, primarul în exerciţiu al CHP.

Candidaţii AKP s-au menţinut, totuşi, în frunte în mai multe oraşe mari din Anatolia (Konya, Kayseri, Erzurum) şi de la Marea Neagră (Rize, Trabzon), bastioane ale preşedintelui Erdogan, în timp ce partidul pro-kurd DEM şi-a asigurat un avans confortabil în mai multe oraşe mari din sud-estul majoritar kurd, printre care Diyarbakir, capitala neoficială a kurzilor din Turcia.

Pe tot parcursul campaniei, preşedintele Erdogan a participat zilnic la mitinguri, beneficiind de timp de antenă nelimitat la televiziunea publică, unde adversarii săi au fost ignoraţi aproape total.

Înfrângerea partidului său (AKP, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării), în special la Istanbul, va avea consecinţe grave.

Agăţându-se de oraş, preşedintele a anulat alegerile municipale din 2019, pentru a-l vedea în final pe Imamoglu câştigând detaşat în al doilea scrutin organizat trei luni mai târziu, suferind astfel cel mai mare eşec electoral de la venirea sa la putere în 2003 ca prim-ministru.

Primarul Istanbulului, abonat la podiumul personalităţilor politice preferate ale turcilor, a continuat de atunci să se prezinte drept rival direct al şefului statului care l-a descris drept un „primar cu jumătate de normă” devorat de ambiţiile sale naţionale.

Pentru mulţi observatori, odată ales, primarul Istanbulului va avea o cale deschisă spre alegerile prezidenţiale din 2028.

Şeful statului, resemnat, a vorbit despre cei „patru ani de muncă (…) care nu trebuie irosiţi” până atunci, o modalitate de a exclude eventualitatea unor alegeri anticipate care i-ar permite să candideze din nou.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

24 de Comentarii

  1. Nu merge la nesfârșit figura cu „noi am fost și vom fi un imperiu” când n-ai nici măcar borcane de murături iar moneda națională tinde să aibă un „x10” cu exponent.

  2. Erdogan este mai puternic decat oricand si in tara si in exterior. Multi l-au vazut infrant si la ultimile alegeri pe care le-a castigat lejer. Pana in 2028 nimeni nu va mai auzi de ‘useristii’ astia care se lauda acum cu victoria lor.

  3. Dacă în Turcia s-a putut,de ce nu și în România ,să schimbăm de la putere cancerul politic înfrățit ,care ruinează țară de 34 de ani

  4. Baietii taichii, IO va spusei ca faza armata a WW3 va incepe dupa inlaturarea lui Erdogan si Putin de la putere. Unul a cazut, urmeaza al doilea. Dar atentie mare, ca NU atacarea tarilor din B9 de catre Rusia va declansa o reactie armata a Vestului, ci infrangerea Turciei. Dar pana la interventia Rusiei de partea Greciei, ce se va afla in conflict cu Turcia, vor avea loc razboaie in Georgia si Iran, in care americanii si-o vor fura urat de tot de la rusi.

  5. Este posibil ca baietii destepti ai sultanului chiar sa-i fi ajutat sa castige pe acesti doritori de ” vrem o tara ca afara” iar ei la mintea lor nici sa aiba habar. I-au ajutat sa castige ca sa aiba de unde sa cada peste patru ani.

  6. Cred că important este ca Turcia să aibă o politică externă așa cum a avut-o în ultimii ani, indiferent de cine conduce țara. A știut să fie o punte între est și vest. Nu a făcut concesii majore nici SUA, nici Rusiei. E nevoie de un echilibru în zonă pentru a fi pace.

  7. După unele surse, ar avea ceva probleme de sănătate, dezvăluite discret dar tuturor.. Astfel el de fapt a renunțat..Să vedem pe ei care vin cum se vor manifesta, căci turcia e țară cheie in regiune, acu tulburată de NATO cu războiul ukran..

  8. Erdogan e urmasul evreilor convertiti la islam in 1666. cateva zeci de mii de evrei s-au convertit la islam. in ultimii 300 de ani majoritatea conducatorilor turciei au fost dintre ei.

  9. Un om intelept va spera:”Cele rele sa se spele cele bune sa se adune”. Cine iubeste viata va dori ca de ea sa se bucure si altii cat mai mult chiar un veac. Din pacate, unii cred ca vremurile tulburi vor mai dura, dar sa speram ca dupa vor rasari zorii unor timpuri mai bune…Nu ridiculizati Turcia. Este o tara cu spor natural pozitiv de 4,5 ori mai numeroasa decat Romania care este intr-o stare jalnica, in colaps demografic.

  10. Evidentă ne e LimpeZimea !
    Întregii Planete Mer🌈, ba chiar și pentru tot metaVersetu’.
    Oameni buni, eu vă tot spun, da’ voi nu vreți să mă credeți:
    Colonia Marginală Eșuată va „alege” aceeași Caracatiță masono-se🌈ice și va MUTA DECISIV !
    Spre faliment, măR😪g
    ●(RumburKaK- StatMajoriZdu GărZilor Patriotice Tulcene -RumburKaK)●

  11. „„În faţa unei mulţimi abătute,” CE AȚI VRUT A ZICE -A TRANSMITE -D-LE ZIARIST?-CĂ DE FAFT ȘI-N TURCIA A CÂȘTIGAT -TOT „DEPEȘA DE LA„………….

  12. e un diversionist inrait. Pescuieste intentionat in ape tulburi fiindca e agățat de globalisti si o ține lasnga.

  13. Respect mult pentru Erdogan care este respectat peste tot in lume in afara de tarile pline de drogati ,homalai si pedofili ,adica westul degenerat si terminat

  14. României îi lipseşte un Erdogan sau V.Orban ,adevarați lideri şi patrioți,nu căcăcioşi ca plăvanul de la trei coceni!

  15. In definitiv ,AKP (islamist-conservator)al lui Erdogan nu putea cistiga totul,ca un veritabil partid unic,intrucit forte si factori divergenti se gasesc in orice regim si societate ,inerent sau prin propaganda,conceptii opuse si mai ales in democratie,acest din urma sistem fiind conceput in mod specific ,Turcia o are pe a ei.
    Este o dovada a unor alegeri libere,nicidecum o infringere a lui Erdogan.
    Ne dam seama ca dupa felul in care se numara „bob masurat”,Erdogan are dusmani puternici,dar incontestabil el a luptat impotriva lor fie ei kurzii,fie ei americanii etc.Celor din urma nu le convin state independente si puternice,iar primii au si ei „idealurile”lor,servite inclusiv prin terorism,cu atit mai convenabil celui din urma.Toti trebuie sa fie slabi,macinati si doar el „Hegemonul”sa fie deasupra tuturor!Nici gind de respect si colaborare cum cerea dl.Severin cu mult foc,pe aici!

  16. .Acum si Turcia devine o parte a Europei si a NATOului european independent .Vom alege un Secretar General al NATO ce priveste noul NATO, ca parte a Europei unite, ne spune printre picaturi Erdogan .Practic inscaunarea Presedintelui Iohannis la sefia NATO vine o data cu aceste declaratii .Noi suntem cei care aparam Europa de Rusia ne zice alternativ poporul turc .Erdogan a inteles misterul Istoriei viitoare al Europei .O Europa unita ,in integralitatea ei , o noua armata Europeana formata din NATO european si trupele de linie ale natiunilor europene precum si noile capacitati militare franco -germane ,ce ne vor suprinde pe noi toti , vor fi parte a viitorului nostru comun .In Turcia primul pas a fost facut .Urmeaza alegerile din Europa ce vor surprinde pe multi .Partidele extremiste cad unul dupa altul .In Romania opozitia AUR -USR se prabuseste in sondaje .Opozitia unita (Kelemen ,Orban de PNL, Barna de pe la USR si Ciolos de pe la Reper impreuna cu fostii aliatii de la AUR )pierde din viteza .Romanul „absolut” numit Ciuca si Ciolacu sunt cistigatorii de facto .In SUA Trump este depasit chiar si in Statele cheie ce ii favorizau cistigarea alegerilor .J.R.Biden confirma zicala : „daca nu ai un batrin atunci sa il cumperi ” .Iohannis va deveni primul sef al NATO ce va unifica intreaga Europa .Forta NATO se tripleaza in situatia actuala de rtazboi .Deciziile NATO trebuiesc respectate .Iohannis este unicul purtator de anti sovieticism .Nu avut niciodata de aface cu Rusia si cu Putin .Nimeni din Europa, nici un politician , nu are acesta calitate .Dealtfel nu exista nicio un contracandidat de valoarea Presedintelui Iohannis .Parcursul Presedintelui Iohannis a fost atit de bine pregatit incit nimeni nu il poate acuza .In „pusculita” celorlati presupusi candidati exista undeva si Putin .

  17. Ce postura de impostura sa ataci pe sultan. Capu pe butuci Erdo la toti si da cu efect sa saie la vinclu.

  18. ce-ai scris da motive de meditatii
    despre moralitatea USA de-a face ce scrie pe deviza MOSSAD-ului („inseal-o si pa ma-ta daca-ti aduce profit”)
    la SRI mai e („patria a priorii”) desi patriotsmul nu mai e demult in vocabularul miorit de ne rad si russnacii ca nu suntem un
    popor ci doar un fel de-a fi a unor grupuri minoritar razletze … 🙁

    MDA !

  19. „În faţa unei mulţimi abătute, Erdogan își recunoaşte înfrângerea”
    ______________________
    Ce dictator mai e si asta de-si recunoste INFRANGEREA ? SI inca e seful armatei si serviciilor secrete = poate organiza niste atentat cu ISIS-K la capi adversarilor lui ca la 911 insa n-o face ! Cumva USA striga dinainte : HOTZUUUUUL ! Ca asa pare la ONU ! recenta holoKaustian ! 😀 ! 😉 :*

    Si despre asta au mintit americanste … ca americanii, ZIARELE „LOR” 😛 ? 😀

  20. Daca turcii pot de ce la noi nu au venit Usr.istii si lui Barnea i sa interzis sa candideze in locu lui Veorica,pt Ca MARXISMUL NU DA BINE LA RUMANI SI PENTRU CA COUNISTII DE LA ,,CARTELUL CIUMA ROSIE,, NU VOR?😁,La Noi unicul care nu are treaba cu comunistii e familia regala in rest toti sant infiltrati de servicii,asa Ca ganditi STRATEGIC daca vreti sa SCAPATI DE COMUNISTI🤨

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.