Dăianu, despre creșterile de pensii. Impactul bugetar e sever. Ni se complică viața

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal,  spune că majorările de pensii în medie cu 40% promise de coaliția PSD-PNL prin noua lege a pensiilor ne vor complica viața și mai tare. Deja avem un deficit foarte mare ce trebuie redus substanțial, încasări puține la bugetul de stat și ar putea urma „alte posibile șocuri”. Și, pe lângă acestea, Puterea promite niște creșteri de pensii cu impact „sever” asupra bugetului de stat. Prin urmare, în loc să reducem serios acest deficit, noi suntem pe punctul să-l creștem și mai mult. Declarațiile au fost făcute la B1 TV.

„Acei 55 de miliarde de lei ca impact al acestei legi noi privind sistemul de pensii nu sunt 55 de miliarde. Sunt, după estimările Ministerului de Finanțe pentru anul 2025, puțin peste 30 de miliarde de lei. În 2024 ar fi în jur de 10 miliarde.

Noi, la Consiliul Fiscal, avem rezerve față de aceste estimări, rezerve importante! De aceea, nu vreau să mă aventurez.

Deci nu e vorba de 55 de miliarde, dar chiar și la 30 de miliarde impactul e considerabil – ar fi în jur de 1,7 – 1,8% din PIB, care ar da peste cap traiectoria de consolidare bugetară, care până acum era judecată excluzând impactul introducerii legii pensiilor.

Eu aș mai aminti ceva care e foarte obscur acum. Acum câteva luni, ministrul Boloș, din relatările media, dar și din alte informații, a avut un dialoig cu Comisia (Europeană) și a spus că acest impact e sever, că nu s-ar putea respecta țintele, fie ele modificate, că 4,4% pentru 2023 era o prostie și și cei de la Comisie și-au dat seama că nu se poate așa ceva.

Deci traiectoria noastră de consolidare bugetară, fără a lua în calcul impactul introducerii acestei legi, ar fi condus posibil, posibil, și cu alte măsuri fiscale bugetare necesare, la un deficit de 3% la orizontul anului 2026, deci nici măcar în 2025. Altfel spus, acest impact e sever.

Ne putem finanța în condiții rezonabile în următorii ani? Că noi avem un deficit încă mare…”, a declarat Dăianu.

„Deci ni se complică viața în continuare și eu nu aduc în discuție alte posibile șocuri care pot să fragilizeze bugetul public. Noi nu avem spațiu fiscal, avem venituri foarte joase”, a mai declarat Daniel Dăianu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

51 de Comentarii

  1. Voi ca paraziti, nu impactati bugetul ? Ce e aia Consiliu Fiscal, Ordinul Arhitectilor, Experti contabili,……,???

  2. Eu vă tot spun, da’ voi nu vreți să mă credeți:
    Colonia Marginală Eșuată cu peste 160 miliarde coco datorie externă se îndreaptă în pas voios spre FALIMENT !
    Singura întrebare e dacă tot Rat’sChild va MUTA DECISIV !
    Și ne va cumpăra și pe noi, ca pe Urcaci.
    măRog…😜

  3. Cat salariu ai ma tu, mare economist?Ți-ar ajunge 1000 de lei pensie? . Ne spui și noua ce salariu și pensie aiVoi economiștii ați disdrus tara pri incompetenta și minciun. .

  4. Nu-ti este rușine lingaule ??!!De sumele colosale pe care le dați pentru a cumpăra vechituri de la toți stăpânii nu spui nimic??De ani de zile te vad cum îți dai cu părerea, dar nu faci nimic pentru banii pe care-i încasezi.RUSINE sa-ti fie securist împuțit!!!

  5. Ce face acest consiliu? Când Catu a împrumutat tara cu miliarde unde ați fost? Eu v-aș desființa. Ca și pe ASF care lasă companii de asigurare sa fuga cu banii romanilor, DNA – ul sa vaia!

  6. Asta o sa duca la sporirea presiunii pe inflatie, clar. Dar ce parere are dl Daianu despre presiunea pe buget a cheltuielilor pentru inarmare? Ca intr-o singura luna au fost 21 de miliarde de lei.

  7. tancurile si avioanele cumparate aiurea nu au impact bugetar? prin ce firme se face cumpararea lor si cat e comisionul??

  8. Daianule, scuza-ne ca existam si ca va deranjam, noi astia care va tinem pe masa si casa in colonia asta prost croita. De catre voi, baietii alesi si cu gusturi atat de fine.

  9. 10 miliarde lei impact in 2024 deci 2.2 miliarde dolari adica exact tancurile Abrams. Inca 2 miliarde din dealul cu microcentralele scam nucleare. Mai vreti bani? Pai rablele vechi de F16 de la Norvegia. Pacat ca domnul Lazea care ne-a certat ca suntem risipitori n-a avut curaj sa spuna de unde vin aia opt mii de euro datorii pe cap de locuitor! Sau poate credea ca toti romanii iau la neveste Louis Vuitton!

  10. Renunt nu la marirea pensiei ci la pensia intreaga numai sa poata fi cumparate cateva sute de tancuri sau avioane de la „partenerul strategic”! Ma simt vinovat ca stapanii razboaielor mananca la cantina saracilor.

  11. Taiati din cei 2,5-3,5 % directionati pentru fiare vechi si veti avea excedent ! Mariti gradul de colectare , iar daniel daca este atit de patriot , sa renunte si la pensie si la salariu .

  12. Dar miliardele pentru arme nu vă complică viața? Dar excursiile lui Ciolanis si pensiile speciale,banii aruncati pe borduri și pe evenimente nu vă complică viața? Faptul că nu vă meritati salariile de mii de euro de la stat degeaba nu vă complică viața? Banii dati turistilor ucrainieni nu vă complică viața?

  13. Burghezia bugetarilor începe să latre le este frică totuși de o criză cu iesire în stradă a celor care nu mai suportă mizeriile politrucilor.Unde e rahatul Rares Bogdan :3 zile desfințează pensiile gunoielor de speciali…etc.

  14. E simplu, bey, Daiene, nu mai luam avioane de care nu avem nevoie, F35 ! La alea taci ca pestele in acvariu. Apropo, tu nu trebuia sa fi la pensie demult ?

  15. De ce acest vorbitor nu se agata direct de Consunatorii de lux care distrug bugetul statului și lasă să se înțeleagă că majoritatea menținută in sărăcie poarta toată vina? Pentru că și el face parte din aceasta categorie care afectează securitatea țării și a vieții în România?

  16. Mda ” to’arsu” Daianu de ce nu renunta la pensia aia speciala (impreuna) cu ceilalti si la cumulul de pensii ? Si daca-i salariat la stat de ce mai ia pensie ? Ca sunt atitia pensionari care s-ar angaja si ei si ar vrea cumul de salariu cu pensia(pensiile) ,cu un salariu macar un sfert cit il ia Daianu…. Lipitorile si terminatorii Romaniei vin si ne tin lectii . Dar ca fapt divers , cam cit din bugetul Romaniei reprezinta salariile nesimtite , pensiile speciale si cele cumulate ? Ca doar el are „dreptul ” la mai multe pensii ca s-a ” jertfit” pe altarul patriei,nu ?Si acel 3% din PIB pentru Ukruina , miliardele pe armamente nu apasa Daiene si ne complica viata ?Ai vazut urkacii ce limuzine au si traiesc bine mersi in Romanica pe spinarea celor ce tu si altii ca tine le refuzati minimul de subzistenta ? Stii citi pensionari au pensii sub 1500 de lei ? Si au cotizat la sistemul de pensii…Dar de ajutoarele sociale care depasesc pensia unui amarit de fost CAP-ist nu zici nimic ?Cred ca va trebuie o : ” Jupineasa carpena … Numai din topor cioplita /Si din barda daltuita „!

  17. pensia sau pensiile domnului Daianu care la 71 de ani nu se mai satura de bani si are si salariu semnificativ, poate mult mai mere decat al unui specialist inainte pe varsta pensionarii plus pensie ca angajat la stat. In numele cui vorbeste tovarasul Dainu? Al proletarilor, al parintilor sau al interesului personal, al unui om care nu se mai satura. Ar trebui ca toti economistii vorbitorii de vorbe sa li se taie orice sursa de venit si sa fie cazati in Timisoara intr-un bloc fara caldura si sa primeasca pensia unui fost muncitor cu o valoare in jurul minimului pe economie si sa vedem cu o camera ascunsa sa-l vedem cum se descurca cu caldura cu spalatul si mancatul fara net/cablu/telefon care si alea mai reduc marea pensie minima. Cat despre calcul, sunt convins ca nu este in stare sa calculeze daca nu are un program pe calculator, pt ca dupa ani de vorbit vorbe a uitat matematica pe care o stia in anii ’70 pt ca nu a fost socitutor, pardon contabil ci tot timpul a fost doar vorbitor. Oare atunci stia matematica sau a reusit pt ca a invatat pe derost geografia si economia politica doua brosurele/manuale, iar la mate putina algebra si analiza matematica, cand altii la poli au avut trei manuale de fizica si peste zece de mate…dar ce inginer mai e azi luat in seama toata tara asculta de ”genialele” pareri a unui economist, de fapt un contabil cu socototoare pt ca atat aveau in anii ’70 cand a facut ASE-ul, care a fost incapabil in 30 de ani sa contribuie la redresarea economica, fiind specialist doar in credite ca si Catu, iar cand ii invart cu cheita spun:austeritate, desi SUA a iesit din criza din 2008 evitand austeritatea asa cum a facut Merkel care a prelungit criza in UE. Azi la ASE sunt cursuri de programare sau cel putin sa stie sa manuiasca un soft daca au si IQ se descurca, dar nu au creativitate pt ca daca aveau ajutau si tara. https://ro.wikipedia.org/wiki/Daniel_D%C4%83ianu

  18. Bugetul țării se împarte bogaților pentru a-i face mai bogați.Noi creditam USA,întreținem străinii și specialiști țării.Este condamnat cel care a muncit și cel care muncește.

  19. Un nabab nesimțit!
    Armamentul pe miliarde de dolari nu ne complica viata…

  20. „Noi nu avem spațiu fiscal, avem venituri foarte joase”.
    Pai de ce nu le cresteti?
    Si atunci cum nu puteti taia din contractele cu americanii, din finantarea migrantilor, din finantarea oligarhilor si nomenclaturii de partid, din enormul aparat bugetar foarte bine platit, taiati de la pensionarii pe contributivitate. Pensionar roman = fraier roman.

  21. Dar despre scaderile necesare ale retributiilor voastre,ale atitor CA.uri ale asa zisilor”reprez.ai statului”prin companii de „stat” si private -deja au devenit mixte si simbiotice- statul capusat,captusit cu clientii -despre Sterian si Transgaz,despre OMW si toata fauna si flora destrabalata, jefuind pe baza de PNNR-nu ai acolo cifre,dl.”eminent” Daianu ?
    Cum permiteti ca ANAFUl, Curtea de Conturi, administratia locala si centrala -haotice sa permita economia gri,subterana, securistica,evaziunea imensa,
    va ocupati cu cifre toata ziua, complici la haos,la ce pensii va referiti?
    Daca sunteti experti, cu ce ati ajutat si colaborat intre institutii,sunteti grupari arogante,inchise in „autoritate”,stat in stat -loialitatea fata de Romania s-a dus ,unde ? la Banca Centrala a Bancherilor,unde ati vindut tara !
    Iesiti si atacati penniile mici,aveti obsesie ca si Isarescu,faceti distinctie intre hotii cu pensiile speciale care nu au ce cauta la Majorarea Pensiilor-si majoritatea amaritilor ce se tiganesc pe la televizor ,ca asa vrea propaganda.La stbilirea pensiilor speciale majoritatea contributiva nu are ce cauta,
    dar la Majorare este „egalitate”,nu ?Sarlatanii fara stab.pensiei pe baza de contributivitate,NU au ce cauta la majorari,ei au consfintit ilegaliatea de a fi platiti din bugetul de stat,nesimtirea de a fura si din fondul de pensii neavind decit o parte mica de contributivitate!”Cel mai mare salariu din ultimele 6 luni”a permis buluceala la jefuirea bugetului public de pensii,pensionarea”justitie divine”la virsta mica si tot felul de invirteli pt.ca Dorneanus a aiba 1 miliard200 milioane lei,iar Zgrean cel cu erata 1 miliard lei pe luna pensie!Daianu,F eoregscu <Isarescu au grija de toti astia fiind "Cupola",SI MENTIN IN IOBAGISM MAJORITATEA POPORULUI ROMAN , DIN AFARA CUPOLEI!

  22. un fost securist care de 30 ani numai asta spune dar sa cumperi cu un miliard de dolari tancuri este firesc si nu comenteaza impactul asupra bugetului anual.Cate pensii platesti cu un miliard ,asta nu poti calcula economistule ?

  23. General Danny, viata ta nu se complica deloc, stai linistit.
    Mai bine vezi cum recuperezi investitia aia la amicul Sima.

  24. partea 1

    Cum să spui că faci dreptate , când lucrezi cu nedreptate?

    Se vorbește despre pensia în raport cu contribuția la fondul de pensii de stat , dar se dau puncte de pensie în plus fără contribuție, pentru cineva care a contribuit mai mult de 25 de ani la fondul de pensii.

    Luăm un caz ipotetic: un om a contribuit în fiecare an la fondul de pensii timp de 25 de ani cu câte 1000 lei pe an și în fiecare din acești ani el a acumulat pe baza acestei contribuții câte 1 punct de pensie pe an,deci în 25 de ani 25 de puncte de pensie.
    Acum dacă un altul a contribuit cu câte 35 de ani tot cu 1000 lei ani va acumula, în cei 35 de ani, 35 puncte de pensie.

    Acum dacă pensia e în raport cu contribuția fiecare din cei doi va trebui să primească în decurs de un număr de ani egal valoarea cu care a contribuit plus dobânzile aferente. Ca să simplificăm nu luăm în calcul dobânzile. Acum dacă luăm în calul un număr de 10 ani în care fiecare ar trebui să primească suma cu care a contribuit înapoi, atunci cel care a contribuit 25 de ani cu câte 1000 pe an a acumulat 25 000 lei și dacă împărțim la 10 ani, să zicem, ar veni 2 500 lei pe an,corespunzător unui punct de pensie anual de 100 lei

    Tot la fel celui care a contribuit 35 de ani cu aceiași sumă iar veni 3 500 lei pe an, corespunzător unui punct de pensie anual de 100 lei.

    Acum intervine șmecheria cu noua lege care acordă puncte în plus, nu pe bază de contribuție.

    Să zicem că se acordă puncte în plus față de contribuție și anume câte 0,5 punte pe an celui care a lucrat peste 25 de ani; în acest caz cel care a lucrat în cazul de mai sus 35 de ani va mai primi pe cei 10 ani încă 5 puncte .
    Acum primul va rămâne tot cu 25 de puncte iar celălalt, la cele 35 de puncte va mai primi 5 puncte fără să contribui financiar și va avea 40 de puncte.

  25. partea 2

    Problema e că fondul de pensii a rămas constat el nu a crescut cu valoarea corespunzătoare celor 5 punte care au fost acordate fără contribuție la fondul de pensii ,deci le putem socoti tot ca o pensie specială!

    Fondul de pensii pe contribuție al celor 2 este de 60 000 la un număr de puncte pe contribuție al celor doi de 25+35=60 puncte.
    Am considerat un număr de 10 ani în care să fie returnat acest fond și a rezultat 6 000 pe an împărțit la cele 60 puncte rezultă 100 lei punctul de pensie anual, deci 2 500 pe an pentru primul și 3 500 pentru al doilea.

    După legea nouă cei 6 000 sunt împărțiți acum la 65 puncte,(nu la cele 60 pe contribuție)= 92,3 lei punct anual de pensie.
    În acest caz – primul va primi :92,3 x 25puncte= 2 300 lei ,
    al doilea va primi :92,3 x 40puncte= 3 700 lei.

    Cu alte cuvinte iei pe an 200 lei pe an, din contribuția primului și o dai la al doilea, iar în cei 10 ani luați în calcul iei 2 000 lei munciți de primul și îi dai gratis unuia care nu lucrat pentru ei.

    Cu alte cuvinte, după noua lege se ia din banii munciți de la cel care și așa are puțini și i se dau gratis celui care oricum are mai mulți!

  26. Ce plus valoare aduci tu Daianule societatii romanesti? Ce merite profesionale ai tu incat esti platit cu sume colosale de poporul acesta blestemat sa va hraneasca? Esti doar un parazit de lux, faci parte din noii ciocoi. DIn cauza voastra tineretul valoros emigreaza, incat vom ramane cu manelistii, beizadelele tampe, kamarila securista.

  27. …are dreptate martafoiu asta …chiar stau si ….esc ce o sa ma fac ,cand voi avea si io CINCI MII de lei pwn\tru 30 de zile…o sami ia ore intreji sa I numar ,sa I repartizez..pe „interese” …asta …grija fata deom si ban …maare om , maaare character da ..insu asta ..

  28. Pai sigur ca vi se complica viața. Trebuie sa incepeți să munciți, să găsiți soluții, sau dacă nu să plecați. Curios, orice măriri de venit pentru poolime crează probleme.

  29. Bai „Grig” de la 10:31, pocitania dracului nesimtita, nu-mi mai folosi pseudonimul!! Am incercat de nenumarate ori sa te conving sa renunti, acum incerc altfel!!!

  30. Cat ati dat pe „vaccinurile sigure si eficiente”?
    Carnatule cu epoleti.

  31. NU NI SE COMPLICA VIATA DACA normalizam societatea, asta inseamna ca nimeni sa nu primesca PENSII SPECIALE sau MAI MULTE PENSII ori CUMUL DE PENSIE CU SALARIU DE BUGETAR. CINE DORESTE CA PENSIONAR SA LUCREZE LA STAT SA I SE ANULEZE PENSIA . ASA SE INTAMPLA IN LUMEA CIVILIZATA.

  32. (editat)! Câştigă pe lună de la Bugetul statului 30.000 de euro, şi în calitatea pe care o are cârteşte că pensionarul cu 1000 de lei pensie doreţşte mai mult. N-ar renunţa (editat)la un cent din leafa lui, dar se opune când vine vorba de pensionari. La fel şi cel de la BNR, Isărescu, cât a jonglat Câţu cu miliardele de euro, n-a scos o vorbă, nu s-a întrebat unde-s banii, acum când vine vorba de pensionarii calamează că nu sunt bani. Dar Ucrainei, cât i-am dat din munca acestui popor, sărăcindu-ne pe noi???

  33. ai dreptate pt ca si asa unul cu 35 are mai mult decat unul cu 25, dar aceasta masura nu-i noua in legea de dinainte de ’89 exista odata pensia se calcula ca medie din mai buni cinci ani, apoi reprezenta 60% sau 65% din salariu plus contributie suplimentara, plus procente pt fiecare an in plus astfel ca puteai atinge salariul avut. Crezi ca 0,5×5 ani=2,5 pana la 30 deci 2,5X 81=202,5 lei iar cele 30 de puncte, ideal spus pt ca nici un inginer stagiar n-a avut mai mult de 0,7 puncte, iar salariul lui dupa foarte multi ani a ajuns la un punct daca a lucrat in industria lemnului, confectii sau agricultura. Este drept ca un sef de echipa din constructii castiga 7000 de lei cand un sef de sectie in combinat avea 4200 lei iar un stagiar 2250, 2500 lei. Daca vrei sa stimulezi munca si ea sa fie fiscalizata nu la negru atunci ii oferi speranta ca daca va lucra cu contract va primi un punctaj superior, aceasta este logica. Nu fi invidios pt ca daca ai lucrat doar 25 de ani inseamna ca ai fost fie bolnav sau somer, pt ca in general chiar si pe vremea lui 55/57 sau 60/62 de la 18-24 de ani tot faceai peste 30 ani vechime chiar 40 de ani…

  34. @Grig; va rog sa aveti in vedere ca omulvorbeste in dubla calitate; securest si fiu de securest…vorba vine; securistii din ultimile20 – 30 de generatii erau doar observatorilaaa bujet..si cum sal dijmuiasca…disparuse ..capitanul Scarlat , caporalul State si alti eroi de carti secure=politiste..

  35. @ SOCRATE,

    în legea nouă a pensiilor se prevede acordarea de puncte care nu au la baza contribuția bănească la fondul de pensii, ci vechimea în muncă; după cum am arătat mai sus aceste puncte care se acordă pe bază de vechime și pe bază de contribuție nu sunt decât tot niște pensii speciale , deoarece fondul de pensii nu crește prin acordarea de puncte fără suport financiar, dar fondul de pensii va fi împărțit la un număr mai mare de puncte decât numărul de puncte pe bază de contribuție, și anume mai mare cu număru de puncte acordate fără suport financiar, prin urmare punctul de pensie va scădea în valoare, în raport cu punctul de pensie bazat doar pe suport financiar,deoarece același fond de pensii va fi împărțit la un număr mai mare de puncte, pensia celor care nu beneficiază de puncte fără suport financiar , va scădea. Adică iei din banii de pensii acumulați de cei cu vechime mai mică(care oricum au o pensie mai mică) și să îi adaugi la banii acumulați de cei care au o vechime mai mare,și prin urmare și o pensie mai mare.

    Prin urmare orice alocarea de puncte fără suport financiar va produce inechitate în sistemul de pensii , afectând pe cei cu pensiile cele mai mici și favorizând, pe cei cu pensiile mai mari, în caz de salariu egal pe durata contribuției.

    Altfel spus, luăm de la cei mai săraci că să dăm la cei mai înstăriți.

  36. S-ar putea ca acest „specialist ” Daianu sa nu citeasca presa , deci ar trebui cineva ( din presa ) sa-i printeze comentariile si sa i le faca „cadou” si poate seara , cand se uita in oglinda isi va schimba „discursul ” !

  37. @ dragă (13.09),

    tu poți da câte puncte vrei fără suport financiar , căci fondul de pensii nu va crește prin astfel de puncte.
    Din fondul de pensii trebuiesc plătite punctele care au suport financiar dacă vrei dă fii echitabil.
    Problema e, din ce plătești banii pe punctele fără suport financiar.
    Și în tot cazul acestea nu sunt pensii pe contribuție și trebuiesc definite ca pensii speciale, pe care nu le poți plăti din fondul de pensii pe contribuție, dacă dorim să fim echitabili și trebuie să fie menționate ca atare în cuponul de pensie: pensie pe contribuție=z, indemnizație vechime =w.
    Apropo, dacă vrei să stimulezi munca, de ce nu se acordă și salariaților un spor de vechime similar căci ar fi mult mai mobilizator decât cel de pensie,deoarece e mai aproape de buzunarul omului, decât cel de pensie?

    Nu putem confunda invidia cu echitatea!Orice stat care nu se sprijină și pe stâlpul dreptății se va prăbuși.

  38. Eu nu stiu de ce suporta romanii clasa asta aristocrat bugetara. Isi dau salarii si pensii nesimtite, incat se cred acum dumnezei, puterea si banii le-au luat mintile, se cred stapani de sclavi, se cred regi. SI-au pierdut orice limita a bunului simt. Ex Lazea care mai ca nu ia la bataie pe amaratii are muncesc in mediul privat. Ma nenorocitilor, ati platit voi in viata voastra taxe si impozite din munca voastra, din buzunarul vostru, v-ati plati curentul electric, caldura, imprimanta, calculator, contabila, licente, abonamente, birotica pentru birou? Ce stiti ma voi? Stiti sa plecati la vineri la ora 14 de birou, sa va incasati imensele salarii, sa va luati vacante exotice, dar ce faceti voi ma pt Romania, ce plus valoare aduceti voi societatii romanesti? Ati distrus tara asta, nenorocitilor, parazitilor.

  39. Dar despre zecile de miliarde de dolari aruncate cu dezinvoltura pe avioane F-35, tancuri si alte gioarse militare americane ce zice Dayan? Zice ceva? Unde putem citi? Sau despre zecile de miliarde de dolari aruncate in gaura neagra Zelensky? Are marele filozof Dayan vreo opinie privind felul in care astea ne simplifica viata, spre deosebire de firimiturile in lei pentru pensionari care ne complica teribil viata?

  40. Problema sustinerii sistemului de pensii va ramane mereu in coada de peste si nu-si va gasi solutia nicicand. Inca din vremea lui Bismark parca veniturile sistemului de pensii proveneau din contributiile celor care sunt in campul muncii. Si acesta este sistemul care se doreste si acum perpetuat. Totusi timp de zeci de ani statul nostru drag, ca a fost comunist sau promotor al economiei de piata, a incasat de la populime mult mai mult decat ce se platea bietilor pensionari. Deci acest excedent a fost folsit de statul roman in scopuri pentru care aceste fonduri ale angajatilor nu earu destinate!. Deci statul are o responsabilitate morala fata de pensionarii aflati in plata care si-au platit cu varf si indesat pensiile mizere pe care le primesc. Cat despre pensiile speciale acestea sunt cu adevarat nesimtite doar in domeniul pensionarilor magistrati. Si doar in cateva cazuri si in celelalte domenii. Solutia : era propusa de udmar!!. Taxarea cu 75-90% a tuturor formelor de venituri – pensii sau salarii – care depasesc salariul presedintelui tarii. Asta este valabil in domeniul bugetar si al regiilor autonome !

  41. O noua gaselnita acum tot in domeniul resuselor financiare pentru plata pensiilor . Regulile s-au schimbat in cursul jocului, in sensul ca contributiile salahorilor in domeniul pensiilor se duc acum si pentru sistemul pensiilor private. Daca acest lucru este clar incurajator pentru cei angajati acum in campul muncii – cu toate ca am mari dubii asupra corectitudiini procesului de-a lungul timpului, a se vedea rolul ASF in domeniul asigurarilor,acest lucru afecteaza volumul fondurilor alocate pensiilor in plata!. Deci regula lui Bismark a fost aruncata la gunoi si volumul cotizatiilor colectate pentru plata pensiilor in plata au scazut corespunzator si or sa scada si mai mult!

  42. Am inteles ca legea privind atenuarea privilegilor nesimtite ale magistratilor in domeniul pensiilr va intra in vigoare peste vreo 40 de ani!. Ca vezi Doamne planul de cariera al acestora cand au intrat in magistratura prevedea ca se vor bucura de niste avantaje financiare si materiale deosebite si nu putem sa-i deceptionam acum!?. Dar cum stam cu pensionarii in plata din magistratura in momentul de fata??. Ce plan de cariera au avut cand au intrat in magistratura?. Stiau oare ca vor avea pensii de 30 _ 40.000 ron??. Se pare ca ne iau de prosti si nimeni din clica politica actuala nu vrea sa le sufle in ciorba!!. Asta-i Romania si ne bucuram ca inca suntem aici. Doar vine valul n-spe de covid!

  43. „Pentru unii bugetari sunt bani! Pe şest, salariile din Finanțe, ANAF și Vămi au crescut cu 23%
    13 noiembrie 2023
    Salariile angajaților din Ministerul Finanțelor, ANAF și Autoritatea Vamală au crescut cu 23% după ce ministrul Marcel Boloș a semnat un ordin în acest sens, arată site-ul Economedia. Această creștere nu se aplică altor bugetari și a fost posibilă printr-un mecanism juridic creat special de guvern pentru acești angajați.

    În timp, ce ministrul Finanţelor, Mracel Boloş, se plânge în stânga şi dreapta că visteria e goală şi toţi românii trebuie să strângă cureaua, angajaţii dn subordinea sa au primit salarii majorate cu 23%. Iar demersul s-a făcut oarecum pe şest. În octombrie, guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care a dat dreptul ministrului Finanțelor să stabilească salariile din aceste instituții printr-un simplu ordin de ministru. Creșterea a fost deja aplicată încă din octombrie, salariații din cele trei instituții primind venituri majorate aferente lunii octombrie.

    Practic, ordonanța de urgență a instituit o derogare de la legea salarizării.
    OUG a fost inițiată tocmai de Ministerul Finanțelor şi a venit imediat după ce angajații au oprit lucrul într-un protest spontan în luna septembrie.
    Culmea e că guvernul și-a asumat prin PNRR să renunțe la excepțiile din sistemul de salarizare a bugetarilor, să reformeze legea salarizării și să țină sun control cheltuielile bugetare, mai arată Economedia.

  44. „Salariile angajaților din Ministerul Finanțelor, ANAF și Autoritatea Vamală au crescut cu 23% după ce ministrul Marcel Boloș a semnat un ordin în acest sens”

    Nu Bolos (liberal !!!!) asta s-a opus majorarii pensiilor pe motiv ca CICA nu sunt bani?
    Ptr astia sunt bani? Dar ptr tancuri? Dar ptr ucrani?
    De ce-i urasc liberalii pe pensionarii romani?

  45. care echitate? Nu stii ca barbatii si femeile care s-au pensionat pe o lege in care crestea varsta de pensionare aceasi vechime nu s-a mai impartit la 25 de ani ci in crestere la femei in 2030 li se va imparti la 35 de ani, iar la barbati aceasta crestere s-a finalizat in 2015 cand la toti barbatii sagiul s-a impartit la 35 de ani. Deci azi la aceeasi perioada de cotizare unui barbat i s-a impartit la 35, iar unei femei la 32 si 4 luni, iar in sistem pe o lege mai veche acelasi stagiu era impartit la 25, deci din 2002, de 20 de ani pensionarii au fost prejudiciati, una este ca 25 de puncte sa fie impartite la 25 si alta sa fie la 30 sau 35 deci s-au facut ”economii” serioase de la sute de mii sau milioane, asa cum s-a intamplat si cu arhivele intrepriderilor disparute sau nu cu erorile prin care inginerii nu au avut grupa de munca desi lucrau in acelasi loc si respirau aceleasi noxe si erau in acelasi pericol ca si muncitorii si de aici a mai castigat statul un banut fie pt ca nu i s-a luat in considerare. Citi au fost si vor fi sidelurgie, combinate CET, etc.

  46. @ of,

    sunt multe inechități în sistemul de pensii , eu am vorbit doar despre una , tu ai mai amintit câteva și mai pot să amintesc multe altele, dar nu le putem aminti toate deodată , că nu ne ajunge timpul.

  47. Iar va mareste PSD pensiile cu 40% mai baieti?
    Cand pui botul odata hai sa zicem ca e nepricepere sau esti naiv, a doua oara e deja prostie.
    Sau cine stie, o fi descoperit Ciolacu un nou model economic, din ianuarie o sa ploua cu bani in loc de apa.

  48. Dăianu știe cât costă 1kg de cartofi sau 1 pâine ! Cere Parlamentului ELIMINAREA PENSIILOR MOCCA și o să vezi soluția pentru a majora pensiile pe contributivitate .Se pare că și acest personaj a fost la baza falimentului României !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.