Cum vrea viitoarea coaliție să reformeze ANAF

Noua închegare guvernamentală, care se intitulează Coaliția pentru Reziliență, Dezvoltare și Prosperitate, susține că va transforma ANAF pe termen mediu și lung într-o instituție inovativă și capabilă să răspundă provocărilor mediului extern, care să ofere servicii noi și adaptate diferitelor categorii de contribuabili. Pentru a se atinge acest deziderat, vor fi implementate mai multe proiecte de digitalizare care se vor finanța din fonduri nerambursabile, se arată în programul de guvernare al coaliției PSD, PNL, UDMR, minorități. Practic, se are în vedere modernizarea soluției de arhivare electronică a Ministerul Finanțelor; obținerea de servicii electronice extinse prin portalul ANAF; proiect pentru asigurarea serviciilor fiscale eficiente pentru administrație și cetățeni; proiectul Big Data, ce vizează dezvoltarea unei Platforme de Big Data destinate integrării și valorificării operaționale și analitice a volumelor de date de interes pentru Ministerul Finanțelor/ANAF, cu orizont de implementare de minimum 36 de luni.

De la bugetul de stat vor fi finanțate mai multe proiecte de digitalizare precum: asigurarea funcționării și disponibilității sistemului informatic; creșterea performanței specialiștilor IT; retehnologizarea și extinderea platformelor hardware și software pentru interfața cu cetățenii (pregătire documentație achiziție și estimări bugetare); asigurarea funcționării, continuității și disponibilității sistemului integrat vamal, ce înseamnă operaționalizarea conceptului de vamă electronică până la sfârșitul anului 2023.

Conform programului, aceste proiecte au ca scop crearea unei relații de parteneriat cu contribuabilii pentru serviciile prestate, prin: dezvoltarea și extinderea de servicii simple și accesibile pentru contribuabili; simplificarea procedurilor de administrare fiscală pentru susținerea conformării voluntare la declararea obligațiilor fiscale prin: reducerea și simplificarea numărului de formulare și declarații; introducerea formularelor precompletate; depunerea electronică a tuturor formularelor și declarațiilor; evaluarea permanentă a calității serviciilor fiscale din perspectiva contribuabililor; acordarea de asistență din inițiativa organelor fiscale pe teme ce decurg din constatări ale organelor de control din cadrul ANAF.

Totodată se urmărește sprijinirea conformării voluntare la plata obligațiilor fiscale prin: acordarea de facilități fiscale la plata obligațiilor fiscale pentru bunii plătitori; mediatizarea celor mai buni plătitori de impozite și taxe prin elaborarea „listei albe“ ce cuprinde contribuabili care și-au declarat și achitat la scadență obligațiile fiscale de plată; transformarea executării silite în proces investigativ; extinderea mecanismului de aprobare a rambursării TVA cu control ulterior, cu o durata maximă de 30 zile la plata, ce vizează reducerea semnificativă a perioadei de soluționare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opțiune la rambursare, scopul fiind de introducere rapidă a sumelor în circuitul economic.

Noii guvernanți susțin că ANAF va asigura un tratament fiscal diferențiat în funcție de comportamentul fiscal al contribuabililor și aplicarea graduală a unor măsuri specifice de către organele fiscale: notificarea contribuabililor cu privire la posibilele neregularități care ar putea conduce la stabilirea de diferențe de impozite și taxe; medierea; controlul inopinat; inspecția fiscală parțială; inspecția fiscală generală.

ANAF va fi, potrivit programului de guvernare, o instituție performantă și inteligentă cu soluții digitale integrate, care utilizează la maxim datele și informațiile disponibile, prin: accelerarea procesului de digitalizare al ANAF, efectuarea de investiții în tehnologie și în dezvoltarea aplicațiilor utilizate; utilizarea eficientă a datelor și informațiilor și dezvoltarea de noi aplicații care să proceseze informația în timp real, inclusiv utilizarea analizelor de date și dezvoltarea de platforme adaptate, de tip Big Data, pentru eficientizarea activităților de management de risc automatizat, verificări și acțiuni automate; introducerea de soluții tehnologice având drept scop creșterea valorii adăugate a muncii angajaților, mai ales în zona de analiză, sinteză și raportare; informatizarea activităților de back office. Accelerarea informatizării ANAF, pentru a crește gradul de colectare, va fi realizată prin: extinderea facilităților pentru plata impozitelor și a taxelor prin platforma Ghișeul.ro; asigurarea de la distanță a serviciului de asistență a contribuabililor și dezvoltarea Call-center-ului prin introducerea unui număr unic de telefon la nivel național; implementarea proiectului TRAFIC Control, pentru monitorizarea în timp real a transporturilor privind achizițiile și livrările intracomunitare de bunuri, precum și a celor aflate în tranzit; extinderea funcționalității și a accesului mult mai facil la Spațiul Privat Virtual, ce are ca obiectiv optimizarea și simplificarea serviciilor aferente obligațiilor fiscale și nefiscale și plății taxelor; modernizarea site-ului/portalului ANAF; implementarea proiectului SFERA ce vizează centralizarea bazelor de date locale și interconectarea acestei baze unice cu sistemele informatice ale instituțiilor statului care dețin și pot furniza informații utile în activitatea de colectare a impozitelor/taxelor și contribuțiilor la bugetul general consolidat; implementarea procedurilor de vămuire simplificată prin introducerea conceptului de vamă electronică; dotarea punctelor vamale de la granița UE cu echipamente de control non-distructiv; dezvoltarea proiectelor pentru stimularea conformării voluntare pentru marii contribuabili și persoanele fizice; dezvoltarea proiectului privind infrastructura vamală ce vizează reabilitarea și modernizarea punctelor vamale de la granița externă a Uniunii Europene; extinderea implementării procedurilor vamale simplificate în vederea alinierii la media europeană de utilizare într-un procent de 65%; accelerarea gradului de absorbție a fondurilor europene.

În programul de guvernare se mai spune că ANAF va preveni și combate frauda fiscală și că instituția va fi eficientizatăși transparentizată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4583 Articole
Author

5 Comentarii

  1. iar se reformeaza anafura in dauna platittorilor. stopati digitalizarea! oamenii nu au posibilitatea si nici nu inteleg aceste „inovatii” de mancat timp si bani. oamenii vor sa munceasca liber! cine vrea digitalizare sa fie sanatos. noi, majoritatea nu vrem. digitalizare = lipsa muncii! lasati-ne in pace cu experimentele voastre de distrugere a economiei si vietii in Romania!! TREZITI-VA!

  2. Nu știu cum se face că anaful nu verifică din ce bani fac unii căsuțe cu turnulețe fara niciun ban in conturi?

  3. PeeNeeLee e disperați după bani, că mai trebuie dați înapoi banii străini împrumutați+furați de liberali. Plus dobânzi și PeNaLități. Taxe umflate cu alte taxe strâgerea cu ușa a contribuabililor, revine în cârca ANAF. Care ANAF pănă acum erau varzăă, Cîțu și Vâlceanu se asigură că varza din sistem va fi și mai mare. Alți draci la plătitorii către buget, alți alți bani către firme de partid, altă distracți pe bani publici. S-a văzut la sănăte stătea mai mult prin service la mentenanță sistemul și nici ei nu știau exact ce are. De fapt știau dar totul era greu de reparat sau ireparabil, conceput fără cap din start ca la CAP. Opac, netransparent prețuri umflate ca la asfaltările marilor bulevarde, făcute să crape din timp alte licitații alte contracte cu statul. Sau își mai aduc aminte că nu știu care conductă s-a deteriorat brus și trebuie înlocuită. Spart tot chiar dacă e bun făcut anul trecut. Alte contracte de refăcut din temelii cu totul. Sau la autostrăzi car crapă. Ce să vezi.

    În programul de guvernare se mai spune că ANAF va preveni și combate frauda fiscală și că instituția cu SIGURANȚĂ va fi (in)eficientizată și (ne)transparentizată.

  4. Daca vrea sa dovedeasca ANAF ca vrea sa lichideze frauda fiscala,pt. inceput sa-i puna poprire pe salariu,pe conturi,Hotului de case si chirii cu acte false,care este dator la stat cu suma de 640 de mii de Euro,bani furati dela stat pe chirii necuvenite.Despre hotia asta dovedita,sustinuta si de fostul sef al ANAF Sebastian Bodu,stiu nu numai romanii,ci a aflat desigur si coana Europa. Care la fel ca si ANAF-ul se face ca ploua,” nu a fost informata,si probabil nici nu o entereseaza „

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.