Salariul minim și spor de performanță în programul de guvernare: Când crește

Salariul minim brut va ajunge la 2.550 de lei la 1 ianuarie 2022, alocațiile pentru copiii cu vârste între 0 și 2 ani vor crește la 600 de lei iar pentru cei de peste 2 ani vor fi de 243 de lei pe lună. Totodată, vor fi introduse un spor de performanță pentru bugetari și un drept de deconectare pentru angajații în telemuncă, urmând ca salariul minim să fie acordat doar timp de 2 ani unui angajat. Acestea sunt câteva dintre măsurile prevăzute în programul de guvernare al noi coaliții PNL, PSD, UDMR.

Creșterea salariului minim va fi astfel de 10,9% față de luna decembrie 2021. În prezent, salariul minim pe economie a fost stabilit, în ianuarie 2021, la 2.300 de lei brut, astfel că angajații primesc un salariu minim net de 1.386 lei. La un salariu brut de 2.550 lei, un angajat va primi un salariu net de 1.524 lei, ceea ce reprezintă o creștere netă de 138 lei.

Guvernul Ciucă anunță că va face o analiză a tuturor categoriilor de sporuri, ținând cont de condiționalitățile asumate prin PNRR și negocierile cu CE. Astfel are programată și ”acordarea unui spor de performanță lunar personalului care a realizat sau a participat direct la obținerea unor rezultate deosebite în activitatea instituției/autorității publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activități cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepțional ori a avut un volum de activitate ce depășește în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport cu complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite, cu încadrarea în procentul maxim prevăzut de lege”. Viitorul guvern are în vedere și clarificarea legislației în privința telemuncii și a muncii de la domiciliu, prin dialog cu patronatele și sindicatele, pentru introducerea dreptului la deconectare, modificând în acest sens Codului Muncii. Guvernul Ciucă își propune și stabilirea unui mecanism obiectiv de creștere a indicelui social de referință, introducerea unei cote reduse de 5% a TVA pentru produsele de tehnologie asistivă, precum și digitalizarea și simplificarea sistemului de evaluare și încadrare în grad de handicap.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Nebunia majorărilor continuă, în plină inflație galopantă. Noul „guvern” al lui Moș Nicu Teacă e decis să nu rateze catastrofa financiară.

    O să ajungem să cumpărăm franzela la jumătate, când o să coste 5.000.000 bucata ? Până atunci, bucuria proștilor…

  2. ce conditionalitati panaramelor? pentru cine acceptati voi conditii, pentru poporul roman?

    citez: ținând cont de condiționalitățile asumate prin PNRR și negocierile cu CE.

    Cum sa accepti sa fii santajat pentru o iluzie???? voi nici nu v-ati nascut inca sau daca da, ati trait degeaba facind umbra pamintului. cum dracului se intimpla ca in tara asta ajung sa decida primitivii si bestiile?

  3. Am auzit ca vorbeau despre introducerea unei obligatii pentru angajatori sa creasca salariul angajatului de la salariul minim dupa 2 ani, ca teoretic l-a „specializat” si nu mai are voie sa-l plateasca la minim pe economie. Jumate din angajatori, mai ales aia care au nevoie de oameni fara prea mare calificare, o sa-i dea afara dupa 2 ani si, in cel mai bun caz o sa-i reangajeze, tot pe minim.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.