Dăianu avertizează asupra riscurilor Inteligenţei Artificiale

Inteligenţa artificială nu poate preveni crize financiare şi economice, dar ar putea ajuta la atenuarea lor, a efectelor negative, susţine Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, într-un articol publicat pe pagina instituţiei şi pe OpiniiBNR.ro.

„AI (Artificial intelligence – AI – n.r.) nu poate preveni crize financiare (şi economice), dar ar putea ajuta la atenuarea lor, a efectelor negative. Până una alta, după cum anticipează nu puţini, AI ar putea conduce la distrugerea a mai bine de 40% din locurile de muncă actuale din lume. Iar fără o creare considerabilă, compensatoare, de noi slujbe, am asista la o distrugere de mare anvergură, cu implicaţii economice şi sociale foarte serioase, inclusiv pe plan financiar – nu la o creative destruction cum ar spune Joseph Schumpeter. Nu mai vorbesc de faptul că, după cum nota Nouriel Roubini (Project Syndicate, 11 febr, a.c), stupizenia în lume este copleşitoare, poate anula uşor beneficii ale AI”, consideră Daniel Dăianu.

Preşedintele CF arată, printre altele, că AI poate amplifica „reacţii de turmă” chiar dacă noi tehnologii, algoritmi, ar prelucra mult mai multă informaţie (big data), iar modelele folosite de bănci şi fonduri de investiţii pentru gestionarea riscurilor ar fi mai performante. Potrivit autorului, cei care au administrat fondul de risc LTCM au beneficiat de modele supersofisticate (doi laureaţi ai Premiului Nobel au lucrat acolo), dar care au fost date peste cap de evenimente extreme, de non-liniarităţi. Iar astfel de eşecuri au mai fost.

Daniel Dăianu spune că AI poate favoriza escrocherii, deşi tot ea ar putea ajuta la detectarea acestora de către autorităţile de supraveghere. AI nu poate elimina contagiunea în pieţe, care este o formă de reacţie în lanţ, un „efect de turmă” şi care obligă la intervenţia statului (a băncii centrale) ca salvator de ultimă instanţă (lender of last resort).

„AI nu poate elimina distincţia între micro şi macro, cu implicaţii de ordin teoretic şi practic. Comportamente la nivel individual, de firmă, pot fi raţionale (urmărirea câştigului net în raport cu diverse constrângeri, inclusiv de ordin ecologic), tot mai puţin supuse emoţiilor prin folosirea algoritmilor (AI), în timp ce activitatea economică nu poate evita fluctuaţii economice, mici sau de amploare. Întrebarea este dacă are temei ca autoritatea centrală (guvern, banca centrală) să intervină pentru a încerca să reducă fluctuaţii mari, pentru o stabilizare a activităţii economice, pentru a preveni crize de amploare. Dacă răspunsul este da, atunci se poate discuta dacă aceste intervenţii pot fi ajutate de AI. Şi ajungem astfel la modele şi prognoze macro, reguli şi principii, folosite de guverne şi bănci centrale, de organisme financiare internaţionale – de guverne în formularea de politici bugetare, de bănci centrale în politici monetare şi macroprudenţiale, de organisme financiare internaţionale şi grupuri interstatale ca facilitatori de coordonare ale politicilor statelor (exemplu: Grupul 20 a avut un asemenea rol în reacţia colectivă la criza financiară globală)”, se arată în articol.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

20 de Comentarii

  1. Aveti grija, nu dati bani sa investeasca la AI, fuge cu banii in Helvetia !

  2. Eu zic sa ne concentram pe cel mai mare pericol care este prostia guvernantilor si politicienilor romani! Tara este deja pe jumatate distrusa si acum avem politicieni si mai prosti si mai limitati intelectual decat politicienii din trecut! Tara se destrama! Din economia Romaniei nu a mai ramas nimic! Romanii sunt debusolati si sunt atacati continuu de media, televiziuni si on-line, pentru a-si pierde demnitatea si increderea in propriile lor forte! Daca este un popor care supravietuieste in orice conditii, acela este poporul roman! Pentru ca are inteligenta naturala sa o faca!

  3. IA poate suplini chiar si „imunitatea de turma” la nevoie. Mi-a spus mie un oracol app, pe care-l gasesti pe dark web. A mai zis ca toti profetii apocalipsei IA sunt niste ipocriti co-interesati.

  4. Scoate-o nene din priză dacă este aşa periculoasă. Pericolul vine de la inteligența proastă şi naurală care o foloseşte pe ailaltă care tace şi face ca aia-n târg că biții ei minte nu ştie.

  5. „Tara este deja pe jumatate distrusa si acum avem politicieni si mai prosti si mai limitati intelectual decat politicienii din trecut! Tara se destrama!”

    Cine dracul asculta minciunile acestea ? Este adevarat, nu mai este ceausism, lumea nu mai este egala in saracie, nu mai moare si capra vecinului, ortodosia este pe duca, la un nivel neimaginabil. Dar toate acestea sunt de bine. Du-te la A3cnn si vorbeste acolo, poate ai succes. Habar n-ai ce se intampla in tara asta sau degeaba afli.

  6. Hait, pi guzgan îl luă gura pi di-nentre! Iel nu-i abilitat di Sekuku să facâ astfiel di diclarații…

  7. Toti imbacsitii habar nu au de tehnologie si o dau cu pericolul.Si marea revolutie industriala a fost un „pericol” Unii ce nu inteleg critica.

  8. Daianu pare deconectat de la orice fel de inteligență. E doar un papagal care repetă prostiile stăpânilor. De 30 de ani. Ăsta cu păun și coșea. Ne-au zăpăcit cu pronosticurile lor. Nu le-a ieșit de un bilet câștigător.

  9. Aha ….și cine crezi tu că impune dictatura inteligenței artificiale il doare in de noi,tu esti parte din plan și ești pus sate faci cate interesează pericolul dar o faci doar că sa ia oile la cunoștință ce le asteapta.Pai ne spunea compatriotul tau CIOLACU și cei dinaintea lui că DIGITALIZAREA IN SUS SI IN JOS.BOTII AIA CARE GESTIONEAZA DIN CE IN CE MAI MULTE AMBIENTE A CUI SANT SI CINE IMPLEMENTEAZA Directivele de la davos ale lui klaus shwab.Mars mă falsule.

  10. Mare sculă de (E+03)aKademician SeKooKoo, dus de nas de PERNICIOSUL „Broker Fugar” Sima…măRog…🤣
    {●● RăuPârtZKaK-2×Perfecționatu’ ●●}

  11. caca maca Principiul precautiei in avansul stiintific este un cadru de referinta pentru a controla dezvoltarea si expansiunea unor tehnologii in favorul beneficiului uman si a habitatului existent pe planeta. Bigotii fanatici ai tehnologiei nu inteleg asta. Si crede-ma ca nu esti mai mare fan al tehnologiei ca mine. Am crescut ,,mancand” biblioteca dupa biblioteca in cautare de literatura SF, dar tot nu mi-am pierdut mintile. Tu si altii, aparent, sunteti dependenti de tehnologie si ca atare orbi si autodistructivi. N-am nimic impotriva auto-distrugerii voastre premeditate, dar sunteti prea multi si ne anturati involuntar in aventurile voastre smintite.

  12. & Probabil că există și vreo variantă ca AI să îi micșoreze ,,coșul zilnic”, lu’ Dăianu , ?

  13. Asta si inteligenta artificiala.Te apuca rasul!Sa se ia de mana cu ala de la ex scanteia, priceput la toate.

  14. Mai @tomlin, cand in 2024 inca trec camioanele cu lemne prin fata casei…pot sa inteleg ca daca-s camioanele tale nu-mi mai esti egal la bogatia reprezentata de contul bancar. Poate esti mai bogat in manele, bani de it-ist, injuraturi si agresivitate bucuresteana de mahala de Ferentari mutata la Casa Poporului. Eu nu vad industrie in Romania, nu vad locuri de munca pentru profesionisti, nu vad protectia agricultorilor romani, nu vad protectia mediului. Invatamantul universitar este la pamant. Numarul de ”personal academic” pe cap de student este dublu in Romania fata de universitatile occidentale. Volumul si calitatea cercetareii stiintifice este zero in Romania, cand ar trebui sa fie si ea proportionala cu numarul de profesori si de cercetatori….Impostura si prostia a acaparat toate compartimentele societatii romanesti! De politicienii romani nu pot sa zic decat prostie, grobianism si curvaraseala de ce-a mai joasa speta. Sunt convinsa ca nici unul nu este capabil sa scrie un raport de o pagina. Si da, este adevarat, in lumea occidentala tehnologizata nu mai avem nevoie de politicieni!!

  15. „poate preveni crizele…. ar putea ajuta la atenuarea lor”

    Inteligentza aia sa se ocupe de Medicina
    si sa ne lase in pace cu Pornografia!

  16. Le este frică la securiști că vor fi înlocuiți, doar se joacă cu ”filtrarea” informațiilor , ori ei sunt depășiți de volumul acestora…. nuami IA-ul mai poate filtra acest volum de date…

  17. …pana acum marele pericol manifestat de inteligenta artificiala se traduce in niste filme trucate care se realizeaza mai bine cu metode clasice si tezele, lucrarile elevilor…foarte periculos, ce sa zic!…si niste calculatoare pe roti care atentioneaza cumparatorii prin cateva magazine, functionand pe principiul aspiratorului care se cicneste de obstacol si isi schimba directia de mers…atata timp cat ai nu va avea-si nu are cum sa aiba-imaginatie, nu va fi nimic alceva decat o insiruire de algoritmi care vor corobora informatii din baze de date uriase…cu viteze superioare, adevarat, creierelor omenesti…as vrea sa citesc un roman de dragoste scris de ai care sa-mi starneasca emotie fara a sesiza doar incercarile de a atinge acest rezultat pe baza cercetarilor psiho-sociale…

  18. Nea Dăianu să lase AI la cine se pricepe și să-și vadă de fișa postului.Deocamdată nu avem un buget sănătos și nici colectare asemenea pentru al susține,așa că înainte de a da sfaturi altora,vezi-ți propriile sarcini,plătite extrem de generos din bani publici.Asta fără a aminti că a pierdut banii prin escrocul financiar Cristian Sima !

  19. Tipul asta nu este fizician,nu este electronist,nu este filozof,nu este softist sau hardist dar își de cu părerea.Parerea lui în acest caz este ca părerea unui novice cu anumita expertiza în sistemul bancar di atât.Aveti grije pe cine ascultați.Problema lui este ca a pierdut 200000 de dolari sau euro prin încredințare unui specialist în burse.Deci nici în domeniu nu este un mare specialist.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.