„Dacă spui că este riscant să lucrezi la calculator, aruncă și telefonul”

calculator-internet

Vicepremierul Kelemen Hunor spune, după ce sporurile bugetarilor au fost făcute publice de fostul ministru al Muncii, că Guvernul va analiza sporurile, însă „dacă în 2021 spui că este un risc să lucrezi la calculator, aruncă și telefonul mobil la gunoi”.

Întrebat miercuri dacă Guvernul ia în calcul ca de anul viitor modificarea sporurilor bugetarilor, Kelemen Hunor a spus că nu a văzut lista sporurilor bugetarilor publicate de fostul ministru al Muncii, dar Guvernul va face o analiză a tuturor sporurilor și o modificare a Legii salarizării.

„Până când nu vedem în Guvern și în coaliție mai multe, nu pot să vă spun. Există un risc de spor pentru muncă la calculator. Nu cred că este un spor care trebuie păstrat în continuare. Dacă în 2021 spui că este un risc să lucrezi la calculator, atunci aruncă și telefonul mobil la gunoi și să nu mai deschizi calculatorul. Nu poate exista un astfel de spor și am menționat unul singur”, a declarat vicepremierul.

Acesta a adăugat că veniturile nu vor fi modificate în acest an.

Fostul ministrul al Muncii, Violeta Alexandru, a făcut public un centralizator al sporurilor din domeniul bugetar: „Am terminat de centralizat informațiile. 7 familii ocupaționale de funcții bugetare (învățământ, sănătate și asistență socială, cultură, diplomație, justiție și Curtea Constituțională, apărare, ordine publică și securitate națională, administrație). Peste 50 de tipuri de sporuri (încă mai documentez) – de la spor pentru condiții de stres/suprasolicitare neuropsihică, la spor pentru munca în ture, spor pentru gestionarea informațiilor clasificate sau pentru păstrarea confidențialității. Și vechimea în muncă aduce o majorare a salariului la nivelul posturilor cu aceleași cerințe/responsabilități. Și dacă ești nominalizat în proiecte din fonduri europene ești avantajat – primești o majorare a salariului de până la 50%. Personalul bugetar beneficiază și de indemnizație de hrană (347 lei/lună) și, desigur, de vouchere de vacanță”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

11 Comentarii

  1. DISTRACȚIE CRIMINALĂ! OPRIȚI PORCĂRIA PENSIILOR SPRCIALE, ÎNDEMNIZAȚIILOR DE TOT FELUL. STOPAȚI CRIMA SOCIALĂ!

  2. Nu sunt fan Lucovid sau Cutu, dar actuala stare a finantelor, cauzata de imprumuturi nesimtite si de hotia bugetara sub acoperirea pandemiei, nu permite pentru 2021 decat un buget de austeritate, cu precizarea ca acesta sa nu-i afecteze doar oe cei saraci, ci pe cei imbuibati, in special.

  3. Adevarul e ca si eu, ca bugetar si roman, am o mare problema, pentru care si cer un spor important : am alergie la munca !

  4. lucrul la calculator va genera boli profesionale sigur in timp…afecteaza ochii in mod sigur…favorizeaza sedentarismul…si in timp genereaza tot felul de boli.
    i-a apucati-va si dati beneficii salariatilor o suma de bani pentru ochelari sau lentile de contact, un anumit numar de sedinte de masaj sau fiziterapie pe luna, platiti o parte din abonamentele la sala…
    mai miscati si economia odata cu asta
    propuneti solutii nu mai dati totzi cu barda…
    si apropos mai bine imi spuneti cum sa faceti bani nu cum faceti tot felul de economii…parca-i guvern liberal asta…da idei de business nu am prea vazut in afara de privatizarea monopolurilor de stat in favoarea citorva asa zisi privatzi…ha ha ha…cit de imorali puteti sa fiti si cit de idiotizata e polulatzi tzarii sa accepte asa ceva

  5. Cu problema sporurilor, ca si cu pensiile speciale ati deschis cutia pandorei. Risipirea banului public este un subiect care frige tare, indiferent cum il apuci. Basescu a incercat otova cu taieri de salarii. A esuat lamentabil. Acum se incearca mai finut si mai echitabil, dar rezistenta sistemului este enorma. E ca si cum ai incerca sa mergi cu bicicleta prin nisip gros si bine uscat. Si cum acest lucru este aproape imposibil prevad ca se va recurge la vechea metoda… taiem de la investitii.

  6. Cand e criza nu mai poate fi vorba de acordarea acestor “sporuri” care de fapt sunt cresteri ale veniturilor pentru motive inventate. Trebuie facuta o eficientizare a cheltuielilor statului: fara “sporuri” si “speciale”, fara costuri umflate la achizitii (de la pixuri la autostrazi), fara cheltuieli inutile si paguboase (F16 resapate, borduri, panselute etc), orientarea banilor acolo unde este necesar: sustinerea cresterii economice, curatarea mediului de gunoaie – ati vazut ca se poate cu o simpla plasa pusa pe un rau, dar se poate doar atunci cand tipa altii ca le trimitem gunoaie, pentru noi de ce nu se poate?, identificarea si rezolvarea cauzelor poluarii, crearea unui invatamant eficient si performant – covidul a incercat sa ne impinga de la spate dar noi am refuzat, sustinerea cercetarii interne (posibilul vaccin de la Timisoara), etc, etc.

  7. Da, perfect! Arunca tot ce inseanna tehnologie cat si la serviciu, sau da-ti demisia, pentru cei care inca lucreaza! Cauta pe bloc si casa scarii cablurile pentru instalatii si distruge-le, dement lacom ce esti! De ce nu ar prii elevii spor pentru acest ritual cand invata online si primesc plangaciosii care nu se satura de bani, bani si iar bani?! E o fenta aruncata, dar contine logica destula.

    • Asta e sporul cel mai indragit in unele zone.Parca profesorul mai poate fi si altfel decat cu laptopul pe catedra, in 2021.
      E ceva normal sa lucrezi pe computer, si nu o exceptie.

  8. Am si eu o nedumerire.
    De ce copii mei care care muncesc de dimineata pana seara, uneori si sambata, trebuie sa le plateasca vacantele acestor paraziti?
    Nu stiu, poate odata cu varsta nu mai judec corect.
    Tot aud vaicareli cu austeritatea asta.
    Astia sant atat de ghiftuiti incat nu mai cunosc valoarea banului. Iesise prostutul perfect, Simonis, sa spuna ca un salariu de 3-4 mii lei este pragul saraciei.
    Am impresia ca oamenii acestia nu inteleg notiunea de austeritate. Pentru ei austeritatea inseamna automat saracie.
    Nu mai baieti, austeritatea inseamna sa fii chibzuit, cumpatat, sa ai inteligenta sa-ti cheltui banii rational incat sa ai si maine, si poimaine.
    Acolo este inteligenta. Dezmat pe bani de imprumut orice idiot este in stare.
    Eu tare ma tem sa nu iasa in strada albinutele alea care produc mierea pentru trantori. Sa vezi atunci jale.

  9. Situatia este scapata de sub control,nu are nimic cu randamentul in munca si bunul simt.
    Bugetarii nu inteleg ce inseamna productivitatea munci, nu stiu de unde vin banii de salarii.
    Ma intreb un miner ce sporuri?
    Fara o reforma a sistemului ticalosit,cheltuielie in sectorul neproductiv nu vor fi reduse !

  10. Dle Kelemen, v-am votat si am spus-o aici pe site. V-am si laudat. Am promovat UDMR inainte de alegeri.
    Deci, bravo pentru pozitia publica. Si foarte inteligenta remarca.
    O repet…. UDMR face politica cu stil, de finete. Si stie cand sa se puna in spatele unui curent public favorabil.
    Dar o stiti… pensiile trebuie marite. Nu din 2022… ci din 2021, conform legii de ajustare la inflatie si cresterea salariului. O stiti, trebuie sa o faceti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.