Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova

Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un moment în care Erevanul pune şi mai mult sub semnul întrebării rolul Moscovei de garant al securităţii regionale, relatează AFP.

Mica ţară din Caucazul de Sud, ale cărei relaţii sunt extrem de tensionate cu vecinul său turcofon, Azerbaidjan, de la conflictul armat în momentul prăbuşirii Uniunii Sovietice în legătură cu teritoriul Nagorno-Karabah, a acuzat Rusia că nu a făcut nimic pentru a-i veni în ajutor atunci când războiul a reizbucnit în 2020.

„Conducerea armeană, sub false pretexte şi prin denaturarea istoriei ultimilor trei ani, duce în mod deliberat spre o ruptură a relaţiilor cu Federaţia Rusă”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu pentru media ruse.

Armenia a lăsat recent să se înţeleagă că s-ar putea retrage din Tratatul de Securitate Colectivă, o alianţă compusă din foste republici sovietice, sub egida Rusiei.

Premierul armean Nikol Paşinian a calificat drept „ineficiente” alianţele de securitate ale ţării după ce armata azeră a recâştigat în septembrie controlul asupra Nagorno-Karabah, un teritoriu azer disputat, al cărui control fusese preluat de majoritatea separatistă armeană prin forţă şi cu sprijinul Erevanului la începutul anilor 1990.

Forţele ruse de menţinere a păcii au ocupat poziţii între beligeranţi după un scurt conflict armat în 2020, dar în septembrie nu au împiedicat armata azeră să recâştige controlul prin forţă asupra acestui teritoriu, ceea ce a dus la exodul populaţiei armene din Karabah.

Armenia a boicotat un summit al Tratatului de Securitate Colectivă la sfârşitul anului 2023, Nikol Paşinian acuzând organizaţia că a eşuat în îndeplinirea obligaţiilor sale.

Erevanul s-a reorientat către alţi parteneri internaţionali, în special către Franţa şi SUA, notează AFP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

13 Comentarii

  1. Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a spus că Occidentul transformă Armenia într-un instrument pentru implementarea planurilor sale extrem de periculoase. Statele Unite și UE spun deschis că astfel de evenimente vizează în primul rând Rusia, așa că aceste planuri provoacă îngrijorare în Kremlin, a subliniat ea.

    Maria Zakharova a mai menționat că Armenia nu înțelege adevăratele intenții și riscurile extinderii prezenței militare a Franței în regiune. Potrivit acesteia, este naiv să credem că Franța va asigura securitatea Armeniei. Dacă Parisul ar putea face acest lucru, ar face-o în acele țări în care avea „obligații contractuale – acesta este continentul african”. Misiunile Franței în aceste țări au eșuat lamentabil, a conchis diplomatul.

  2. Ambasada Kazahului în Ucraina a recomandat compatrioților săi să părăsească regiunile Odesa și Harkov cât mai repede posibil.

    „ Din cauza tensiunii în creștere și a situației instabile de securitate din regiunile Odesa și Harkov ale Ucrainei, Ambasada Republicii Kazahstan în Ucraina recomandă cetățenilor din Kazahstan să ia în considerare părăsirea acestor regiuni ”, a spus ambasada într-un comunicat pe canalul tg.

    Pentru a părăsi Ucraina, kazahinii pot folosi două rute terestre prin Polonia sau Moldova, iar apoi zboruri comerciale.

  3. Toți vor să se rupă de Moscova doar că rușii încă n-au înțeles. Armenii să urmeze exemplul lui Stefan cel Mare care a încheiat pace cu turcii după concluzia că decât cu muscalul mai bine cu turcul.

  4. Cinci mii de bariere antitanc au fost instalate în regiunea Odesa. Acest lucru se precizează într-un mesaj al Departamentului de Comunicații Strategice al Forțelor Armate ale Ucrainei pe canalul Telegram.

    Autoritățile ucrainene instalează piguri și alte adăposturi și extind, de asemenea, construcția de fortificații. Începând cu 28 martie, cinci mii de „dinți de dragon” din beton au fost deja instalați în regiunea Odesa.

    Președintele Ucrainei Vladimir Zelensky a declarat anterior că Forțele Armate ale Ucrainei nu sunt pregătite pentru acțiuni defensive în cazul unei ofensive majore a trupelor ruse. Potrivit acestuia, armata ucraineană nu mai are aproape nicio artilerie.

    Politicienii occidentali trebuie să se împace cu realitatea și să înceapă să se pregătească pentru o înfrângere catastrofală a Forțelor Armate ucrainene, care nu au primit niciodată suficient echipament militar și muniție din țările NATO. Acest lucru a fost raportat de editorialistul ‘The Times’, Ian Martin.

    „Evenimentele îi forțează pe liderii militari și civili din Londra, Washington, Paris și Bruxelles să lucreze la un plan în cazul unui colaps catastrofal al forțelor ucrainene, lipsite de armele și muniția de care au nevoie”, a spus jurnalistul.

  5. CUM SE RUP DE RUȘI CUM VOR DEVENI UN VILAIAT AZERO -TURCESC-CĂ DE GRIJA AMERICANILOR…! CĂ:VĂ DĂM ARME ȘI MUNIȚI(!)/SĂ VĂ DUCEȚI SĂ MURIȚI//

  6. Rusia a vandut Armenie kui Erdogan ,Azerbaidjanului si islamului,pe Rusia nu se mai poate conta ca tara crestina

  7. Ha, ăsta care copiezi nick-urile… ține-l sănătos, mai am destule… Cu ‘dragoste’, ‘IloveGuns’-original

  8. muhahahaha

    ce tare! armenia face ce simte si doreste la fel ca oricare. ce este asa de nemapiomenit? a, nu va vonvine voua? si cine sinteti voi ca nu pricep?

    astia de la moscova chiar sint intunecati rau de tot la minte… le bazaie prin urechi ditamai bruiajul.

  9. Hâtrul Pasineah a crezut că rușii vor lupta pentru ei cu azerii..
    Fără ruși Armenia dispare..Sunt alte păreri..

  10. Fiecare tara are dreptul sa se alieze cu cine vrea si sa intrerupa legaturile cu cine a inselat-o. Rusia a demonstrat ca nu este un stat serios, si ca nu poate sau nu vrea sa asigure securitatea in zona, deci e normal ca armenii sa caute garantii de securitate in alta parte. De altfel, daca observati bine , in toate fostele republici sovietice ce si-au castigat independenta fata de Moscova, au fost incurajate miscarile separatiste proruse, pentru a permite Rusiei mai tarziu sa intervina militar in aceste teritorii. Deci, cine lupta pentru a termina relatiile cu fosta Uniune Sovietica nu greseste!

  11. Lui unul cu ceva creier..
    Ar fi bine ce spui însă cei scăpați de URSS erau luați cu mâinile goale de dușmanii rușilor că apoi sa lupte cu ei.Asa sa întâmplat în Ucraina..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.