Cum „studiază” Rusia punctele slabe ale viitorului președinte al SUA

Rețeaua informatică a Partidului Democrat din SUA a fost penetrată de hackeri care lucrează pentru guvernul Federației Ruse, scrie Washinton Post. Hackerii ruși au vizat în primul rând informațiile colectate de democrați cu privire la Donald Trump și campania sa prezidențială.

”Hackeri ai guvernului rus au penetrat rețeaua informatică a Comitetului Democrat și au avut acces la baza de date privindu-l pe Donald Trump, candidatul republican la președinție”, scrie Washington Post, care citează mai mulți lideri democrați și experți care au intervenit pentru a pune capăt atacului informatic.

Hackerii ruși au avut acces la toate e-mailurile și discutiile purtate online de democrați cu privire la Donald Trump. Washington Post scrie că și alte organizații politice americane au fost piratate recent de hackeri ruși. Au fost vizate în special echipele de campanie ale lui Hillary Clinton și Donald Trump.

Comitetul Național Democrat a fost luat în colimator de două grupuri de hackeri, ambele având legătură cu guvernul rus. Unul dintre ele a avut acces la rețeaua informatică a democraților vreme de aproape un an. ”Aceste atacuri demonstrează interesul Rusiei pentru sistemul politic american și dorința Rusiei de a înțelege programul, punctele tari și cele slabe ale viitorului președinte”, scrie Washington Post.

Computerele Partidului Democrat conțin informații despre Trump din ultimii ani. În sistemul politic american, fiecare partid întreprinde investigații vizându-i pe candidații rivali, pentru a le descoperi punctele slabe, pentru ca apoi să poată lansa atacuri în campanie.

Legat de aceste intruziuni ale Rusiei în campania prezidențială din SUA, Oilprice.com scrie că surse din domeniul serviciilor de informații occidentale arată că au primit avertismente cum ca guvernul de la Moscova ar putea să publice textul mai multor e-mailuri ale lui Hillary Clinton, interceptate când aceasta era șefa Departamentului de Stat al SUA. Clinton este acuzată că a încălcat protocoalele de securitate și ar fi folosit mailul personal pentru a comunica informații secrete în perioada în care a condus diplomația SUA. Publicarea de către Rusia a unor emailuri ar fi o dovadă în acest sens, fapt ce ar putea afecta grav campania candidatei democrate.

Sursele din serviciile de informații vestice arată că decizia publicării acestor e-mailuri îi aparține lui Vladimir Putin, iar informațiile ar putrea fi publicate prin intermediul unui terț, precum WikiLeaks.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.