„Cum vorbeşti despre independenţa justiţiei când nu ai lăsat-o pe Mona Pivniceru să facă propunerile de procurori?”

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat duminică seară, referindu-se la discursul preşedintelui Traian Băsescu de la Cluj, că acesta nu poate vorbi credibil despre independența justiției.

Băsescu nu poate vorbi credibil despre independența justiției în momentul în care nu l-a lăsat pe „singurul ministru independent al Justiției”, Mona Pivniceru, să facă împreună cu corpul magistraților propunerile de procurori, ci s-a mers pe un compromis politic, a spus Antonescu.

Cum să vorbeşti despre independenţa justiţiei, când pe singurul ministru independent, cel numit de PNL, Mona Pivniceru, nu l-a lăsat să facă propunerile de procurorii?, s-a întrebat retoric acesta.

Liderul PNL a apreciat că o parte din afirmațiile lui Băsescu făcute la Cluj duminică sunt scandaloase, însă există și părți interesante și cu totul corecte ale discursului acestuia „dacă nu te-ai uitat cine le spune”.

„Discursul său de la Cluj, de astăzi (duminică – nr.): Nu ştiu dacă oamenii aceştia au ajuns să mintă pentru nu au altceva ce să facă sau pentru că pur şi simplu au ajuns să creadă. Milioane de români au votat cu ură împotriva mea – chiar să nu te gândeşti la asta? (…) Discursul domnului Băsescu a avut două părți: una pe care nu o pot accepta și care este în continuare scandaloasă (…) pentru că este mincinoasă. Cum era să intre România în Schengen și nu a intrat din cauza USL, dar cine condamnă corupția din portul Rotterdam? Ponta sau eu? Ori domnul Băsescu în 2012, din cauza eșecului Schengen? Cum USL a dat lovitură de stat și multe alte lucruri. Astea sunt minciuni și nu le putem accepta. Din aceeași categorie face parte și teoria cu domnul Boc care a luat țara în spate, cu trecerea crizei, cu guvernarea eroică a lui Emil Boc”, a declarat Antonescu, duminică, la TVR1.

El a susținut că Traian Băsescu a vorbit și despre lucruri total corecte, însă a criticat faptul că acesta „face campanie împreună cu consilierii săi”.

„Sunt niște părți interesante și cu totul acceptabile și cu totul corecte. Dacă nu te-ai uitat cine le spune și unde le spune, pasaje foarte frumoase, foarte corecte, despre instituții, despre criterii, despre stabilitate, stat de drept, democrație, despre Occident. Le-a încălcat de-atâtea ori și le-a încălcat și în acel moment. Cum îmi ceri — și cum ceri un lucru legitim, respectarea unor reguli între politicieni — când tu însuți, ca președinte, atunci când vorbești încalci grosolan încă o dată spiritul Constituției, pentru că nu se poate, oricâte afinități ar avea un președinte cu un partid — a avut și Iliescu, a avut și Constantinescu — dar nu se poate pe față, cu consilierii tăi, să construiești să faci campanie”, a spus Antonescu.

Traian Băsescu a declarat duminică la Cluj că „atacurile la justiție, la procurori, au fost de natură să ne descalifice și au pierdut români, în primul rând ca credibilitate dar și economic”.

Băsescu a mai spus că revenirea la „o justiţie controlată” este un lucru ce se poate întâmpla.

„Ireversibilitatea reformelor în justiţie nu este garantată, din păcate, prin acţiunea oamenilor politici, iar acest lucru îngrijorează cel mai mult”, a spus Băsescu.

Traian Băsescu a făcut în același timp bilanțul condamnaților în mandatele lui.

„Astăzi sunt vreo şapte miniştri în închisoare ispăşind pedepsele, sunt vreo 18 parlamentari şi mulţi alţii pe rolul instanţelor, cu care nu ştiu ce se va întâmpla, dar am mai văzut câte unul care întreabă: «Unde sunt ţepele, că aţi promis ţepe, domnule preşedinte?». Justiţia este cea care îi trage în ţeapă pe cei care încalcă legea! (…) Dar ce mi pare nedrept acum, când instituţiile statului au început să funcţioneze, când peste 20 de primari, alături de miniştri şi parlamentari au fost condamnaţi, câteva zeci de consilieri locali, peste 50 de directori de mari companii de stat sunt în închisori pentru abuz în serviciu sau pentru corupţie, mi se pare nedrept ca astăzi să spunem: «Ia uite, corupţia este mai mare ca oricând»”, a afirmat Traian Băsescu.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.