Exportăm cantități mari de gaze în Ungaria

A trecut frigul, iar România a reînceput să exporte gaze în Ungaria. Acum, însă, sunt la cantități mari, de fapt, cele mai mari înregistrate vreodate pe relația export – 3,7 milioane mc, România devenind astfel un furnizor major în regiune. La fel de adevărat este că și importăm 9 milioane mc, având, pentru prima dată, fluxuri comerciale bidirecționale majore, potrivit datelor interactive Transgaz  

Surse din piață spun că exportatorii ar fi ENGIE (francezii care dețin poziția dominantă pe distribuția de gaze și furnizarea pentru casnici în jumătatea de sud a țării), în cea mai mare parte, și Axpo Energy (trader elvețian), mai puțin. 

“Au cantități mari rezervate, și pe ieșirea din țară, și pe intrare. S-ar putea să importe, ca să vândă mai departe cum, la fel de bine, s-ar putea să vândă pentru că nu există suficient consum intern. Prețul mai mic de pe piața noastră, clar este un factor ce impulsionează exportul”, au precizat sursele.

Este de precizat că ENGIE deține și depozit de gaze, Depomureș, unde, de doi ani, stochează gaze cu care, în parte, rămâne și după sfârșitul ciclului de extracție. Pentru 2021, francezii n-ar mai vrea să plătească tarife pe cantitățile impuse de ANRE, mai mari(cel puțin în ultimii ani) decât consumurile efective de iarnă, ci strict pe cât vor ei să stocheze, potrivit propriilor estimări de consum. Îi ajută și faptul că, anul trecut, ANRE a liberalizat piața de stocare gaze.

În ceea ce privește importul, se remarcă creșterea în importanță a rutei bulgare, reverse flow T1. Astfel, prin Bulgaria intră 6,6 mil. Mc de gaze, în timp ce, prin Ucraina, doar 2,6 mil. Mc. Proveniența gazului este, în ambele cazuri, rusească, dar ruta ucraineană pierde din importanță în favoarea celei turcești(TurkStream), via Bulgaria. Este noul pariu al Gazprom, care vrea ca să alimenteze sudul Europei din ce în ce mai mult prin TurkStream.

România are un consum anual de gaze de circa 12 miliarde de metri cubi, din care 10 – 11 miliarde producție internă și 1 miliard mc importuri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1071 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Numai cineva necinstit închipuie asemenea îmbîrligături. O să ne fure şi cămaşa de pe noi dacă stăm cu mâinile-n sîn. Nu aşteptați ca parlamentari, guvernanți şi judecători să ne apere. Sînt mânjiți şi cumpărați.
    Citiți cum a fost cu ENRON.
    nationalvanguard.org/2015/07/enron-fastow-and-the-looting-of-america/

  2. La ce pret? Cred ca e la jumatate fata de pretul platit de consumatorul roman real!

  3. – furnizori de materii prime
    – mancatori de ketchup cu conservanți

  4. Incorectă exprimare bre,. Exportăm PRIN Ungaria, adică spre west . Ungaria e cu depozitele pline și nu e cumpărător, Ungaria a redus prețul energiei electrice și a gazului in două rânduri anul trecut,.Poate romania vinde iarăși in cea mai proastă perioadă, ieftin,.

  5. Exportam gaze si la noi se vand arzatoare pe ulei uzat de masini,lichid de frana,ulei vegetal uzat.si reziduri petroliere.Majoritatea firmelor,ateliere auto, folosesc pentru incalzirea halelor,depozitelor ,birourilor aceasta porcarie de arzatoare sau centrale [pe uleiuri reziduale ,pacurina,cauciucuri,platice si alte gunoaie ],incat nu mai poti respira ,nici in orase ,nici la sate.Chiar daca sunt racordati la gaze ,din cauza pretului mare ,oamenii au trecut pe aceste centrale si arzatoare,bucurosi in prostia lor ca fac economie,fara sa-si dea seama ca se imbolnavesc ei si cei din zona apropiata.Miroase a ulei,pacurina ,cauciuc, plastice care iti patrund in plamani.Ne bucuram ca facem export,ca altii sa respire aer curat.

  6. Guvernul semiunguresc vinde gaz ieftin ungurilor de peste granita. Este absolut normal. Doar nu vreti sa-l ieftineasca pentru romanii casnici care in acest caz strang robinetul si stau in frig. Astia sunt borfasii lui Johanis!

  7. Normal ca exportam. Doar nu le-or da in Romania ca sa scada pretul gazelor. Asa-i cand ajungi la mana strainilor.

  8. „Exportăm cantități mari de gaze în Ungaria”
    Pai pt ce credeti ca facuram conducta pe banii nostri ? Ca sa exportam la preturi mici catre vest . In acelasi timp tinem pret ridicat la gaze pt consumatorii interni . Michteaux !

  9. Între timp, utilizatorul final casnic român plătește cel mai scump gaz din ce vinde piata. E perfect.

  10. Noi le dam gaze la unguri, ei le ard in termo si ne dau energie electrica! Av antaj ei! Asa se intampla cind ne conduc strainii, sau cind ei detin 75% din economia tarii, distributia inclusa!

  11. @ justinianus.. și alții incuiați.. Nu Ungaria e cumpărătorul bre. Nu pricepi că ei sunt full ?? Iar țara de ar fi condusă de străini și nu de români, cu siguranță altfel ar funcționa.. Deci niște patrioți naționale, sigur organe din servicii,. iarăși au indus o idee pentru proști, cum că țara e condusă de ”străini”.. Fii solemn bre, Nu e străin nici unul,..Toți sunt români,. mai ales patrioți români,. țara e condusă de mafiile existente, cele in robă, cele in sutană și cele cu epoleți, nu neapărat in această ordine. Trebuie să fii bătut in cap să nu pricepi..

  12. Daca ungurul/secuiul tau(Sica Mandolina) este roman, eu ma calugaresc! Daca Klaunus este roman, eu emigrez in Noua Zeelenda! Daca Fritz e roman, eu ma mut in Tiera del Fuego! Daca Clotzilda e romanca, eu ma mut in Malvine!Daca… Poate nu stiu eu cum si-a umnplut Un garia rezervele de gaze, dar curent de la ei importam, deoarece la noi e boicot peste tot, la termo, la Nucleara, etc! Dupa teoriile tale privind originea romanilor din Transilvania, esti ungur sau epigon al Smarandei Enache si Gherman de la Cluj Napoca!

  13. Păi,.. de o iei așa,..nu prea găsești români prin romania,. Fiecare e cetățean,. cu drepturi,.Naționalitatea și religa,..e altă mâncare de pește,.insă și acolo ești ceea ce declari pe guriță..Dar,.astfel nu pricep de ce emigrezi masiv inspre vest și nu inspre est,.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.