De ce liderii sunt atât de isterici?

”Rusia are o abordare metodică și analitică a războiului care nu s-a schimbat față de perioada sovietică. Rusia abordează războiul într-un cadru strategic și operațional, în timp ce Vestul se concentrează pe războiul ”pe moment”, cu o abordare mai degrabă tactică. Diferența se vede pe frontul din Ucraina, unde Ucraina se bazează pe tactica militară vestică și pe concepții vestice și sovietice”, spune Jacque Baud, colonel în retragere al armatei elvețiene. Specializat în informații militare și terorism, Baud a studiat și doctrina armatei sovietice în timpul Războiului Rece și încearcă să ofere câteva observații despre diferențele dintre modul în care Vestul și Rusia abordează războiul.

O primă remarcă a lui Baud este că reforma prin care a trecut și trece armata ucraineană aduce neajunsuri. Corpul ofițerilor ucraineni este scindat în două generații – una educată la școala sovietică și una pregătită la școala NATO. Diferențele de abordare ale acestor generații, alături de influența însemnată a generalilor occidentali, îngreunează luarea și aplicarea deciziilor pe câmpul de lupta, consideră Baud.

Apoi, Baud susține că armatele occidentale, cu precădere armata americană și cea franceză, au experiența războaielor din Africa și Orientul Mijlociu. Au fost și sunt războaie fără o profunzime strategica mare, purtate la mare distanță, peste mări, motiv pentru care lanțul logistic este greu de menținut. De aceea industria militară vestica s-a axat în special pe tehnologie de vârf, pe artilerie de precizie, concepută pentru ”lovituri chirurgicale” si care consumă puțină muniție –  greu de transportat având în vedere distanța față de front. Pe scurt, Baud spune că Vestul și-a modelat armatele pentru ”războaie coloniale” fără mize existențiale.

Observațiile făcute de Jacques Baud sunt congruente cu opinia că multe dintre războaiele Americii nu au fost purtate pentru a fi câștigate, ci mai mult pentru a asigura un flux financiar important pentru industria militară. Indiferent care este explicația lipsei de profunzime strategică din spatele acestor războaie, rezultatul este atrofierea armatelor. Indiferent că ceea ce se întreprinde la nivel militar este intenționat sau nu, dacă abordarea respectivă durează în timp, va ajunge să afecteze capacitatea instituționala de a acționa altfel.

De cealaltă parte, Rusia și-a format armata pentru a lupta pe propriul teritoriu sau în proximitate, în războaie cu miză strategică foarte mare. Proximitatea frontului un motiv pentru care logistica este mai ușor de asigurat. De aici axarea pe cantitate și mai puțin pe calitate atunci când vine vorba despre artilerie. De aici raportul intre 1:5 și 1:10 al puterii de foc pe frontul din Ucraina. Este unul dintre motivele pentru care unii experți consideră eronat bilanțul victimelor din cele două armate: câtă vreme războiul din Ucraina a devenit unul de poziție, bazat în primul rând pe artilerie, este puțin probabil ca armata cu o putere de foc covârșitoare să aibă cel mai mare număr de victime.

Asta nu înseamnă neapărat că armata Rusiei este superioară armatelor NATO. Războiul din Ucraina a arătat că nu puțini generali ruși au avut o prestație catastrofală. Eu existat multe erori de calcul, probleme logistice și tehnice majore pentru armata rusă, de unde și un șir de înfrângeri și retrageri tactice. Menținerea abordării sovietice a războiului a însemnat și relativa indiferență față de viețile militarilor de pe front.

Însă Jacques Baud vorbește și despre un alt tip de indiferență față de militari și armată, întâlnită de data aceasta în Occident și care are un impact însemnat în războiul din Ucraina. În Rusia, la fel și în Elveția, se perpetuează încă modelul ”cetățeanului-soldat” lăudat de Niccolo Machiavelli, spre deosebire de modelul armatelor de mercenari. Deși și Federația Rusă a recurs la trupe de mercenari – fostul Grup Militar Wagner și alte grupuri finanțate de marile companii ruse – America pare să dețină brevetul războaielor coloniale moderne purtate prin contractori privați. Armata este privită în majoritatea societăților occidentale ca un corp separat, ca o ”societate distinctă în cadrul societății”; de aici se naște în societate o indiferență față de armată, de acțiunile ei, de necesitățile si, inclusiv o indiferență față de cheltuielile necesare pentru întreținerea unei armate și înarmarea ei, spune Jacques Baud, exemplificând cu extrem de puținele dezbateri privind cheltuielile militare stârnite de noua politică de înarmare în țările NATO.

 

Un efect al acestei atitudini a societăților occidentale față de armată s-a putut observa într-un sondaj YouGov efectuat la începutul acestui an, în Marea Britanie. Doar 17% dintre tinerii europeni au declarat că s-ar oferi voluntari în cazul unui război, în timp ce 14% ai spus că vor lupta doar dacă vor fi mobilizați. Restul tinerilor sunt împotriva trimiterii pe front. (Nici președintelui Zelenski nu îi este ușor să treacă o noua lege a mobilizării prin care să trimită pe front alte sute de mii de tineri, iar o statistică publicată de Financial Times arată că circa un milion de bărbați ucraineni de vârsta militară se află în afara țării acum și nu intenționează să se întoarcă pentru a merge pe front.) Aceasta este societatea căreia i se adresează politicieni precum premierul polonez (fost președinte al Consiliului European) Donald Tusk. ”Știu că suna devastator, în special pentru tânăra generație, însă trebuie să ne obișnuim cu faptul că a început o nouă eră”, a spus Tusk, la nici o lună după ce președintele Franței a sugerat că statele NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina.

”Vedem acum printre liderii Europei același impuls de a-i trimite pe tineri să moară în tranșee, așa cum s-a întâmplat în Primul Război Mondial. Însă liderii de astăzi se deosebesc de predecesorii lor prin faptul că nu mai pot să-și trimită fiii la sacrificiu. Nu este decât vorbărie și par foarte neserioși”, scrie UnHerd. Mai mult, sunt aceiași lideri care au criticat, și acum o fac cu asupra de măsură, modelul rus al învățământului axat pe patriotism, pe glorificarea războaielor Rusiei. În analizele vestice, aceasta înseamnă „cult al morții”. Spre deosebire, liderii occidentali s-au dedicat anihilării spiritului naționalist (considerat toxic în mai toate manifestările sale), au eliminat aproape total istoria militară, dacă nu chiar și istoria, din programa școlară. Rezultatele se observa în sondajul amintit.

”De ce se poartă liderii occidentali atât de iresponsabil și isteric? Pe scurt, ei s-au implicat în războiul din Ucraina crezând că va fi o victorie facilă. Li s-a spus că armata rusă este slaba și poate fi lesne înfrântă doar trimițând arme și bani în Ucraina. Au făcut asta, însă armata rusa a rezistat. Acum se vorbește despre o ofensivă rusă în această primăvară. Președintele Zelenski spune că, fără ajutor suplimentar, Ucraina nu va putea face fața atacului. Asta aduce în discuție posibila prăbușire a frontului și avansul rușilor până unde își va dori Kremlinul”, scrie UnHerd.

”Liderii europeni se tem că o înfrângere grea a Ucrainei ar duce la retragerea americanilor din Europa, mai cu seamă dacă alegerile prezidențiale vor fi câștigate de Donald Trump. Asta ar însemna ca Europa să aibă grijă singură de propria securitate, ceea ce ar presupune niște cheltuieli pe care Europe nu și le permite în acest moment. De aici isteria: când nu există nicio opțiune realistă pentru a ieși din impas, impulsul omului este să se refugieze într-o lume imaginară. Dar tinerii europeni nu vor intra în fanteziile sumbre ale lui Donald Tusk. Nici Rusia nu va invada Europa. Se prea poate ca Ucraina să piardă teritoriu în acest an și ca americanii să treacă mai multe obligații în sarcina europenilor. Liderii noștri ar face bine să se gândească la acest scenariu, în loc să cadă în fantezii războinice fanteziste. Pot să facă asta doar în patul lor și pot să adoarmă cu ele”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 40

33 de Comentarii

 1. A fost vreunul dintre liderii europeni actuali cu razboiul ,care ar”” musca din carne de rus „” in fata televizorului,vreodata fata in fata cu moartea pe campul de lupta?Nici unul.Toti sunt niste fatalai pomaduiti cu arome care s-au trezit pe scaunul prezidential.Scuza ca vestul e prea destept pentru asa un razboi primitiv e de-a dreptul ridicola.Vestul a visat si inca mai viseaza sub fusta lui Ursula der Line maluri de mamaliga si rauri de lapte rusesc precum tiganii din Tiganiada.”‘Nabuleonii'” fara rucsac sunt antrenati doar pentru campanii electorale,cu dintii lustruiti si muia pregatita pentru poze seducatoare de bordel ambulant.Scuza ca razboiul dus de rusi a fost pe teren propriu e iarasi bolnava.Vestul nu stia unde e Rusia?Nu-i cunostea trecutul?Nu au servicii de informatii?Maine ,poimaine o sa apara un alt Baud care ne va explica:Nu e ceea ce se vede!E doar un antrenament al vestului.Vestul a vrut doar sa-i verifice pe rusi!Cam scumpa verificarea si cam rusinoasa infrangerea.O discutie cu Rusia in termanii tratatului de la Minsk ar fi conservat ideea ca vestul e o forta.Nu s-a intamplat .Realitatea ne demonstreaza ca vestul e un castel de nisip tinut in palma de US.

 2. De ce? Pentru că simt că li se termina zilele și nu au reușit nimic în viața privind prim planul global.

 3. Parerea mea este ca omenirea va pieri in mare parte.Razboiul din Ucraina nu se va termina cu o pace asa cum stim din cartea de istorie.Razboiul din Ucraina se va termina cu un conflict nuclear la scara planetara.Dupa atacul terorist de la Moscova s-a vazut clar preferintele Rorthschild-zilor „britanici” care si-au dat mina cu zionismul american,ei cunoscindu-se si actionind impreuna de secole.Astia gestioneaza planeta asa cum un fermier oarecare isi gestioneaza ferma de porci.Ei nu cred ca au adversari si nu cred ca pot fi invinsi.

 4. Se vede clar ca MISHTEUAX e TATA LOR
  toti ajung mai devreme sau mi tarziu la zisele lui confirmat primordiale prin arhiva COTIDIAN-ului

  !flutzure brazilian … o informatie cat de mica daca are forta PREMEDITAT) prophetica ajunge in timp rostogolita
  sa influenteze lume
  MISHTEAUC ca PROPHET REAL a faacut mai mult rau decat …crimele soldatzeti !
  „CUVANTUL” genial folosit e mai tare decat sabia prostilor ! 😀

  Ce are TRUMP in continutul dosit al doosarelor gasite (pentru ca straniu-preanuntat mistocaresc) GOALE ?

  AUD ?
  (de ce ” 7 octombrie” -> „solutia finala” la filisteni ? 😉 😐 )

 5. Toti spun ca Boris Jhanson l-a indemnat pe Zelenski sa continue razboiul,sa refuze pacea cu Rusia.Asa o fi,dar Boris a fost doar mesagerul la vedere,pentru goimi,cel cunoscut noua.Acolo s-au dat niste asigurari,chiar dispozitii si nu Boris Johnson a facut-o.El a fost un asistent stupid (cum e de obicei).

 6. Cand straniul MISHTEAUX v-a zis ca _

  „PUTIN va pierde LOCAL pentru a castiga GLOBAL!” nu l-ati crezut !
  Cand v-a zis ca „ochii pe butelie „la fel nu !
  Acum nici CI)A n-a vazut ca dupa NULAND … 8 martie + 2-oua saptamani era de asteptat 🙁
  la fel nici chiar „24-joi” straniu pre-punctual anunt al inceprii operatiuniim militare ruse in Urkania n-a fost crezut
  si in loc ca narcisitul, NU CA RA CONTA altfel 🙁 decat gestual, in loc de mishteaux CIA si BND au zis ca ele
  stiau (DE UNDE, MA ROG ?) cu 2-oua saptamani inainte de 24-joi ca rusi vor intra in Urkania
  desi oficial nu exosta nici urme nici dovezi c-au facuto !
  La fel cu … NORDTREAM-ul …2-oua expluzii , una noapte auna dimineata … nici rusii n-au zis merci !
  Doar natia cu alt imperiu roman de alt limba LAUDA …

  MDA ! Noroc ca mishteuax (vezi „solutia finala” ghicita inaitea „POGROAMELOR” si-a caderii NULANDIERILOR 🙁 „USA E financiar OUT la urkani!”

  DEja plictiseste …cred ca si dupa Evz …iau o pauza de la a mai cauta „senzatii” pe fitzuika … „n-ai cu cine”
  ca-n cazul LEAK-ul PENTAGON-ului si … multe si RELE altele ! 🙁
  Incep sa devin interesanti OREZARII … am sa le inlesnesc o re-imprietenire cu nipponii in exact 3 ani de-acum ! Oricum DOLLAR-ul moare, si O LUME odata cu el ! 😐 !

  PARIUL pe TRUMP deja l-am castigat ! Dupa CLENCI-ul iudeoukran USA”democrata” e pusa la colt ! MAGA 🙁 ! 🙂

 7. „De ce liderii sunt atât de isterici?”

  Simplu, se drogheaza pentru ca nu suporta realitatea si isi creaza una artificiala. Niste infantili care plang ca n-au fost in stare sa creeze o cutie cu chibrituri, macar, pentru fetita aceea care tremura de frig. Cand privatii admit executivi pana la varsta de 40 de ani, astia se dau Piedone la 78 de ani ! Isteria este o consecinta a menopauzei si a impotentei !

 8. Isteria liderilor occidentali provine din faptul ca sistemul neoliberal e pe duca. Adica sistemul care de patruzeci de ani pauperizeaza masiv nu doar populatiile tarilor occidentale, ci si pe cele ale fostelor tari comuniste, acolo unde ,,modernizarea statului” a ucis in fasa statul bunastarii. Patriotismul din perioada Razboiului Rece a fost dublat de statul bunastarii in Occident. Sloganul era guns and butter. Acum, intr-o Uniune Europeana condusa de tehnocrati cu carisma Dulapului, e si burta goala, si-a disparut si patriotismul. In plus, se vorbeste doar de guns, dar nu si de butter. Cum sa mai mobilizezi populatia in conditiile astea? Usor, usor, esecurile repetate ale keynesianismului militar dau lovitura de gratie capitalismului occidental. Care are acces din ce in ce mai restrans pe pietele globale din cauza capitalismului strategic din China, Rusia si din potentialii lideri regionali din Orientul Mijlociu. De asta reconstructia Ucrainei poate fi o gura uriasa de oxigen pentru marile corporatii occidentale, asa cum razboiul din Ucraina resolidarizeaza NATO si UE. Si saraceste pe toata lumea. Unde esti tu, Lazea, apostolul benerist al austeritatii!

 9. Politica ideala este respectarea este urmarirea si respectarea interesului national.
  Rusi a atacat Ucraina,Ucraina este in drept sa se apere
  Ratiunea acestui razboi inutil intre slavi va ramane multa vreme subiect de gargara jurnalistica
  Ca e razboaiul oligarhilor iudeo-rusi impotriva oligarhilor iudeo-ucrainieni,ca unii sunt sculele BRICS si altii sculele NATO,ca unii primesc ajutor din Iran si Coreea de Nord,ca altii primesc ajutor de la 45 cele mai importante tari dpdv economic si democratie,conteaza mai putin,e in dreptul fiecarei tari sa ajute o alta tara la necaz
  Spionul asta elvetian isi vinde bine cartile scrise pe banda rulanta, multi profita sa apara mari parerologi, mari geopoliticieni de doi bani,se vinde bine razboiul
  Ramane de neuitat si analizat tradarea SUA fata de Ucraina,unde are mult mai multe interese economice si politice decat in Romania,asta ca sa ne cunoastem limitele credulitatii si increderii intr-o tara ca SUA care nu mai este o extensie a Europei peste Atlantic, ci o teava sparta de imigratie mexicana

 10. Americanii nu mai investesc in Ucraina,investitia fiind neproductiva.SIMPLISTA CONCLUZIE, GOIMILOR! Republicanii nu prea mai au chef sa toace bani in Ucraina,Sanchi! SUA ISI PASTREAZA BANII SI VALOAREA LOR PENTRU O NOUA ETAPA A RAZBOIULUI CARE SE PREGATESTE SUB NASUL VOSTRU.Toata lumea deja stie ca obiectivul zionist este PLANETA. Rusia este doar o piedica temporara.Chiar si voi,pofticiosilor de mincare neomologata oficial,nu stiti ca veti termina ca cei ce tocmai se asezau pe scaune sa vizioneze spectacolul la Crocus City Moscova.De multa vreme planeta are proprietari,gainarilor (goimilor!)

 11. Istericii astia nu au citit 2 caiete, de asta se comporta asa ! Interzic scriitorii rusi, e pai vezi de ce sunt prosti !

 12. Când eu stau de vorbă cu tineri români din localitatea mea despre istoria poporului român mă îngrozesc de ce scot pe gură mințile acestor tinerei. Pentru ei există coca-cola, băuturile energizante, drogurile și cluburile de fițe. Și de fiți chiar. Ei cunosc foști colegi de-ai lor de liceu care s-ar prostitua pentru o sticlă de alcool (e real, vă asigur). Abordează temele de natură sexuală cu aerul unor mari cunoscători și-mi spun cu tupeu că habar n-am de temă. Nu pot localiza temporal pe Ștefan cel Mare, Mircea cel Bătrân ori Alexandru Ioan Cuza. Unii îi confundă cu actorii de la Holywood ori de la Buftea când era în gloria ei. Trimiteți-i pe acești oameni pe front. S-ar duce doar pentru a satisface curiozitatea utilizării unei arme reale și eventual pentru violuri.

 13. „Ungaria, o țară mică, fără prea multe bogății naturale, cu o populație mică, reușește ceea ce noi, doar visăm.
  După ce a fost primită în UE și imediat în Schengen, Ungaria, supranumită și „copilul răsfățat al vestului”, părea că va deveni o altă colonie a vestului.
  Dar, după câțiva ani, acest „copil” a început să se revolte și să nu se mai mulțumească cu firimiturile căzute de la masa stăpânilor.
  Și-a răscumpărat pământurile de la austrieci și oricare alt „latifundiar”, dând o lege care specifică că poți cumpăra pământ maghiar după ce ai stat 5 ani în regiune și te-ai ocupat cu agricultura. S-au văitat austriecii, au țipat nemții, au amenințat cei din Comisia Europeană. Dar, atât.
  Ungaria, a forțat băncile să dea împrumuturi doar în forinți și a făcut moneda națională fără dobândă. Iar au sărit toți de cur în sus. Băncile au amenințat că pleacă din Ungaria. Una nu a plecat. Atât.
  Când au năvălit arabii, Ungaria, după primul val, a spus „Stop! Nu la noi!”. A ridicat gard la granița, a pus grăniceri, iar pe arabii rămași in Ungaria i-a trimis în Austria. Iar vaiete, amenințări, țipete. Dar, atât.
  Ungaria nu a avut nici o jenă in a-l da afară pe Soros, cu toate ONG-urile și universitatea lui. Peste tot puteai vedea pancarte împotriva lui Soros. Au sărit tefelistii din toate țările, s-au zvarcolit, dar atât.
  Își construiesc centrale nucleare, spitale, pe banii rușilor. Iar vaite, țipete, amenințări. Dar, atât.
  A venit criza energetică. Ungaria a fost prima care a anunțat că nu pune sancțiuni Rusiei, ea fiind dependentă de gazul rusesc, ca și alte țări, urmărindu-si interesul național. Alte țipete, alte amenințări, alte vaite. I-a durut pe unguri exact în fundul Budei.

 14. II…..
  Au plafonat prețul la benzină. Primii.
  Au acceptat ucrainieni doar de origine maghiară.
  Și-au făcut deschidere la mare, cumpărând o parte din portul Trieste din Italia.
  Și multe, multe alte acțiuni benefice Ungariei. Inclusiv cele din România. Pentru astea i-aș înjura, dar, doar puțin.

  De ce să înjur Ungaria?! Că are coloană vertebrală?! Că își urmărește interesul național?! Că noi nu putem nici măcar să ridicăm un genunchi din pământ?! Ce ne oprește să facem, în oglindă, în Ungaria, pentru comunitatea de români, ce fac ungurii in România?!
  Nu, nu înjur Ungaria, pentru frustrările mele.
  Monica Kruger SI NOI ROMANII?

 15. O mai temb bella Donna „analiza” ca a lu Baud mai rar! Colcaind de MISTIFICARI…Armata ROSIE a combatut genocidar in China, Coreea si in Vietnam, in Africa, in Orientul Apropiat, in Cuba si in America de Sud cu consilieri si detasamente teroriste gen Wagner!!!
  Si apropo, Mark Kiev Vici, NU „fosta Wagner” pentru ca opereaza in continuare in STATUL SUVERAN Ucraina, in Siria si in Africa!!!
  O data bolsevic, pe vecie bolsevic!!! Ma refer la „specialistu in Armata ROSIE”…

 16. Sigur parerile oamenilor sint diferite ,fiecare vede in cu totul alta situatia actuala .Cel mai bine occidentul nu ar fi trebuit sa se amestece in conflictul celor doi rusi.Ukraina nu era nici in EU si nici in NATO ca sa sara atit de isteric si sa ajute balerinul Zelenski.Greseala mare a fost ca la inceput la si incurajat foarte mult pe Zelenski si ia cam dat nas lui Ivan ca sa se urce pe divan ,asa cum procedeaza el acum si da directive obrazbice si cu mult tupeu si nerusinare occidentalilor cum ar trebuii sa faca .Situatia care ar putea linistii intreaga Europa ar fi retragerea americanilor la ei acasa. Europa va avea o viata mult mai linistita fara americani si Rusia nu va ataca Europa niciodata.Relatiile de colaborare cu tarile europene sint mai avantajoase pt. Rusia de cit razboiul.Frica asta ca Rusia va ataca Europa au inventato americanii ca sa poata ei sa tina in mana toate tarile europene ,sa-si vinda armamentul si munitia si sa faca pe stapanul,iar noi sa devenim slugile lor ascultatoare .

 17. un articol plin de inexactitati, corect politic, tendentios si deci, mincinos.
  Daca asa suna ordinul de azi…

 18. Toata lumea ocoleste adevarul, ocoleste cerinta justificata a Rusiei care este Retragerea NATO la linia Berlin. Pentru acest lucru a intrat Rusia in Razboi…Daca NATO nu se retrage, Rusia are drept sa intre intr – o tara membra NATO…Daca NATO se retrage Rusia NU mai are drept sa intre intr-o tara fosta menbra a NATO…In loc sa vedem o intentie macar de retragere a NATO, asistam la minciuni, cum ca Rusia face si drege…Rusia are drept sa se apere de Expansiunea NATO…Tarile NATO stiu ca Rusia are drept sa se apere de expansiunea NATO…Dar nu le pasa, carnea de tun este ucrainiana, niste vechituri de Arme are NATO de pus la bataie, depozitele militare trebuie oricum reinoite….Daca ucrainienii sunt isterici si accepta sa fie folositi de NATO, atunci nu merita compasiune.

 19. Aud ?

  ❤️❤️❤️ BLACK LIVES MATTER -> FILISTINE LIVES MATTER ? ❤️❤️❤️

  (cum poate un partid liberal vrea atat de intens emotional libertate si dreptate pentru homosexuali LGBTQ+ si negrii, rasial inca subminati in APARTHEIS mascat, social populational, in GHETHO-urile yankeie … inca inchide ochii la macelul civililor palestinieni ?
  Crezi ca „PARTIDUL DEMOCRAT AMERICAN” se va rupe-n-doua curand ?
  Crezi nu-i arbitrar 😉 😀 😉 ca ce in GAZA se intmpla acum,
  taman pentru a-l ajuta pe TRUMP si REPUBLICABII la electorale ? 😀 se-ntampla ? )

  Asa ca mishteaux e TATA LOR ? … 3301 🙁 🙁 🙁 REAL PROPHET ? AUD-AUD ? 🙁
  vezi doar Crockus_Hall si fuga terroristilor cu FRANCEZA-RENAULT (DUS-INTORS 😮 ) spre exact -> Urkania !

  Asa ceva nu se face … 🙁
  plata-CRYPTO 😐 pentru a ucide CIVILI (+140) ne-implicati … doar pentru ca
  cineva viseaza nulandier-obraznice-surprize de RAZBOI PROXY in la rusi ! 😐

  IQ=?

 20. Mi-a zis o pasarik
  ca subtern rusii le-au zis (deocamdata inca blocat mass-mediatic!) ca
  daca nu (!)
  atunci de miercuri vor detona TOATE REZERVELE De GAZE subterane ale Urkaniei (gaze stocate acol TAMAN pentru UE !)
  E de rau !
  USA va fi …desi ca URSS-ul inintea caderii , inca , mandra … fi parasita curand din motive de stricta protectie capitaöista de CAPITAL curand
  si in pofida bidenistilor DISPERATI
  PATRONATUL unit european va propune o pace separata cu russnacii !

  E de verificat ! V-as putea data exacta a ce-i DEJA propus subterna ocolind USA …insa … desi atatea amanunte
  +premeditat scapte … se pare ca nu-s luat in serios ! 😀 😀 🙁 😛

  Vom vedea daca chiar am IQ-ul acela cu care NU ma laud ! (IQ=155)
  PUP!

  SHALOM !

 21. @Groparul Rusiei de la Groapa Glina – Ai schimbat placa,intelectualule! Pash-pash ,incet-incet, trecusi la scuipici acolo pe unde ai lins, Gropare! Si in curand o sa lingi cu pasiune pe unde ai scuipat ,adica la tzuhausu’lui Putinelu’. Nu te da filosofu’ lu Peste , acu’ la sfarsitul balului! Asa fac in general tampitii si nu oamenii de caracter care au simtul responsabiliatii .
  Ai predecespri celebri, asa ca te aliniezi in pluton cu Postenlnicu Intunericitu si Ion Telega cu celebrua zicere ‘ Am fost un dobitoc” Da esti ,la timpul prezent.!

 22. Zelenski are sarcina sa tina conflictul deschis pentru a masca lichidarea palestinei.Conducatorii Americanoeuropeni idem.

 23. Gropare ce ar fi sa-ti porti si tu un nume de oameni, cand ingropi Rusia! Cum a fi Tudor sau Bogdan? Vesnica lor pomenire !

 24. unde e Pelossi, unde e Nuland ??
  le e frica ca are sa le acuze lumea la instigarea de a ucide a 500000 de slavi…
  intreb si eu…daca in cazul acestor atzitatori si promotori al razboiului chiar nu exista responabilitate…sigur pedeapsa divina va veni….
  tare mi-e teama ca in cazul lui Nuland…efectul va fi asupra intregii secte religioase din care se trage

 25. avem religia-dogma
  avem sistemul politic
  avem sistemul economic
  sistemul de forta: militar, servicii
  avem sistemul social ca si o consecinta a actiunii celorlalte sisteme care stabilesc limitele de manifestare. deci un tarc cu libertate de miscare limitata.
  fiecare sistem de mai sus are felia lui de putere astfel incit omul sa fie mutilat, subjugat, deposedat de suflet.
  precum in cer asa si se pamint… asta inseamna ca stapinii celor care au creat si perpetuat un asemenea sistem sint cei care de fapt nu dau 2 bani pe omenire. probabil pentru ei umanitatea este doar un animal de companie minat de frica.

  cine sint ei? sint cei care au acorduri cu diverse guverne in schimbul unor avantaje personale si iluzorii, iar doua exemple sint guvernele sua si israel… aceste guverne faciliteaza experimentele pe oameni in schimbul unor beneficii/avanataje ami ales de natura militara si banuiesc ca ne aflam in situatia in care, razboaiele pe care reptilele le provoaca si le sustin prin liderii inconstienti si imbecili, urmaresc captarea de suflete in zone in care au nevoie populatia pamantului fiind in crestere constanta iar pamantenii actuali avind o virsta relativ mica in comparatie cu altii.
  (1)

 26. -2-
  principalul obstacole in calea normalizarii vietii,a armoniei si cooperarii este puterea identificabila, corupta de propria mizerie imorala, slabiciuni, frici, traume, orgoliu, si de care umanitatea este obligata sa se lepede ca de niste paraziti. cu cit vom realiza mai rapede, ca si umanitate, ca sintem vinduti de cei pe care-i alegem, vom reusi sa facem un mare pas inainte.

  ajunge cu MINCIUNA si cu SECRETELE, totul la vedere! este cea mai buna metoda de a le lua puterea celor care cred ca ne conduc, adica parazitilor.

  e mortala asta cu coafarea teoriilor, ca si andrei marga, fara sa ajungi la esenta lucrurilor… si fara macar sa ai curiozitatea sa cauti fiindu-ti mult mai comod propriul orgoliu si propria suficienta determinata de orice vrea respectivul….o alta dizertatie a unui nene specialist intr-o mare de minciuna care nu face nici macar cit o ceapa degerata.

  cel mai mult se afla in nevazut, dincolo de cele 5 simturii… putin este sub influenta constanta telepatica si obligat sa ia deciziile pe care le ia! in aceeasi situatie se afla cercul sau de putere.

 27. Rusia nu are cum fi infrîntă. O rusie in pragul infrîngerii inseamnă folosire de arme nucleare..Un politician responsabil, măcar minim dotat, trebuia să vadă situația. Iar escaladarea, sancțiunile , nu au rost,.Sau doar de vrei să pui la podea un continent de vînduți islamizat..

 28. @Wolf Edmond,
  Las că nici cu analfabetismul generației noastre și al generațiilor părinților și bunicilor noștri, care au apucat războaiele, nu mi-e rușine; idioți care au susținut alianța cu Germania hitleristă și care s-au luptat împotriva statului datorită căruia există astăzi România în forma actuală (cu teritorii anexate pe cale militară de la moldoveni, maghiari și bulgari, cu națiuni nerecunoscute și cu un grad înalt de șovinism).

 29. Jacques Baud e infailibil. Lucrarile-i sunt best seller-e. Spirit viu, experienta miliara proprie, in NATO si pe langa ONU, inclusiv, studii personale, retea de informatii prodigioasa, bibliografie zdravana, lucid, pragmatic, spirit critic, spirit de observatie, strateg si tactician, bun gospodar, metodic, aritotelician, e „omul complet” al Renasterii. Stie despre ce vorbeste. La fel lui Xavier Moreau, tot ofiter, absolvent Saint Cyr, sau Carolinei Galacteros, colonel si universitar. Consecinele razboiului din Ucraina: vor fi imediat vizibile: suntem în 1945 (= Europa, in ruine, din care aceiasi vampiri ai Marelui Imperiu Central European al lui Hitler hibridizat de SUA in farsa „constructiei europene” , resuscita, aceasi „oameni politici” asadar, care, de 80 de ani se agata de scaune, fiindca foare banoase si rezervate lenesilor din ultima banca. Spalatilor pe creier, care li le spala, si cu sarg, si pe-ale altora. Ministerul Adevarului, Orwell, 1984, cu aceleasi scaune ale lui Eugène Ionesco, insa ascunzand comori de ale lui Ali Baba prin spatare si, mai ales, sezuturi. Si de vina e lumea „obisnuita”, alegatorii, care, fiindca spalarea pe creier a functionat si functioneaza, ii … aleg. Perenizand plagile. @ics, @Wolf Edmund: si cine-i de vina? @axon: Rusia a invins NAtO n Ucraina: organizatia va trebui sa devina istorie.

 30. @Ileana
  Când vine vorba de societate, nu există „vinovății”; societățile sunt rezultatul acțiunilor individuale ale fiecărui membru: oamenii inteligenți (în sensul social și în orice societate) vor fi tot timpul o minoritate – 5-10% – iar, în societățile democratice, ei nu pot influența în mod direct felul în care funcționează societatea; însă o pot face în mod indirect – scriitorii pot* scrie, juriștii pot* să cheme în instanță reprezentanții statului care greșesc sau abuzează, contribuabilii pot* să lase statul fără banii pe care acesta vrea să-i arunce pe „ucraini**” și chiar oamenii simpli pot* să refuze*** să respecte legi abuzive.

  * și sunt obligați
  ** proiecte care nu au legătură cu poporul contribuabil
  *** în virtutea drepturilor conferite de cadrul legal – a nu se înțelege că promovez nerespectarea legilor.

 31. Westul și a sa armata se află în poziția”glorioasei” armate franceze de pe vremea lui Napoleon al III-lea.
  ”glorioasă” deorece venea după un lung șir e victorii în fața piraților berberi și “bandiților” mexicani.
  ce s-a ales de ea în fața armatei prusace a lui Bismark e acum o problemă pentru manualele de istorie.
  da în epocă nimeni din partea franceză nu ar fi anticipat acest deznodământ.
  de ce ?
  care a fost cauza erorii de evaluare franceze ?
  aceiași care e cea de acu : frăția politicienilor isterici cu presa pupincuristă țesătoare de fumuri și creatoare de lumi paralele

 32. In Ucraina se da lupta intre cele doua sisteme comunist si capitalist cu surse umane ucrainiene.Cu sustinere occidentala ucrainienii pot ajunge la Moscova.Doar ca intre timp occidentalii isi bazeaza economia pe munca fortata din China si tarile asiatice si nu pe libera concurenta si atunci te intrebi de ce banii din orient influenteaza politic state occidentale Austria respectiv proaspat occidentale Slovacia,Ungaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.