Cuvântul cotidian Vocalize în La Major (13)

În acest spațiu, puteți citi fragmente din opera lui Gheorghe Schwartz -Cuvântul cotidian Vocalize în La Major. Volumul este sub tipar la Editura Junimea din Iaşi.

Cuvântul cotidian sau „Capul fără Trup”: o descoperire terifiantă în vizorul echidistant al presei.

 

  1. Iată cum au prezentat instituţiile mas-media, mereu pe fază, deja în ediţiile de a doua zi, 24 noiembrie, sosirea în oraş a domnilor Ruslan Bucsus şi Karl Goldstein:

52.a. În VIITORUL, sub titlul Ineficienţa organelor abilitate locale a ajuns subiect de revoltă pentru toţi contribuabilii din întreaga ţară, redactorul şef adjunct Samuel Solomon[1] semnează următorul articol: „Odată cu sosirea în oraşul nostru a domnilor Ruslan Bucsus şi Karl Goldstein, a devenit limpede că trista poveste a neanchetatului caz <Capul fără Trup> a ajuns să scandalizeze nu numai populaţia locală, ci şi opinia publică naţională. Lucrul acesta este cât se poate de firesc: lumea din oraşele şi satele patriei se teme, pe bună dreptate, că asasinul (sau, cine ştie? poate asasinii…) ar putea să-şi extindă aria de acţiune oriunde. Cetăţenii se tem pentru vieţile lor, dar mai ales pentru securitatea copiilor lor. Dar acest scandal naţional mai lasă loc la nişte concluzii fără echivoc: cum celebrul cotidian INTRANSIGENTUL şi-a trimis la faţa locului unul dintre cei mai importanţi jurnalişti, totul pare să fie pentru a împiedica ascunderea sub preş a acestui bolovan de la gâtul organelor locale şi, mai ales, de la gâtul impotentului nostru primar. Pentru că, în virtutea apropiatelor alegeri, edilul îşi vede spulberate de acest cumplit caz nerezolvat şi ultimele şanse de a mai obţine un nou mandat.

Dar să lăsăm la o parte interesele de conjunctură şi să luăm aminte la un lucru mult mai grav: de ce credeţi că a venit ţintă – accentuăm „ŢINTĂ!” – tocmai la localul BISMARCK & FIII chiar şi domnul Ruslan Bucsus, vicepreşedintele unui partid din coaliţia guvernamentală? Din nou, lucrurile sunt limpezi: cazul <Capul fără Trup>, cunoscut acum în întreaga ţară, poate deveni un subiect extrem de sensibil pentru locul ţării noastre în actualul atât de fragil context internaţional. Dacă acest caz se dovedeşte a fi atât de prost gestionat, dacă nici după atâta timp de când cei şase băieţi nevinovaţi au găsit fragmentul de cadavru în Băltuţa nu am primit nici o informaţie oficială: nici cine este victima, nici dacă asasinul – sau asasinii! – au săvârşit abominabila faptă din motive pasionale, din ură de rasă ori ca urmare a unor răfuieli între clanuri (oricare dintre aceste ipoteze – şi încă multe altele – nefiind excluse), dacă NU SE ŞTIE ABSOLUT NIMIC despre această speţă lugubră, nici cetăţenii din statele vecine şi prietene nu pot sta liniştiţi, întrucât nu este deloc imposibil ca asasinul (sau asasinii!), încercând să-şi şteargă urmele, să fi trecut graniţa şi să-şi desfăşoare şi altundeva cumplitele misiuni. Pentru că da, despre misiuni este aici vorba! Şi iată cum un fapt local, negestionat corespunzător, poate să ajungă o problemă internaţională cu grave consecinţe asupra relaţiilor noastre cu vecinii. Şi nu numai[2].

Şi, în fine, faptul că cei doi domni din capitală au venit de la gară direct la domnul Niky Gonzales, care se ştie că este cumnatul cunoscutului consilier Jean V. Solomon, demnul vârf de lance al opoziţiei, măreşte spaima puterii vremelnice: cei doi oaspeţi, un politician de la vârful unui partid din arcul guvernamental, fost el însuşi de trei ori secretar de stat[3], precum şi unul dintre jurnaliştii cei mai cunoscuţi, încearcă să ajungă la un compromis cu forţele ce se opun pe bună dreptate dezastruoase guvernări actuale. Că nu ne-am înşelat o dovedeşte şi faptul că onorabilul consilier Jean V. Solomon şi-a făcut şi dânsul prompt apariţia în salonul de onoare păzit de Gyusi Cerberul. Ce mai înseamnă asta? Faptul că de la vârful puterii, nimeni nu mai negociază cu primarul nostru, care nici n-a fost invitat la discuţia de taină şi că se încearcă dregerea busuiocului la nivelul doi, adică la adevăratul for de decizie. Şi, atunci, de ce să-l mai alegem pe bietul nostru primar?

Vă vom ţine la curent cu cele petrecute între orele 10 şi 45 de minute şi 13 şi 20 de minute, cât cei doi străini s-au aflat la BISMARCK & FIII.

Până atunci, se impun două precizări:

  1. între domnul consilier Jean V. Solomon şi redactorul nostru şef adjunct, domnul Samuel Solomon nu există decât o coincidenţă de nume, dar nicio legătură de rudenie.
  2. cu toate că se spune că peste „Gyusi Cerberul” nu se poate trece, vă asigurăm că noi avem acces la toate informaţiile şi vă vom putea comunica şi ce au servit la prânz şi ce au vorbit între timp personajele din salonul de onoare. (Vă vom relata şi ce au servit la prânz nu numai pentru a vă dovedi veridicitatea informaţiilor, ci şi pentru că meniul servit poate furniza amănunte interesante asupra atmosferei complicatelor negocieri. Până la urmă, justiţia va face dreptate!)”

[1] Pentru a se păstra echilibrul aşa cum se cuvine, întrucât de la INTRANSIGENTUL a venit din capitală tot un redactor şef adjunct, tânărul şi talentatul jurnalist Karl Goldstein, şi VIITORUL a răspuns tot prin vocea redactorului şef adjunct.

[2] Nimeni n-a luat aceste vorbe înţelepte în seamă şi rău a făcut!

[3] La Ministerul Sănătăţii, la Ministerul Agriculturii şi la Ministerul Sportului (nota ediţiei).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.