De ce a trebuit să plătească statul milioane de lei OMV Petrom

Ministerul Mediului a fost obligat de către Tribunalul Arbitral din cadrul Curții Internaționale de Arbitraj de la Paris să plătească companiei petroliere OMV Petrom 287,65 milioane de lei fără TVA plus dobânzi de 68,38 milioane de lei reprezentând costuri istorice suportate de societate cu lucrări de dezafectare de sonde și de refacere a mediului care, conform contractului de privatizare a celui mai mare producător de țiței și gaze din România, trebuie rambursate de către autoritățile de la București.

Într-un raport al Curții de Conturi se spune că la data de 31.12.2019, situațiile financiare ale entității prezentau imobilizări corporale în curs, în valoare de 12,51 milioane de lei lei, reprezentând în fapt faze executate ale unor obiective de investiții, al căror termen de finalizare a fost demult depășit și pentru care nu au fost efectuate demersuri pentru continuarea investițiilor sau pentru clarificarea sumelor înregistrate. Au mai existat deficiențe legate de înregistrarea în contabilitatea entității și de gestionare a obligațiilor reprezentând notificări de pretenții formulate de OMV Petrom, în baza prevederilor Anexei P la Contractul de privatizare a SC Petrom SA. Astfel, după anul 2014, notificările transmise de OMV Petrom nu au mai fost avizate pentru „Bun de plată” de Comitetul „Petrom” și, implicit, nu s-a efectuat nicio plată. În aprilie 2017, grupul austriac OMV Aktiengesellschaft a inițiat procedura de arbitraj internațional la Tribunalul Arbitral din cadrul Curții Internaționale de Arbitraj de la Paris, dosarul aflându-se pe rol, reclamant fiind OMV Aktiengesellschaft (Austria), iar pârât, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. În litigiu s-a solicitat Tribunalului obligarea Ministerului la plata sumelor pentru perioada 2013-2017, reprezentând notificările de despăgubire depuse la Minister și nesoluționate, respectiv: 287.65 milioane de lei fără TVA, reprezentând suma pretențiilor din dosarul arbitral; 64,38 milioane de lei, cu titlu de dobândă calculată potrivit Anexei P la Contractul de privatizare.

La data de 9.07.2020, Tribunalul Arbitral din cadrul Curții Internaționale de Arbitraj de la Paris a pronunțat Hotărârea Arbitrală Finală pentru Faza a II-a, prin care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a fost obligat să plătească către OMV PETROM SA, în conformitate cu clauzele 2.1. și 2.2. din Anexa P a Contractului de privatizare, următoarele sume:
– 107.799,7 mii lei, cu titlu de despăgubiri pentru Pierderile de mediu în legătură cu acțiunile de remediere întreprinse cu privire la lagunele externe Ploiești Triaj și Gara Brazi;
– 38.636,0 mii lei, cu titlu de despăgubiri pentru Pierderile de mediu în legătură cu acțiunile de remediere întreprinse cu privire la lacurile Dâmbovnic și Suseni;
– 2.724,8 mii lei, cu titlu de despăgubiri pentru Pierderile de mediu în legătură cu acțiunile de remediere întreprinse cu privire la depozitul Vaslui;
– 509,1 mii lei, cu titlu de despăgubiri pentru Pierderile de mediu în legătură cu acțiunile de remediere întreprinse cu privire la depozitul Făurei;
– 2.355 mii lei, cu titlu de despăgubiri pentru Pierderile de mediu în legătură cu acțiunile de remediere întreprinse cu privire la depozitul Marghita;
– 135.597,1 mii lei, cu titlu de despăgubiri pentru Costurile de abandonare acceptate, suportate în legătură cu cele 785 de sonde.

Pentru sumele de mai sus se datorează dobânda, de la data scadenței (calculată ca 120 de zile lucrătoare după depunerea notificării relevante) până la data plății integrale către OMV PETROM SA (data plății), la nivelul ratei de referință publicate de Banca Națională a României pentru luna în care se împlinește data scadenței, la care se va adăuga o marjă de 2% pe an.

Acestea nu sunt singurele obligații ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Conform raportului Curții de Conturi, instituția a fost obligată să plătească .459.061,46 euro, cu titlu de costuri cu reprezentarea legală și de altă natură, suportate de OMV Aktiengesellschaft în legătură cu dosarul arbitral; 2.970 euro, pentru fiecare lună calendaristică ce începe de la data de 25.03.2020 și data pronunțării Hotărârii Arbitrale Finale (i.e. 9.07.2020), cu titlu de cheltuieli suportate de OMV Aktiengesellschaft în legatură cu platforma Recommind; 618.750 dolari, cu titlu de costuri arbitrale ce au fost inițial plătite de OMV Aktiengesellschaft și care trebuie rambursate acesteia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4583 Articole
Author

15 Comentarii

  1. La aceasta ora se simte in Craiova miros puternic de reziduri si gaze petroliere[,benzen,xilen,metanol]acetona,perhidrol .De unde vin aceste mirosuri persistente si agresive care iti ard caile respiratorii.De ce acum 6 ani nu exista aceste lucruri/ De ce acum. Cine sunt raspunzatoare?Ala Nu. Ala Nu.Se stie foarte bine cine are aceste deseuri petroliere,sau firmele care in urma procesului tehnologic.,detin aceste produse.

  2. asta e birul pe care il platim la inalta poarta !!! pe langa faptul ca ne impun cu forta „valorile” lor occidentale politica lor „corecta” si statul lor de „drept”… turcii nu veneau peste noi sa ne impuna moschei…si mai ne ramaneau si resursele….acum avem „civilizatie” si „valori” occodentale…

  3. Și uite asa, România, țară cu tradiții în exploatarea și rafinarea țițeiului, deținătoare de rafinării a ajuns să plătească sume uriașe Austriei, țară fără astfel de tradiții, dar cu bani și susținere vestică. Asta a fost și este posibil cu complicitatea tuturor guvernelor românești. Și asta nu este singura ramură economică din Romani distrusă. La fel s-a întâmplat cu siderurgia, industria cimentului, industria construcțiilor de mașini, industria textilă etc.

  4. Bugetul PSD =sac fara fund, jaful secolului
    @Maria : Romania a fost daruita ‘masonic’ Austriei, daca poti intelege Toate sunt de explicat prin prisma masonica,tot jaful./.Initiatorii au fost Nastase si Tariceanu..

  5. In acest caz, pute irat a complicitate cu buna stiinta, totul aranjat sa poata incasa gras de la statul roman!

  6. de ce nu s-a încheiat contractul LA TERMEN! ce mai caută omv petrom? vor întâi sa consume toate resursele și apoi să se cărăbănească? nesimțit a fost cel care era prim ministru și a semnat așa o mizerie! președintele Franței intră la pușcărie. plata trebuie să vină și pentru hoții din RO

  7. se știe: Năstase, Tăriceanu, Ponta – Omv trebuie să dispară și să se ocupe RO de petrolul RO

  8. 1.Anulat contractul de vanzare.
    2.Executat tradatorii care au semnat pentru partea romana acest contract prin care s-au vandut la pret de nimic atat una din cele mai importante companii romanesti, cat si drepturile de exploatare.
    3. Flit catre tribunalele si comisiile vestului puse sa bage bani in buzunarele partenerilor lor.
    4. Idem pentru Aro, Rosia Montana etc.

  9. Drepturile de exploatare asupra petrolului = dat petrolul gratis strainilor.

  10. D-le @Nicu de la 17:56 care cere sa se anuleze Contractul de vanzare…
    Sa recapitulam:
    1)-Guv. Nastase a facut Actu’ de vanzare a petrolului tarii (neextras inca !) pe care l-a trimis la parlament;
    2)-Parlamentu’ a votat IN UNANIMITATE Actul de vanzare(mai mult danie) primit de la guvern;
    3)-Zapisu privind furaciunea si votat otova de alesii natiei a ajuns la presh-ul de la palatul din Deal care, dupa ce l-a semnat ca primarul, fuguta cu el la Monitorul Oficial ca sa fie batut-n cuie pe vecie/Romanie.
    Intrebarea-intrebatoare e…
    Dvs. cu cine ati votat de ei, parlamentarii, au votat IN UNANIMITATE…?!?

  11. @Fara alogeni Asta e birul ca suntem o natie de prosti ,lasi,vanduti pe doi lei si spalati pe creier.Ne-am tradat istoria ,ne-am tradat credinta .Meritam altceva?

  12. Privatizari facute la comanda politica ,falsa privatizare ,hotii mascate ,contracte facute in bascalie ,FPS mana in mana cu snapanii ,cu hotii,cu excrocii.Tunurile din privatizare au pus Romania in genunchi!,de peste 25 de ani se ignora continutul acelor contracte de privatizare in mod premeditat ,timpul sa treaca sa se prescrie faptele .Deliberat contractele de privatizare au ascuns in texte clauze ce favorizau infractorii (adica noii propietari ).Cand va intra DNA sa ancheteze MARILE TUNURI DIN PRIVATIZARILE TRUCATE ?

  13. Nicu, privatizarea Petrom a fost condiția pentru începerea negocierilor de aderare la UE. În afară de Vadim nu-mi aduc aminte să se fi opus cineva aderării la UE. Așa a fost și în Ungaria, numai că hunul Orbán a recumpărat MOL-ul de la aceeași ÖMV. Acum MOL-ul este prezent și pe piețele vecinilor.

  14. Na că m-am prostit și eu! Petrom nu a fost privatizată ci naționalizată. A trecut de la statul român la statul austriac care este acționarul majoritar în ÖMV, cel ce ia deciziile.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.