Cum vrea Daea să protejeze România de secetă

Toată suprafaţa agricolă a ţării va fi protejată de secetă până în 2027 prin realizarea de sisteme de irigaţii, însă vor exista şi investiţii în sisteme de prevenire a căderilor de grindină, a declarat vineri, la Arad, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Prezent la Târgul Agromalim de la Expo Arad, ministrul a spus că 2022 a fost „un an foarte dificil, în care seceta a pus stăpânire pe întreaga Românie”, dar că s-a asigurat producţia de grâu necesară.

„În ţară s-a reuşit să se adune în magaziile fermierilor o cantitate de nouă milioane de tone de grâu, ceea ce înseamnă asigurarea necesarului de consum al ţării şi disponibilităţi pentru export. Este cunoscut că peste tot am avut culturi afectate”, a spus ministrul.

Cât despre porumb, Petre Daea a spus că „situaţia este mai delicată”, dar că va fi acoperit necesarul de consum al României. El a precizat că a început recoltarea porumbului şi acum suntem la 4% din suprafaţa de peste 2,5 milioane de hectare cultivată.

Ministrul a mai spus că în 26 judeţe a început recoltatul la floarea-soarelui iar „producţia este diferită de la o zonă la alta”, existând zone cu producţii sub 1.000 kg la hectar, dar şi zone cu 3.500 kg la hectar.

„Din capul locului vă pot spune că vom avea floarea-soarelui necesară pentru a prelucra şi a obţine uleiul pentru consumul intern”, a dat asigurări Petre Daea.

Despre pierderile suferite de fermieri, ministrul a declarat că deocamdată nu există un buget stabilit pentru despăgubiri. Fermierii mai pot să comunice până în octombrie care sunt pierderile, în timp ce comisiile de constatare din judeţe lucrează încă pe teren.

Ministrul Agriculturii a afirmat că România va lua măsuri pentru a reduce pierderile provocate de secetă în următorii ani. Prima măsură va fi de a se „pune în stare de funcţionare sistemul de irigaţii din ţară”, dar se vor face investiţii şi în prevenirea căderilor de grindină şi stimularea precipitaţiilor.

Daea a precizat că Ministerul Agriculturii are un program împreună cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru a se accesa fonduri europene astfel ca „până în 2027 să fie protejată întreaga ţară”.

Până la această dată avem o suprafaţă protejată de aproximativ două milioane de hectare, a precizat ministrul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

11 Comentarii

  1. Cum sa puna in functiune sistemele de irigatii din tara?!? Pai, ale nu sunt comuniste!?! Mai bine importam apa de irigat, de la americani, nu?!

  2. Pai mai vede la varsta lui? Nu mai stiti cum sa va bateti joc de cormoran

  3. În România nu a fost secetă! În România a plouat mai puțin decît cum plouă de obicei. Și nu în toată România ci în unele părți.
    Grîul a dus-o bine. Se zice că-i a-ntîia.
    Porumbul…am văzut o tarla cu porumb uscat iar lîngă alta cu porumb frumos. Nu poate fi vorba decît de sămînță. Ar fi bine să revină la soiurile făcute specific pe zone nu monsato și paiăniăr.

  4. Săriți „progresistilor”(ați văzut ghilimelele?)și mancati-l de viu,gasiti-i bube ,mai inventați voi ceva orice că să-l dați jos că atunci chiar o să mâncați greieri, sigur.Asa ieșea aproape în fiecare zi un jeg și își aruncă în spațiul public ura împotriva guvernului Dancila până l-a dat jos și de atunci o ducem foarte bine!

  5. auzit ca vrea sa irige cu apa din muultele balti ale fetitei…
    De-or sa ramana bietii cormorani pe seceta!

  6. 2027?daca merge in stilul cum merge cu autostrazile,atunci noapte buna.Irigati au fost dar romanasu a furat totul.

  7. Pe un blog se zice că înainte de 1990 o mare parte din apă mergea spre agricultură, la irigații, și industrie nefiint „turbinată”. Așa se explică creșterea producție de curent la hidrocentrale după 1990; oprirea irigaților și închiderea industriei, cu toate că nu s-au mai ridicat baraje.
    Să-nsemne irigatul culturilor și scumpirea curentului prin scăderea producției de curent hidro?

  8. Un gargaragiu. Îi trebuiesc miliarde de euro să facă noi sisteme de irigatii. De unde le ia? Cu cine sa le facă? Toată forță de muncă calificată e plecată. Vise tata

  9. Daea inspira incredere romanilor. Are stilul sau de a vorbi, a profesionistului care la varsta sa are intreg orizontul de cunostinte in domeniu, dublat cu activistul corect de pe timpuri care vorbea pe limba omului simplu. Nu toti activistii de pe timpuri erau demagogi asa cum securistii au incercat sa-i vanda fraierilor dupa ce au preluat ei intreaga putere. Dar meritul urias al lui Daea este ca-i un adevarat PATRIOT ceea ce nu se poate spune despre Johanis, liderii politici, capetenii din servicii, justitie si alte institutii ale statului. Toti sunt slugile celor de afara.

  10. Masuri mari, pentru marii fermieri, pentru tarani nimic. Se mai si mira toti ca pleaca tineretul, ba si familii intregi in strainatate! Daea e un biet politruc, ce-i drept mai popular si simpatic, dar de-o incompetenta ce starneste mila. Omul e invatat ca in comunism, unde totul era hotarat de la centru, iar un ministru putea fi oricat de prost, caci altii lucrau pentru el.
    M-ar bucura sa poata gasi solutii, nu doar pentru irigatii, ci si pentru ACCESIBILITATEA IRIGATIILOR, caci irigatiile din anii nouazeci au fost total prohibitive pentru micii producatori, si de aceea au fost abandonate! Stie dl Daea asta? Ma indoiesc! Dar poate stiu altii !

  11. Toti useristii au ceva in creier. Inclusiv tradarea de tara. Esti ruda cu Julian?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.