Cum va fi afectată agricultura după iarna anormal de caldă

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat miercuri, la Bistriţa, că perspectivele pentru anul agricol 2023 sunt bune, iar în unele zone, având în vedere temperaturile ridicate, ar putea fi devansate însămânţările de primăvară.

Ministrul a subliniat că este nevoie să se lucreze intensiv la sistemul de irigaţii, ţinând cont de schimbările de temperatură.

„Până la această dată, se întrezăreşte o situaţie bună în anul agricol ce urmează, însă trebuie să aşteptăm, pentru că eşti sigur pe producţie numai atunci când ai recoltat-o, ai băgat-o în magazie, ai închis cu cheia, iar cheia este la tine. În unele zone, cu siguranţă vor fi devansate însămânţările de primăvară, pentru că am luat datele informative astăzi şi am putut constata că sunt temperaturi ridicate în sud. Iată de ce interesul meu foarte puternic pentru realizarea sistemului de irigaţii. (…) Trebuie să folosim fiecare oră bună de lucru, iar din acest punct de vedere aţi putut constata că suntem pe şantierele de executare a lucrărilor de investiţii în sistemul de irigaţii, să nu pierdem niciun minut bun de lucru, în aşa fel încât să putem da apă. Pentru că, dacă desprimăvărarea este timpurie, şi iată că aşa se profilează a fi, trebuie să începem rapid la sistemul de irigaţii”, a spus Petre Daea, în cadrul unui briefing de presă.

Ministrul a vorbit şi despre impactul temperaturilor asupra sectorului pomicol.

„Sigur că această căldură va scoate din repausul vegetativ mugurii şi orice temperatură scăzută, sub 3 grade, va afecta mugurii de rod şi inflorescenţele ca atare, pentru că ele se vor deschide. Vom vedea cum evoluează vremea, nu putem acum să întrezărim pierderi sau să anticipăm un anumit grad de afectare. Şocurile de temperatură fac rău, de regulă, plantelor, şi în mod deosebit speciilor acestora pomicole, care au o înflorire timpurie şi care pornesc la primul val de căldură”, a afirmat Daea.

Ministrul Agriculturii a dat asigurări că măsurile de sprijin pentru fermieri nu vor fi întârziate, astfel încât aceştia să îşi desfăşoare activitatea fără sincope.

Petre Daea a participat miercuri, la Bistriţa, la o întâlnire regională din cadrul „Caravanei cunoaşterii PNS 2023-2027”, la care au fost prezenţi specialişti în agricultură din judeţele Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Maramureş.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Schimbări de temperatură. Și tu, Daea!
    PS Pe la sfîrșit de ani 1970 ne-au arătat la Telejurnal că pomii au înflorit în Austria. Era ianuarie!

  2. Simplu bre. Olteanul in loc de măgar iși cumpără cămilă.. Iar nici podul peste Dunăre nu mai trebuie s-o construiască,.

  3. Nimuricii aia cu #rezist in suflete care au fost ministrii agriculturii din partea USR si PNDL au facut-o pe ministrii din postura de birocrati impostori. Habar nu au avut niciodata ce este cu adevarat pe teren. Vinovat este Iohanis, alt impostor care i-a acceptat cu buna stiinta pe acei sabotori.

  4. Daca este cald , v-a fi seceta pentru agricultura . Dar este bine pentru oameni ca este cald .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.