Europa lui Macron și Merkel

Cum subminează Germania autoritatea CE

În 2017, Emmanuel Macron câștiga președinția Franței în fața naționalistei Marine Le Pen, iar cancelara Angela Maerkel părea să fie eternă la Berlin. Analiștii vedeau în noul cuplu Macron-Merkel noii zori ai Europei. Tânărul președinte francez a militat în campania electorală ca nimeni înaintea sa pentru Europa unită, pentru reformarea UE, a zonei euro, pentru un buget al zonei euro, pentru un ministru de Finanțe al zonei euro, pentru un început de federalizare a UE. ”Cea mai importantă concluzie este că Macron a câștigat cu un mesaj pro-european, de speranță și reformă, într-un moment în care Europa era aproape sinonimă cu deznădejdea”, scria la momentul mai 2017 The Guardian.

Ce a rămas, după nici doi ani, din planurile lui Macron și ale tandemului franco-german pentru UE? ”Aproape nimic”, scrie publicația Politico. Președintele Frantei s-a prăbușit în sondaje după o vară în care a fost la un pas să nu reușească o remaniere guvernamentală și o toamnă în care protestele l-au aruncat la cea mai mică cotă a popularității și l-au obligat să renunțe la o reformă aparent modestă (taxa pe carburnați pentru combaerea încălziii globale), pentru a nu mai vorbi de reformele economice mult mai usturătoare. În Germania, Angela Merkel a fost contestată de către aliații istorici creștin-sociali din Bavaria, a fost la un pas să nu poată forma o alianță de guvernare și apoi și-a anunțat retragerea din fruntea Uniunii Creștin-Democrate.

Mai mult, proiectele franceze s-au lovit de opoziția fățișă sau voalată a Germaniei, care ar fi trebuit să fie co-liderul UE după Brexit. O explicație este oferită de directorul pentru Europa al German Marshall Fund, Jan Techau. ”Macron nu este european așa cum și-a dorit să ne facă să credem că este. Nu este un european de dragul Europei, ci de dragul Franței”, a spus Techau, subliniind că Macron, fost ministru în guvernarea socialistă Hollande nu este decât un gaullist care pune interesele Franței mai presus de cele ale Europei.

”Sponzorizări” UE pentru aventurile postcoloniale ale Franței

Un exemplu este inițiativa lui Macron legată de Armata Europeană și ”autonomia strategică” a Europei. Este o inițiativă ce ar fi fost imposibilă într-o UE cu Marea Britanie, marele avocat al SUA și NATO în Europa. După Brexit, a renăscut ideea unui armate europee, dragă Parisului încă din 1950, cand a propus-o prin Planul Pleven, eșuat lamentabil chiar în Franța, patru ani mai târziu. Urmând a avea o strânsă legătură cu actuala Cooperare Structurată Permanentă din politica de aparare si securitate a UE, născută în 2018, armata europeană nu ar fi mai mult decât un vehicul pentru concurarea producătorilor americani de arme pe piața europeană și mondială, în beneficiul marilor producători europeni din Franța, Germania, Suedia, Italia. Și mai important pentru Franța este că Parisul ar avea partea leului în noua structură, câtă vreme este singura forță nucleară din UE post-Brexit, este cea mai puternică armată și cea mai călită în acțiuni militare. Armata europeană ar putea fi vehiculul de susținere financiară și logistică a eforturilor militare franceze în fostele colonii Africa de care se leagă multe interse economice, unde ar concura influența Africa Command a Armatei SUA. (să ne amintim de intervențiile franceze în Mali și Republica Centrafricană, când Parisul a deplâns lipsa de susținere a Europei). Interesată de armata europeană este și Italia, din aceleași rațiuni de proiectare a influenței în Africa, de care depinde energetic și de unde vin valurile de imigranți către Peninsulă. În acest context, nu este de mirare că Vladimir Putin s-a declarat în favoarea unei armate europene, una orientată către fostele imperii coloniale, nu către Rusia, și una ce va fi lipsită de un comandament cu adevărat unificat și de eficiență.

Companiile auto germane subminează autoritatea UE

Un alt exemplu al urmăririi stricte a interesului național în dauna celui european vine, chiar în aceste zile, de la Washiongton. Miercuri, șefii companiilor germane Volkswagen, Daimler și BMW, au avut o întâlnire la Casa Albă cu președintele Donald Trump și cu secretarul american al Comerțului, Willbur Ross. După întâlnire, șeful VW, Herbert Diess, a declarat: ”Avem nevoie de capacități suplimentare aici în SUA. Am putea folosi o uzină Ford de aici pentru a produce mașini pentru noi”. Ce au căutat șefii marilor companii germane in SUA? Au încercat să evite concretizarea amenințării lui Trump cu taxe de import de 25% pentru mașinile germane, față de doar 2,5% în prezent (în condițiile în care UE taxează mașinile ”made in US” cu 10%). Ce au făcut șefii industriei auto germane în SUA? Au subminat rolul Comisiei Europene, cea care este mandată să negocieze aspectele comerciale, așa cum a făcut-o în acest an președintele Jean-Claude Juncker, acuzat însă și el că a reprezentat mai degrabă interesele germane decât cele europene.

Cancelara Angela Merkel a ales să se spele pe mâini în aceasta afacere, declarând presei europene: ”Chestiunile comerciale sunt tratate în unanimitate de Comisia Europeană, în numele statelor membre”. ”Comisia Europeană are competențe în negocierile comerciale, nu guvernele naționale, cu atât mai puțin constructorii de automobile”, a spus și purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin. Pot fi însă crezute aceste declarații la Paris sau în orice altă capitală europeană? La fel de mult ca și declarațiile guvernului german la apogeul crizei Dieselgate (trucarea testelor de noxe de către constructorii germani, demascați de o serie de teste din SUA) cum că guvernul nu a cunoscut nimic despre cartelul format în acest scop de marii producători germani. Ulterior, presa a demonstrat că nu numai guvernul german, dar chiar și Comisia Europeană fuseseră informați cu ani înanite despre aceste nereguli. În ciuda acestui scandal, în ciuda scandalului din anii 2000 legat de mitele date de Siemens, în ciuda subminării autorității UE de către companiile germane, Germania rămâne statul fanion în materie de anticorupție și statul care împarte cartonașe galbene statelor estice din UE.

Germania visează la locul Franței în Consiliul de Securitate

Foarte relevantă pentru deficiențele tandemului Franța-Germania este propunerea recentă a ministrului de Finanțe de la Berlin, Olaf Scholz: după retragerea Marii Britanii, UE va rămâne cu un singur membru permanent în Consiliul de Securitate ONU –Franta -, iar Parisul ar trebui să cedeze acest loc Uniunii. ”Este imposibil din punct de vedere legal”, a spus mabsadoruyl Franței la Wasshington. Franța a arătat ca o asemenea schimbare ar spori tensiunile dintre statele UE. ”Propunerea vine într-un moment în care UE este divizată. Este suprinzător că Germania nu insistă mai mult pentr un loc propriu în CS ONU. Aces schimb de replici trebuie analizat în contextul tensiunilor diplomatice dintre Paris și Berlin”, spune profesorul de științe politice Frederique Charillon, citat de RFI.

Tandemul farnco-german nu funcționează nici când vine vorba despre reformele propuse de Franța pentru zona euro. Germania s-a împotrivit constant unui buget euro, care ar însemna împărțirea poverii datoriilor statelor sudice, state pe ale căror pierderi s-a cosntruit o monedă euro mai slabă decât fosta marcă germană și astfel a cresut mult competitivitatea exporturilor germane. Aceleași deficiențe și în ce priveste colaborarea în domeniul inteligenței artificiale, deși Franța și Germania s-au angajat să coopereze pentru a face față competiției cu China și SUA.

Mulți s-au așteptat ca Emmanuel Macron să preia rolul de lider al UE după retragerea Angelei Merkel. Până acum, el nu a demonstrat decât că nu poate gestiona eficient un tandem franco-german și nici propria guvernare în Franța, condiția esențială pentru a avea un cuvânt puternic în UE. ”El nu va putea umple golul și asta însemnă că golul nu poate fi umplut”, concluzionează Jan Techau, citat de Politico.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

12 Comentarii

 1. Vulpea batrana Merkel, pe duca, apasata greu de cate a facut ea pt.Germania ,din iubire aproape sa o distruga.Marea Britanie n-a suportat si i-a dat lovitura de gratie clatinand soclul unei UE aservite Imperiului German,cum si-a dorit Merkel, uitand ca Aliatii au bumbacit nemtii in doua randuri si totusi si-au luat nasul la purtare sa traiasca doar marile concerne si marile banci ,toata Eu ajungand exploatatia lor, daca nu si lumea. Iar catelusul curtii bilderberg dupa ce a altrat la propriul popor pacalit de „charisma”lui prefabricata si la astia de servicii secrete, nici nu e ascultat de vulpea batrana pt.ca nu pleaca ea urechea la tendintele de lezare a economiei germane…Intreaga Europa e supusa unui regim de teroare, practic un continent cu pericole in fata, lasand migratia si multiculturalismul, asistenta sociala, sanatatea ,locurile de munca, nesigure,scumpe, dr.si libertati subminate.Asta e „coeziunea”pe care o baga Iohannis pe gat si o vinde romanilor pe care-i considera turma sa si el s-o considera vreun „conducator”,nu e decat sluga celor 2 papusari sau al adevaratilor papusari ascunsi dupa perdea.

  • „Giani”, folosesti o bucata de realitate pentru a falsifica realitatea intreaga!!! „Magrebienii” nu sunt folositi de tarile arabe, ci de miscarea bolsevica mondiala, oricat te-ai screme sa o acoperi.
   Tot ei au fost folositi si cand cu profilarea agentului bolsevic Sarkozy ca un candidat la presedintie „patriot”!? Pe atunci, nimeni nu marise taxele la produse petroliere, bibicule!
   Citeste Istoria Reala a Frantei si vei constata ca spui prostii, arabii si negrii din fostele colonii fiind folositi de bolsevici drept COLOANA A V-a in aceasta tara colcaind de marxisti…

 2. (I): Stai, stai, @Marchievici, s-o luam pe rând: A. nu Germania, ci Franta (Macron) submineaza UE. Care (citeste-i statutele) e o uniune de state SUVERANE, în timp ce Macron vrea s-o fragmenteze, s-o federalizeze, si dpdv financiar, sa aseze euro si tarile euro deasupra restului tarilor europene. Sa faca, adica, o Europa de „cluburi închise”, „selecte”, si secrete, cu „doua … viteze”. Ori, asa ceva nu merge, submineaza (si-ti multumesc de-a-mi fi dat ideea sa folosesc cuvântul), însesi radacinile UE. Le putrezeste. Asa ca privindu-i pe germani si Macron, primii s-au înselat grav : bine-ar fi ca Macron sa fi fost un de Gaulle, când individul nu-i decât un baiat de pravalie, un bishnitzar pentru propria clica, propriul partid de catastrofe (barbati si femei, deopotriva). La fel lui Hollande, de altminteri, care, cel putin, nu era decât pentru el, a avut grija sa se-mbogateasca singur (casatorindu-se, între altele, c-un castel. Julie Gayet fiind un castel, în Gasconia, si-abia dupa aia, actrita si actiuni în bursa). Africa, Mali : e opera – neagra, „L’Oeuvre au Noir” a – lui Hollande, nu a Margaretei Yourcenar. Neagra si cu teroristi pe care i-a exportat si-n Europa. Pus, adica, paie pe foc. Germania-SUA, Merkel : nu-i de mirare ca Germania concureaza, si bine, SUA.

  • Madam Rollason, lasa-te de analize politice pentru ca nu esti capabila sa faci conexiuni, chiar daca traind in zona, fara sa vrei cunosti amanunte necunoscute noua, dar pe care le compensam, cine poate, prin expertiza si logica!!!
   Colhozul european e subminat de teutonii condusi de agenta lui Rasputin. O subminare in forta de cativa ani, de cand
   Rasputin a ordonat preluarea refugiatilor provocati de Rusia sovietelor de capitalisti si ENGIE s-a executat calcand in picioare legislatia interna, dar si a Colhozului. Asemenea transhumante nu a mai cunoscut Europa nici in timpul celor DOUA MACELURI BOLSEVICE MONDIALE si au provocat explozia Colhozului.
   Macaron nu e de talia agentului CEKA/NKVD/KGB De Gaulle, fiind instalat cand inca nu se maturizase ideologic, dar face
   treaba buna,cedarea sa in fata camarazilor legendati ca anarhisti portocalii pregatind aparitia unui nou tip de partid terorist de stat, verzii ruginind intre timp, incapabili sa dea un nou suflu extremismului care hraneste marxismul!!!
   Macaron are misiunea relansarii ideii lui Plehve din 1950 de creare a unei armate europene in vederea „secesiunii” de NATO( NATO pe care bolsevicul De Gaulle a subminat-o pe toate caile si cu concursul agentului sovietic Caraiman!!!).
   Macaron a anuntat taxe pe produse petroliere special pentru a provoca rebeliunea, statul percepand oricum impozite uriase din pretul impus de concernele econtrolat de RASPUTIN. Pretul petrolului scade, dar pretul la pompa in Franta si Germania a crescut numai din vara cu 40%. De fapt preturile nesimtite sunt practicate in tot Colhozul…
   Daca ai dreptate privitor la „incalzirea globala” datorata activitatilor umane, la care adaug aberatia tot bolsevica cu necesitatea stimularii natalitatii, pentru „sustinerea sistemului de pensii”, in rest esti victima DOGMEI…

 3. (II):Indiferent de scandalul – montat-, al gazelor de esapament Volkswagen. Si fie spus în paranteza, istoria cu-ncalzirea pamântului produsa de om, e-o ineptie, o minciuna, o gogomanie (pe care-o plateste, acuma, în Franta, alt inept, Macron). Indivizii care-o afirma n-au trait, se pare, la epoca marilor glaciatiuni de pe Terra, fiindc-ar fi spus ca si-alea-s efectul gazelor de esapament, si nu al miscarilor de revolutie-rotatie ale planetelor). Renault-Nissan, în schimb, s-a-mpotmolit la Tokio, o data cu arestarea lui Carlos Ghosn, fostul director. Si pe Merkel, nu te grabi s-o-ngropi, ca nu stii de unde-o rasari alta, când e vorba de Germania, tara oamenilor muncitori si practici. Îngroapa, mai degraba, Comisia Europeana a unor „reforme” absurde, „liberale” ( = distrugerea suveranitatii nationale prin distrugerea economiilor nationale, a industriilor si serviciilor nationale – de la scoala, sanatate, posta, transporturi feroviare, energie atomica, agricultura, servicii de tot soiul …) si nu uita nici de „Vestele galbene” de-acuma, din Franta, care pun în discutie, si bine fac, asa zisele „reforme” de cosmar ale „Europei” (Comisiei) ultimilor 40 de ani si care, dintr-o lovitura, îl îngroapa si pe Macron, dpdv politic vorbind. Vesnica pomenire.

  • Rashelo, tu chiar nu pricepi ca nu ne intereseaza aiurelile tale? Iar au uitat deschisa poarta la kibutz si-ai scapat pe ulita? Treci la cotet!

 4. Puneti un neamt sa conduca si sigur veti vedea o catastrofa!
  Puneti un francez sa conduca si sigur veti vedea o comedie!

 5. Intre germanii cu Raiurile si francezii care au contribuit la finalizarea WW 1 si 2 aducand pacea acolo unde altii au semanat moarte. Gusturile nu se discuta asa ca fiecare va avea adeptii lui.

 6. Pai UE inseamna in foarte mare masura Germania si Franta.
  Deci … cine imparte parte-si face. Este normal.
  Cand ai intrat in UE trebuia sa fi realist si sa intelegi cum merg lucrurile.
  Asta-i capitalismul: cativa jmecheri traiest pe spatele a multor fraieri.

 7. Dragii mei,bine spunea cineva aici,papusarii sunt in spatele perdelelor.Si de acolo se dicteaza asa:
  -lumea araba trebuie stopata,europei muncitoare nu-i plac luxurile si huzurul din dubai,si aia tampiti sa arunce cu bani in proiecte de nisip ostentative;

 8. -lumea araba simte ca pierde teren si ca europa ii da lovitura de gratie,apeland la soare si curent in detrimentul petrolului poluant,cu toate ca daca normele de poluare ar fi respectate se reduc la jumate cotele de poluare,drept fiind ca nu masinile polueaza ci fermele,agricultura si centralele,care la un loc produc 74% din poluare,toate astea avand drept consecinta o implicare a lumii arabe care a imbracat brusc vestele galbene ( a se vedea ca majoritatea vestelor sunt magrebieni sau arabi sadea care au sarit brusc din saracie odata de le este platita ziua de protest cu aproepe 300 eur bani pe care nu ii fac in rest nici daca lucreaza la banca.E clar ca la mijloc sunt bani ff multi,veniti de la cei care isi permit sa faca oaza verde in desert.
  -Germania cu adevarat duce greul,dar duce greul pe spatele europei pe care si-a facut-o sclava,infiintand peste 18.000 de martketuri.marketuri si magazine de cartier in care 70% din produse sunt din spfera economica germana,a se vedea aici si dreptul liber al germaniei la productie in China,reetichetata in marile parcuri logistice din germania ca fiind made in austria, germania sau franta,asta in timp ce pentru o actiune de acelasi gen un stat membru mic,gen romania,e condamdata ferm si oamenii stau ani in puscarii,daca aua vut indrazneala asa aduca marfa sau utilaje din china pentru un proiect ue,si trebuie luat doar de la nemti,sau italieni chiar daca aceiasi marfa e facut tot in china dar reetichetata ue.

 9. daca toata mascarada continua,nu se intrevede decat o singura solutie,statele se vor trezi si isi vor cere inapoi suverianitatea stirbita de acordul de aderare,vazand in anii ce urmeaza brexit dupa brexit,bulbrexit( pentru ca bulgarii joaca in continuare cu rurii pe la spate),polbrexit( ptr ca polonezii le-o trag frecvent la nemti in parlament si in comisie sictiriti de cat au sclavagit tara lor,rombrexit( ptr ca romanului atat ii trebuie,ne-am omorat noi conducatorii nationali darmite un strain,si nu in ultimul rand hunbrexit( stiut fiind ca Orban a plecat din gastile de cartie ,stie bataie si nu se teme de nimeni mai ales ca bea des vodka cu Putin)..asa ca..vin vremuri grele.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.