De ce China?

Aparțin unei generații de studenți în filosofie și sociologie introduși în culturile clasice. Prin cursuri și, desigur, lecturi, moștenirea lui Laozi, Confucius, Mencius ne-a fost cunoscută. Iar citindu-l pe Max Weber, la sociologie, am putut sesiza dilemele Chinei.

Cu timpul am urmărit îndeaproape evoluția Chinei, care intrase, în 1968, apoi în 1978, în centrul atenției. Apoi, în 1998, fiind invitat de guvernul chinez ca ministru al educației naționale al României, am vizitat Beijing, Shanghai și alte metropole. Cu acea ocazie, s-au stabilit trimiterea de bursieri pentru studii în medicina tradițională chineză și filologie și cooperări în educație.

Fiind consultant internațional al Hanban (2010-2020), am avut ocazia altor vizite, care mi-au sporit cunoștințele despre China actuală. Am profitat pentru a cunoaște nu doar ce se scria pe plan internațional despre China, ci și ceea ce scriu învățații chinezi despre țara lor. Interesul meu a rămas pentru ceea ce se petrece în realitatea vieții.

În China, manifestarea mea a culminat cu discursul la aniversarea Universității de Știință și Tehnologie din Hangzhou, creată de guvernele chinez și german. Ultima oară am avut onoarea să susțin conferința Confucius astăzi la impresionantul Confucius Research Institute of China, construit în Qufu, localitatea natală a cugetătorului.

În România, manifestarea mea a culminat cu crearea, împreună cu rectorul Du Wei (Hangzhou), a Institutului Confucius (2009) la Universitatea Babeș-Bolyai. Apoi, cu articularea programului de cooperare România-China (2012), în calitate de ministru al afacerilor externe al țării mele.

De altfel, obiectivele stabilite atunci au rămas, în mare, valabile, chiar dacă – spus aici în treacăt – în România nepregătitul ei „președinte” și „guvernul său” de diletanți distrug cooperări de tradiție, în cea mai săracă politică externă de la Stalin încoace. Când spun distrug am în vedere și împrejurarea că miniștri actuali (vezi în „Cotidianul”, Cornel Nistorescu, 11 feb. 2021; Octavian Știreanu, 17 feb. 2021), interzic cooperarea cu firme chineze! Niciun guvern nu a coborât atât de jos! Dimpotrivă, Uniunea Europeană tocmai a încheiat acordul cu China. Iar președintele american (11 feb. 2021) a pledat pentru implicarea Chinei în „proiectele în infrastructură” din America!

Cu pregătirea în filosofie și sociologie, cu experiențele vizitelor în China și cu lecturi, am putut să-mi dau seama că, între timp, China a înregistrat o ascensiune care schimbă lumea. O constatare pe care am exprimat-o în volumul Ascensiunea globală a Chinei (Ed. Niculescu, București, 2015), în care am căutat să demontez patru anticipări devenite prejudecăți în privința Chinei: că nu va ajunge să elaboreze filosofie, ca urmare a specificului cultural (Hegel), că nu va putea genera știință modernă, datorită limbii (Renan), că nu va ajunge la o societate concurențială, din cauza confucianismului (Max Weber), că nu va reuși să urce printre puterile lumii, datorită regimului politic (Chris Patten). În realitatea vieții, aceste anticipări au fost infirmate.

În fapt, după 1978, China s-a transformat cu repeziciune și a întrecut previziunile. Doar în cursul unei generații, ea a obligat lumea din jur la schimbarea imaginii. Acum se pot delimita retroactiv etape ale evoluției acestei imagini.

După Al Doilea Război Mondial, s-a creat în Europa Răsăriteană o imagine edulcorată despre China. Au venit apoi mișcările studențești europene din 1968, care au adus-o în atenție. Diferendul chino-sovietic a ridicat întrebări privind potențialul țării. A urmat intrarea Chinei în atenția lumii ca mare putere a viitorului. Mai ales Henry Kissinger și Helmut Schmidt au semnalat inițiativele finale ale lui Mao Zedong: părăsirea „marelui salt înainte” și a „revoluției culturale” și lansarea proiectului afirmării Chinei. Cărțile celor doi (On China, 2012, și, respectiv, Die Mächte der Zukunft. Gewinner und Verlierer in der Welt von morgen, 2006) au oferit informații privind transformările din China.

A urmat o etapă marcată de profilarea lui Deng Xiaoping, cu „politica de reformă” și „deschiderea spre lume” (Ezra F.Vogel, Deng Xiaoping and the Transformation of China, 2011). Cu acestea, China s-a relansat. Sub Ziang Zemin și Hu Jintao, China a devenit o supraputere globală. O vastă dezbatere internațională a consemnat faptul (Michel Anglietta, Yves Landry, La Chine vers la superpuissance, 2007; Caroline Puel, Les trente glorieuses chinoises. De 1980 à nos jours, 2013 etc.). La rândul meu, l-am examinat ca parte a fundamentării unei politici externe realiste (Schimbarea lumii, Ed. Academiei Române, București, 2013).
Acum, „visul chinez” de a vedea China participând la evoluția lumii cu abordări și răspunderi proprii, proclamat de Xi Jinping, se concretizează. Oricare dintre analizele de referință (Zbigniew Brzezinski, Strategic Vision. America and the Crisis of Global Power, 2012; Gerard Chaliand, Michel Jan, Vers un nouvel ordre du monde, 2013; Henry Kissinger, World Order, 2014 etc.) vede China printre decidenții principali ai lumii. În Ordinea viitoare a lumii (Ed. Niculescu, București,2017), într-o examinare adusă la zi, am privit lumea ce vine ca efect al „geometriei variabile” a relațiilor dintre supraputeri.

Sunt în plin avânt analizele (Robert D. Kaplan, Marco Polo’s World. War, Strategy, and American Interests in the Twenty-First Century, 2018) care fac viitorul dependent de China. Analizele germane cele mai temeinic informate (Theo Sommer, China First. Die Welt auf dem Weg ins chinesische Jahrhundert, 2019) vorbesc de „secolul chinez”.

Examinarea implicațiilor urcării Chinei la statutul de supraputere are deja tradiție. Samuel Huntington (The Clash of Civilisations, 1996) spunea că „democrația chineză nu va recurge la procedurile practicate în democrațiile occidentale, ci la acceptarea de către popor”. John Mearsheimer (The Tragedy of Great Power Politics, 2001) își asuma că supraputerile se comportă la fel. Eberhard Sandschneider (Globale Rivalen. Chinas unheimlicher Aufstieg und die Ohnmacht des Westens, 2007) susținea că politica confruntării nu oprește ascensiunea Chinei. James Mann (The China Fantasy, 2008) spunea că în China forma de conducere consacrată este durabilă. Kishore Mahbubani (The Great Convergence. Asia, the West and the Logic of the World, 2018) susține că partidul comunist chinez împiedică emergența de ideologii particulariste care ar putea fi primejdioase pentru întreg globul.
Între timp, specialiștii chinezi, unii implicați în decizii ale țării lor, au publicat scrieri de largă rezonanță (Hu Angang, China in 2020. A New Type of Superpower, 2011; Yu Keping, Democracy is a Good Thing: Essays on Politics, Society and Culture in Contemporary China, 2011; Liu Jie, Human’s Rights: China’s Road, 2014 etc.). Sunt scrieri care atestă un nivel profesional superior și afirmă China prin reflecții despre sine și despre lume.

China se proclamă oficial țară în curs de dezvoltare, preocupată de modernizare și deschisă spre învățarea din experiențe. Ea s-a dezvoltat după 1978 datorită chinezilor – oameni pregătiți la nivel tot mai înalt, tot mai motivați și mai inovativi. În fapt, o țară care construiește insule și portavioane și trimite nave pe Lună și Marte are sectoare avansate.

Desigur, China s-a dezvoltat și cu aportul cooperărilor. Un regretat ministru al economiei al Germaniei îmi relata odată intrarea marilor firme de automobile pe piața chineză. Condiția autorităților chineze a fost aceea ca firmele să investească, apoi să reinvestească profitul, vreme de ani, în extinderea fabricilor lor din China. Poate fi un mecanism mai inteligent și mai echitabil?

Sub ce aspecte China contează astăzi? O enumerare completă ar lua multe pagini. Răspund pe scurt, cu date ușor verificabile.
China este țara cu cea mai veche cultură. Chinezii și evreii sunt cele mai vechi popoare păstrate de istorie. Spre deosebire de evrei, însă, chinezii au avut tot timpul statul propriu. Fiind popoare aflate acum în avangarda civilizației, despre ele se spun adevăruri, dar și destule aberații – din lipsa informării și din intratabila rea credință.

În orice caz, vestigiile scrise ale culturii chineze revin în urmă la peste un mileniu și jumătate înaintea erei noastre. Este cultura care a influențat cel mai mult, prin Confucius, culturile asiatice. Ea se compară doar cu India, dar confucianismul se dovedește acum mai fecund.

China este țara cea mai populată de pe glob. În China, fiecare chinez a fost oficial atenționat să învețe cum arată lumea. Dar și umanitatea a fost sesizată că, în curând, fiecare aproape al patrulea locuitor al planetei va fi chinez.
China dispune în acest moment de o forță de muncă activă de peste 780 milioane de angajați, tot mai bine calificați. Nicio altă țară din lume, cu excepția Indiei, nu trece deocamdată de 220 milioane de lucrători. Efectivul de cercetători științifici de performanță se apropie de două milioane și este acum în China cel mai mare din lume. Universitățile ei proliferează – dar o fac la nivelul ridicat al pregătirii. China a și smuls din sărăcie cam 700 de milioane de oameni, apropiindu-se cu pași repezi de lichidarea flagelului.

China a revenit în poziția de cel mai mare producător al lumii, pe care a mai avut-o în secolul al XVII-lea. Accesul pe piața ei, care este, se știe, cea mai largă din lume, este socotit criteriu de performanță în multe țări și căutat asiduu. Forța științifico-tehnologică a Chinei este doar în urma SUA, iar în multe domenii dă tonul.

China are cea mai mare rezervă de devize. Este țara care investește cel mai mult. Este cel mai mare producător de mașini. Este țara cu cea mai mare rețea de telefonie mobilă și de folositori ai Internet-ului. Tehnologiile ei digitale sunt competitive.
China promovează, de la Deng Xiaoping încoace, modernizarea economică, instituțională și culturală în rândurile unei populații de dimensiuni unice. Ea a avut curajul unei „revizii culturale” spre deschidere, de proporții istorice. Pasiunea învățării o caracterizează. Doar în câțiva ani, aproape o jumătate de miliard de chinezi au vizitat alte țări pentru a cunoaște lumea. China a infirmat teoriile după care performanțele nu ar fi posibile pe solul unei tradiții de egalitarism.

China a optat pentru „democrație cu caracteristici chineze” și pledează pentru „reconstrucția ordinii mondiale”. Diplomația ei este călăuzită de imaginea „armoniei”, care îi asigură magnetism (cum sesiza cu uimire deja Hillary Clinton, Hard Choices, 2014). Prezența Chinei pe glob, mai nou în Africa, America de Sud, Europa, în căutare de resurse, piețe, schimburi, este doar în urma SUA. Cu „noul drum al mătăsii” China realizează cel mai mare proiect în infrastructură din istorie.

Chineza este acum cea mai vorbită limbă pe glob, după engleză. Proporția chinezilor vorbitori ai celei de a doua limbi se apropie (cum arată Mathieu Duchatel …, Le monde vu de l’Asie, 2012) de marile țări europene. Cultura chineză este acum singura competitivă cu cea euro-americană. Ea dispune, prin institutele gestionate de Hanban, de cea mai organizată rețea de distribuție de pe glob. O seamă de valori – de pildă, „integritatea” și „meritocrația” – și de concepte – spre exemplu, „ființa” – se discută astăzi amintindu-se rădăcinile lor în vechea Chină.

Dezvoltarea impetuoasă a Chinei nu este un fenomen oarecare al istoriei. Cu siguranță, este al doilea eveniment de mare anvergură al timpurilor noastre, după trecerea la globalizare. De aceea, țările conduse în mod responsabil se și grăbesc să se poziționeze.

Am amintit astfel de date nu demult, prefațând volumul Reflecții asupra relațiilor româno-chineze (Editura Universității din Sibiu, 2020) al tânărului Radu Sava. Volumul își propune să redea istoria a 70 de ani ai relațiilor diplomatice dintre România și China, fructificând un lung interviu cu cei care au realizat cea mai lungă reprezentare a României în capitala chineză, ambasadorul Romulus Ion Budura și soția acestuia.

Cartea permite să se observe și ceea ce este de făcut pentru a scoate din simplism aceste raporturi. Mai ales că, în diferite țări, cooperarea cu China este abordată inovativ. Am fost, la un moment dat, în apropierea lui David Cameron, care, în calitate de prim-ministru al Regatului Unit, cerea învățarea instituționalizată a chinezei de către noile generații. Germania luase deja măsuri similare.

Scrutând situația în adâncimea ei, primul aspect care ar fi de rezolvat în România este eliberarea de securism. Place sau nu, acesta întreține în România o piedică mentalitară și o optică mărginită la decidenți, care-i face anacronici și sterili, de la „elita” de carton existentă la aspiranți. Distrugerile și stagnarea sunt urmările.

A doilea aspect este cercetarea arhivelor atunci când se vorbește de relații între popoare. Adesea, partide și persoane vor să confiște relația diplomatică. Doar că diplomația rămâne veritabilă cât timp este înțeleasă ca raport între state și se verifică prin rezultate. La noi, se vorbește des de istorie, dar se stă tot mai puțin în arhive.

Nu se poate vorbi despre China în acest moment fără a lua notă de ceea ce s-a petrecut în 2020 în relația dintre SUA și China. Se știe că cele două supraputeri s-au înțeles în 2019 să renegocieze tarifele comerciale – acțiune deloc simplă. Prima fază a negocierilor s-a încheiat cu brio, supraputerile urmând să profite fiecare de piața celeilalte pe o scară nouă în istorie.
S-a descoperit infecția cu coronavirusul 19 la Wuhan, nu departe de institutul de virusologie finanțat de China, SUA, Franța. China a notificat în decembrie 2019 virusul la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și a trecut la stăvilirea infectării. Președintele Trump a lăudat repetat eforturile Chinei. Secretarul de Stat Mike Pompeo a și precizat că virusul are origini naturale.

Virusul a surprins, însă. Este tot mai limpede că abia testări complete, vaccinări pe cea mai mare scară și tratamente îl pot opri. În orice caz, sub năvalnica infecție și în condițiile campaniei de alegeri din SUA (noiembrie 2020), unii au trecut la acuzarea Chinei. Acuzațiile au mers de la sugerarea unei scurgeri de viruși din laborator, au vizat apoi întârzirea anunțării organizației internaționale și au ajuns în final la acuzarea neopririi virusului.

Acum se testează toate ipotezele. Niciuna nu s-a putut confirma până în clipa de față. Vocea medicală cea mai autorizată a Chinei, epidemiologul care a descoperit SARS și transmiterea de la om la om a noului coronavirus, Zhong Nanshan, a și spus din prima clipă că virusul a ajuns la Wuhan probabil odată cu carnea de consum importată.

Unde ne aflăm astăzi? În 29 decembrie 2020, președintele ales al SUA a declarat China drept principalul competitor al Americii. Ulterior, președintele a precizat că SUA nu sunt în conflict cu China. Mai recent, într-o convorbire de două ore (11 feb.2021), președintele american a vorbit de „posibilități” de cooperare, iar președintele chinez a invitat la „prudență” în abordarea Taivanului și Hong Kongului, „părți ale Chinei”.

Dincolo de izbucniri polemice, cred că cele două supraputeri vor folosi oportunitățile pe care și le pot oferi una alteia. Nu se poate stăvili coronavirusul 19 și nu se poate repune în mișcare economia mondială fără cooperare. Iar cele două teritorii vor rămâne în seama tratatelor internaționale.

Discuțiile despre regimurile politice și sociale sunt inevitabile și este firesc să se poarte într-o lume deschisă. Deocamdată ele au rămas, însă, în termeni vechi.

În fapt, China a schimbat discuția postbelică, care a culminat cu cotitura anilor nouăzeci din Europa Centrală și Răsăriteană. Ea a arătat că istoria nu se lasă epuizată de alternativa capitalism sau socialism răsăritean. China ilustrează un capitalism al producției, combinat cu un socialism al distribuției și o conducere de către comuniști care preconizează democratizări, într-o țară cu o populație de un miliard și jumătate de locuitori, și „un nou tip de relații interțări”. Această alternativă stârnește și elogii, și rezerve și critici, bine cunoscute, desigur. Cert este faptul că ea nu se încadrează în istoria cunoscută. Ea infirmă clișeele. Peste toate, nu există din partea Chinei zilelor noastre vreun export de organizări, de regim – nimeni nu a semnalat așa ceva.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 33
Andrei Marga 579 Articole
Author

123 de Comentarii

 1. Analiză magnifică și responsabilă! Este bine că cineva spune românilor – nu este cazul să ne jucăm cu viitorul: viitorul României! Bine cumpănit – China nu-ți cere să o imiți, dar cooperarea cu ea aduce foloase. Evaluări corecte, de intelectual lucid și cultivat!

 2. De acord 100% cu Domnul Profesor!L-am ascultat cu placere si la TVR 1 in 17 feb si in reluarea de azi noapte!
  China a incheiat recent cel mai amplu acord comercial cu toate tarile din sfera Pacificului, excluzand SUA din vina lui Trump si, recent, a incheiat un acord comercial esential cu UE!
  Numai dovlecii politici rromanes mai cred ca pot exclude China,pentru ca asa le suspina Aliatul, care fabrica in China mai multe automobile americane decat in SUA!

 3. Du-te bai taticule in China sa lucrezi pe 80 de centi pe zi.
  Oare de ce sant asa de ieftine lucrurile chinezesti? Sclavie.
  Mergi prin centrul Chinei si o sa vezi evul mediu in toata splendoarea.
  Sorichetii de pe camp sant delicatese. Aia proaspat fatati fara par sant delicatese, se consuma cruzi.

 4. Va spune ceva ca unii se chinuiau mii de km sa aduca marfa din China.
  Si vine Drulla si vrea sa opresca comertul.
  Bravo ma Drulla este mare…pst.

 5. Cum am văzut cu ochii mei lucrurile dintr-o multinațională, anii 2000, în Nordul Americii.
  S-a făcut transfer total de cunoștințe, tehnologie și know-how/savoir-faire. Acesta-i miracolul chinez, nu moștenire culturală, nu IQ ridicat și alte baliverne și minciuni.
  La început erau ca un copil ce nu știe să meargă, specialiștii lor erau luați în derîdedere…Pildă, răspunsul unui inginer american la un raport trimis de echipa omoloagă chineză: „ for entertinment 10, for technical content 2” și a urmat punct cu punct ce au greșit, ce n-au priceput. A pus la CC-ul imeilului pe cît mai mulți. Știau că în curînd mulți o să-și piardă slujbele, era un rîsu’-plinsu’ dar critica nu a cuprins neadevăruri.

 6. Nu vă părăsește,cum spune domnul Marga, nicidecum securismul, mă Tetea, mă Călin!
  Nimeni, nici un chinez, nu a spus că în China este lapte și miere. Față de voi, care vorbiți prostii dictate de noua securitate, chinezii sunt măcar sinceri. Ei spun că sunt în curs de dezvoltate – amin! Ce spuneți voi despre sărăcia de acolo – falsuri ordinare pentru cine a fost acolo – în România este înzecit.
  Miza aici nu este, uneltelor, cine e mai sărac, ci de ce nu faci relații.
  Sper că nu sunteți așa de primitivi să nu recunoașteți ce este al Chinei actuale. Iar cu furatul secretelor industriale deja este un mit. Nici nu mai este nevoie de furat. Iar cine are, totuși, secrete, să le păzească, uneltelor! Cine-l împiedică?

 7. bagati ue , si veti fi sclavi , asa cum sunteti acum ..! doar Germania are voie sa faca afaceri cu China ..! restul , mukles ..! Germania mai ia conducerea in EUROPA , ASA CUM A FACUT-O IN TIMPUL LUI HITLER ..! deci, tot nemtalaii ne conduc ..!

 8. Mda, mare greseala ca s a permis ca tehnologiile de varf ale celor mai dez state sa ajunga in china din ‘ratiuni’ mercantile. Chinezii gandesc pe termen lung si nu dau doi bani pe viata unui om (sau zeci de mii).

 9. @Calin
  In „Nordul Americii” exista „imeil”? Prietene, cand chinezii faceau portelan si prelucrau aluminiu, prin Oiropa si America se arunca cu bolovani dupa ursi si bizoni. Intelegi care e diferenta?

 10. @Alex
  Tehnologiile alea de varf ajungeau oricum in China. Ele se bazeaza pe stiinta. Iar chinezii sunt foarte studiosi si inventivi. In rest, sunt convins ca americanii din cupola nu se pot defeca de grija poporului pe care-l pastoresc!

 11. Tovarasi romani,sa vedem unde este China in comparatie cu SUA:

  1.Suprafete egale ca tari (cca 9,7 milioane km patrati fiecare)
  2.Civilizatie de 4000 de ani China,de cca 300 ani SUA
  3.populatie 1,4 miliarde in China, 0,33 miliarde in SUA
  4.Putere instalata in centrale electrice 6.000.000 MW China ,4.000.000 MW SUA
  5.GDP 25 000 miliarde dolari China ; 19. 000 miliarde dolari SUA (2018)
  6.Autostrazi 140.000 km China;70.000 km SUA
  7.Otel :900 milioane tone anual China,80 milioane tone SUA

  Nu vreau sa va mai plictisesc cu IT,cu inteligenta artificiala,cu 6G(SUA s-a oprit timida la 4 G) cu viitoare statii lunare permanente chinezesti pe Luna, cu mai multi milionari si miliardari decat SUA
  Ce lipseste Chinei si nici nu vad cum altfel,e organizatia Kosher Nostra care dirijeaza atat in SUA cat si in Rusia !
  Concluzia tovarasi muncitori este : fara o pace eterna cu China muncitoare, declinul SUA va fi tot mai evident si datorita razboiului civil care o macina de cativa ani.

 12. O analiza perfecta si reala.Vad ca sunt multi postaci ca „tetea”,care sunt ingusti la minte si nu vad realitatea pe acest PAMANT.Da am avut ocazia si am vizitat aceasta CHINA.Initial eram reticent dupa ce vizitasem SUA si majoritatea tarilor din EUROPA.Mi-am zis in gandul meu ce sa caut in CHINA.Ce sa vad acolo?Dar sincer cred ca o sa fac tot posibilul sa mai merg odata.Este ceva de vis.D-ul MARGA,face o analiza perfecta si cu bun simt.Ce spunea acest „tetea” si alti postaci,ca lucrezi pe 80 de centi pe zi!!!Da nu stiu cat este platita ziua de munca,dar chinezii traiesc foarte bine,din cate am vazut eu in cele 21(douazecisiuna de zile),cat am stat acolo.China cred ca este singurul stat din lume unde sunt doua economii paralele,mai ales in comert:unul de stat si unul privat.Noi nu vrem sa facem afaceri cu o asa piata mare de desfacere,dar fac CAPITALISTII din SUA si UE,mai ales GERMANIA.Va spun ca VOLKSWAGEN,are una din cele mai mari uzine in CHINA.De ce SUA are relatii cu CHINA,cu toate ca DEFICITUL BUGETAR al SUA,a atins nivelul de peste 3100 miliarde de dolari in anul fiscal 2020.China este singura tara din G-20,care a inregistrat o crestere a PIB de peste 11,5% in 2020,pe cand datoria publica a SUA se ridica la peste 20,5 trilioane de dolari potrivit BANCII MONDIALE.Noi eliminam cu buna stiinta sau din prostie CHINA si RUSIA din afaceri,datorita INCOMPETENTEI POLITICIENILOR de CARTON.Apropos,mai acuza cineva CHINA ca nu respecta drepturile omului?Eu nu am mai citit asa ceva.In avionul BOEING 747 cu care am zburat in CHINA,cred ca nu eram mai multi de 20 de persoane de alta natie,restul erau chinezi.Vreti sa vorbim si despre tehnologiile de varf pe care CHINA le are la ora actuala?Va reamintesc numai de tehnologia 5G,a gigantului chinez HUAWEI,unde noi am semnat un memorandum SECRET cu SUA,pentru excluderea HUAWEI de pe piata romaneasca.Oare este bine pentru noi?Mergem la recoltat SPARANGHEL in GERMANIA,trimisi de NEONAZISTUL KWI.

 13. China acopiat tot ce-a putut.
  România a permis să-i fie distrus tot ce a avut.

 14. Intrebare retorică,. pentru orbi,.sau proști,.De decenii China a produs, s-a impus și a demonstrat in ciuda unor pronosticuri că ar fi doar un foc de paie și urmează o gripare de supraproducție..Insă China și-a luat avânt, practic zboară.. și cât de prost trebuie să fi incât să crezi că-i poți face concurență.. Nu poți bre, n-ai cum.. Au deja technologia mileniului 3, Au cercetare avansată și au technologii de care nu cred că mai au mulți in lume,.și culmea cu care nu stau pe gânduri, ci produc,..produc ceva care e util, nu neapărat distructiv. Negarea prostească te omoară cu siguranță.. Ce poți face inteligent,? Te aliezi bre. Te uiți și inveți de cum se face..Uite China nu are virusați și nu cred că va avea..Vezi de ce ..Fă la fel..

 15. Mi se pare ofensatoare orice fel de apreciere „pozitiva” la adresa unei tari BOLSEVICE care in 1989 in loc sa joace macar
  teatrul trecerii la „capitalismul securist de stat”, ca in tarile Lagarului de Concentrare Bolsevic, in frunte cu URSS, a ales sa STRIVEASCA SUB SENILELE TANCURILOR trupurile MAI MULTOR MII DE STUDENTI PROTESTATARI care se inlantuisera asezati
  pe caldaram…E o ofensa la inteligenta mea subterfugiul cu „capitalismul productiei” – „socialismul distribuirii” cand chinezii sunt exploatati crunt la benzi rulante, traiesc in smog cu masti de decenii, sunt retribuiti la nivel de tara in curs de dezvoltare, vorba pacatosului…de Birou Politic-PC Chinez!!!Daca s-ar aplica o retribuire de tip occidental marfurile impregnate cu substante toxice nu ar fi ieftine si sa nu uitam STATUL DEMOCRAT NU DISTRIBUIE…
  Si apropo, China BOLSEVICA importa sute de milioane de tone de DESEURI din Occident, regiuni intregi aratand ca dupa un atac nuclear… Sa spuna cititorii, CATE FIRME OCCIDENTALE REINVESTESC PROFITUL IN ROMANIA? Niciuna, in cadrul programului
  Comintern Romania si nu numai fiind prevazute sa fie DISTRUSE, doar China BOLSEVICA are tratament special datorita tuturor
  ILEGALILOR legendati in fruntea puterilor occidentale! China nu mai putea FURA TEHNOLOGIE la infinit de aceea s-a schimbat
  tactica bolsevica/Comintern, Occidentul controlat transferand direct tehnologia impreuna cu…specialistii!!!
  Cum pot fi inaltate ode unei tari BOLSEVICE care tocmai a exportat VIRUSUL BOLSEVIC chinez reusind sa BLOCHETE SOCIETATEA umana la un mod CATASTROFAL incomparabil cu PRIMELE DOUA MACELURI BOLSEVICE MONDIALE…De Razboiul civil in care au fost
  asasinati aproape un miliard de chinezi timp de 50 de ani pana la crearea Chinei BOLSEVICE de catre cei doi COMINTERNISTI Mao si Cian Kai Shi nu s-a auzit, atunci avand loc „saltul inainte”…

 16. Citind comentariile nu mi-am imaginat ca pot fi atati prosti care sa puna botul la ,,miracolul” chinezesc!,,Miracolul” chinezesc nu are decat doua componente:1.furtul de tehnologie vestica 2.munca de sclav a chinezului!Ce ii dati intruna cu civilizatia chinezeasca?Care civilizatie?Nu sunt 100 de ani pe cand barbatii umblau cu coada pana la tuhas!Cruzime si sadism de neinchipuit,vezi,,picatura chinezeasca”!Escroci in relatiile de afaceri:negustor mai parsiv decat chinezul nu exista!Pervesi in relatiile umane:nu trebuie sa dai doi bani pe promisiunile chinezului!Asta-i civilizatia milenara chinezeasca!,,Epoca de aur” a lui Ceausescu a fost numai o mostra de viata dupa mintea chinezeasca!Ceausescu a fost singurul nebun care a adoptat comunismul de tip chinezesc!Dupa vizitele facute in China si Korea de Nord in iunie 1971!Dupa care a urmat ,,revolutia culturala” ! Exact ca in China!Toate celelalte tari socialiste au mers pe linia comunismului de tip sovietic!Si s-a trait,cat de cat!Stiu pentru ca inainte de’89 imi facusem un hobby din a merge in concedii in tarile in care ni se permitea–tarile socialiste!Si am vazut ca se traia multumitor!Nicio tara europeana socialista nu a patimit cate a patimit Romania cu tipul de comunism implantat de Ceausescu–comunismul chinezesc!In nicio tara socialista nu se ridicau osanale,,conducatorilor iubiti” asa cum se ridicau in China si Romania!In nicio tara socialista cetatenii nu erau siliti sa topaie si sa urle lozinci de dragoste si admiratie adresate,,marelui conducator”!In nicio tara socialista represiunea nu a fost ata de crunta ca in Romania si China ! In nicio tara socialista popoarele nu au fost supuse la atatea vicisitudini ca in China si Romania!Cei care mor de dragul si vor sa traiasca in mijlocul,,civilizatiei milenare”a chinezilor,baieti,luati viteza la Beijing si angajati-va intro intreprindere chinezeasca!O sa va treaca,instant !

 17. Ireprosabil, domnule profesor Marga. Ma inchin cu respect si pretuire in fata eforturilor de a le deschide ochii sa citeasca ce scrieti vremelnicilor si nevolnicilor ce ne ocarmuiesc. Nu aveti cu cine, domnule profesor, sunt capete patrate, rai prosti si ai Draku, prea repede avizi de laude desarte venite de la dusmanii Romaniei. Ce sa faci cu alde Citu, Nasui, Chichirau, Mucusor, Roman si alti „Plavani” fudui si batuti in cap. Ati amintit si de ambasadorul Budura. Am calatorit impreuna la ultimul sau voiaj de ramas bun ca ambasador, cu escala la Karachi. Il insotea printre altii si fostul ambasador A. Niculescu. Asemenea dumneavoastra am fost acolo in inima fenomenului fostelor orase imperiale si noilor orase mondiale devenite ulterior mai mari si mai bogate ca Chicago,etc. Am vazut, m-am minunat, m-am intristat de ce era la noi acasa, de idiotii si tampitii guralivi si frustati care nu erau in stare de nimic dar se erijau in militieni, procurori, judecatori si temniceri ai celor care chiar munceau sa scoata tara din grava criza in care se afla dupa Revolutia Romana. Degeaba, domnule profesor, uitati-va la ei sunt parca aceeasi, desi au trecut mai bine de 30 de ani de la acele timpuri nesigure, dramatice si tulburi. Sa fim oare blestemati…?!

 18. @Tovarasul Kalu : De Tovarasul Kalu probabil ca te stiu chinezii , intimii te stiu de Domnul Magaru ! Am verificat cifrele si ce sa vezi te prinsei cu minciuna ! Chinezeasca , of course ! Statistica zice ca pe 2019 ordinea arata cam asa :
  PIB ( GDP ) – conform FMI :
  1. USA – 20.494.o5o milioane $
  2. CHINA – 13.407.398 milioane $
  Nu am mai verificat si celelalte cifre ! Nu avea niciun rost ! Probabil tot minciuni ! Am zis intr-un comentariu anterior ca pe vorbele chinezului sa nu dai doi bani !
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_%C8%9B%C4%83rilor_%C3%AEn_func%C8%9Bie_de_PIB_(nominal)

 19. Asa cum va sspuneam,l-am urmarit pe dl Marga in emisiunea pe care o are la TVR, in acest subiect:China!
  Nu poti sa nu recunosti valoarea unui roman de o cultura enciclopedica, care inota in argumente la orice provocare,care a ridicat UBB la un rang european,international!
  Prin institututele Confucius,China isi propaga in lume interesele prin „soft power”, prin cultura!Ar fi extraordinar daca macar intr-un liceu din Bucuresti,unul din Cluj si mai stie eu de unde s-ar invata si in limba chineza
  China si Romania au avut relatii foarte bune in comunism,de la popor la popor,pacat ar fi acum sa ne aruncam orbeste in alta barca!
  Am stat o perioada in China exact la Hangzou, la un institut tehnic prin anii 90, si va pot spune ca era mai mult capitalism decat in Romania de atunci si de azi! Ca mananca tot ce misca,ca au o bucatarie de o diversitate incredibila,ca cea mai saraca familie pune pe masa la pranz 6-8 feluri de mancare,ca farmaciile lor constin medicamente si leacuri mult mai eficiente decat in Europa, ca nu exista o farmacie sa nu aiba la intrare intr-o vitrina diverse sex-toy in tara „comunista”??Ma faceti sa rad cand vorbiti de comunism intr-o tara cu 8 partide,in care nu se vad comunistii(oficial SUA are 4 partide )
  Plus ca fiecare chinez are, gratuit, farfuria de orez zilnica de la Mao,e lege !Si ce orez,nu visati,ce matasuri,ce bumbac,ce vase de ceramica si bronz…e mancaruri instant,doar sa puneti le puneti in putina apa calda ,ce vinuri,ce rachiuri de orez au …
  Copiii inainte sa intre la cursuri fac exercitii fizice in curtea scolii,masinile care stropesc orasele la 5 dimineata au difuzore cu cele mai noi hituri, cantate la decibeli putini, doar sa te trezesti usor..
  Nu exista magazin in care sa nu te tocmesti si sa iti faca discount..
  China este cu 100 de ani inaintea Romaniei si cu vreo 50 inaintea Vestului,cum spunea un neamt vis a vis de Berlin si Shanghai

 20. Deoarece China a fost singura mare putere care a respectat Romania dupa aranjamentele parafate la Malta.

 21. Ostap:esti prost ca noaptea, tovarasele !Te iei dupa cifrele CIA ,WB si IMF care sunt trucate,inexacte si mint de sting, sa isi mentina SUA la ratingul AAA cand ea este mult mai jos!
  GDP(PIB)se calculeaza corect cu o singura metodologie adevarata, PPP:purchasing power parity!
  https://www.indexmundi.com/factbook/compare/china.united-states
  Mai invata, obositule..Mai iesiti dreaku din cotete

 22. Camarazi Charlie, Ostap Bender, cu prostii suntem prea obișnuiți. Ceva de doamne ajută nu puteți debita? Ați fost în China vreodată? Tot ce spuneți sunt clișee, de mult clasate. Viața merge înainte,chiar dacă voi ați rămas de ea cu decenii, dacă nu mai mult. Nu ar fi cazul să vă treziți, măcar? că de venit la actualitate și rațiune se vede că vă este prea greu.
  Repet, tot ce spuneți sunt doar falsuri. Mai bine ați căuta să vă informați ca lumea. Cu proști nu se poate construi nimic – afară de bârfe.

 23. un articol bolsevic in admiratia chinei fasciste. aAtata propaganda pentru o societate bolnava, pedofila si canibala. Admirati china? Va rog sa va duceti acolo si sa incercati traiul zilnic al omului de rand. hai cu totalitarismul fanatic usor pe scari !

 24. @Alcibiade.Braila : Vad ca esti topit de admiratie in fata oraselor chinezesti , ” mai mari si mai bogate ca Chicago ” ! Taica , nu e timpul pierdut sa incerci sa-ti petreci batranetile in minunatele orase chinezesti ! Parol ! Si sa stii ca exprimarea corecta ar fi fost ” mai mari si mai bogate DECAT Chicago ” , insotitorule de ambasadori ! Ai impresia ca te deosebesti de semidoctii pe care ii critici ? P.S.: Ti-ai schimbat stapanul ? Parca erai fan al vecinului din Nordul Chinei ! Ala care a inventat kazaciocul !

 25. Mă Șarlică, iar o iei pe arătură! Nu vezi că ești în afara subiectului? Unde ode, când este vorba de o analiză lucidă, cultivată și competentă! Nu ai proprietatea cuvintelor. Nimic din ce spui cu voce ridicată și mândru de fals nu stă în picioare, Adevărurile sunt dincolo de tine. Poate că este bine pentru tine să nu știi de adevăruri. Înșelarea de sine este câteodată consolatoare. Vai de noi!

 26. Esti tu bazat ca cifrele date de chinezi sunt reale? Eu unul nu cred ca nu mai au covid si nu cred nici numarul de morti dati de comunisti.

 27. Comentatorii vanduti dogmei marxist/bolsevice fac o impardonabila confuzie intre inadecvarea aprecierilor fatza de China BOLSEVICA, inadecvare pe care o resping de pe aceste pozitii de spalati pe creiere si adevarul ca guvernarea stalinista
  actuala respinge la randul ei groso-moda relatiile comerciale care pot pana la un punct sa nu tina cont de situatia in care se afla acolo democratia! Cu alte cuvinte, e contraproductiv sa blochezi relatii care-ti pot oferi avantaje fara sa invoci motivele reale si fara sa numesti sanctiuni aceste blocaje, de exemplu pentru incalcari grave ale drepturilor omunlui, incalcari care demasca orice gargara ieftina, dar pretioasa, despre superba „democratie capitalisto-socialista”
  chineza… Pozitia autoritatilor staliniste mioritice e cu atat mai suspecta cu cat comanditarii lor din Filiala Comintern
  Bruexeeles si Filiala ENGIE, al carei tatic raspopit a fugit din Vestul in Estul Germaniei in plin razboi rece, sunt in relatii pe toate planurile cu China BOLSEVICA si practic autorii transferurilor criminale de tehnologie si specialisti!
  Personal nu exclud si alta varianta, Kapo-ul Secu-i din Deal nu a fost multumit cu numarul milioanelor acordate de Biroul
  Politic al PC chinez pentru folosirea cartilor sale scrise de altii ca hartie igienica „distribuita” de partid oamenilor
  muncii imbuibati…

 28. Ce e sigur Kovesi n-a venit pe filieră chineză.
  Kovesi a fost adusă și impusă de democrați și cu largă susținere de la UE care a și preluat-o.

 29. Eu am observat ca aproape toate laboratoarele de cercetare din lume, universitati sau aiurea, au si cercetatori cu nume chinezesc, cautati pe net noile descoperiri si echipele de oameni de stiinta!

  Ps.Domnule Marga, scuze, dar cea mai vorbita limba din lume este spaniola!

  „Chineza este acum cea mai vorbită limbă pe glob, după engleză. ”

  Foarte bine ca atrageti atentia, cu China trebuie colaborare, este interesul nostru!( de data asta)
  Si noi i-am ajutat, stiu prea bine si ei!

 30. @charlie
  好好学习 天天向上 – mao tze dun
  Mai carluzta, unde-ai mai vazut tu bolsevici preocupati de ridicarea accelerata a nivelului de trai al supusilor?
  In 1980, cu 2 exceptii – una somalia, venitul per capita in toate tarile din africa era mai mare decat in china; acum china e principalul investitor in africa – spre disperarea vestului.
  Din 91 incoace, de cand reformele s-au accelerat, mai bine de jumatate din chinezi se bucura de prosperitate. Si programul pe rol prevede urbanizarea a inca 400 de milioane in 20 de ani.
  Apoi – calatoresc cu sutele de milioane anual, au cei mai multi miliardari, au cei mai multi studenti in strainatate. Si in pandemie s-au descurcat exemplar.
  La ce bun toate astea cand tu vrei sa-i bolsevizezi? Nu era mai simplu sa-i lasi dracului la tara, iliterati si cersind un bol de orez pe zi?
  Si mai nou ii scot si pe altii din saracie, fara rusine; construiesc infrastructura si institute de cercetare, vor chipurile sa oprime neaparat oameni educati si prosperi.
  Pare ca nici bolsevismul nu mai ce-a fost …
  Ce-i de facut?

 31. Cei carora li s-a facut de plimbat in valize sa o traga in continuare cu China.

 32. Când o să apară un șoroșist plătit oficial de Șoros, să zică că toată scrierea de mai sus, e plătit de chinezi.

 33. Domnule profesor , raspund intrebarii dvs.ca un elev impertinent si arogant caruia ii place istoria si care detesta politica.
  China,azi a ajuns un (mini)imperiu chiar daca nu a cucerit mari teritorii precum mongolii, englezii, spaniolii,rusii, francezii,japonezii , arabii etc. Ca intindere China sub 2 dinastii importante a avut in 1790, 14,7 milioane de km. patrati.(Quing) si 14 milioane km. patrati in 1310(dinastia Yuan). Dar nu pot depasi pe mongoli sau pe engelzi cu 33 mil. km patrati in 1279, respectiv 1922 ori pe spanioli sau rusi. Toate aceste imperii foloseau munca sclavilor ori a populatiei cucerite. Sunt unii comentatori( in capul lor de meteci suntem considerati prosti daca avem idei opuse lor!)care sunt atat de cunoscatori in politica si istorie incat nu mai isi amintesc nimic de ce imperiile au decazut,rare exceptii cand s-au ridicat! China face exceptie caci este o specie umana indracit de incapatanata si de oportunista! Adica are un sambure genealogic de inteligenta care i-a permis sa invete din erorile istoriei!

 34. Mi se pare desueta opinia unora dintre comentatori care asociaza succesul ori insuccesul democratic unui regim politic de stanga, de dreapta , fascist , liber schimbist ori habarnist ori ideologiei liberale, marxiste,conservatoare etc.Succesul vine din armonia sociala(nu e de laudat in toate timpurile) dar niciun regim politic, monarhie, dictatura nu a putut salva caderea sau ridicarea unei natiuni sau conglomerat de natiuni. Zice un filozof de cartier printre noi comentatorii, ca aceasta China fura tehnologie, fura de toate. Dar SUA: Dar Anglia: Dar Spania? Cum s-au dezvoltat ele? Prin propria inteligenta sau prin furt? Dar toti cei care au purtat razboaie de cucerire si au invins nu au furat inteligenta, cunoastere,cultura etc? . In China nu e democratie, ii ,,genocideaza” pe ugri(stramosii ungurilor de azi?) etc.Pai in toate statele e ,,genocid”! Cati mor de foame, de saracie ,in general vorbind ,si de ce chiar in democratiile occidentale avem muritori de foame? Precum toate statele bogate ale lumii care acum se,, cufuresc” de invidie de succesul Chinei, si ea,China va avea decaderea ei! Istoria ne-a aratat asta!

 35. Este interesant cum se zvârcolesc postaci care sunt captivi propagandei securiste sau sunt interpușii securității: ei vor să nu cumva să vadă și românii că se poate gândi altfel decât vrea un regim putred (vezi analiza Economist Inteligence de zilele trecute, care dă România de azi ca cea mai răblăgită dempcrație din UE!). Charlie recunoaște putreziciunea, recunoaște că românii au nevoie de relații cu China, dar necunoscând situația din China, ia în gură resturi și vine cu lucruri de mult clasate. Marin confundă analize strălucite și lucide cu admirația și se vede că nu știe că în China este mai multă descentralizare și discuție publică a deciziilor decât în România de azi. Doar ca un exemplu. Admiratoarea este vulgară când cere celor care au o părere să se mute. Ea s-a mutat pe wall Street? Deși România nu ar pierde nimic dacă acești propagandiști de stil nou ar pleca, în locul atâtor oameni de bună calitate siliți să părăsească țara. Și România are nevoie de luciditate, cultură, oameni de calitate, nu doar de propagandiști vulgari!

 36. articolul putea fi ok si fara perlele de cultura !
  ne spune rabi – ,,Scrutând situația în adâncimea ei, primul aspect care ar fi de rezolvat în România este eliberarea de securism. ,,
  gresit -este necesara eliberarea de cizma americana,care ne subjuga atat politicul cat si economicul,plus jefuirea tarii in pandemie de mld dolari anual ptr.vechituri militare,ptr ,,pericolul,, Rusia si kina.
  Apoi -,,Chinezii și evreii sunt cele mai vechi popoare păstrate de istorie.,,
  Ei,taci ! ,,La inceput a fost Sumerul .,,De unde au pastisat evreii in talmud potopul lui noah ? Din epopeea lui Ghilgamesh in care Ut Napitshin a construi arca ,epopee scrisa cu peste o mie de ani inainte de scrierile talmudice .Cand evreii nomazii erau in robia babiloniana ,orasele Ninive,Ur,etc erau centre uriase ale civilizatiei, cu renumite observatoare astronomice.
  Apoi munca -la asiatici ,japonezi,coreeni,chinezi a apaut conceptul de ,,karoshi,,moartea prin exces de zel.
  Oamenii muncesc pana la epuizare ,fara sa fie constrasi,doar pentru maretia patriei.
  La evrei ,munca inseamna descriminare ca sa nu folosesc alt termen ,comertul cu nimicuri este totul ei fiind intretinuti anual de sua cu peste 10mld,dolari.
  ps. nu am vazut nici un articol scris despre Unire,Eminescu,etc.Se pare ca ce-i romanesc si frumos iti pute.
  cum n-am vazut nimic facut ptr,cultura romaneasca ,din postul de ministru.

 37. Secolul XXI va apartine Chinei, iar Romania se departeaza de propriul viitor!

 38. China e un imperiu, o adunătură de mai multe rase, limbi plus dialecte și religii.
  Planul „China Mare Putere”, este, se pare, mai vechi din moment ce istoria Chinei este umflată. Ceea ce văd turiștii este zidul refăcut, după alții chiar făcut, pe vremea lui Mao. Înainte să dați cu bota-n baltă, cum vă lămuriți partea de zid ce se termină mai bine de 10 metrii în agitata mare dar e fără cusur? Cum vă lămuriți, dacă credeți că-i atît de vechi, că zidul a rezistat multe sute de ani dar, acum, vai!, din pricina poluării zic ei, se degradează în ritm accelerat. Dar faptul că, o asemenea minunăție, despre care se zicea că e singura construcție ce se vede de pe Lună înainte să zică c-au fost pe Lună, nu e amintită de Marco Polo? Dar chiar dacă trecem peste toate acestea, cum vă împăcați că un zid de cîțiva metrii de lat, unde încăpeau cîți soldați?, putea opri un atac focalizat asupra unei părți de zid?
  PS Se prea poate că este o simplă poveste călătoria lui Marco Polo. Cartea călătoriei a fost scrisă după moartea călătorului de unul, Rustichello da Pisa, cu care-a împărțit camera de închisoare.

 39. România este la mahalaua civilizației europene. De aceea, o colaborare cu China, la nivelul descris de domnul profesor, mi se pare imposibilă.
  Dragonul roșu este maximul de colaborare pe care România îl poate avea astăzi cu China.
  Cred că hotărârea ministrului, deși e dată la plesneală, pentru a face pe placul stăpânilor, mi se pare benefică pentru nație. Poate peste vreo cinci sau șase sute de ani, după ce mai citim vreo două, trei cărți….

 40. „Cand China se va trezi lumea se va cutremura!” Napoleom Bonaparte

 41. Bade Suceveanu, tot la povești, tot la basme?
  Citește bade ca lumea și apoi vorbește! Te-a deranjat eliberarea de securism și ceri eliberarea de americani. O prostie cât ești tu, căci nu vezi mulți americani prin România. Dar știi că este plin de securiști în parlament, presă, la guvern etc.
  Pe deasupra antisemitismul tău de baltă nici nu merită considerat. Habar nu ai de istoria culturală – mituri slabe!
  Minți pe șleau în treaba despre analize românești – uită-te, bade, în numărul de vineri al Cotidianului, Marga scrie despre Brâncuși. Sau, după capul tău, Brâncuși nu e român?
  Vorbe să ne aflăm în treabă, Sucevene! Spune drept, să te ajutăm, te-a prins cumva covidul?

 42. Am observat ca fiecare articol al lui GURU , este insotit obligatoriu de citeva nume ( inginer de …, tiberiu , asistent , iancu jianu , un roman , etc ) ! Aceste nume au sarcina 1 – sa-l perie si sa-l tamiieze pe Guru si 2 – sa atace grobian si jegos , pe orice comentator care pare nerespectuos cu Guru ! Dupa orice analiza cit de usoara , pare ca este un singur individ ! Si mare minune daca nu este chiar GURU ! Oricum ar fi , cace face merita tot dispretul oamenilor decenti !

 43. Ceainizii s-au dezvoltat pe seama lacomiei investitorilor bogatani ai Occidentului,fraiericii bogatani au dat la temelie democratiei in schimbul banilor.Punct.Bre,dezvoltarea Chinei s-a facut si pe seama sarantocilor,sunt pline subsolurile blocurilor care au fost inchiriate taranilor chinezi veniti din sate la orase,atrasi de mirajul imbogatirei rapide.Tot ce au e ,,casa,,de 1 m pe metru trasata direct pe ciment cu creta si doua perechi de haine puse sub patura pe care dorm sa nu le boteasca,iar cei mai ,,instariti,,inchireaza un fel de custi suprapuse din plasa de sarma cu lacata la portita in care incape un om.Ghinion,bre.In spatele luminilor oraselor sta o lume de cosmar.Nu as da nici zece Romanii pe toata China.

 44. bade coprofag de constanta,ziarul a prezentat in numerele trecute excelentele articole ale d-lui Adrian Severin,articole critice la adresa ambasadorilor americani klemm si zaharescu cum il numeste d-l Severin.
  Ambasadori care i-a chemat la ordin pe pres si guvernanti si le-a impus traseul tarii in viitor.Numai anul trecut ciuca a platit 3,5 mld dolari ptr.transportoare si alte mld. ptr intretinerea trupelor americane de ocupatie si a mercenarilor romani din slujba americanilor. Fara nici un beneficiu ptr.romani.O fi dl Severin antisemit ?
  Cat despre ura ta de handicapat care doresti imbolnavirea unui forumist,meri la balaceanca si trateaza-te !
  Siktir !

 45. de ce, nu china ???

  De fapt, este singura natie, care dupa 4-5000 ani, foloseste aceeasi limba si scriere .
  Deci, au ramas, in timp, aceeasi NATIUNE !

 46. @Tovarasul Kalu : Nu numai ca esti mincinos , dar esti si nauc ! Habar nu ai ce copiezi dupa fel de fel de site-uri de aiurea ! Imi spui mie ca ma iau dupa CIA , FMI si BM si imi recomanzi site-ul Indexmundi.com ? Bai zapacila , tu te-ai uitat ce institutie este indicata la ,, sources ” de catre Indexmundi.com ? Pai taman CIA ! O publicatie CIA : ,, The World Factbook ” ! /// CIA’s ,, The World Factbook ” presents the basic realities about the world in which we live in and is one of the U.S. Government’s most accessed publications /// . Vai de capul tau , te iei tocmai dupa aia pe care ii injuri ! Si chiar pe cifrele alea care contrazic ( ramane de vazut cat sunt de reale si daca site-ul Indexmundi.com nu are niscai interese , pentru ca traim intr-o lume in care dupa fiecare coada de matura se iteste cate un chinez ! ) statisticile FMI si BM , spun ca GDP ( PIB )/cap de locuitor este in USA de cca. 60.000 $ , iar in China este de cca. 20.000 $ ! Asta nu-ti spune nimic ? Nici sa-i bata cu funia uda de trei ori pe zi Xi Jinping pe chinezi si nu vor egala productivitatea economiei americane ! Trezeste-te inteligentule , ca dormi in cocina cu tuhasul in usa si usa se deschide inauntru ! Lasa cotetele in care crezi tu ca stau unii …. ! P.S.: Ce site serios de informatii este acest Indexmundi.com care n-a gasit alta sursa mai buna decat o publicatie CIA ? De cand CIA este sursa de necontestat a adevarului ?

 47. – D-le Profesor, o mie de vorbe un ban nu fac ! Cat timp Romania se afla sub jugul intreit al Germaniei dvs, al UE(Paris) si deep state – burghezia romana producatoare de bunuri si alte valori nu are voie sa existe si cu ea nici statul roman, Nein, Nicht, Forbiden ! Sunt convins ca traiti la Cluj in Germania, deja, nu va mai ascundeti, ramane de vazut la o adicatelea ce atitudine va sa luati, ca Manoilescu sau ca prof. Pop !

 48. Ce mai conteaza cum sunt chinezii? Helveticii au introdus in meniurile restaurantelor alaturi de germana, franceza, engleza, japoneza, rusa si chineza.
  De ce au facut asta? In comert, banul dicteaza.

 49. Cum era de asteptat crema pretorienilor-garda de corp-a Generalului din Padurea Faget a navalit in haita asupra dusmanului
  lor principal, „Charlie”, in frunte cu batrana catana „Ion Acatrinei”, prostac agramat multipseudonim pe care niciodata nu
  o sa-l intalniti la alte articole cu acest nume de cod. Auzi, la aceasta clona securista fanatica, „analiza lucida” si nu
  „Ode”, cand inca din intitulare se anunta osanalele libidi noase, de santzate, aduse unui partid BOLSEVIC criminal care-si
  supune poporul la cazne inimaginabile stiind ca e supus si nu cracneste dupa o teroare de peste 100 de ani dintr-un „MARS
  CEL LUNG” care tinde sa dureze o vesnicie. Un alt analfabet functional, stalinist de „dreapta” „Corector” are nerusinarea
  sa sustina, depasindu-si noul Idol, din alta Padure decat aia de la Baneasa, Faget, idol care totusi nu a indraznit cu toate impertinentele analitice sa mai DEJECTEZE, ca in China Bolsevica ar exista „pluripartidism”!? Stiind toata lumea cine conduce cu mana de fier China BOLSEVICA, BIROUL POLITIC al PC-chinez, iar „deschiderea publica” nu a depasit acea faza maoista a „samizdat”-ului de tip chinez unde pe anumite panouri oamenii muncii, sclavii, de la orase si sate isi denunta vecinii si rudele si-si exprima credinta „sfanta” in Cauza!? Un alt ratacit de dogma marxist/bolsevica vine cu
  un argument „viclean”, de „antibolsevic”, cum ca unde s-a mai vazut ca bolsevicii sa creeze „bunastare”, stiindu-se ca
  toti au reusit o perioada scurta sa o atinga. Fara BLOCAREA SOCIETATII UMANE China Bolsevica exploda ca un balon de sapun!

 50. @doru popescu : Sigur ca da , numai ca , in timp , au mai inghitit din neatentie cate o bucata din vecini , cum ar fi Mongolia Interioara – 1,56 milioane kmp , Tibetul – 1,23 milioane kmp si Teritoriul Uighur ( Xinjiang ) – 1,66 milioane kmp , asa zisele teritorii autonome ! Aceste teritorii insumeaza cam 4,45 milioane kmp care reprezinta in raport cu suprafata Chinei de 9,2 milioane kmp aproape 50% % din China ! Acum , cu alta tehnica , planteaza ilegal cateva sute de mii de chinezi anual pe teritoriu rusesc ! Si mai nou a intrat in dispute teritoriale cu India ! In rest da , sunt o natiune , da’ ce natiune !

 51. Uite .., ca ai pus si tu o intrebare pertinenta:
  „Fara BLOCAREA SOCIETATII UMANE…”
  De ce nu este VALABIL si in CHINA ???
  Chinezii fara botnita … restul lumii CU BOTNITA …
  Chinezii optimisti in VIATA … restul lumii cu frica de MOARTE …

  Doar diferente de filozofii DESPRE LUME si VIATA ???

 52. Desi nu sunt de acord intotdeauna cu ce scrie Charlie , in comentariul de mai sus a reusit sa sintetizeze intr-o singura fraza ce se intampla acum in lume ! Anul 2021 urma sa fie anul prabusirii economice a Chinei ! Indiscutabil ! Dar odata cu China s-ar fi prabusit si economiile altor state dintre care , de departe , cea mai in paricol era Germania ! Germanie care a investit nesabuit in economia Chinei ! Si nu numai Germania ! Si atunci banda de criminali de la Davos a hotarat ca e preferabil sa aduca la stare de faliment majoritatea tarilor de pe planeta decat sa se parbuseasca economiile Chinei , Germaniei si ale altor tari , la fel de simandicoase …. ! Si a aparut covid-19 ! Uitati-va cu cata turbare sustine Merkel izolarea si carantinarea , in ultima cuvantare spunand ca nu vom scapa de virus pana nu va fi vaccinata intreaga planeta ! Adica la calendele grecesti ! Intre timp LUFTHANSA duce tratative pentru cumpararea companiei ALITALIA ! Pai nu-i mishto ?

 53. Băieți inculți sau năuci, Darius și Hadrian! Faceți confuzii de cătun și dați sfaturi de mahala, pe care nu vi le-a cerut nimeni.
  Da, mă Darius, apăr valori și opinii valoroase când le atacă nimeni în drum. Sunt mulți oameni guru în țară și este cazul să-i apărăm de dariuși și alte specimene.
  Cât privește cine asuprește România, mă Hadriane, nu o asuprește nimeni afară de inși ridicați de ea. Germania nu are cum asupri dacă românii nu dau voturi cui nu trebuie. Pe străzile Ungariei, Poloniei, Cehiei, Bulgariei este plin de germani cu treburi serioase. La noi mai nimic, eventual resturi. Putem continua cu exemplele mură în gură. Vorbe goale ca Popii tăi se pot face, căci sunt de paie, dar cui prodest? Tocmai vorbele goale fac pagube acestei țări.

 54. Nene Charlie, bine zice Ion Acatrinei, o iei pe arătură. Eu credem că te-ai mai odihnit, căci de vreun progres în cunoaștere nu speram, căci nu mai este cazul. Se vede ușor, la o analiză, eu fiind istoric care se ocupă de documente, cum ți-am mai spus, că nu pricepi cuvintele. La mata înțelesul lor este harcea-parcea. Că vorbești din burtă – în cazul bun, cum îmi spunea bunica din Brașov, din rărunchi, este prea evident. Tot ce se poate face este să fii invitat la ceve mîndrie personală, la demnitate spus pretențios, încât să nu mai debitezi enormități și aberații și să le iei drept savantlâc. Ți-am mai spus, nici un istoric nu te confirmă. Vrei doar să abați atenție? Ar fi obicei securistic. Nu ești conștient de ce faci? Ar fi prea grav. Te bagi în chestiuni pentru care nu ai cunoștințe? Este prea evident.

 55. Simple prostii Ostar Bendere! Eu zic că le reproșezi chinezilor că sunt bruneți, că circulă în toată lumea (nu știu dacă tu poți concura vreun omolog!), că se interesează de țara lor (nu știu ca tu să fi făcut așa ceva!), că doresc să folosesscă bogățiile lumii (nu știu ca tu să fi creat ceva!), că învață necontenit (tu cam arăți că doar repeți inepții!). Nu ar fi cazul să te uiți la tine și apoi să grăiești de alții?

 56. Chiar așa? Că vrea Drulă?
  De atâta timp în UE tot ruină economică. ‘Avantajele’ la șparanghel.

  Lumea nu se mai poate dezvolta economic fără China indiferent de ce interzice înregimentatul politruc Drulă.

 57. @Johann : Tu fiind ala care ai facut tot ce imi reprosezi ca nu am facut eu, n’asa ? Esti aceeasi dihanie chinezeasca sub sapte nick-uri!

 58. @darius Intotdeauna comentariile mele au fost scrise pe un ton urban.
  Rubrica de comentarii este pretioasa. Am respectato scriind argumente pertinente.
  Uneori, erau adresate direct autorului articolului. Cateodata, am fost de acord cu cele scrise.

  Am fost coplesit de insulte si de calomnii.
  Niciodata, nu mi s-a oferit vreun contraargument inafara de trivialitate agresiva condimentata cu monotonele: ma, ba, nene, bade, baiete, etc.Adeseori, aceste pseudonime cu pretentii intelectuale scriu ca rubrica de comentarii ar fi un subsol fetid…
  Un anume „Tiberiu” , desi il aparasem pe Andrei Marga si apreciasem articolul sau, ma ataca in stilul huliganesc mai sus-descris. Nu citise nimic, eram doar bun de agresat…

  Se intampla ceva.

 59. Confuzie de om slab, Ostar Bandere, între vorbe vide și fapte. Află că eu am făcut ce ți-am zis. Nu știu de ce te stai dulap rigid în mijlocul de stupidități pe care le scri. Speculația cu Germania, pe care o faci, este numai penibilă. Nici nu este macar interesantă. Domnul Marga știe bine lucrurile și are dreptate: China trebuie luată în considerare. Păcat că în România de azi nu se pricepe. Cu inși ca tine și alții de nivelul tău, care vorbesc fără fapte, nu-i de mirare. Numai că din erori de gîndire nu ies succese. Nu au cum.

 60. Absolut adevarat !
  Mai trebuia sa mentionati multe ”vagoane” de miliarde de dolari, fara de care nu se putea construi aceasta masina infernala, scapata din mina si gata sa detroneze SUA de la conducerea Lumii, odata cu toti ”aliatii” sau de la miazanoapte, CEEA CE NU ERA PLANIFICAT.
  La capitolul ”autori” se gasesc pe lista REPUBLICANI DE VAZA, ajutati de niste eminente cenusii din Israel.
  China a fost ”edificata” intocmai ca Germania nazista, cu bani si tehnologie americana.
  Papusarii Lumii au o formula care a functionat pina acum: dezvolta economic si inarmeaza pe dusmanul dusmanului sau.
  Reteta s-a aplicat Imperiului Tarist, Germaniei neziste si, acum(procesul era in plina derulare prin anii 2000)Chinei.
  Veti deduce singuri obiectivele urmarite !

 61. Te-ai trezit, Neoase, că poți profita! Ia-l de braț pe darius – același nivel.
  Eu nu am atacat argumente decât cu contraargumente, se poate verifica. Dar se vede că nu știi ce este argument. La tine și la amicul tău argument este și vorba ofensatoare. Penibil!
  Nu pricepi că nimeni nu are de dat examen cu tine – cu inși plini de ifose și prejudecăți. E plin în jur de ei. Dar trebuie rezistat – este opinia mea.
  Nu este huliganesc să spui celui care și-a pierdut capul prin lipsa de pricepere în chestiunea în discuție că nu are dreptate.
  Se pare că nu pricepi că adevărul nu-i chestiune de vot, de ideologie, de cine-i șef, de cine-i mai tare și alte bazaconii. Și că istoria face dreptate, chiar dacă nu imediat, iar profitori nu lipsesc.

 62. BEST ia securista care-mi foloseste piratereste pseudonimul, de data asta „@Charlie” si nu „Charlie”, nu are somn si in plina noapte romaneasca, la 1:44, de undeva din America de Nord profereaza AMENINTARI CU MOARTEA: „Cei carora li s-a facut de plimbat IN VALIZE sa o traga in continuare cu China”!!! Cred ca e cazul ca Dl Nistorescu sa intervina si sa-l identifice
  pe acest ASASIN AL SECURITATII si ca un indiciu, postacul fanatic dogmatic bolsevic „Sokolovici” a postat tot dupa miezul noptii, deci tot din SUA sau Canada…

 63. Alde Iohanis sunt atat de servili si lingusitori sperand ca Olanda si Germania ne vor arunca o ciosvarta numita „intrare in Shengen”! O vor face intr-un dezgust total si in bataie de joc, la misto, adica ne vor da „Shengen doar pentru aeroporturi”, o firimitura ! Fara Shengen la porturi si la transportul rutier de marfuri este NIMIC !In schimb propaganda ziarelor „de orientare (sanchi!)occidentala” vor face mare caz prezentand-o ca o mare realizare. De fapt este vorba de un urias esec !Dezvoltarea Romaniei va fi doar legata de relatii bune cu China.

 64. Un Roman spune:
  20 FEBRUARIE 2021 LA 18:42
  Hai ca am sa cad pe spate.
  Ai fost 21 de zile intr-un resort si stii tot.
  Eu am fost nevoit sa stau in China cam 2 luni pe an in ultimii 40 de ani.
  Mizerie,mizerie.
  Du-te in Montreal in piata chinezeasca si imi spui pe urma daca mai poti sa mananci.
  Astia imprastie mizeria peste tot.
  Copii mei au crescut cu un catel Kiki, pe care l-am cumparat cu 10$ din Xingangn.
  Era fragezit,batut bine, gata de bagat la oala.
  Ca tu ai stat intr-un resort este ca si cum te duci in jamaica sau in Republica Dominicana.
  Te duci in Upper Town iti ia gagul normal.
  Te duci in Down Town iti ia gatul de la brau.
  Hai sa vorbim despre ceea ce stim.

 65. Pt. Neos —- ” SPUNE DREPT. SA TE AJUTAM !!! , TE-A PRINS CUMVA COVIDUL ” . ASTA II SPUNE INDIVIDUL ( tiberiu , Inginer de constanta … , asistent , johan , si alte balarii ) UNUI comentator decent de pe acest site , care a avut ghinionul sa-i iasa in cale ! ITI dai seama ce fel de individ umbla liber pe acest site ?

 66. „Vlad Tepes”, ai mai dejectat aceleasi mistificari ORDINARE folosind alte pseudonime, ale pasaretului din CUIB-ul LEGIONAR
  al „Humoroid”-ului…Nu SUA l-a pregatit pe ILEGALUL leninist Hitler sa puna mana pe Germania si nu SUA a pompat miliarde
  in refacerea capacitatii militare germane, ci ILEGALII cominternisti de la conducerea Angliei si Frantei. Colateral, putem
  constata sa republica franceza a fost mai criminala contribuind la cucerirea Europei de catre Hitler, dupa ce i-a STERS DATORIILE decat Anglia condusa de un Rege FARA NICIUN FEL DE PREROGATIVE ADMINISTRATIVE SI STRATEGICE si care cot la cot
  cu Franta i-a permis lui Hitler sa ajunga la granitele Poloniei si abia dupa ce Germania a atacat si cucerit jumatate din Polonia i-a declarat razboi!!! Nu o spun pentru prima oara, dar BESTiile securiste ale GENERALILOR din Padurile Romaniei nu vor sa priceapa! Si adaug: De ce Anglia si Franta NU AU DECLARAT RAZBOI, tot unilateral, URSS, lasand Germania in pace?
  Doar PACTUL cu Polonia era indreptat impotriva ORICARUI AGRESOR? Nu-i asa ca prostacii Securitatii nu s-au gandit la acest
  ADEVAR…IMBATABIL? Pana atunci URSS condamnase Anglia si Franta ca-i permite lui Hitler sa-si atinga telul „spatiului vital” din Est si in aceasta logica trebuiau sa declare razboi URSS permitandu-i lui Hitler sa MARSALUIASCA direct asupra
  Est-ului sovietic!!! Mai mult, BEST ii bolsevice ale Generalilor Securitatii care mistifica de-o viata: De ce URSS nu a atacat Germania in timp ce ea ataca Franta si Anglia si a asteptat ca Hitler sa ajunga la Atlantic? E la mintea cocosului, nu insa a PASARETULUI CUIB-ului LEGIONAR si a pretorienilor din Faget!!! Cine a militat din anii 1960 pentru Cauza peste
  tot in Lume si in decembrie 1989 a facut parte din grupurile teroriste actionand la Timisoara, Sibiu si Cluj, ulterior
  devenind sef al securistilor din strainatate, respectiv al Oficinei de spionaj…”cultural” din Occident nu putea sa aiba in chestiuni sinologice alta pozitie…

 67. Atacarea Germaniei in timp ce era ocupata cu cucerirea Poloniei de catre Franta si Anglia in septembrie 1939 ar fi pecetluit
  definitiv soarta ILEGALULUI COMINTERN Hitler, un aspect in simetrie cu posibilitatea ca Stalin sa elibereze Polonia, Austria
  si Ceho-Slovacia printr-un atac asupra Germaniei ocupate cu cucerirea Frantei, ajungand la Berlin cu CINCI ani mai devreme!
  Dar nu mai avea loc AL DOILEA MACEL BOLSEVIC MONDIAL cu sute de milioane de victime si distrugerea civilizatiei europene!!!
  Nu mai era blocata evolutia civilizatiei cu pierderi inestimabile materiale si umane…

 68. Nu vedeți – darius, charlie, neos și care o-ți mai fi pe alături – că nu discutați subiectul. Vă interesează alte subiecte – foarte bine! Dar de ce nu lăsați oamenii să discute cu opinii și probe tocmai subiectul? Nu mersul istoriei, care este temă prea mare pentru spații ca subsoluri de articole?
  Tetea, dragă, nu faci decât să te demaști, dacă ai fost așa des în China și spui ce spui. Sau experiențele tale sunt dinaintea erei noastre? De ce nu lași oamenii să judece fiecare cu capul lui? Și vrei neapărat să-i duci unde vrei tu? Un chinez ar fi mai cinstit.
  Ceva mai puțin propagandistic nu se poate? O atitudine străină de pornire nu există? Chiar așa v-a intrat trecutul comunist sau legionar în obișnuințe?

 69. De la inceput , ca sa fie clar : ,,Aparțin unei generații de studenți în filosofie și sociologie introduși în culturile clasice. Prin cursuri și, desigur, lecturi, moștenirea lui Laozi, Confucius, Mencius ne-a fost cunoscută … ” Același tupeu , comunist . Școlit de comuniști , școlește la rândul lui comuniști , șef de organizație comunistă și dovedit securist își folosește tot talentul pentru reciclarea internaționalei roșii . Cu mult talent .

 70. Minți pe față reciclatorule. Oriunde în lume la filosofie și sociologie se studiau, dacă vrei Confucius, Aristotel, Cicero, Moise și alte repere. Nu are nici o legătură cu comunismul. În capul tău orbit de prejudecăți și lipsit de cultură, tot ce este idee, minte, valoare este comunism! Trist, dar și penibil!
  Da, domnul Marga a fost lider, ca tânăr regimul vechi, ca matur și capabil după 1989. În acele generații, liderii studenților erau studenții cei mai buni – se vede la toți de atunci. Dânsul a avut vederi democratice și în mișcarea din 1968 (de fapt primele sale publicații sunt despre de Chardin, Raymond Aron Max Weber etc. Numai un prost îi poate socoti comuniști pe aceștia!)
  Nu a fost nimeni securist și nu s-a dovedit nimic. Este obișnuita înscenare a epocii, care s-a făcut multora. Doar că unor li s-a făcut lehamite să lupte cu escrocheria.
  Fii liniștit, adevărurile istoriei tot se impun până la urmă! Desigur, că nulitățile profită, ca de obicei de falsurile ce se spun despre oameni valoroși. Domnul Marga dovedește că este o valoare și atunci când âl atacă netrebnicii.
  O discuție lucidă despre ponderea și importanța Chinei nu este internaționala roșie. Numai un prost poate spune așa ceva. Sunt cu internaționala roșie Kissinger, Nixon, Schmidt, Kohl, Merkel, Macron, Orban etc. Spui doar prostii, nenicule!

 71. Parcurgand comentariile de mai sus, prostia romaneasca endemica iese la suprafata precum zoaia urat mirositoare deasupra mlastinii.Stam ca tatele proaste la malul santului si judecam ce fac altii in loc sa ne raspundem singuri de ce a ajuns Romania proasta planetei impreuna cu cetatenii ei.

 72. Vă orbește ignoranța, proasta creștere și reaua credință, nene charlie și acompaniatori ai rătăcirii! De ce nu puneți mâna pe cărțile de istorie din lume? de ce nu lăsați istoria istoricilor de profesie? Doar vreți să agitați oamenii cu falsurile voastre jenante. Citiți ce scriu comentatori la articole în alte țări și învățați că există profesionalism și bun simț? Nu se ia nicăieri pe arătură ca la voi! Nicăieri nu se vede ca la voi de unde vi se trag aberațiile! De ce nu vă eliberați și singuri de ereditatea voastră primitivă?

 73. Auzi nenea Marga, te dai filosof dar ai un caracter infect. Nu ti-e jena tie om batran sa sustii niste nulitati care vorba ceea, trebuie sa ai pretentii ca esti carturar. Se vede de la o posta ca esti un telectual de trista amintire,cu apucaturi sinistre. Tu, da, tu. crezi ca vorbele tale merg la oamenii educati? Nu, citeste-ti postarile laudative la adresa ta si ai sa vezi educatia lor .Dar pentru tine nu conteaza,doar asa te simti superior.

 74. Iorga
  „Cu aceasta directie s-au format profesori secundari de o mediocritate convenabila; cu durere, insa, e silit cineva sa constate ca numarul lucratorilor stiintifici iesiti din universitatile noastre e cu totul fara insemnatate. Daca nu pe toate terenurile, in istorie, desigur, regresul fata de ceea ce se producea alta data e incontestabil. Autodidactii entuziasti de odinioara, ducandu-se, nu lasa decat locuri goale.”

 75. Forfoteste viesparul din Faget ingrozir ca „regina/generalul” s-a demascat din nou in delirul cominternist care i-a marcat tineretea revolutionara!!! Teroristul cominternist din 1989 si-a facut mana si in 1968 in Germania la rebeliunile „opozitiei
  extraparlamentare” organizate de STASI unde a aruncat cu pietre si sticle incendiare alaturi de teroristi care vor face dupa
  14 ani „istorie”, fiind legendati in Bundestag, Fischer, Schily, Roth, Ströbele, peste alte decenii devenind ministrii de externe, respectiv interne, primii doi teroristi…Istoria vorbeste singura daca este lasata, ceea ce nu se intampla pt ca
  paznicii GENOCIDULUI MARXIST/BOLSEVIC/NAZIST, „marii istorici” fac eforturi uriase sa-i bage pumnul in gura…
  Simplu, de ce Anglia si Franta nu au declarat razboi URSS in septembrie 1939 si de ce Stalin a incheiat la sfarsitul lui august 1939 Paktul nimicirii Poloniei ca stat liber si independent consfintit prin Tratatele de Pace de dupa PRIMUL MACEL BOLSEVIC MONDIAL cu Hitler, la Moscova aflandu-se si delegatiile Angliei si Frantei ale caror cereri de incheiere a unui tratat au fost refuzate? Tare ticalos trebuie sa fii cand te numesti „Simona”, „Acatrinei”, „Subingineri din toti CODRII”!
  Intre 1936 si 1939 in Spania contigente uriase sovietice si naziste s-au confruntat in batalii nimicitoare distrugand tara
  cu cele mai valoroase mosteniri arhitectonice si culturale care depaseau pe acelea franceze si sa nu intelegem grozavia demascatoare a Paktului Ribbentrop-Molotov din august 1939? Cine a contribuit decisiv propagandistic la crearea Mitului Hitler, altcineva decat COMINTERNISTUL Heidegger, „filosoful” de suflet, pustiu, al Generalului?Daca te preocupa o „opera”
  atunci trebuie sa o abordezi in totalitate si sa o pui intr-o balanta, pe de o parte cuvinte mestesugite,de cealalta parte sutele de milioane de victime provocate de asasinul contra umanitatii pe care l-ai instalat propagandistic la butoane…

 76. Lui klan-tze-ling : După ce s-au exprimat,cu ce-i duce capul pe fiecare, tu ai pus punctul pe i. Ce este mai sus e gargară și flecăreală specific valahă.M-am bucurat de această postare-sinteza!

 77. Unii vorbesc despre … chinezii … care au cucerit teritoriul uigurilor ???
  NOI sa vorbim despre … ROMANII … care TREBUIE sa cucereasca teritoriul u(n)gurilor !!!

  u(i)gurii si u(n)gurii … care au fost, pana de curand, triburi vecine dincolo de Urali !!!

 78. Unii vorbesc despre … chinezii … care au cucerit teritoriul uigurilor ???
  NOI sa vorbim despre … ROMANII … care TREBUIE, in Moesia cea straveche, sa (RE-)cucereasca teritoriul u(n)gurilor !!!

  u(i)gurii si u(n)gurii … care au fost, pana de curand, triburi vecine dincolo de Urali !!!

 79. Auzi, lichea Zmeu, nu ai vreun argument la ce susții doar ca să murdărești cu o bârfă în plus? Nu știu ca domnul Marga să fi susținut pe cineva fără merite. Nu ai nici o probă, lichea-o, dar bați din gură să te audă ai tăi. Nu puteți – nici tu, nici acest charlie demn de milă pentru inepțiile sale – să mișcați cu probe un cuvînt din ce zice domnul Andrei Marga, dar bateți câmpii.
  Eu sunt convins că românii merită altceva decât aceste dejecții ale unor minți primitive.
  ce spui se poate ușor infirma. Unu, fiecare susține ce este mai capabil să ducă înainte. Păi, mă zmeu de cârpă, mai bine susții inși care au făcut ceva decât pe drulă, clotilda, orban și specimene ca tine.
  Doi, nu știu ca domnul Marga să citească postări. Îl privește. Că oamenii scriu pentru a apăra valori este dreptul și datoria lor. Nici chiar zmeii de cârpă nu-i pot opri.
  Trei, ai citit ceva ca să poți discuta cu domnul Marga? Nu văd în ce spui decât imprecații și dejecții ale unei minți needucate, care a nimerit printre bijuterii. Ia citește articolul la Comentariile căruia suntem și contrazi-l! Măcar cu o probă! Poți? Se vede că îți rupi gâtul!
  Patru, vârsta oamenilor. Ar fi bine să ai anvergura fizică, intelectuală, morală a domnului Marga! Dă și tu ceea ce a dat și dă domnul Marga! Ne-am procopsi, căci ar fi vorba de zmei veritabili. Nu de zmei de cârpă ca tine.

 80. Bravo mă șarlică, bați iarăși recorduri! Ți-am amintit altădată câteva. Acum am contribuții noi din bagajul tău de inepții: „Franța – creatorul lui Hitler”, „ilegalul leninist comintern Hitler”, „Heidegger cominternistul” etc. Acum ai cu cominternul, tot neștiutor ca și în alte dăți. Eu zic să continui să-i faci și pe copiii epocilor trecute cominterniști.
  Ne întărim și noi în trei constatări: că ești disperat, deoarece stăpânii tăi te fac zob pentru inepții în care nici copii nu le pot crede; că începi să ataci oamenii pentru convoingeri pe care, după capul tău, le-ar fi avut în copilărie; că nu ai de fapt nimic de zis, dar te bagi și tu în samă, făcând pe istoricul( când nu ai pregătire), sau pe ideologul (neavând cultură) sau pe asanatorul (aici securiștii crezând că au chemare).

 81. Profesor de Cluj-Napoca”
  SPUNE DREPT. SA TE AJUTAM !!! , TE-A PRINS CUMVA COVIDUL ”
  Inginer de Constanța

 82. Il cunosc ca pe buzunarul de la sort pe maretul marga , cum ii place lui sa i se spuna . Da nu-i mai spune nimeni asa de cind nu mai are nici o fonctie . Iar palavragii de pe site , care ii trag clopotele este de fapt unul singur , adica chiar el maretul marga ! Se prosteste . Au mai constatat si altii acest aceasta tarasenie . De fapt , pe mine nu ma doare in bracinar de marga . Sa se descurce cind
  ne-o lua cineva la refec . Ma doare de mine , ca lumea asta noua , generatiile tinere , ne uraste si ar vrea sa ne vada tepeni pe noi vechii PCR , CARE AM FOST SI INCA SUNTEM STAPINII ROMANIEI ( macar prin copii si nepoti nostri ) ! Asta e frica mea !

 83. „Ion/ION/ion/Ion Acatrinei/etc” „ma charlica” sa-i spui tortzionarului de Tac-Tu care a prestat in Securitate in anii 1950
  cot la cot cu Tac-Su lui Örbany. Ti-am mai spus ca esti o NULITATE pe toate planurile, iar caracterial o BEST ie!!! Cineva
  m-a provocat cu „satanistii…cabalisti americani” care l-ar fi finantat pe Hitler si de aceea am vorbit de miliardarii si politicienii francezi si englezi, primii stergand datoriile Germaniei din PRIMUL MACEL BOLSEVIC MONDIAL si pompand devize in reinarmarea Germaniei naziste, ultimii, politicienii ILEGALI BOLSEVICI i-au permis lui Hitler sa cucereasca/anexeze Austria si Ceho-Slovacia cu care aveau ca si cu Polonia tratate de asistenta reciproca si interventie la o agresiune!!!
  Despre asta vorbeam, sarlatan securist, iar eticheta „creator”, analfabet functional care-ti faci de rusine Generalul, era
  o figura de stil…Ticalosul tau camarad care m-a provocat e un diversionist ordinar care foloseste noua linie de izbire
  care sa salveze IDEOLOGIA MARXIST/BOLSEVICA/NAZISTA a GENOCIDULUI de responsabilitatea pentru cele DOUA MACELURI BOLSEVICE
  MONDIALE!!! Acum pricepi, nata raule? Miliardarii marxisti/bolsevici oriunde au fost legendati in ultimii 175 de ani, au
  finantat Internationalele socialiste si bolsevica, PARTIDUL MONDIAL cu structuri uriase in toate tarile Lumii, cu sute de milioane de teroristi care operau simultan in diverse tari! Ne norocit securist aghiotant, de ce nu te-a deranjat abjectul
  camarad care acuza „cabalistii satanisti americani” ca…l-ar fi creat pe Hitler? Tema este „Ion in fusta, Simona” lobby-ul abject facut ULTIMEI REDUTE BOLSEVICE din Lume alaturi de Coreea de Nord pe care o tine in coma…

 84. Cică în China nu-i chiar rău, că a avansat mult, că nu mai e China cum o știm noi, că s-a schimbat, că e cea mai bună din lume la multe chestii. Cu alte cuvinte, că nu e dracul chiar așa de negru, să stăm liniștiți. Că China e bună și frumoasă. O zână de care s-au îndrăgostit mulți și trebuie să ne îndrăgostim și noi. Ea vrea doar colaborare și binele tuturor, ea e pură și nevinovată, nu vrea să impună organizarea și regimul său celorlalți. Oare? Este posibil ca o putere care aspiră la titlul de primă putere a lumii să nu își dorească să își exporte „democrația”? Celelalte imperii cum au procedat? Toate imperiile fără exceptie și-au impus modul de organizare în provinciile cucerite. Dacă au procedat așa imperiile din trecut, imperiul roman, otoman, habsburgic,  britanic, sau mai noi, în țările comuniste sau capitaliste după modelul centrului, cu atât mai abitir se va întâmpla și în epoca contemporană, post modernă, căci mijloacele actuale nu numai că o permit, ci chiar o cer mai mult ca oricând.

 85. Apoi, ce vă mirați atâta de „marile realizări” ale Chinei? Pune la muncă un miliard de oameni și ceva-ceva iese. Rezultatele pot fi minunate sau grotești. În cazul Chinei, e o chestiune de număr, de cantitate, nu prea are a face cu geniul, creativitatea, viziunea. Dar ea nu are nevoie de asta, pentru că este neîntrecută în a copia ideile, geniul și viziunea altora. Este conștientă însă de acest mare minus al ei și are mari complexe. Așa ca a găsit soluția: copiază. Vrea și ea  să fie ca americanii, ca europenii, ca japonezii. Atât de tare se disprețuiește pe sine, încât se reneagă. Își dorește cu orice preț să aibă bogăția țărilor bogate și avansate, cultura lor, operele lor de artă, tehnologia lor, institutele lor de cercetare, orașele lor frumoase, savanții lor, mărfurile lor, încât cumpără, copiază, imită, spionează, iar cumpără, importă originaluri și exportă falsuri, studiază cum se face pe dincolo, își trimite cetățenii în tabere în occident ca să-și ia notițe, doar-doar s-or mai propăşi nițel. Și după ani de zile de eforturi susținute ale statului chinez sub atenta oblăduire a partidului comunist, iată că încep să-și vadă visul cu ochii: China a ajuns pe cele mai înalte culmi de progres și civilizație.  China asta totuși nu-i decât o copie. Îi lipsește măreția, dar o compensează prin multitudinea micilor furnici robotitoare și avide.

 86. Ce se mai miră unii de China, că woaw ce țară nemaipomenită este ea, și se laudă că au citit ei în cărți sau că au văzut orașele chinezești – raiul pe pământ. Se miră ca niște bieți țărani înapoiați care nu au mai văzut blocuri înalte sau apă caldă la robinet! Este normal și de dorit să ai relații diplomatice și de cooperare economică reciproc avantajoase cu orice țară, nu doar cu China. Dar heirupismul chinezesc are numeroase limite si nu poate fi un model de urmat. Mai zic unii că China e viitorul și că cine nu e cu China e pierdut. De unde știu ei al cui este viitorul? Au citit în stele? Nuu, au citit în cărți care o dau câștigătoare pe China, zic ei. Poate în cărțile vrajitoarei omida. Ce fel de profeți sunt cei care nu știu că cedarea puterii între un imperiu ce se prăbușește și un altul care se naște pe ruinele lui nu se face niciodată pașnic, ci după un mare război sau în urma unei lungi perioade de conflicte. Deci zarurile încă nu au fost aruncate, iar orizontul nu are neapărat culoarea steagului chinez. Vrei să știi cum va arăta viitorul? Ai răbdare!

 87. 1 @Darius,

  Tiberiu spune:
  21 FEBRUARIE 2021 LA 17:17
  Te-ai trezit, Neoase, că poți profita!(…)
  Acest individ fara scrupule si cinste intelectuala se referea ieri la postarile mele si raspunsul sau relativ la articolul „Crize ale Romaniei actuale” publicat in Cotidianul la data de 3 ianuarie 2021:

  Neos spune:
  3 IANUARIE 2021 LA 21:51
  „ba”, „ma” eructatiile lui „Protos” il disting si pe ” Doctor Savu”…Studiile universitare nu scuza vulgaritatea constiintei. Doar o pun in valoare…

  Neos spune:
  4 IANUARIE 2021 LA 11:53
  Un francez a scris: „Le jeune est beau, mais le vieux est grand”/Tanarul este frumos dar batranul este mare.

  Neos spune:
  4 IANUARIE 2021 LA 13:03
  Acest articol este obiectiv, pertinent si concludent.
  Tentativa ignobila de a critica varsta autorului sau, in lipsa de argumente pertinente, este revelatoare.
  Ura este foarte mare. Si reflexele de mahala psihologica. Din pacate.

 88. 2 @Darius

  Tiberiu spune:
  5 IANUARIE 2021 LA 16:39
  Te tot învârți, măi Neos, în pârțăgăria romancierului de care pomenește articolul domnului Marga, Crize ale româniei actuale, și nu știi ce să apuci în gură din mizeria locurilor. Păi dacă ai împlinit 18 ani, ai buletin, știi citi, analizează mă Neos o propoziție și spuneți părerea, bade. Doar de astea îți umple capul altfel gol, ce făcea sau nu făcea un autor. Nu ar fi cazul de un pic de civilizație și prin capetele voastre seci. Se poate discuta pe lume orice, dar după obiceiul tipic securist, voi mutați subiectul. Nu sunteți capabili de o ideea la ce se discută, dar discutați orice. Nivel de cultură de genunchiul broaștei.

  Neos spune:
  5 IANUARIE 2021 LA 17:05
  @Tiberiu Cititi postarea mea de azi de la ora 13:03. Este trist sa va lasati posedat de ura. De atata inversunare neeleganta, pentru ce?! V-ati judecat singur…

  Ceva se intampla.

 89. Nou este că se laudă și Baba comunistă și Zmeul de carton că îl cunosc pe domnul Marga. Dar oare domnul Marga i-a băgat în seamă vreodată, i-a cunoscut? Stratagemă lamentabilă să pretinză că îl cunoștin pe un om care nu cred că ți-a dat vreodată vreo importanță.
  Și mai nou este că se semnează unul în locul altuia ca bezmeticii. Mai sus este delirul falsificării. Nu se mai știe cine este postac și cine semnează în locul lui. Dar să ne păstrăm capul pe umeri.
  Și eu cred că românii merită altceva decât scursura unui grup de inși care nu au nimic cu temele, ci doar cu misiunile și sarcinile.
  Câteva fapte sunt limpezi.
  Nici acum atacul unor năimiți (bănuiesc puși de noua securitate ideologică!) nu a putut mișca o vorbă, o propoziție din cele folosite de articolul de ce China, al domnului profesor Andrei Marga.
  Și acum procedeul josnic, care nu se folosește nici în Albania sau Kosovo, de a ataca – neputând contrazice o idee – persoana este folosit copios de inși lamentabili – baba, zmeul, charliul și banda. Cum bine spune mai sus Klan-tze=ling, prostia endemică iese la suprafață.
  În anii cincizeci, observa cineva, nulitățile atacau valorile că ar fi burghezo-moșierești. Acum altă bandă de nulități atacă invers. Cum să se progreseze dacă valorile sunt atacate? Aceeași mizerie!

 90. Liviu Petru Zăpîrțan a fost retras din postul de ambasador al României de la Sfântul Scaun !
  Cel mai potrivit înlocuitor ar putea fi domnul Andrei Marga .
  Mai ales pentru că se cunosc foarte bine .

 91. Ar fi buuuun ! Dar nu-l pune ! Presedintele jOHANNIS , PUNE OAMENI NOI , MAI TINERI , CU SCOLI DASTEA CAPITALISTE , FARA TRECUT PECERIST , SECURIST ! Margo este ca mine , cu betesuguri , cu pete , nu mai este nevoie de noi ! Dar uite ca nasparliul ala de Dorneanu , tovaras de-al nostru , se tine bine , si e si plin de parale ! Noua vrea sa ne ia si pensioarele alea speciale , doamne fereste . Prostul ala de Ing. Voleanu ce-o mai face , ca se certase cu Prof. de Cluj -Napoca — e cam intr-o ureche , ca nu si-a mai revenit de cind l-au dat astia afara din casa nationalizata .

 92. Profesorul clujean Marius Balo, pentru o presupusa frauda in cuantum de 90 euro, zace de 7 ani intr-o inchisoare de maxima siguranta din R.P.Chineza.
  Antiumanismul autoritatilor chinezesti nu este dirijat doar impotriva propriilor cetateni, ci si impotriva strainilor.
  Sapte (7) ani…

 93. Acest articol este un exercitiu de relatii publice prin omiterea analizarii antiumanismului autoritatilor Republicii Populare Chineze.
  Atat capitalismul dictaturii chinezesti cat si capitalismul democratiei liberale au ajuns la un sincronism tactic, cel al capitalismului global de supraveghere si control.
  Ambele au prabusit umanitatea, si intregul ecosistem, intr-un mercantilism nihilist, antiuman si antiecologic.

 94. Domnului Marga i s-au oferit ambasade în America și Europa de vest. A spus că vrea să se ocupe de cercetat și scris și că știe ce înseamnă „să trebuiască să saluți trășcălăi la aeroporturi”, încât nu-l interesează. Așa că nu-l interesează să fie ambasador, dar îl interesează să poată citi și scrie. Ceea ce și face.

 95. Mă Neos, cu cultura ta micuță, dar insistentă, te bagi și dai în străchini cu evaluări de mult clasate. Trebe mai multă cultură, băiete. La fiecare susținere ai două-trei erori, cu care nu-mi mai pierd timpul nici eu.
  Învață din ce nu ai învățat. De pildă, cu exemple se poate dovedi orice pe lume. În anii cincizeci, existența unui Al Capone îi făcea pe unii ca tine să tragă concluzia că în America ar fi doar gangsteri sau mafioți. Cam de nivelul ăsta este cugetarea ta.
  Nu-i destul că folosești cuvintele, ce-ți sunt evident străine (de realități ce să mai spune?), ca pe niște pietre. Lasă tu în pace scrisul altora dacă nici nu-l pricepi, și ocupă-te de citit. Pe rupte, căci este mult de recuperat. Pe urmă vezi la ce concluzii ajungi. Vor fi opuse la ce zici acum

 96. Că ești Babă, după minte, nu este nici un dubiu. Că ești și Comunistă, cum, zici, chiar comunistă degradată, adaug, este evident. Pe toți îi socotești după cum ești tu – incult, pus pe căpătuiala din jur, rapace, incapabil să iasă din bîrfe și să discute ceva.
  De bătut câmpii când nimic nu ai a spune la subiectul unui articol, în subsolul căruia vegetezi, este pentru subspecii la care nu mă mai refer. Așa că poftă bună la înfulecat minciuni și mizerii!

 97. Da itradevar China ne-a depasit in toate nu numai stinta si technologie co cu economia capitalista si conducerea comunista numai spun de Romania.Chineji sint nationalisti dar dupa mine un Nationalism sanatos care pune intersul celor multi inainte de inters personal ca in Romania.
  Ar fi de spus mult mai mult poti sa umlplii pagini intregi dar viitorul apropiat va dovedii ca ei merg pe drumul cel bun !!

 98. Profesor de la Cluj ocna, nu oricine posteaza cu pseudonimul „profesor de …” inseamna ca este chiar profesor. Sau, poate, nu?!
  Toata gasca celor ce apareti ca mustele imediat dupa publicarea articolelor lui Andrei Marga, pentru a il discreta prin comentariile voastre penibile, exercitati violenta simbolica prin pseudonimele alese (pasamite de intelectuali) incercand sa mascati prin acestea incapacitatea voastra dovedita de a veni cu contraargumente. Sociologul Pierre Bourdieu a dezvoltat acest concept de „violenta simbolica.”
  Corectare: évident nu sincronism, ci sincronizare tactica…

 99. Mă Neos, dacă tot o dai în bară la chestiuni de reguli simple de cugetare, ce faci în rest? Și eu te pot încadra – economic, sociologic, moral, dar nu-mi pierd timpul. În treacăt îți zi, vezi că ai aplicat conceptul lui Bourdieu aiurea. Aici nu-i vorba nici de domnul Marga, nici de articolele sale – care sunt, într-adevăr, din cele mai solide în cultura României actuale (sper că îți dai seama!), ci de a apăra valori, adevărul, de exemplu, contra unor scobitori rătăcite ca tine. O discuție cu probe și idei nu a respins nimeni, dar tu discuți cu capul plin de prealabile, ca să-l folosim la propriu pe Bourdieu. Așa că la citit și la buna dezbatere, nu la mârlănii!

 100. Eu am oferit interpretare sintetica in comentariile despre articol.
  Resping autoritatea autodeclarata a profesorului deoarece nu are calitate fata de mine.
  In prealabil contraargumente nu doxa, rebutul gandirii…
  Mai sunt si profesori, demni de acest nume, ce nu folosesc acest pseudonim pentru a imparti calificative de buna purtare.
  Pe siturile straine n-am intalnit nicaieri asemenea personaje decalate si ridicole…

 101. Chestiunea cu securitatea se manevrează în România de tot felul de mediocri, care nu au cum să oprească oameni de valoare să se manifeste. A fost Băsescu mai bun decât Mona Muscă? Este Johannis mai priceput decât Voiculescu? Eșecuri deopotrivă și nu are rost să dăm dreptate unuia, doar. Băsescu i-a făcut pe mulți securiști – unii fără să aibă vreo legătură cu securitatea. A fost justiția lui știută ca falsă! Într-o bună zi va veni lămurirea pe analize istorice, făcută de oameni competenți. Până atunci, nu ar fi însă cazul ca mediocri să fie lăsați să profite de falsuri. Și apoi, este securismul de azi diferit de cel din trecut? Nu este el iarăși o problemă? Eu zic să cercetăm serios!

 102. Tot la erori vulgare rămâi, mă Neos! Vrei să discuți cu domnul Marga? Are telefon public, email la fel, fă-o, nene! Nu știu dacă-l interesează, nu am vorbit de multă vreme cu dânsul. Dar te lupți cu alții de parcă domnul Marga nu ar avea ce face și ar sta la taifas. Simplă aiureală! Trebuie să o repet – nu am timp de prostiile pe care le tot scri, de parcă te zorește o misiune. Apăr pe cât pot acuratețea. Vrei discuție cu argumente? Se poate face. Altfel spui vrute și nevrute, cu o moralizare căreia, dacă te-ai pune la lumina ei, nu-i faci față. Și cu aparență de cuviință de care se vede de la o poștă că ești străin. Când vrei îți adun din subsoluri ceea ce debitezi să-ți arăt că faci erori elementare de informare, de limbă, de cugetare. Așa că nu te justifică apelul la cultură de dicționare. Mai ai de lucrat la cultură.

 103. Recunosc,

  Marturisesc si ma Caiesc ! inginer de Iasi … , profesor de Cluj … , tiberiu , sempronia , ing. Voleanu , cititor ataent …etc , etc , nu exista ! Sunt nik alese de mine pt a crea impresia ca sunt multe persoane care gindesc ca mine ! Scopul este apararea articolelor D.LUI M. , zeul subsemnatului , si ASCUNDEREA trecutului PCR- ist , securist ! De fapt sunt lucruri notorii , dar sa nu se mai vorbeasca , sa fie minimalizate ,ex. nu pomenesc in nici un chip despre ” opera lui ” inainte de 1989 , ca 90% din articole sunt citate din autori celebri . Aceste lucruri le fac cum am aratat mai sus , si jignind si insultind in permanenta( prosti , inculti , cornuti , traiesc la subsoluri , scobitori ratacite , etc , cu cita rautate pot eu , pe comentatori de buna credinta , care vor sa fie darimate statuile false ! Si sa se bucure de onoruri si privilegii nemeritate ! Pe unii i-am speriat cred , si nu au mai comentat ! M-a suparat pretentia ca Romania trebuie condusa de generatiile tinere , de oameni tineri , cu pregatire adecvata vremurilor , si nu fosti nomenclaturisti ai PCR SI AI Securitatii … si Lustratia . Cum sunt eu si dl.M ! PS–Nu sunt si n-am fost profesor , dar nu sunt pregatit acum sa spun ce am fost ! Dar marturisesc si ma caiesc si cer iertare !

 104. Minți continuu, Babă comunistă. Noroc că nimeni nu-și perde vremea cu nulități care au o singură preocupare – cum să atace oamenii care gândesc cu capul lor, ies public și sunt valori. Murdăriile nu pot anula valorile.
  În lumea civilizată un articol se discută pentru ceea ce spune. Contrazi-l,loază, dacă ai cu ce! Dacă nu pe Pământ sunt multe lucruri de făcut.
  Securitatea ce te trimite nu este mai brează decât cea veche. Cei pe care vrei să-i murdărești nu au avut nici în clin nici în mânecă cu așa ceva, căci nu aveau nevoie. Au stat pe valoarea lor, care se vede în înfăptuiri personale, nu au avut nevoie de cârjele epocilor, ca tine. Faptul că te dai anticomunist, antisecurist nu este decât probă cine te-a angajat.
  Nu ai putut clinti cu o iotă ceva din articol. Și atunci, mai rău decât cei mai de jos comuniști, cauți omul la șireturi. Dacă nu și mai penibil, Babă comunistă. Te bați pe burtă, dar ești mai jos decât comuniștii.
  Nu ai tu căderea să evaluezi articole. Ai dovedit că habar nu ai și nu-și pierd oamenii vremea cu idioțenile tale.
  Oamenii mai tineri vin oricum, oriunde, pe scena vieții. Nu inventezi tu asta. Numai că vin tineri de valoare nu loaze usrplusplpnl-iste,doar pentru că sunt tineri! Tineri senili ca tine sunt câtă frunză. Tineri care prăpădesc sectoare întregi nu sunt rari – se observă ușor la guvernarea de azi.
  De tineri de valoare este nevoie – ceea ce nu este de nasul tău.

  • Mă Neos, tot ataci cu vulgaritățile tale și apoi te plângi! Se vede că nu înveți din ce nu ai învățat. Du-te, nene, la școală – sau poate te instruiesc Baba comunistă, darius, alte loaze, tinere și îmbătrânite timpuriu. Te instruiesc cum se dă în străchini, ca să nu mai fie dubii. Ți-am mai zis, cu exemple se poate susține pe lume orice. Cu fapte punctuale se pot trage concluzii absurde – iar tu o faci cu poftă.
   Ai obsesia Chinei? Articolul domnului profesor Andrei Marga discută cultivat, demn, responsabil cooperarea cu acea țară. Dă-i replica! Ai vizitat China? Nu cumva tot felul de neica nimeni se bagă în ceea ce nu au habar? Cum zicea cineva mai sus, prostia endemică iese la suprafață!
   Te flatezi că te obsedează comunismul. Foarte bine, dar fac trei remarci. Unu: România nu suferă acum din cauza comunismului , căci nimeni nu face comunism, ci din cauza unor inși ca tine, care nu au habar de subiect, dar vor să fie și ei luați în seamă. Doi: în regimul dinainte de 1989 tinerii cei mai buni erau puși în față. Voi erați ultimii nu pentru că erați anticomuniști, ci pentru că erați mediocri. Trei: și România are de privit la viitor, nu la trecut. Cu toate că mediocri ca tine vor să o țină la trecut. Așa că dacă citești Bourdieu – ceea ce salut, eu fâcându-mi studiile în Franța – caută să și înțelegi. Clișeele tale nu au de a face cu înțelegerea.

 105. Republica Securista Romania sufera pentru ca este tinuta in trecut de toti nespalatii ce se impotrivesc adoptarii unei Legi a Lustratiei.
  R.S.R. mai sufera din cauza nespalatilor si a celor apropiati lor si deoarece acestia se impotrivesc adoptarii unei Legi a Confiscarii Averilor Nejustificate.
  Schizoidia omoara si dezmembreaza Romania…

  • Îți pierzi cumpătul, Neoase. Nu faci doar greșeli de elev la gândit, dar devii incoerent.
   Legile tale se pot da liniștit, căci nu au pe cine lovi. România, cum vrei tu să o numești (numai că dacă-i spui securistă riști să te subminezi!), plătește cu necazuri mari nu trecutul, ci prezentul. Ai putea citi, dacă obișnuiești, ce scriu economiștii – că nu s-a atins în 2020, încă, producția totală din 1989! Orice cetățean te poate informa cu privire la distrugerile ce au loc și acum. Se pot da legile tale, dar decăderea din prezent cine o oprește?
   Legea confiscării averilor nejustificate- da, o aplaud, ca și pe cealaltă lege. Numai că idolii tăi Barna, Rareș Bogdan, Johannis, Csolos și ceilalți nu te vor susține.
   E cam multă schizoidie, cum te exprimi, în ce zici.

 106. profesore , sempronio , tataie , unchiule , … ai un comportament ciudat . mai sus iti ceri iertare si te caiesti pt. viata traita in ticalosie , apoi uiti de la mina la gura , si incepi cu balacarelile si cu subsolurile ! ai nevoie de ajutor ? sa sunam pe cineva ? P s daca ti-ai facut studiile le sorbona , cu bourdieu ! , cum naiba ai ajuns propagandist ceausist in Romania ? AI AUZIT CA UNII INDIVIZI SUNT MITOMANI ? pps- sa stii ca imi place mai mult baba comunista , ca are o urma se umor si autoironie .. tu esti bita !

 107. O luați razna, nu mai știți care de care pentru care vorbiți, babo ioan inginer. Păi de ce nu discutați între voi, dacă tot vă cereți iertare și vă căiți pentru viața trăită de voi în ticăloșie? Vă îmbârligați prin aceste anonimități ca și cum pe cineva interesează scălîmbăielile voastre de măscărici.
  Aici, bag de seamă, este un articol De ce China, al unui autor sub semnătură, care ar fi de comentat, dacă cineva are o opinie. Restul, ce fac baba comunistă, ioan -inginerul sau grupul de măscărici, ce se vede cu ochiul liber, nu interesează pe nimeni. De unde până unde cineva care a studiat la Sorbona îl scoți propagandist ceaușist, bă inginere de spălat vase? Dacă omul avea 18 ani în 1989? Slab, băieți, slab! Luați-vă umorul prost și autoironia de gâște și lăsați oamenii să judece cu capul lor un articol altfel fundamental.
  Văd că vă preocupă atât de mult ca oamenii să nu reușească încât ați bloca și site-ul!

 108. Nu am nevoie de sustinerea „idolilor” despre care delireaza un reaparut din apele maloase ale Tibrului.
  Imi ajunge sustinerea lui Andrei Marga.
  Capisci?

 109. Te înșeli cu fiecare formulare, mă Neos, și te chinui degeaba. Și Dincă poate spune că a fost susținut de Neos. Și spărgătorii de bancomate pot spune că au discutat cu Neos. Etc. Așa-i și cu revendicarea ta dintr-o persoană care nu știu să-ți fi dat vreodată atenție, până acum. Faci cam ce face mai sus grupul de măscărici, în care nu mai știe care la care se referă și pe care îl semnează. Confuzii dintr-un teatru prost. Peste pretențiile tale – eu ți-am arătat doar o parte din greșelile de gândire – este fapt vizibil că nu ai nimic de spus, decât baliverne pentru abaterea cititorilor. Așa cum se vede negru pe alb, neputând să-l contrazici nicicum, în ce scrie, pe autor, vrei doar să-i arunci cu ceva în cap. Noroc că domnul Marga este înalt, vede departe și evită asemenea inși. De aceea, revendicarea ta a unei susțineri din partea lui îmi pare tot ce poate fi mai nul.

 110. Marius Balo, Cred ca ai inteles de ce chinezii nu te lasa sa pleci din maxima siguranta ce ti-o ofera din plin.
  Ei cunosc proverbiala lasitate a intelectualilor romanil de a nu „face valuri”, ca dealtfel si a lor. A nu se confunda cu nereactia celor ce poseda Tao.
  Ei vor sa te opreasca sa ajungi la ei cat timp inca nu i-ai iertat si uitat…

 111. Nu văd Neos de ce te mai bagi în discuția despre relația cu China, foarte bine tratată de articolul De ce China, când te interesează Marius Balo. Nu poți da în cap la toți oamenii cu cazul tău. Ai la dispoziție instituții juridice – discută cu ele dacă știi cazul, ceilalți nu îl știm și onest, nu avem ce spune. Nici nu are rost să ataci intelectualii din România pentru o treabă pe care o știi doar tu – dacă cumva ai datele cazului și nu te înșeli și aici. Tot ce faci este de prost gust, ce denotă cultură superficială. Speculația ta cu Tao este jenantă, penibilă – cel puțin pentru cei care știm ceva despre China, după ce am vizitat-o și am citit.

 112. Vrei să te arăți, Neos, apărător al lui M.B. (nu știu cine este!), când în discuție este alt subiect. Ar fi minimă decență să discutăm pe rând subiectele, începând cu cel propus de articolul De ce China, la Comentariile căruia ne aflăm.
  Fie, însă, cum vrei, fie și așa. Decența este lucru rar.
  Dar ca apărător ai o altă cale decât, așa cum se vede mai sus, aproape să înjuri intelectualitatea română, în care îndrăznesc să spun că mă încadrez (cu argumente, nu altfel!). Te văd asiduu prin subsoluri, împreună cu zmeu, babă comunistă, darius & company, și intransingent ca nu cumva cineva să spună adevăruri despre johannis, ludy orban, dany barna, csolos, turcana, rareș, voiculescu etc. Păi dacă sunt idolii tăi, de ce nu te adresezi lor? Ai avea o cale oficială să rezolvi ce vrei. Să stigmatizezi intelectualii este, poate, de bon ton, la unii, dar este gratuit. Ca și altele pe care le faci prin subsol.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.