Dar aderarea României la OCDE? Răspunsul lui Țuțuianu!

România ar putea să îndeplinească, în 5 – 7 ani, toate condiţionalităţile privind aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi să aibă adoptate toate reglementările corespunzătoare acquis-ului OCDE, a declarat, vineri, secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ţuţuianu, la Forumul ARIR 2023.

El a fost întrebat dacă există un termen limită în ceea ce priveşte aderarea României la OCDE şi când s-ar putea face acest lucru.

„Anul viitor sigur nu. Nu vom putea parcurge toate etapele şi nu vom putea să transpunem recomandările pe care le vom avea. Dar eu sper că pe un termen mediu, 5 – 7 ani, România ar putea să îndeplinească toate aceste condiţionalităţi – şi să avem adoptate toate reglementările corespunzătoare acquis-ului OCDE”, a spus Adrian Ţuţuianu, la evenimentul ajuns la cea de-a V-a ediţie.

Pe de altă parte, reprezentantul Guvernului a precizat că aderarea la OCDE „depinde de hărnicia noastră”.

„Am parcurs etapa I, autoevaluarea, etapa II este în curs, evaluarea făcută extern. Etapa a III-a va fi după evaluarea externă a recomandărilor”, a precizat el.

Ţuţuianu şi-a exprimat speranţa ca aderarea României la această organizaţie „să se întâmple într-un termen cât mai scurt”.

„Depinde şi de capacitatea statului, dar iată că sunt şi alţi actori. Discutăm aici de ASF, discutăm de Bursa de Valori, discutăm şi de alţi actori care sunt importanţi şi care au un rol bine definit în acest proces de aderare”, a susţinut acesta.

În urmă cu 2 zile, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o întrevedere cu secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Mathias Cormann, context în care şeful diplomaţiei române a reiterat caracterul strategic al obiectivului de aderare a României la OCDE.

Potrivit unui comunicat al MAE, întâlnirea a avut loc cu prilejul participării şefului diplomaţiei române la reuniunea Conferinţei Ministeriale a OCDE (MCM OCDE), desfăşurată la sediul Organizaţiei din Paris, în perioada 7-8 iunie 2023. Aceasta a fost a doua reuniune la nivel ministerial a Consiliului OCDE la care România participă în calitate de stat candidat, după decizia de acordare a acestui statut, luată de acest for la 25 ianuarie 2022.

„În cadrul întrevederii, şeful diplomaţiei române a reiterat caracterul strategic al obiectivului de aderare a României la OCDE, beneficiind de largă susţinere din partea forţelor politice şi a societăţii româneşti, precum şi profilul solid al candidaturii României, alături de implicarea ţării noastre, ca partener cu aceleaşi viziuni (like-minded), în activităţi şi proiecte de interes comun cu OCDE. A arătat că România este pregătită să pună în aplicare recomandările OCDE şi să folosească procesul de aderare drept un stimulent pentru continuarea reformelor şi modernizării”, se arată în comunicat.

La rândul său, secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, a reiterat sprijinul Secretariatului OCDE în procesul de aderare a României la Organizaţie, evidenţiind şi exprimând apreciere pentru progresul obţinut de ţara noastră până în prezent, precum şi perspectivele pozitive ale cooperării pe viitor.

„Cei doi înalţi oficiali au discutat despre stadiul actual al procesului de aderare, fiind evidenţiat faptul că România a primit deja chestionarele din partea a 23 din cele 26 de comitete sectoriale ale Organizaţiei, fiind deja transmise răspunsuri la 12 dintre acestea, precum şi faptul că deja sunt în curs misiuni de evaluare, fiind apreciat nivelul de interacţiune cu Organizaţia. Totodată, a fost subliniată importanţa aderării rapide la Convenţia anti-mită a OCDE, proiectul legii de aderare, adoptat deja de Guvern, fiind în procedură parlamentară de adoptare”, se mai spune în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8543 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Iubiților ai mei redactori cotidieni!
    Dacă din titlul la articol reiese că România întâmpină oarecare dificultăți la aderarea la OSCE, din cuprinsul, rezultă altceva, anume că țarii i se pune proptă la aderarea la o altă invenție, OCDE.
    Apăi dragii miei, recomendațiunea mea e să nu confuzionați și mai mult țuțuienii, de orice sorginte, cu prescurtări dintr-astea și, mai mult, să aduceți rectificațiunile necesare.
    Și ne mai întrebăm de ce suntem tratați drept proști de către orice nimeni.
    Sper că nu m-am înșelat, dar la cât mă chinuie în ultima vreme hexănșusul..

  2. Greu la deal cu boii mici, te dai jos și mai împingi! Succesuri!

  3. 5..7..ani?..
    Păi până atunci dispare colonia…
    Cum dracul hulita Ungarie e membru de ani de ce?…de fapt toate țările din grupul Visegrad sunt membre…

  4. Tutuianu iar ne ia de prosti,ca daca la Targoviste nu e ciclon ,e in capul lui Tzutzu
    Citez:”Sabotajul Ungariei – România are nevoie de consensul tuturor membrilor organizaţiei pentru a fi acceptată în OECD. În 2017, însă, Ungaria a anunțat că și-a retras sprijinul pentru aderarea României la OCDE. Atunci, vecinii de la Vest au fost deranjați de închiderea liceului teologic din Târgu-Mureş, ca urmare a unei decizii judecătoreşti. Problema liceului s-a rezolvat atunci, în urma unei discuții dintre fostul lider PSD Liviu Dragnea și a premierului ungar Viktor Orban. În cele din urmă, în același an, Ungaria a anunțat că va sprijini candidatura ţării noastre pentru aderarea la OCDE”Castigul Romaniei e ca va plati o taxa anuala piperata,dar va avea acces la analize si bune practici:))))))
    PS deci e un alt Schengen la care cei doi dusmani ai Romanie,recte Austria si Ungari(si cu Guvernul Romaniei,trei)isi dau mana

  5. Alt titlu „faimos „pt.Ioana Radu care nu stie ioc carte!
    Ea nu stie ca OCDE cere sa ne schimbam intreaga legislatie si ce suvernaitate nu avem acum, dar odata intrati, adio orice urma !
    ai studiat Ioana Radu ce schimbari cer astia?
    Vreti, voi ziaristii „noi reforme si modernizare” cind jumatate din populatia Romaniei are wc in curte?
    Ai terminat cu PNRR voi, ziaristii si Iohannis ,sau nici pe ala nu l-ati citit si nu va este indeajuns ce scrie acolo?
    Nu v-a consiliat Mugur Isarescu tutankamon ce inseamna OCDE, sau asF, sau Bursa Buc sau oriacre organ ca avem atitea- chiar tovarasul Eduarde Helwig- are specialisti la intelligence?

    Vai de capul vostru de ziaristi !Voi ati fost avangarda vrutelor si nevrutelor paguboase venite din afara!

  6. Aceasta osce -OCDE era chemata, impreuna cu Franta ,Germania si Rusia sa monitorizeze,in 2015 granita si n-a facut nimic !S-a multumit sa consemneze izbucniri violente recurente și lupte între părțile implicate în conflict ,cam atit.
    este o organizatie mondialista care rade tot pe unde trece, „Organizaţia urmărește o consolidare permanentă a vocaţiei și expertizei sale globale prin cooperarea cu G7, G20, ONU, OMC şi alte organizaţii internaționale și regionale cu profil economic, precum şi a relevanței sale de „club al bunelor practici” în domeniul guvernanței economice”.
    Romania nu are nevoie de asa ceva ,este inglodata destul in „guvernanta”,imprumuturi ,astia vor noi si alte „reforme” adica jaf extins si dans din buricul inxistent al tarii,extras deja de catre actualii”operatori”prin „reformele”operate cu maiestrie fiind deja aproape sa ne dam duhul.

  7. Mulțămănesc că ați corectat măcar titlul.
    În rest, rămâne doar neputința neputincioșilor care ne conduc.
    Care, din toată istoria noastră seculară, n-au învățat decât să-și țină mâna la portofel când se cântă un imn care proslăvește invadatorii originari.
    Hai, pa, și vă aștept la următoarea partidă de trombon..

  8. NU avem nevoie de ocde,nu vrem sa fim slugile globalistilor! Nu avem nevoie nici de ue,nici de nato,nici de schengen.Mai bine inapoi in Evul Mediu!

  9. O alta sinecura internațională unde tovarășii securiști îs pot trimite „odraslele” iubite sa „reprezinte” România. Cum ne ajuta OCDE-ul asta ? „Băieții” noștri par foarte ocupați cu „aderarea” asta. Ne explica cineva din guvern care e treaba, sau nu meritam sa aflam ca de obicei, noi talpa tării nu pricepem mai nimic din „lumea lor”. Am impresia uneori ca politica s-a mutat în nori și politicienii lucrează în „sferele” lor înalte…..Când or sa coboare printre noi ? Cu profesorii văd ca au „rezolvat-o”, o bătaie de joc mai mare nici ca nu am văzut pana acum.

  10. Nu e vreme pentru alde noi,poate se hotărâște Ucraina să ceară și să aibă loc liber,să nu pățească precum a pățit cu UE și NATO-din pricină de răzbel,musai să se amâne…sau Ucraina e deja în binevuvântatul OCDE(că văd că de Schengen n-are treabă,zici Ucraina și…liber spre orice zare dorești);nu prea înțeleg de ce se opresc în România-au vreo misiune pe aici?

  11. Începând cu Dna ziarist, continuând cu “ilustrul” expert Tutuianu și finalizând cu comentarii de tipul Ileana, care confunda OSCE cu OCDE ?, e plin de experti aici! Aderarea depinde de modul in care România se va adapta la întreaga gama de acorduri ale organizației. Vorbiți mulți dat nu știți ca suntem deja membri in peste 37 de convenții și acorduri OCDE. De ce sunt alții acolo și nou nu?’ Pai priviți retrospectiv politica economică s ultimile 32 de ani și aveți răspunsul! O sa intram când o sa meritam! OCDE ul nu aduce nimic, nu este UE care promite bani și programe, OCDE ul
    este un club select in care, dacă faci partea, ți se deschid uși in plan economic și politic. Dar cu cine “luptam” acum pentru aderare, atât acasă cât și la Paris, cu certitudine ca vor intra Croația și Bulgaria înaintea noastră. Mai citi băieți si fete înainte sa comentați.., știu ca cititul da dureri de cap și ar mai trebui si sa înțelegi ceea ce citești, dat e un exercitiu util pentru creieras.

  12. Chintesenţă de mizerii de la creştet până-n talpă.

    Şi deasupra tuturora,
    oastea să şi-o recunoască,
    Îşi aruncă pocitura bulbucaţii ochi de broască…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.