Dacă euro ajunge la 1,1 dolari, atunci benzina trece de 6 lei/litru

Deprecierea euro va avea numai efecte negative asupra economiei României. Vor creşte preţurile la carburanţi, la energie, la gaze, la energia termică şi la alte produse de mărfuri.

Euro va continua să se deprecieze pe termen lung, posibil până la 1,1 dolari pe unitate, ca urmare a crizei datoriilor din Europa, potrivit analiştilor de la UBS, BNP Paribas şi alte bănci, transmite Bloomberg. Dacă profeţia agenţiei Bloomberg se îndeplineşte, atunci e de rău pentru România. „Creşterea dolarului va avea consecinţe nefaste pentru economia României. Şi asta pentru că toate preţurile din energie se raportează la dolar. Este vorba despre petrol şi gaze. Iar dacă energia se scumpeşte, toate produsele se scumpesc, fapt care le poate face mai necompetitive”, zice analistul Bogdan Baltazar.

Potrivit BNR, euro a fost cotat pentru 21 mai la 4,1950 lei, iar dolarul, la 3,3549 lei. Asta înseamnă că un euro a fost cotat la 1,25 dolari. „Devalorizarea monedei europene faţă de dolar nu înseamnă că leul se va întări faţă de moneda europeană. Ci practic euro va fi cotat tot la 4,2-4,25 lei, iar dolarul va creşte”, mai zice Baltazar. La 1,1 dolari pentru un euro şi la 4,2 lei pentru moneda europeană înseamnă că dolarul va fi cotat la 3,81 lei. Deci o creştere de 14% a cursului monedei americane faţă de leu. Dacă raportăm această creştere la carburanţi, asta înseamnă că un litru de benzină va trece de 6 lei. Pe lângă carburanţi se vor mai scumpi (dacă euro ajunge la 1,1 dolari) energia electrică, gazele, căldura, apa caldă. De asemenea, scumpirea carburanţilor va avea un efect negativ asupra economiei, mărfurile devenind mai scumpe.

În teorie, deprecierea euro faţă de dolar ar trebui să aducă un val de ieftiniri ale exporturilor. Din păcate, România, având ca monedă naţională leul, nu va simţi acest lucru. „Cum euro va rămâne undeva la 4,2 lei, mărfurile din UE vândute în România nu se vor ieftini. În schimb se vor scumpi cele din SUA”, spune Bogdan Baltazar. De asemenea, în România, o scumpire a dolarului nu va avea prea mari efecte pozitive asupra economiei prin stimularea exporturilor. „Doar 5% din exporturile României merg către SUA. Restul merg către statele din Uniunea Europeană. Aşa că prea multă întărire a dolarului nu va avea un efect benefic asupra economiei”, mai zice analistul Bogdan Baltazar.

Importurile de mărfuri plătite în dolari, de la barilul de petrol până la iPhone, s-au scumpit cu 22% de la începutul lui decembrie, când paritatea dolar-leu a crescut de la un minimum de 2,78 la un maximum de 3,4. Motivul: leul pierde teren în faţa euro, care la rândul său se depreciază faţă de dolar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.