De ce a fost condamnat la închisoare Dan Voiculescu. Motivarea Tribunalului București

Tribunalul Bucureşti a făcut publică motivarea în cazul condamnărilor din dosarul ICA. Conform motivării Tribunalului Bucureşti, citată de Mediafax, Dan Voiculescu îi recompensa pe subalternii din partidul său judecaţi în dosarul „ICA”, după efectuarea diferitelor operaţiuni nelegale, prin participări la simpozioane în străinătate şi menţinerea în funcţii sau desemnarea lor pe unele noi.

Judecătorii afirmă, în motivarea deciziei prin care inculpaţii din dosarul „ICA” au fost condamnaţi la închisoare cu executare, că probele administrate susţin rechizitoriul procurorilor.

„Analizând prin coroborare probele administrate în cursul urmăririi penale şi al cercetării judecătoreşti, Tribunalul reţine că situaţia de fapt reţinută în rechizitoriu este dovedită prin ansamblul probator administrat în cauză”, se arată în documentul citat.

Instanţa reţine că, la procesul de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Dan Voiculescu şi-a exercitat influenţa asupra altor inculpaţi din dosar în calitate de preşedinte al PUR (actualul PC).

În acest context, sunt menţionaţi în motivare Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş şi Cătălin Jean Sandu, care ar fi fost „recompensaţi, după efectuarea diferitelor operaţiuni nelegale, prin asigurarea participării la simpozioane în străinătate şi prin menţinerea sau desemnarea unor funcţii noi, funcţii ce erau remunerate”.

„Probatoriul administrat în cauză a demonstrat că inculpaţii M.G., P.S. şi S.J.C. se aflau în sfera de influenţă a inculpatului V.D., conferită de funcţia de preşedinte al PUR în condiţiile în care coinculpaţii M.G., P.S., S.J.C. aveau calitatea de ……. ai aceluiaşi partid, fiind şi recompensaţi după efectuarea diferitelor operaţiuni nelegale, prin asigurarea participării la simpozioane în străinătate şi prin menţinerea sau desemnarea unor funcţii noi, funcţii ce erau remunerate”, notează instanţa.

Tribunalul precizează că Voiculescu şi-a folosit influenţa, ca preşedinte de partid, pentru ca Grivco, firmă controlată de el, să cumpere pachetul de acţiuni deţinut de Agenţia Domeniilor Statului (ADS) „la un preţ mult inferior faţă de valoarea comercială reală şi în condiţii discriminatorii, netransparente şi prin subevaluarea cu intenţie a activelor şi a titlurilor de participare”.

„Privatizarea societãţii nou înfiinţate şi adjudecarea prin licitaţie a pachetului de acţiuni de către SC ‘G.’ SA B. s-au realizat în condiţii discriminatorii, netransparente şi prin subevaluarea de zeci de ori a valorii activelor. (…) Ulterior, titlurile de participare ale SC ICA au fost ‘spălate’ prin dobândirea lor în nume propriu de către inculpatul V. D. în condiţiile cunoaşterii provenienţei ilicite a acestora şi transmiterii lor ulterioare unor terţe persoane de bună-credinţă”, se arată în motivare.

Instanţa mai subliniază că, deşi Voiculescu „a negat în mod constant că ar avea vreo implicare în activitatea de privatizare a SC ICA SA, activitatea premergătoare privatizării (…), precum şi activitatea infracţională a celorlalţi inculpaţi (… ) demonstrează că inculpatul şi-a folosit influenţa şi autoritatea, în calitatea sa de ….. al P.U.R., asupra inculpaţilor M. G., P.S. şi S. J. C.”.

Dan Voiculescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 26 septembrie, la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, în dosarul privind privatizarea ICA. Decizia nu este definitivă, fiind deja atacată de apărătorii lui Dan Voiculescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.