Dacă e luni… e teatru TV: „Cafeneaua”

Astă seară, la ora 20.05, la aniversarea a 25 de ani de la înfiinţarea Teatrului Masca, Casa de producţie TVR vă invită la commedia dell’arte: „Cafeneaua”.

Teatrul Masca, condus de actorul şi regizorul Mihai Mălaimare, sărbătoreşte, în luna mai, 25 de ani de existenţă, cu aceeaşi vervă şi energie a teatrului de mişcare, dans şi cântec, inspirat din commedia dell’ arte, pe care le-a avut încă de la început. Casa de producţie TVR vă propune la aniversare o mostră plină de viaţă – spectacolul „Cafeneaua”, cu Mihai Mălaimare în rolul lui Pantalone.

„De la o vreme eu simt/ Că se iveşte iubirea/ Credeţi-mă că nu mint/ Aştept să-mi găsesc fericirea”, cântă Pantalone (Mihai Mălaimare) la cafeneaua din faţa Fontanei di Trevi, unde, împreună cu alte personaje de commedia dell’ arte, Pulcinella (Sorin Dinculescu), Brighella (Cosmin Creţu), Arlecchino (Valentin Mihalache), Capitano (Aurel Sorin Sandu), Pedrolino (Andrei Drăgulescu), îşi bea cafeaua de dimineaţă. În faţa celor şase apare EA (Dora Iftode), o necunoscută, femeia eternă, inspiraţie pentru poeţi, respiraţie pentru îndrăgostiţi.

Foto Ovidiu Matiu

Aceasta este premiza piesei „Cafeneaua”, scrisă şi regizată de Mihai Mălaimare, pusă în scenă cu trupa Teatrului Masca, care oferă o adevărată demonstratie a mijloacelor de comunicare teatrală pe care le deţine – teatru de gest, pantomimă şi expresie corporală. Actorii cântă live pe muzica lui Paul Urmuzescu, dansează în coregrafia inspirată a lui Ion Tugearu, jonglează, sunt acrobaţi, se duelează sub îndrumarea cascadorului Ion Albu, mânuiesc marionete sau fac pantomimă.

Scenografia şi costumele: Sanda Mitache.

„Cafeneaua îţi dă întâlnire la fântâna fermecată unde laşi un bănuţ ca să te-ntorci mereu, fie mai sărac, fie mai bogat, în gânduri, idei, dorinţe. Şi capeţi, neapărat, ceea ce vrea fiecare: iubire. De la cel mai mic dintre ei, actorii – îi veţi cunoaşte acolo – până la tartorul mafiot, sunt nemuritorii Commediei dell’arte, ce-au stat prăfuiţi în culise ani mulţi şi care sunt scoşi în zilele noastre de graţie, din nou, la luminile rampei. Cei de totdeauna şi totuşi nou-nouţi, cu caracterele îmblânzite de o trecătoare, mai completă şi mai complexă decât ei toţi”, nota Corina Andronic despre acest spectacol complet.

Difuzarea spectacolului este urmată, la ora 21.30 de documentarul TV, realizat de Nicolae Cozma, „Cele 25 de feţe ale Teatrului Masca”, care aruncă o privire în culisele şi istoria teatrului. „Născut din iubire pentru artă, mişcare şi gest, de 25 de ani de când a luat fiinţă, teatrul Masca a fost definit de verbul «a căuta», a căuta forme variate de exprimare artistică, a căuta un sediu, a căuta o trupă”, ne spune realizatorul. Filmul dezvăluie elementele speciale ale unui parcurs tumultuos, cu ajutorul materialelor de arhivă din arhiva TVR şi, inedit, ale arhivei Teatrului Masca.

Teatrul Masca, înfiinţat în 24 mai 1990, este condus de actorul şi regizorul Mihai Mălaimare, care, renunţând la poziţia de angajat al Teatrului Naţional din Bucureşti, s-a decis să navigheze apele furtunoase ale teatrului independent, exploatând mijloacele de expresie care au asigurat succesul teatrului popular, de stradă, din Evul Mediu până în zilele noastre. Trupa Teatrului Masca şi-a dorit de atunci, în afară de un sediu propriu, un drum personal şi un public cât mai larg. A ales, după cum spun chiar membrii trupei pe blogul teatrului, „două direcţii principale: prima este cea a teatrului de strada (unde paleta de spectacole pleaca de la Clovni, commedia dell arte, teatru medieval, marionete mari, living statues etc.) având actori cu mijloace de expresie foarte diverse: clovnerie, jonglerie, instrumente, step, pantomimă, living statues, mânuire marionete mari de 2 m, dans, cântat live, acrobaţie etc.; a doua este cea a spectacolelor de interior cu scenariu elaborat, inspirat de mari autori (N.V.Gogol, G.G. Marquez, E. Briusov, J.L.Borjes), apropiindu-se mult ca stil de genul de teatru-dans, fără cuvinte sau cu un minim de dialog, actorul fiind pilonul central, depozitarul unic al misterului teatral.”

Echipa TV: Director de imagine: Aurel Piţigoi; Regia de montaj: Gini Ignat; Producători: Sînziana Miloşoiu, Silviu Jicman.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.