Daea cere monitorizarea producției de legume

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, în contextul unei anchete care a scos la iveală faptul că mai mulţi legumicultori ar fi pus pus în vânzare legume stropite cu substanţe toxice având o concentraţie de până la de opt ori mai mare decât limita admisă, că cei care procedează astfel nu vor mai beneficia de subvenţiile oferite prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit oficialului, autorităţile îi vor monitoriza pe cei care beneficiază de susţinere financiară prin programe naţionale pentru cultivarea legumelor în sere şi solarii, astfel încât să pe piaţă să nu mai ajungă produse care nu sunt conforme din cauza conţinutului ridicat de substanţe chimice.

„În primul rând, le-am spus-o foarte clar specialiştilor din Autoritatea Fitosanitară să urmărească fiecare producător care are programul acesta de legume şi sunt obligaţi prin actul acesta normativ să verifice. Ăsta e primul lucru pe care trebuie să îl facă. În al doilea rând, sfătuiesc fermierii să nu folosească aceste proceduri, întrucât ele vor fi monitorizate, iar cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia în viitor de sprijin din partea statului. Monitorizăm şi asemenea situaţii trebuie să le scoatem din practica acelora care urmăresc, prin mod artificial, să mărească viteza de desfăşurare a proceselor biologice şi să câştige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substanţe care nu sunt permise”, a declarat ministrul Petre Daea.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a informat recent că au fost organizate mai multe percheziţii în judeţele Buzău şi Ilfov, în urma cărora au depistat în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanţe chimice provenite din Turcia.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, una dintre persoane ar fi procurat substanţele respective având o concentraţie mai mare faţă de cea admisă în Uniunea Europeană. Ceilalţi doi suspecţi, agricultori din comuna Glodeanu Sărat, creşteau gradual saturaţia soluţiei cu până la de opt ori mai mult pentru a forţa coacerea legumelor într-un timp cât mai scurt, în scopul de a fi comercializate în perioada când preţul acestora este mai ridicat. După ce roşiile, ardeii şi alte legume din solarii se coceau, erau vândute în depozite en-gros aflate în relaţii contractuale cu hipermarketuri, astfel încât au existat cazuri în care legumele ajungeau la raft în categoria produselor BIO.

„Lucrurile nu le poţi controla în momentul în care ele pleacă pe reţelele de distribuţie, dar noi trebuie să urmărim lucrurile la producător şi o facem, motiv pentru care aceste măsuri pe care le-am luat le vom păstra printr-o monitorizare exactă a tuturor producătorilor din România”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău a anunţat, în acelaşi context, că termenul de începere a controalelor din pieţe care îi vizează pe comercianţii de legume, stabilit pentru data de 1 iunie, a fost decalat cu două săptămâni după apariţia informaţiilor potrivit cărora legumele stropite cu substanţe toxice ar fi ajuns în comerţ.

„Având în vedere incidentul petrecut săptămâna trecută, Direcţia Sanitar Veterinară a dispus prin conducerea acesteia întărirea controalelor în direcţia producţiei primare, în sensul că vor decala controalele cu două săptămâni şi vor începe din data de 15 mai la nivelul producţiei primare a legumelor, respectiv roşii”, a declarat Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. –1)- DA ARDEII ȘI ROȘIILE CE VIN DIN ALTE ȚĂRI -SUNT CONTROLATE CU ACEAȘI „MINUȚIE MEDICO -CHIMISTĂ” 2) ȘI CUM I SE ZICE LA SUBSTANȚA AIA „IUTE COCĂTOARE” ȘI ATÂT DE TOXICĂ ÎN LEGUMICULTURA AUTOHTONĂ? 3)AȚI CREZUT-CREDEȚI-CĂ DAȚI PREA MULȚI BANI LEGUMICULTORILOR ROMÂNI(CÂȚI AU MAI RĂMAS)?

  2. He he ! Sanatate curata ! Nu stiam eu de ce in ultimul timp rosiile au un usor parfum de cianura … Vorba aia : „Daca tramvaiul are dunga rosie, de ce n-are si rosia dunga tramvai ?”

  3. … tunde berbecu’ si „oaea” ! Eu cred ca ministrul Agriculturii Chimice trebuie sa initieze cercetari prin care cormoranii sa fie invatati sa manince legume stropite din belsug cu tot felul de otravuri ! Doi iepuri dintr-o lovitura !

  4. Vorbește aiurea, toate produsele sunt la fel, atât cele autohtone cât și cele din import, adică ce românii sunt mai proști decât olandezii sau turcii, omul asta este cu gândul la ce va zice UE,el nu mai este ministrul româniei,ca de altfel tot guvern îl.

  5. Alimentele din Romania sunt chimicalizate si cancerigene. Acum in voga este subiectul legat de rosii peste doua luni va fi despre caise si piersici la toamna despre struguri dar vorbiti si despre painea congelata si chimicalizata despre carnea procesata rezultand adevarate bombe chimice care se gasesc in salamuri carnati parizer etc. Dupa 1989 sa renuntat la norma STAS ! DE CE ? Sa nu veniti cu prosteala ca acum sunteti aprobati de ISO TÜV si mai stiu eu ce organizatii. Aduceti un produs la atestare conform dar pe piata puneti numai otravuri. Ce se urmareste cu aceasta campanie de otravire a Romanilor ? Unde sunt alimentele bune si curate de acum 40-50 de ani ?

  6. „Hot țăranu” era o expresie veche. Mai nou „hot fermierul” mana in mana cu hoții APIA! Cică roșii românești, mere romanesti, salata românească etc și toate sunt produse dupa schemele hoților din vest! Daea e in corzi cu cormoranii și românii papa produse „românești” cancerigene!

  7. D-le Daea , dati la o parte ministrul si scoateti, in fata, specialistul si omul ! Faceti ceva , cu controlui calitatii produselor alimentare , de toate felurile ! Romanii au cea mai mica speranta de viata din UE; V-ati gandit ,cumva, ca ceia ce mancam , din productie indigena , sau din import , influienteaza speranta de viata a oamenilor? Este cineva in Romania , caruia sa-i pese , ce si cum mananca romanii? Ajunge cu gunoiul care n-i se pune sub nas si-l mancam , ca nu avem alternativa ! Spuneti, dl. Daea , daca ceia ce mananca romanii, in fiecare zi, are legatura , sau nu, cu speranta lor de viata ? Daca da, dati desteptarea! Sunt mii de angajati, sub aripa d-voastra , aflati in toate judetele, care trebuie „deranjati” din somnul cel de moarte !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.