Dar cu transparența decizională ce-au avut?

Mai multe patronate reprezentative, reunite în Confederaţia Patronală Concordia, acuză Guvernul că prin OUG 34/2022, suspendă, pe perioada stării de urgenţă, dreptul la transparenţă decizională.

OUG 34/2020 prevede: ”Pe perioada stării de asediu sau a stării de urgență, normele legale referitoare la transparența decizională și dialogul social nu se aplică în cazul proiectelor de acte normative prin care se stabilesc măsuri aplicabile pe durata stării de asediu sau a stării de urgență ori care sunt o consecință a instituirii acestor stări”.

Confederaţia Patronală Concordia spune că Guvernul a suspendat transparenţa decizională şi dialogul social pe perioada stării de urgenţă prin emiterea OUG 34/2020. Astfel, reprezentanţii patronatelor, consideră că ordonanţa poate submina serios încrederea dintre stat şi cetăţeni, indispensabilă în această perioadă de criză.

Concordia spune că în aceste condiţii nu este afectat doar parteneriatul social fundamental între Guvern, patronate, sindicate şi societatea civilă, dar invită şi celelalte puteri să procedeze în aceeaşi manieră. Există pericolul real al întreruperii colaborării atât cu Executivul, cât şi cu Legislativul şi autorităţile locale, pe anumite proiecte care nu sunt urgente, ceea ce poate conduce la derapaje grave şi la reglementări făcute fără transparenţă.

OUG 34 deschide posibilitatea ca orice act normativ care face referire la pandemia COVID-19 – adică o mare parte a actelor normative ale perioadei următoare – să fie exceptat de la avizarea în Consiliul Economic şi Social sau de la alte forme de transparenţă decizională.

„Înţelegem importanţa adoptării rapide a unor măsuri excepţionale, dar lipsa transparenţei va contribui la scăderea încrederii societăţii în lege”, spun reprezentanţii Concordia în comunicat.

În viziunea acestora, doar actele normative legate exclusiv de Starea de Urgenţă pot excede procesului de transparenţă decizională, însă cu păstrarea obligativităţii informării Consiliului Economic și Social asupra acestora la momentul iniţierii. Toate celelalte proiecte de acte normative legate de consecinţele pandemiei COVID-19 trebuie să urmeze cursul firesc în procesul transparenţei decizionale chiar dacă el are loc la o viteză mai mare în aceste zile. „Inclusiv acest OUG, pe care-l criticăm, a fost adoptat fără avizul Consiliului Economic şi Social”, mai spusn reprezentanții Concordia.

Confederaţia Patronală Concordia solicită reevaluarea acestor prevederi din OUG 34/2020. „Doar prin dialog şi cooperare putem depăşi momentul dificil generat de criza COVID 19. Nici mediul de afaceri, nici sindicatele și nici societatea civilă nu pot fi excluse din procesul de consultare, pentru că sunt direct vizate de actele elaborate, iar activitatea lor poate fi reglementată prin acestea”, se mai spune în comunicat.

Concordia reprezintă companii cu capital românesc şi străin, reunite în federaţii sectoriale: Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, Federaţia Patronală a Reţelelor de Comerţ, Federaţia Patronatelor din Industria Auto, Federaţia Patronală a Transportatorilor din România, Federaţia Patronală a Serviciilor Financiare din România, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii, Federaţia Industriei Hoteliere din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Sa va prezint Board-ul Confederatiei Patronale Concordia:
    ACAD. PROF. DR. LUCIAN ALBU – INSTITUTUL DE PROGNOZĂ ECONOMICĂ AL ACADEMIEI ROMÂNE
    DANIEL ANGHEL – CONSILIUL INVESTITORILOR STRĂINI
    AV. GABRIEL BIRIŞ – VICEPREŞEDINTE AOAR
    DR. BOGDAN CHIRIŢOIU – PREŞEDINTELE CONSILIULUI CONCURENŢEI
    PROF. DR. MIRCEA COŞEA – ACADEMIA DE ŞTIINŢE ECONOMICE
    MIHAI DARABAN – PREŞEDINTELE CAMEREI DE COMERŢ ŞI INDUSTRIE A ROMÂNIEI
    PROF. DR. DR. H.C. VALERIU IOAN-FRANC – INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETĂRI ECONOMICE AL ACADEMIEI ROMÂNE
    PROF. DR. NICU MARCU – INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETĂRI ECONOMICE AL ACADEMIEI ROMÂNE
    ANGELA ROŞCA – MEMBRU ŞI LIDER GRUP DE LUCRU FISCALITATE, ROMANIAN BUSINESS LEADERS (MANAGING PARTNER, TAXHOUSE)
    GABRIEL SINCU – EXECUTIVE DIRECTOR E&Y ROMÂNIA
    CONF. DR. CRISTIAN SOCOL – ACADEMIA DE ŞTIINŢE ECONOMICE
    DAN IOAN GHEORGHIU – PREŞEDINTELE CONFEDERAŢIEI PATRONALE CONCORDIA
    Si acum concursul: gasiti macar unul care sa nu provina din fosta/actuala Securitate!
    Halal „patroni” lat. patronus ,oy vah!

  2. Stați să vedeți altă minunăție !
    Publicat în data de – 27.03.2020 – 19:42
    ” Proiectul ordonanței de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență. […]
    Propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului, pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro
    DEȘI, ÎNCĂ, ESTE ÎN DEZBATERE PUBLICĂ, PÂNă ÎN 06.04.2020, 0RA 19,40, ACTUL NORMATIV A FOST PUBLICAT IN M.O. IN 31.03.2020 SI ISI PRODUCE EFECTE !
    CURAT CONSTITUȚIONAL, COANE FĂNICĂ !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.