De ce BNR nu se simte vinovată de dezastrul din ţară?

Se urnesc partidele din opoziţia parlamentară, PSD, PNL, PC, au de gând să acţioneze într-adevăr împreună împotriva actualei puteri compromise? Chiar? Aşa s-ar intra în normalitate. Fiindcă nu mai e timp de pierdut, opoziţia parlamentară trebuie să reprezinte legal majoritatea nemulţumită de guvernarea mizerabilă Băsescu-Boc (conform sondajelor, acum opoziţia e majoritară cică în Parlament; mai mult ca oricând, ar trebui forţate alegerile anticipate, să se pună în acord Parlamentul cu votul românilor; dar nu crede nimeni, de fapt, în alegeri anticipate, nemaiîntâmplate în România).

Măcar pentru salvarea aparenţelor, opoziţia parlamentară are obligaţia să răstoarne actualul guvern şi să preia puterea. Dar cum? Cumpărând votul parlamentarilor PDL şi UNPR la moţiunea de cenzură a PSD-PNL-PC, să refacă majoritatea? Trimiţând electoratul nemulţumit acasă la 10-15 parlamentari ai PDL şi UNPR, să-i oblige să plece de la putere (să voteze moţiunea de cenzură), să intre în opoziţie?

PSD se crede deja învingător majoritar la următoarele alegeri. Victor Ponta reuşeşte să atragă electoratul prin gesturi radicale, de genul aceluia de a fi refuzat să se întâlnească „informal” cu FMI (acuzat că aplaudă măsurile de austeritate luate de guvernul Băsescu-Boc). Deşi electoratul acesta (trimis azi de guvernanţii PDL în braţele PSD) ar trebui să ştie că reprezentantul României la FMI e fost ministru al PSD şi dă în continuare raportul la PSD, adică PSD ştie totul de la Mihai Tănăsescu, nu mai are nevoie de nici o întâlnire protocolară cu şeful misiunii pentru România a FMI. Un FMI acuzat şi aşa de stângism…

Numai că există şi varianta de a se bucura PSD degeaba. Până la alegerile parlamentare normale din 2012 mai e, şi ministrul Adriean Videanu a dat asigurări că Emil Boc rămâne premier până în 2012 – oare ce l-o fi apucat? Pe când preşedintele Traian Băsescu ar vrea să remanieze guvernul după 1 septembrie, să-i înlocuiască pe unii miniştri ai PDL cu „oameni puternici” (de tip Elena Udrea, bineînţeles; toţi membrii guvernului trebuie să fie ca ea, inclusiv Boc, deşi Boc e mângâiat pe creştet părinteşte şi azi).

Totuşi, dacă un lider al PDL precum Videanu crede că Emil Boc rămâne în funcţie până în 2012, înseamnă că se bazează pe ceva. Şi PSD ar trebui să fie atent. Există un curent de opinii care dă fiori opoziţiei parlamentare: anume că PDL şi guvernul Băsescu-Boc au de trecut doar hopul acestei toamne, fiindcă vor intra în vigoare legile unitare ale salariilor şi pensiilor şi vor aduce românilor satisfacţii nesperate. Români care vor păţi exact ca în bancul cu Iţic şi Ştrul, în care li s-a luat abuziv tot şi apoi a început să li se dea înapoi cu ţârâita din ce li s-a luat şi au redescoperit lumea cu alţi ochi, „fericiţi că s-au terminat vremurile grele”. E curios că opoziţia parlamentară nu ţine cont de firea românului, care uită de cei ce l-au asuprit dacă i se dă la un moment dat o satisfacţie minimă.

Că românul majoritar se învaţă în timp cu puţinul ce i-a rămas după ce guvernul Boc-Băsescu i-a luat un sfert din salariu şi a crescut cu patru procente TVA, fatalist, la gândul că aşa i-a fost lui scris să se chinuiască. Ar putea exista posibilitatea, prin intrarea în vigoare a legii unitare a salariilor şi pensiilor, de anul viitor, să descopere electoratul că „reforma statului” (în care intră şi aceste legi unitare), făcută de PDL, are efecte pozitive, le-ar putea creşte salariul cu 10 la sută, de exemplu (aşa cum se lăuda Emil Boc, şi Traian Băsescu l-a blamat că a dat de gol asta) şi cum a tot observat ministrul Muncii… Am senzaţia că opoziţia PSD-PNL-PC a intuit acest pericol, al reabilitării puterii actuale în faţa majorităţii electoratului, electorat ce poate accepta curba de azi de sacrificiu dacă descoperă că a avut efect pozitiv pe termen scurt…

Acum guvernul Boc anunţă legi pentru relansarea economiei. Ne face să surâdem cu bunăvoinţă, ştiind că nu sunt bani decât pentru cheltuielile clientelei politice a PDL, dar dacă lucrurile se îndreaptă (să dea Dumnezeu să se îndrepte) încetul cu încetul şi chiar ne trezim cu acea creştere economică anunţată de FMI? Ce se va face PSD, aflat azi la 40 la sută simpatie? Nu-i aşa că va primi o lovitură şi că electoratul cu memorie scurtă va simpatiza iar PDL? Las la o parte faptul că Băsescu n-ar numi un premier al PSD nici dacă ar avea PSD majoritate de 40 la sută.

Sigur, BNR a turnat o găleată de apă rece în cap celor ce pedalează pe ieşirea din criză şi recesiune acum, că „trebuie rezolvată întâi problema deficitului bugetar” – natural, bancherii refuzând să fie solidari în austeritate, să dea un sfert din salariu ca orice bugetar, pentru a mai scădea deficitul bugetar. De sacrificat trebuie să se sacrifice numai proştii majoritari români, nu şi elita care a adus România în pragul insolvabilităţii. De ce BNR nu se simte vinovată de dezastru?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.