Apare taxa pe zahăr și se măresc accizele la țigarete

Guvernul va introduce taxa pe zahăr, va crește acciza la țigarete, va bloca posturile în administrație și va interzice achiziționarea de servicii de telefonie mobilă pentru personalul angajat la stat, se arată într-un proiect de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Ministerul Finanțelor. La capitolul contribuții sociale obligatorii, se propune includerea în baza de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM), a biletelor de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, pentru alte situații decât decât cele cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie. Se menține regimul de exceptare de la plata contribuțiilor sociale numai pentru tichetele cadou acordate de angajator/plătitor cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, în limita plafonului de 150 lei/eveniment/persoană. Se propune corelarea textului prevederilor referitoare la contribuțiile sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor de la angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţiilor, cu cele de la Titlul IV- Impozitul pe venit, cu privire la eliminarea sintagmei ”contract individual de muncă”, ca urmare a modificărilor aduse prin OUG nr. 43/2019.

Pentru a fi evitată declanșarea acțiunii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor (infringement) împotriva țării noastre, legislația națională, respectiv Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, trebuie modificată astfel încât să fie conformă cu reglementările Uniunii Europene în domeniul accizelor. În acest sens, se impune adoptarea unor măsuri pentru a corecta neconcordanța cu Directiva 2011/64/UE, respectiv acciza globală pe țigarete să reprezinte cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum.

Având în vedere că nivelul actual al accizei totale pentru țigarete nu reprezintă cel puțin 60 % din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, se impune creșterea nivelul accizei totale pentru țigarete, începând cu 1 septembrie 2019, de la 483,74 lei/1.000 țigarete la 503,97 lei/1.000 de țigarete. De asemenea, ținând cont că potrivit art. 343 alin. (5) din Codul fiscal, acciza specifică pentru țigarete se determină pe baza prețului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem și al accizei totale, precum și faptul că începând cu data 1 septembrie 2019 va crește nivelul accizei totale pentru țigarete, se impune actualizarea nivelului accizei specifice pentru țigarete.

Totodată, având în vedere că nivelul accizei totale pentru țigarete stabilit pentru anul 2020 este mai mic de 503,97 lei/1.000 țigarete, precum și în vederea asigurării respectării prevederilor art. 10 alin. (2) din Directiva 2011/64/UE se impune modificarea calendarului privind nivelul accizei totale pentru țigarete prevăzut în Anexa nr. 1 de la Titlul VIII din Codul fiscal.

În Uniunea Europeană, 52% din populația adultă este în prezent supraponderală, iar din această proporție 17% suferă de obezitate. Epidemia de obezitate constituie o povară imensă asupra sistemelor de sănătate, obezitatea reprezentând, în prezent, unul din principalii factori responsabili de morbiditate la nivel mondial. De asemenea, se relevă cifre îngrijorătoare şi în cazul obezităţii infantile, cu repercursiuni importante asupra sănătăţii viitorului adult. Planul de Acţiune pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor netransmisibile al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată faptul că supraponderea şi obezitatea la copii şi tineri înregistrează un trend ascendent.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte contribuţia alimentelor cu exces de ingrediente dăunatoare în etiopatogenia bolilor cronice netransmisibile, inclusiv a obezităţii şi a bolilor cardiovasculare. În aria largă a măsurilor care au ca scop modificarea consumului de alimente nesănătoase există si posibilitatea suprataxării unor produse care conțin un nivel exagerat din nutrienți considerați dăunatori (zahăr, sare, grăsimi saturate).

Această măsură descurajează consumul de alimente nesănatoase și aduce venituri care pot fi investite în educație și sănătate.
În ceea ce priveşte alimentele cu adaos mare de zaharuri, produsele incriminate a avea un impact mai mare asupra sănătăţii sunt produsele lichide, precum băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr, deoarece consumatorul nu are imaginea concretă a cantităţii de calorii ingerate, spre deosebire de produsele zaharoase solide asupra cărora percepţia calorică este bine cunoscută. În plus, caloriile lichide nu au proprietăți puternice de saţietate şi nu suprimă foamea, astfel că ele sunt consumate în cantităţi mult mai mari, aportul caloric fiind în ansamblu mai mare, cu impact important asupra sănătăţii consumatorilor. În acest sens, se impune adoptarea unor măsuri în vederea combaterii consumului de băuturi răcoritoare cu conținut ridicat de zaharuri libere, prin introducerea acestora în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate, se arată în proiect.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Faliment scrie pe Romania!
    Cu acesti INCOMPETENTI in frunte cu analfabeta Veorica si Orlando discoteca, PERICOLUL e URIAS!
    Minciunile deja nu mai tin, amandoi au declarat la preluarea mandatului ca NU vor introduce NOI Taxe, acum vedem ca deja NU mai stiu cum sa faca rost de BANI!
    https://www.digi24.ro/stiri/economie/video-declaratia-prin-care-viorica-dancila-promitea-ca-nu-va-introduce-noi-taxe-1051993
    Si urmeaza 1 Septembrie cand Punctul de Pensie va creste la 1265 lei, de la 1100 cat e acum!
    Deja DUPA 6 Luni, Bugetul de Pensii e pe MINUS: MINUS 1,370 Miliarde Lei!
    Desi Bugetul de Pensii pe 2019 e Construit pe PLUS: PLUS 2,29 Miliarde Lei!
    De unde PLUS, cand ACUM la Rectificare Teodorovici a TRANSFERAT de la Bugetul de Stat la cel de Pensii suma de 517,4 milioane lei „în principal prin majorarea transferurilor de echilibrare către Bugetul asigurărilor sociale de stat”!?(la Ministerul Muncii)
    https://www.stiripesurse.ro/s-a-publicat-proiectul-rectificarii-bugetare-teodorovici-taie-in-carne-vie-11-ministere-au-pierdut-bani_1372723.html

    Dezastrul vine si dinspre UE, ieri, EUROSTAT: „Economia UE încetineşte, iar asta ne va afecta implacabil. Economia UE a consemnat în trimestrul 2/2019 cele mai slabe performanţe din ultimii 5 ani, cu o creştere trimestrială redusă( în premieră) la doar 0,2% şi o creştere în termeni anuali ajunsă la doar 1,1%.”
    https://cursdeguvernare.ro/economia-ue-incetineste-iar-asta-ne-va-afecta-implacabil.html

    Se vede Criza, ca in 2010?!

  2. Cum era?
    – Invatamantul gratuit = minciuni seculare,
    – Nivel de trai conform preturilor la utilitati,hrana,necesarul zilnic,ingrijire personala = minciuni seculare,
    – Securitatea personala si a vietii = minciuni seculare,
    Si tot ce este legat de bipedul om,sunt doar minciuni seculare!
    De sute si mii de ani,bipedul om traieste doar in minciună crasa din toate partile spulberandu-i speranta de viata,creativitatea,inventivitatea!

  3. … nu au facut niciodata altceva decat sa bage mana, foarte adanc, in buzunarele idiotilor de romani, care s-au complacut si au tacut.Un fel de pact intre hoti si derbedei care, iata, incet incet, va ajunge la o scadenta atat de mare ca nici dreaku nu ne mai scoate din haznaua in care traim asa cum putem, dar traim bine, sau nu?

  4. DA, DA. Un referendum sa intrebe si prostimea daca vrea accize la zahar? Sucuri? Prajituri? Hai pe bune. OMS si alte chestii. Pe vremuri copii nu mai erau obezi, faceau miscare si cresteau sanatos. De mancat, mancam la fel. NU eu nu sunt de acord cu asa ceva si cu astfel de accize. Daca la atat se rezuma a fi membru UE, sa respecti drepturile puscariasilor, dar sa nu vezi copii care nu au ce manca, sa faci scara pentru pers cu handicap (pe care circula 1-2 pes pe zi) mai scumpa decat cea pentru cei sanatosi (pe care circula sute de persoane zilnic), sa scumpesti benzina si tigarile ca asa vor ei, asta este calea spre EXIT a multor alte tari. Anglia nu e proasta. S-a saturat de toate aceste rahaturi. NU taxelor si accizelor la produse care sunt alimente. Sa faca educatie alimentara in scoli, nu religie, sa faca 3-4 ore de sport in scoli nu numai matematica si romana (de parca toti suntem scriitori si matematicieni), sa taxeze Burger KING, McDonalds si fast fodurile. Hei aude cineva? Acciza doar ca sa mai scoti bani la un buget ca mai apoi sa il dai serviciilor si pensiilor speciale e de toata jena.

  5. Smecheria si hotia , salveaza Romania ! Zaharul este un monozaharid din marea familie a glucidelor ! Din aceiasi familie face parte si amidonul, care este un polizaharid care sub influienta unor enzime se transforma f. usor in monozaharid , in zahar ! Cum, amidonul este intanlit f. f. des in produsele alimentare , cereale , seminte , cartofi , etc ., ar trebui ca preconizata noua acciza sa fie aplicata la , toate produsele fainoase , orez, cartofi , dulciuri , etc., etc. Dar guvernul e hot , dar si las , asa ca se margineste sa aplice acciza numai la bauturile racoritoare care contin zahar ! De ce domnilor guvernanti nu sunteti cinstiti pana la capat ? „Dragostea ” d-voastra nebuna, pentru sanatate romanilor are limite , nu-i asa ? Sunteti penibili si ticalosi si ne luati drept fraiei ! Ocupati-va mai serios de sanatate , dar nu bagand mana tot in buzunarele noastre !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.