Cum vede Rafila cazul 2 Mai. Ăsta nu a fost un accident de circulaţie!

Ministrul Sănătăţii spune că lucrurile sunt  extrem de serioase și că statul trebuie să reacționeze, altfel impactul drogurilor asupra societății noastre va fi tot mai mare. Soluția pe care o vede Alexandru Rafila este educaţia. Ar trebui introdusă disciplina ”Educaţie pentru sănătate în şcoli”.

”E o problemă, multifactorială, care are rădăcini profunde, sociale, economice, există în foarte multe ţări mai mult sau mai puţin dezvoltate şi aici sunt două elemente. Un element este legat de o astfel de persoană, cum o diagnostichezi, cum abordezi, ce îi oferi din punctul de vedere al serviciilor medicale sau sociale, trebuie şi un sprijin constant acestor persoane, cum o educi în copilărie şi cum reuşeşti să faci în aşa fel încât tânăra generaţie să consume cât mai puţin sau deloc, dacă se poate, astfel de substanţe. Şi mai există un lucru care pentru mine a fost oarecum tulburător, pentru că am văzut tragedia acelor familii care şi-au pierdut copiii prin această acţiune iresponsabil a unui alt tânăr care era de vârstă apropiată şi care era drogat şi am văzut foarte multă vehemenţă în ceea ce priveşte modul în care noi reuşim să asigurăm tinerilor din România perspective de evoluţie normală, pentru că nu ne referim doar la salarii, ne referim la siguranţa noastră în această ţară. Or, la fel cum se întâmplă de multe ori în cazul accidentelor de circulaţie – ăsta nu a fost un accident de circulaţie – siguranţa individuală este un element care creşte foarte mult încrederea oamenilor în autorităţi. Şi atunci trebuie să avem şi abordare multidisciplinară”, a afirmat  Rafila, la un post Tv.

În spitalele de psihiatrie sunt tratate urgenţele legate de consumul de droguri, dar tratamentul pe termen lung ţine atât de sistemul de sănătate, cât şi de elemente din afara acestuia. În 2003, prin intermediul unui proiect finanţat prin Fondul Global, în România s-a deschis o reţea naţională de centre de consiliere împotriva consumului de droguri, finanțate internațional. Centrele au fost închise după trei-patru când s-a retras această finanțare.

”E clar că noi avem o problemă de continuitate, pentru că avem de foarte multe ori începuturi foarte spectaculoase, dar nu ne dăm seama de consecinţele pe care le are acest consum de droguri decât atunci când se întâmplă o astfel de nenorocire. Avem date publice care ne demonstrează, de exemplu, în anul 2022, că circa 10% din populaţia adultă a României cel puţin a experimentat consumul de droguri, iar tinerii între 13 şi 18 ani sunt în proporţie mai mare curioşi să vadă ce se întâmplă.

Or, ca să poţi să lupţi împotriva acestui flagel cred că educaţia din şcoală este foarte importantă. Noi am insistat în mod repetat să avem o abordare pragmatică, împreună cu Ministerul Educaţiei, care să ducă la introducerea acestei educaţii pentru sănătate în şcoală cât mai repede”, a mai spus Rafila.

Este nevoie de coerență în educație, se arată convins ministrul

”Lucrurile sunt foarte serioase şi vor avea, în timp, dacă nu reacţionăm într-un mod coerent, impact tot mai mare asupra societăţii noastre. (…) Elementul comun care poate să influenţeze în mod pozitiv cred că este educaţia”, a conchis Rafila.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

12 Comentarii

  1. este clar ! Mafia Serviciilor Secrete a si facut planul de scapare a nemernicului. Il vor interna la glumeti un -an doi , apoi liber la droguri si la omor din nou.

  2. Ar trebui pedepse foarte mari pentru cei care distribuie droguri ,nu un proces se judeca de 4 ori acum și pana la final scapa și de pedeapsa !!! Nici un stat nu are asemenea legi !!

  3. Vama veche , statiune dedicata ” distractiei”.”Agatamente” ,bautura, prostitutie ,droguri.Pentru asta se inghesuie tinerii, nu pentru rasarituri de soare .

  4. Când vor muri și vor deveni legume din cauza drogurilor si drogatilor copii de miniștri, politicieni, bogătași parveniți se vor lua masuri. Un tineret cu mintea distrusă este preferat de guvernanți, nu mai au idealuri nu mai au voința și puterea de a schimba societatea intr-o societate frumoasa, curată , creativa, dreapta . Pana atunci festivaluri , festivaluri de îndobitocit tinerii , programe TV cu dezaxati si panarame, filme de duzina, silicoane, Botox, Mireasa pentru mama, Bravo ai stil, ……….nu le enumăr pe toate , le știți.

  5. cam are dreptate dl.Al.Rafila! toate lucrurile-si rele si bune-pornesc de la educatie. daca tot se face educatie religioasa,educatie sexuala de ce nu se introduce si o disciplina asupra consumului de halucinogene?!

  6. Soluția e, 20 de ani la consumatori și 30 minim la traficanți ,nu se va mai droga unul dar cum in randul politicienilor sunt mulți drogati(nu trebuie analize pt că se vede) nu se va face dreptate

  7. Institutiile statului roman sint mana in mana cu aceasta mare afacere al drogurilor.Probe sint suficiente pt. ca sa vedem cum justitia inchid dosare ale celor care se ocupa cu droguri si nu aplica pedepsele pt. vinovati.Politia inchide ochii si se face ca nu vede cum consumatorii de droguri se inmultesc in fiecare an in Romania ,la fel serviciile lui peste prajit de informatii care la fel se fac ca nu stiu nimic .Cei care fac legile sint atit de indulgenti incit nu vor sa mareasca pedepsele celor care vind sau consuma droguri si cam asa acest cerc viciios functioneaza perfect.

  8. Scârbit de PSD PNL USR Soluția e, 20 de ani la consumatori și 30 minim la traficanți. Dar solutia pentru consumul de alcool cu peste 3 milioane pe an ? Dar pentru consumul de tigari care a produs aceste secol peste 100 de mil de morti, cu peste 8 milioane de morti pe an? Dar pentru consumul de medicamente psihiatrice care produce 49 de milioane de consumatori doar in SUA, 2013, 3 milioane de adulți și 2 milioane de „Benzo Babies” in UK… nascuti direct dependenți cu leziuni cerebrale din mame prinse in sevraj. 12 milioane de dependenți de benzodiazepine în întreaga lume ! Niciun medicament psihiatric nu a vindecat pe nimeni, le scot pe piață prin fraudă și controlul agentiilor care reglementeaza, al presei și al guvernului și creează doar o victimă pentru muls de-a lungul vieții, înrobind în același timp orice gândire sau abilitate spirituală. Pentru astea nu aveti voce?

  9. Dl.Rafila nu poate comenta un accident de circulatie mai mult decat noi toti cunoscatori ai codului rutier. Este exact un accident de circulatie care trebuie anchetat conform cu legea, droguri sau alcool sunt circumstante agravante si atat. Nu te obliga nimeni sa iei droguri, sa bei si sa conduci, daca o faci si ceva rau se intampla trebuie sa raspunzi. Nu pare complicat. Devierea discutiei catre traficul de droguri etc. nu e decat o diversiune avocateasca, sper ca judecatorii sa isi faca meseria.

  10. Asta nici usturoi n-a mancat… Dar el ar trebui sa fie primul luat la suturi, cel putin pentru ipocrizie si pentru tentativa de a ne crede prosti ca el. Chinezii au o vorba: decat sa gonesti pisica mai bine ii iei blidul. Mai terminati sfaturile cu educatia, faceti-va datoria si opriti traficul de droguri. Sau daca stiti ca sunteti implicati si voi guvernantii, cel putin nu mai faceti pe prostii… Guvernul e facut dupa chipul si asemanarea incompetentului de la Cotroceni, niciun minister nu-si face treaba in avantajul poporului.

  11. @ Care sunteți de părere ca persoanele care consumă substanțe halucinogene să nu obțină avizul Ministerului Sănătății și permisiunea de conducere a autovehiculelor pe teritoriul României, ?

  12. ati lipsit militienii tineri de detectoare de droguri sau de catel destept (sniffer) si acum spargeti asta in capul lor si a sefilor lor, indiferent daca aceasta situatie se va repeta la nesfirsit in aceasta tara bananiera,de tot rasul nazistilor austrieci.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.