Cum vrea Ghinea să preia controlul USR

Miercuri seara, mai multe canale foarte selective cu difuzarea ştirilor, ca ”Știri pe surse”, ofereau publicului, în absolută ”exclusivitate”, o scrisoare ”confidenţială” a lui Cristian Ghinea către membrii partidului în care Ghinea contestă decizia conducerii partidului de a nu-l invita pe Dacian Cioloş în partid (deci a nu deveni un partid de lider dintr-unul colegial). Acesta scrie că ”sunt un om disciplinat, dar am intrat într-un partid democratic, unde deciziile cruciale legate de soarta partidului trebuie luate în cadru larg, după dezbatere şi consultare. Răspunsul brusc şi neechivoc faţă de planul marelui USR ar fi trebuit cântărit şi dezbătut înainte în partid”. Ca atare, disciplinatul Ghinea trece peste capul lui Dan, demult cântărit ca lider slab şi a cărui eliminare era considerată iminentă în presă. Moise Guran deplânge şi el că USR renunţă la Cioloş în loc să renunţe la Goţiu şi la Dan, vezi aici. Acum un an Moise se retrăgea de la România curată tot din cauza promovării lui Dan de către Alina Mungiu, pe care o dezaproba.

”USB-ul are şansa unei verze doctrinare care a devenit platforma România Curată şi care l-a promovat intens. Eu m-am şi retras acum un an de la România Curată … pentru că a decis să îl sprijine pe faţă pe Nicuşor Dan”, scria Moise acum un an.

Bătălia pentru control e deja în toi şi Ghinea face ordine în partidul lui Dan, fapt descris pe larg în scrisoare: ”Și vorbind de control. Cred că la conversaţiile de sâmbătă (cu preşedinţii de filială) şi de luni (cu parlamentarii) ar trebui să vorbim despre rolul noului Secretariat General.

Unii dintre voi m-aţi invitat în filiale şi voi veni cu drag să ne întâlnim cu oamenii. Ieri însă am avut parte de o surpriză. Îmi scrie Oana Bâzgan: „Sper să nu te mai inviţi tu în filiale din teritoriu fără să mă anunţi pe mine, dat fiind faptul că cel puţin pentru moment sunt responsabilă de teritoriu”, mi-a scris Oana, printre alte lucruri neplăcute”.

Ghinea este, încă din 2011, de pe cînd era foarte puţin cunoscut, autorul unui prim articol de prospecţiune a partidului anti-sistem, promovat generos pe Hotnews şi întrebînd ”cîţi v-aţi băga”, ca atare colectînd şi testînd potenţiali interesaţi ca membri sau sponsori. El a cochetat în fazele iniţiale şi cu partidul lui Mihai Neamţu (Noua Republică), Sebastian Burduja (LSRS, azi PACT), M10 (Monica Macovei), o parte din sponsorii iniţiali şi animatori de Internet tranzitînd şi ei pe la toate aceste proiecte. Venirea tehnocraţilor la USR a adus partidului avantaje ca susţinerea de presa apropiată de guvernarea de anul trecut, dar a dus la răcirea relaţiilor cu România curată, care nu a aprobat lipsa de transparenţă a întregului proces.

Chiar aşa de lipsit de alternative e Dacian Cioloş că trebuie să rupă un partid de opt la sută, după ce nu a ieşit cu PNL? Sau Cioloş nu ştie de manevrele pentru capacitarea partidului anti-sistem şi de cine e în spatele lor? Și anul trecut Ghinea a promis că aduce pe Cioloş şi întregul guvern de tehnocraţi la USR ca să-şi negocieze intrarea. Primul dintre ei, Manuel Costescu din Comisia SRI, deja se retrage din Parlament. Nu e clară poziţia Clotildei Armand, altă susţinătoare a proiectului partidului care e şi antisistem, şi cu sistemul, implicată în controverse despre prelungirea contractului cu statul a firmei ei, Egis, sub mandatul lui Cioloş.

Să vedem ce mai rămîne din partidul în care societatea civilă şi-a pus speranţele după ce îşi îndeplinesc misiunile unii şi alţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adrian Popescu 2 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.